Dommerspalten 3. februar 2017

«Pick play». I en ikke ubetydelig kamp nylig ble begrepet «pick play» brukt mye, både under kampen, men også etter kampen da noen svært viktige situasjoner ble diskutert i lang tid etterpå. Kampen det siktes til er selvsagt «College Football Playoff National Championship» mellom Alabama og Clemson.
Hva er et «pick play», og er det lovlig? Dette tas opp i dagens spalte.

Pasningsinterferens

«Pick play» er en betegnelse for en type spill av det angripende laget hvor de prøver å få en av sine receivere ledig ved at en annen receiver sørger for at en forsvarsspiller ikke klarer å følge receiveren. Dette oppnås vanligvis ved å la to receivere som er oppstilt på samme side løpe ruter som krysser hverandre. Målet er da at de to cornerne som følger dem enten blir forstyrret av hverandre eller av den andre receiveren. Ofte prøver man å skjule et pick play ved at corneren som følger en receiver løper inn i den andre receiveren, ved at det skal se ut som tilfeldig kontakt.

For å diskutere ulovlig kontra lovlig må vi se på hva reglene sier om pasningsinterferens da «pick play» er en offensiv pasningsinterferens.

 • Det må være fysisk kontakt med motstanderen. (Såkalt «face guarding» hvor man vifter med hendene foran hjelmen til en motstander er ulovlig kun på high school.)
  • Om det er de to cornerne som kolliderer med hverandre, er det ikke regelbrudd. Om en corner velger å løpe rundt receiveren under et pick-forsøk, er det heller ikke ulovlig.
 • Kontakten må være forstyrrende for motstanderen. (Det kan altså være kontakt hvis den ikke er forstyrrende.)
 • Det må være en framoverpasning som krysser den nøytrale sonen, og før ballen er berørt.
 • Det er angrepsspilleren sitt ansvar å unngå kontakt med en motstander.
 • Regelen gjelder fra snappen for det angripende laget.
  • (For pasningsinterferens gjort av det forsvarende laget gjelder det kun etter at pasningen er kastet. Det forsvarende laget har lov til å kontakte og blokke en receiver så lenge receiveren ikke har kommet forbi ham, eller pasningen er på vei. Legg merke til at det hos oss ikke finnes en 5-yardsgrense på dette som det gjør i NFL.)
 • Regelen gjelder kun forbi den nøytrale sonen.
 • Hver spiller har territoriale rettigheter. En spiller som har etablert en posisjon kan ikke bli sprunget på.
 • Tilfeldig kontakt er lov hvis man går etter ballen, med unntak av gjennom ryggen på en motstander. Skulder mot skulder er lov hvis begge går etter ballen. Det samme om man snubler i hverandres føtter.

 

Clemsons siste touchdown
2016 CFP National Championship - #2 Clemson vs. #1 Alabama (HD)

Konklusjonen først her: Det er ikke et regelbrudd av Clemson. Selv om det kan se ut som det ved å se på spillet første gang.
Den øverste receiveren #3 starter med å løpe rett fram mot corneren, men like før han treffer corneren bryter han av innover i banen. Det er da corneren som tar et steg innover i løpebanen hans og faktisk tar rundt ham, ikke receiveren som springer på corneren. Dette ses bedre på reprisen fra en annen vinkel, se klippet nedenfor. Corneren som skal passe på #13 blir så hindret av egen spiller og kan ikke forhindre mottaket.
Noe av dette var sikkert i planene til Clemson, og de utførte det perfekt. Betegnes som pick play, men ikke ulovlig. Derimot kan det fort bli ulovlig hvis det er angrepsspilleren som oppsøker kontakten eller hvis den andre corneren springer inn i #3.
Om det skulle vært kastet et flagg for regelbrudd på dette spille burde det vært for den defensive holdingen gjort av corneren, eventuelt det sene taklingsforsøket av den andre corneren mot ham som skårte. De situasjonene ble nok vurdert som ikke flaggbare av dommerne.

2016 CFP National Championship - #2 Clemson vs. #1 Alabama (HD)

Clemsons touchdown på stillingen 14-24

Her er skåringen:

2016 CFP National Championship - #2 Clemson vs. #1 Alabama (HD)

Igjen ser vi på de to receiverne på toppen. Den øverste, #16, løper rett fram og det er kontakt mellom ham og corneren. #16 stopper opp og står så i veien for corneren som prøver å følge den innerste receiveren som krysser utover. Det kommer ingen flagg på spillet og skåringen er godkjent.
Det kan virke som om #16 oppsøker kontakt med corneren og driver ham bakover. Det er noe kontakt, men corneren velger også å rygge selv. Dette har nok innvirket på dommeren som vurderte situasjonen, og hans vurdering kan nok ha vært at det ikke var forstyrrende kontakt fordi corneren rygger selv. Når #16 så stopper opp og prøver å etablere posisjon og later som han skal ta ballen, kolliderer den andre corneren med ham. Igjen, vurderingen som nok ble gjort på banen er mest sannsynlig at det var tilfeldig kontakt. Ligner det på en pick? Var det tilfeldig kontakt, eller egentlig en planlagt manøver? Var kontakten #16 først gjorde mot corneren forstyrrende?
Hadde det kommet flagg på #16 hadde nok ikke mange løftet et øyenbryn og lurt på hvorfor.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x