Dommerspalten 1. juni 2017

Denne gang vises 3 klipp fra norsk eliteserie som har interessante situasjoner i seg, og disse situasjonene diskuteres.

Situasjon 1

Gjengitt med tillatelse av forbundet.

Fjerde forsøk, og Lag A skal prøve å punte, men snappen går over hodet på den tiltenkte punteren. Han sparker så den sprettende ballen mens den er i hans egen målsone, og ballen går så ut over sidelinja på ca. 1-yardlinja.

Å sparke en løs ball er alltid et regelbrudd, og siden det skjer i målsonen er resultatet en safety hvis straffen aksepteres. Aksepteres ikke straffen får Lag B ballen der den gikk ut over sidelinja siden Lag A ikke klarte nytt første forsøk på sitt fjerde forsøk.
Lag B velger hva de ønsker. Hva de ønsker kan være påvirket av tid og skår i kampen. Derfor vil dommere spørre dem om hva de ønsker i denne situasjonen, det er ikke sikkert en safety og 2 poeng er det de trenger.

 

Situasjon 2

Gjengitt med tillatelse av forbundet.

Lag B gjør en interception og spilleren faller umiddelbart til bakken slik at spillet blir dødt. En frustrert receiver gir corneren så en kraftig dytt.

Tidligere ble dette straffet som er personlig regelbrudd – unødvendig røffing. Som fortalt i en tidligere spalte kan en spiller gjøre mange personlige regelbrudd under en kamp uten å bli utvist. (Det spilleren gjør her er heller ikke grovt nok til utvisning i seg selv.) Men slike situasjoner ville man ha slutt på, og for noen få år siden ble derfor slike regelbrudd etter spillet omdefinert til å være en usportslig oppførsel, og da er man automatisk utvist hvis man gjør sin andre.

 

Situasjon 3

Gjengitt med tillatelse av forbundet.

Touchdown. Deretter velger spilleren som skårte å feire på en usportslig måte. Dermed blir det flagg for usportslig oppførsel. Ikke noe nytt eller spesielt med denne situasjonen, men den er tatt med for å minne om forskjeller mellom oss (IFAF/NCAA) og NFL. Som kanskje flere har fått med seg så vil det i NFL lempes betraktelig på reglene rundt det med feiring fra og med neste sesong. Da er det lett å tro at det man vil se på TV fra og med i høst også vil være lov hos oss….. Ikke regn med det!

 

Avslutning

Dommerspalten har akkurat fylt 2 år, og dette feires med jordbær og vaniljesaus når dette skrives!

For den som vil friske opp litt, eventuelt lese noen man ikke har lest før, så vil man finne en oversikt over alle spaltene her.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x