Før NM-sluttspillet: Profiler å holde et øye med!

På søndag er det duket for årets semifinaler i Norgesmesterskapet for herrer, og 8.juli er det NM-finale. Vi har tatt for oss en offensiv og en defensiv spiller på hvert av sluttspills-lagene og introduserer deg for dem!

La oss si det først som sist: Amerikansk fotball er den ultimate lagidretten. Det er den kollektive innsatsen som tilsammen skaper resultatene. Hvorfor da fokusere på noen få enkeltspillere? Vel; faktum er at de som sier «There is no I in Team» har feil på flere nivåer. Fra et rent fysisk perspektiv er det åpenbart at et lag består av en rekke individer som skal sys sammen til en enhet. Fra et mentalt perspektiv er det selvsagt et sterkt mål å gjøre individene til en gruppe som arbeider for at deres individuelle innsats skal gagne laget best mulig – noen ganger også på bekostning av hva som ville gagnet en selv om det kun var noe individuelt (som statistikk, f.eks.) som var målet. Men, som alle trenere med litt fartstid vet: I+I+I+I+I+I+I+I+I+I+I = TEAM.

Derfor presenterer vi deg her for noen av spillerne som kan tenkes å få en betydning for sine lag både via sine fysiske og mentale bidrag i NM-sluttspillet. Noen av dem kun i semifinalen, noen i både semifinale og finale. Hvem som ender opp med å gå hele veien og løfte pokalen sent på kvelden 8.juli vet vi ikke ennå, men det er neppe tvil om at for to av de som presenteres her vil det gjelde dem, og deres bidrag vil være en viktig del av det som resulterer i mesterskapet!

 

DEFENSIVE SPILLERE – OSLO VIKINGS OG VÅLERENGA TROLLS

Defensive Tackle Aleksander Andric, Oslo Vikings

Andric er en fysisk stor og sterk linjemann som har gått gradene i Oslo Vikings sitt juniorprogram og videre til senior. De seneste årene har han også tilbrakt tid på University of Houston sitt NCAA FBS-program som en walk-on DL-spiller, så det er neppe tvil om at Aleksander Andric er godt trent både fysisk og teknisk! I siste seriekamp ble Andric kåret til kampens spiller av sine lagkamerater og vår defensive MVP for uken, blant annet etter en særdeles kjærkommen forced fumble.

Aleksander Andric er en viktig del av et forsvar som dominerer i Norge for tiden, og bidrar utvilsomt med sitt til det! I fjor var Andric også på All-Star laget vi kårer etter hver sesong, og du kan forvente at spilleren med draktnummer #75 (hadde #76 i fjor, ref. illustrasjonsbildet) vil synes igjen også i årets NM-sluttspill!

 

Defensive End Atle Haaland, Vålerenga Trolls

For oss som har fulgt med på Trolls i noen år, så føles det fortsatt litt rart å si «defensive end» om Atle Haaland. Spilleren som har gått veien gjennom klubbens juniorprogram og flere alderstrinn der er nemlig et multitalent, og har kanskje gjort seg aller mest bemerket som landets store QB-håp. Ikke bare kan han kaste ballen bra og lese spille godt, men han kan også løpe tøft og solid med ballen. Ta f.eks. en kikk på dette, hvor du ser Atle Haaland i hvit uniform med draktnummer #2:

Atle Haaland rumblin ramblin TD run!

I år gjør imidlertid en skadesituasjon at Atle Haaland har prioritert å spille noe annet enn QB, og da altså defensive end. Det har den fysisk store og sterke Haaland gjort meget solid, og blant annet vist at god spilleforståelse på angrepssiden av ballen kan transformeres til det tilsvarende som forsvarsspiller. Atle Haaland har spilt med flere forskjellige draktnummere underveis, så det er ikke godt å si hvilket nummer du skal se etter i semifinalen, men #51 er en viss mulighet.

 

 

DEFENSIVE SPILLERE – ÅSANE SEAHAWKS OG EIDSVOLL 1814S

Linebacker Carlos Toledo, Åsane Seahawks

Carlos gjør comeback i år etter noen år utenfor banen. Noen husker ham kanskje under navnet Carlos Cheuquen, men det er Toledo som er korrekt etternavn nå, selv om storebror Alexis (draktnummer #2 hos Seahawks) er å finne under Cheuquen-navnet fortsatt. Åsanes #7 er opprinnelig en spiller som begynte karrieren hos Bergen Storm, og gikk gradene fra juniorlag til senior der. Han har også spilt for juniorlandslaget, og er en dyktig spiller som behersker flere posisjoner. Det kan eksempelvis nevnes at han kom inn på U19-landslaget som QB, og endte opp med å spille Fullback. I ettertid har han skiftet posisjon til mer fokus på forsvar, og har i år markert seg som en allestedsnærværende linebacker for Seahawks. At han har hatt noen år vekke fra banen har ikke vært merkbart; tvert i mot virker han i bedre form og mer atletisk enn noensinne. Du kan forvente å se #7 gjøre en rekke taklinger, jakte motstanderens Quarterback, og fra tid til annen sørge for at forsvaret sikrer seg ballen også.

 

Linebacker Michael Hall, Eidsvoll 1814s

Hall,med draktnummer #24, er en amerikansk importspiller som hadde store sko å fylle når han ankom Norge og Eidsvoll; han tok nemlig over i noenlunde tilsvarende rolle som LB Riley Bowen hadde de siste 4 årene. Det innebærer også å spille en god del i angrep, noe Michael Hall har vist at han har kapasitet til. Dermed har den erfarne linebackeren gjort det han har gjort i flere andre europeiske land, som blant annet Tyskland, og dominert på begge sider av ballen.

Hall er en dynamisk og aggressiv taklingsmaskin som ikke går av veien for å løpe inn i bakfeltet når ballen snappes for å ødelegge angrepsspillet før det egentlig får startet. Han har også en rekke interceptions, samt TD på interception, i årets sesong, i tillegg til å ha løpt inn en god porsjon touchdowns når han har ballen som running back for Eidsvoll 1814s.

 

 

OFFENSIVE SPILLERE – OSLO VIKINGS OG VÅLERENGA TROLLS

Wide receiver Erik Ford, Oslo Vikings

Mannen med draktnummer #5 hos Oslo Vikings startet i sin tid hos bydelslaget Nordstrand Bandits, før han etterhvert beveget seg over til Vikings hvor han har vist sitt meget skarpe talent som ballmottaker med glitrende bevegelsesevner i en årrekke. Han er også sønn av en tidligere Vikingsspiller, i tillegg til at lillebroren Kevin spiller college-fotball i USA. En ekte football-familie, med andre ord!

Erik Ford (OsloVikings) Touchdowns

Erik Ford er en eksplosiv spiller som både kan løpe fra motstanderne, finte dem ut, og finne tomrommene i motstanders forsvar. Hans egenskaper med ballen i hendene gjør at Oslo Vikings også ofte benytter ham som returmann på special teams. I tillegg hender det at han er å finne i det defensive bakfeltet. Erik Ford er en garantist for yards, og krever spesiell oppmerksomhet fra det forsvarende laget om man skal unngå at han gjør alt for mye skade. På tross av slike hensyn hender det rett som det er at han scorer touchdowns allikevel!

 

Wide receiver Petter Thorp, Vålerenga Trolls

Hils på spilleren som leder den norske serien i antall mottak og receiving-yards i år! Det er heller ikke første året at Petter Thorp både tar i mot svært mange kast, løper for mange yards, og scorer en rekke touchdowns. Thorp har gjort det en haug med ganger i løpet av det siste tiåret for Vålerenga Trolls, og regnes utvilsomt blant landets beste mottakere. Som resten av årets Vålerenga Trolls er det noe usikkert hvilke draktnummere de spiller med fra kamp til kamp, men Petter Thorp har ofte vært å finne med #80, slik han også er i denne highlight-videoen som har rukket å bli rett over 5 år gammel:

Vålerenga Trolls highlights @ AFC Show 20120623

Petter Thorps evne til å konsentrere seg om mottaket er det langt fra alle som mestrer. Derfor er han også selvskreven de gangene man stiller med et A-landslag, noe Norge dessverre ikke har gjort altfor ofte i løpet av Petter Thorps karriere.

 

 

OFFENSIVE SPILLERE – ÅSANE SEAHAWKS OG EIDSVOLL 1814S

Quarterback Conor Lynch, Åsane Seahawks

Amerikanske Lynch er en importspiller, og svært sentral ballfordeler hos Åsane Seahawks. Hvilken forskjell han utgjør ble eksempelvis klinkende klart når han stod over brorparten av Bergenslagets kamp mot Vålerenga Trolls på hjemmebane. Med Conor Lynch på banen er Seahawks i stand til å skape yards i pasningsspillet på en måte som gjør dem meget farlige for enhver motstander som ikke rekker å finne Conor før han har fått kastet ballen.

Conor Lynch har bakgrunn fra NCAA Division III-nivået, i tillegg til at han for noen år siden spilte en sesong i den tyske toppserien. De siste årene før han dukket opp hos Åsane Seahawks i 2017, har han primært konsentrert seg om rollen som assistenttrener på college, og hans kunnskap på trenersiden er blant årsakene til at Åsane Seahawks valgte å hente nettopp Conor Lynch.

 

Wingback/Running back Arne August Skovseth Søgaard, Eidsvoll 1814s

Få spillere er mer kjent som navn, og nærmest et begrep, i det norske amerikansk fotball-miljøet enn det Skovseth Søgaard er. Med svært gode egenskaper som mottaker, ballbærer og returmann, er han en spiller man som motstander må hensynta når man legger sine taktiske planer for å slå Eidsvoll 1814s. Oftere enn ikke mislykkes dét, nettopp fordi Arne August med sin hurtighet og spilleforståelse sørger for yards og touchdowns i både angrep og på special teams. Spilleren med draktnummer #11 for Eidsvoll 1814s er også i stand til å spille defensiv back om det er behov for det, selv om han i liten grad har måttet benytte de egenskapene i årets sesong. Arne August Skovseth Søgaard er nærmest flasket opp i 1814s, hvor han begynte som en langt mindre spire på U13-laget enn den spilleren som ofte dominerer på norsk seniornivå i dag. Han har alltid vist et interessant talent, både for klubblaget sitt og når han har deltatt på aldersbestemte landslag og A-landslaget. I fjor ble Arne August Skovseth Søgaard kåret til beste norske spiller i NM-finalen. Kan han gjenta den bedriften i år?

 

 

Vi takker Robert Mehmet Mulleng Sezer, selv en profil fra QB-plass for Oslo Vikings, for illustrasjonene til denne artikkelen!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x