Dommerspalten 11. juni 2015

De fleste kjenner nok til at reglene i amerikansk fotball er litt forskjellige avhengig av hvilket nivå det spilles på i USA. NFL er proffligaen, NCAA er college-ligaen og NFHS er high school-ligaen. I tillegg har man muligens hørt om innendørsligaen AFL, og CFL, som er versjonen som spilles i Canada. I Norge har det stort sett vært NFL og college vi har vært eksponert for, og det er disse to vi skal se litt på nå, men kanskje det som er viktigst er hva vi bruker i Norge.

Så hva er det vi bruker i Norge, og hva er de største forskjellene mellom NCAA og NFL?

MaxEmanuelson_J9R7808
Foto: Max Emanuelson
Hvilke regler spiller vi etter?

Det som er styrende for amerikanske fotball-kamper i norsk serie er beskrevet i Kampreglementet (KR). Der står det (§ 17-2 Spilleregler):

«IFAF Rules and Interpretations» skal brukes. I tillegg skal dokumentet ”Unntak fra og tillegg til IFAFs regler for NAF” legges til grunn.

Vi spiller altså etter IFAF sine regler, noe vi er pliktig til som medlemsland. Men vi har et eget dokument med noen nasjonale tilpasninger.

IFAF sine regler baseres på NCAA sine regler, og de fleste regelendringer som blir gjort i NCAA hvert år til høstsesongen blir overført til IFAF sine regler for året etter. Vi begynner derfor først med å se på disse forskjellene.

Noen forskjeller mellom NCAA og IFAF (og norske tilpasninger)

Her listes opp de forskjellene som har praktisk betydning hvis vi sammenligner oss med college-kamper fra USA. På noen punkter er også norske tilpasninger tatt med. Administrative forandringer og regler som i praksis sjelden har betydning er ikke tatt med. Det er viktig å merke seg at når norske lag skal delta i internasjonale kamper så gjelder ikke de norske tilpasningene, også om et norsk lag skal arrangere kamper i Norge.

  • IFAF: Alle Touchbacks skal på 20-yard-linja. NCAA: Touchbacks etter avspark skal til 25-yard-linja. Resten skal på 20-yard-linja (vanligvis etter punts).
    onepixel
  • IFAF: «Mercy rule». Når forskjellen i poengskår blir 35 poeng eller mer trår løpende klokke inn, og klokken stopper sjeldnere. NCAA: Denne regelen finnes ikke. NORGE: Regelen gjelder i Norge unntatt i Eliteserien.
    onepixel
  • IFAF: «IFAF-yard». På baner som er for korte kan man benytte en såkalt IFAF-yard. Alle mål på banen gjøres en felles faktor kortere for å få plass til «120» yards på langs. NCAA: Finnes ikke. NORGE: Brukes ikke.
    onepixel
  • IFAF: Avsparkslinja er 15 yards fra midtbanen. Får innvirkning på for korte baner. NCAA: Avsparkslinja er på 35-yard-linja. NORGE: Avsparkslinja er den nærmeste 5-yard-linja 15 yards fra midtbanen.
    onepixel
  • IFAF: Normal spilletid er 4 X 12 minutter. NCAA: Normal spilletid er 4 X 15 minutter. NORGE: 4 X 12 minutter gjelder kun Eliteserien. Kortere i andre serier.
    onepixel
  • IFAF: Ved en feilaktiv avblåsning (altså at en dommer blåser for tidlig) kan man gi ballen til det laget som har en umiddelbar gjenerobring av ballen etter fløyta, selv uten videodømming. NCAA: Her skilles det om man har videodømming på kampen eller ikke. Uten videodømming vil i praksis alle feilaktive avblåsninger måtte spilles om igjen.
    onepixel
  • IFAF: Maks 25 ikke-spillende personer i lagområdet. NCAA: Maks 60 ikke-spillende personer i lagområdet. NORGE: Maks 15 ikke-spillende personer in lagområdet.

Merknad: For den som er ekstra interessert finner man kampreglementet og spillereglene med norske tilpasninger her.

MaxEmanuelson_J9R9628
Foto: Bjørn Tore Manuel Emanuelson
Forskjeller mellom NCAA og NFL

Dette er på ingen måte en fullstendig oversikt, men de punktene vi ser på dekker i praksis det som en deltaker kan legge merke til. For oss gjelder altså det som står for NCAA.

  • NCAA: Spillet er over når en ballbærer berører bakken med noe annet enn hender og føtter. Det trenger ikke å være kontakt fra en motspiller. NFL: «Down by contact». Her er ikke spillet over før ballbæreren er i bakken og det har vært kontakt med en motspiller.
    Eksempel: B90 gjør en pasningsbrytning («interception») og ramler i bakken. Hos oss er da spillet over siden han er i bakken. I NFL kan han reise seg opp og returnere så fremt ingen motspiller berørte ham.
    onepixel
  • NCAA: For å få godkjent et pasningsmottak må en spiller berøre bakken inne på banen med hvilken som helst kroppsdel med kontroll på ballen. Det vil si at én fot holder. NFL: Her må det være enten begge føttene, eller hvilken som helst annen kroppsdel.
    Forskjellen ligger i føttene. Likheten er hvis det er hvilken som helst annen kroppsdel.
    onepixel
  • NCAA: Uten unntak er det kun de spillere på det angripende laget som har et draktnummer som ikke er 50-79 som kan berøre en framoverpasning. (I tillegg er det krav om at man må være ytterst på den offensive linjen.) NFL: Her kan man, under visse forutsetninger, rapportere seg som lovlig pasningsmottaker til hoveddommeren selv om man har «feil» nummer. Dette er ikke mulig hos oss. I NFL er også QBen ikke en lovlig pasningsmottaker om han står under centeren ved snappen. (I NFL er 90-99 heller ikke lovlige pasningsmottakere.)
    onepixel
  • NCAA: Har ikke regelbruddet som beskrives under NFL: NFL: Det er ulovlig å berøre en mottaker etter 5 yards når QBen er i «pocket».
    Vi har altså ikke et slikt regelbrudd som går på antall yards. Hos oss kan en forsvarer blokkere lovlig selv etter 5 yards, men det kan også være ulovlig før 5 yards. Er ballen kastet mot denne mottakeren vil det fort bli defensiv pasningsinterferens.
    (Mer om detaljene i blokkering av mottakere og pasningsinterferens kommer mest sannsynlig i en senere spalte.)
    onepixel
  • NCAA: Apropos defensiv pasningsinterferens (DPI). Hos oss er den straffen maks 15 yards. Det vil si skjer det mindre enn 15 yards fra den nøytrale sonen får Lag A ballen der det skjedde. Skjer det 15 yards eller mer fra den nøytrale sonen blir straffen 15 yards. I begge tilfeller får Lag A nytt første forsøk. NFL: Lag A får ballen der regelbruddet skjedde, uansett hvor mange yards det er.
    Det som står ovenfor gjelder ikke hvis regelbruddet skjer i Lag Bs målsone. Da legges ballen på: 2-yard-linja i NCAA og 1-yard-linja i NFL.
    onepixel
  • NCAA: Ekstrapoengforsøket starter fra 3-yard-linja. Det forsvarende laget kan også skåre. NFL: Ekstrapoengforsøket starter fra 2 yard-linja. Det forsvarende laget kan ikke skåre. NB: Fra sesongen 2015 vil startpunktet i NFL være avhengig om de sparker for 1 poeng eller går for en ny Touchdown for 2 poeng, og det forsvarende laget kan skåre.
    onepixel
  • NCAA: Klokka stopper når Lag A klarer å få et nytt første forsøk. NFL: Klokka stopper ikke når Lag A klarer å få et nytt første forsøk. Dermed er det enda viktigere å klare å springe ut av banen hvis man har lite tid igjen.
    onepixel
  • NCAA: Det er ikke 2-minutters-varsel («2 minute warning») ved slutten av en omgang ved synlig kampklokke. NFL: Det er alltid 2-minutters-varsel i hver omgang.
    onepixel
  • NCAA: Overtid: Begge lag har rett til å være på offense, uavhengig om det første laget skårte eller ikke. Kan ikke ende uavgjort. Det spilles til det kan kåres en vinner. (I Norge er det maks 3 overtidsperioder i vanlig seriespill så da kan det ende i uavgjort.) NFL: Starter en 5. periode. Skårer det første laget på offense en Touchdown er kampen over. Kampen kan ende uavgjort.
    onepixel
  • NCAA: Farget visir er ikke lov, uten unntakNFL: Farget visir kan være lov hvis det er medisinsk grunn til det.

Listen ovenfor er langt i fra alt og det er veldig mange andre regler som er forskjellige, men som man kanskje ikke vil legge merke til. Andre småting er: Forskjellige klokkeregler (når den stopper/starter), hash-marks er smalere i NFL, forskjellige navn på regelbrudd, forskjellige dommertegn, forskjellige måter å måle ut straffer på, forskjellig hva som er påbudt spillerutstyr, forskjellige prosedyrer for videodømming, hvor Umpire stiller opp, etc.

MaxEmanuelson_J9R6479
Foto: Max Emanuelson
Forrige ukes regelquiz

Spørsmålene finner man her.

Quiz 1: Rett svar er alternativ B. QBen har vært utenfor takleboksen og dermed forsvinner den. Da er en slik kragetakling ulovlig på hele banen. Et personlig regelbrudd av Lag B er 15 yards straff og automatisk første forsøk. Hvor straffer skal måles ut fra er avhengig av flere faktorer, men siden regelbruddet skjedde bak den nøytrale sonen blir det oftest fra forrige punkt.

Quiz 2: Rett svar er alternativ A. Alt ansvar er på det sparkende laget. 15 yards straff fra der A90 står i veien og første forsøk til Lag B.

Quiz 3: Rett svar er alternativ C. Det er regelbrudd på begge lag mens spillet er i gang, og da er hovedregelen at de slår ut hverandre og at forsøket spilles om igjen. Noen kanskje tror det er alternativ B, men den regelen gjelder kun i NFL.

MaxEmanuelson_J9R6627
Foto: Max Emanuelson
Ukens regelquiz

Quiz 1

A 4&5 @ B-40. Lag A punter. B25 prøver å ta punten, men når ballen treffer ham spretter den videre. A90 gjenerobrer ballen på B-5 og løper inn i Lag Bs målsone.

A: Touchdown til Lag A.

B: A 1&M @ B-5.

C: B 1&10 @ B-5.

Quiz 2

A 4&5 @ B-40. Lag A punter. B25 tar imot punten og begynner å løpe med den. Men B25 fomler når han blir truffet. A90 gjenerobrer ballen på B-10 og løper inn i Lag Bs målsone.

A: Touchdown til Lag A.

B: A 1&M @ B-10.

Quiz 3

A avspark @ A-35. Det oppstår usikkerhet på Lag B når avsparket viser seg å være et «pooch kick» som lander der det ikke er noen spillere. A90 gjenerobrer ballen på B-45 og begynner å løpe, men bli avblåst når han har kommet til B-40.

A: A 1&10 @ B-45.

B: B 1&10 @ B-45.

C: A 1&10 @ B-40.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x