Si farvel til Georgia Dome

På søndag spilles NFCs Championship Game i Georgia Dome i Atlanta, og med det spilles også den siste fotballkampen noensinne i det etterhvert så gamle innendørsstadionet. Fra og med neste sesong skal Atlanta Falcons spille sine hjemmekamper på det nye Mercedes-Benz Stadium.

Da stadionet åpnet i 1992 var det verdens største overbygde stadion, en rekord som i dag tilhører AT&T Stadium i Dallas. Før Falcons flyttet inn i Georgia Dome hadde de måttet dele Fulton County Stadium med baseballaget Atlanta Braves. Å bygge flerbruksstadioner hadde vært vanlig i Amerika på 60- og 70-tallet, da Falcons startet opp, men på 90-tallet startet en trend med å lage separate stadioner for separate sporter, og Georgia Dome var således en av disse.

Inne i Georgia Dome

Taket på stadionet var laget av fiberglass og ble sett på som et teknologisk mirakel i starten, men da fikk fikk problemer med at det løsnet under en regnstorm etter bare tre år var ikke taket lenger like populært. Det måtte bli gjenlaget på en måte som sørget for at det ikke igjen løsnet.

Mange store kamper har blitt spilt i Georgia Dome opp gjennom årene. Buffalo Bills tapte sin fjerde og foreløpig siste Super Bowl der i Super Bowl XXVIII i 1994, 13-30 mot Dallas Cowboys. Seks år senere var Super Bowl tilbake i Atlanta, for Super Bowl XXXIV. Den kampen ga oss en av de mest minneverdige øyeblikkene i Super Bowl-historien, da Tennessee Titans’ Kevin Dyson ble stoppet én yard fra mållinjen og daværende St. Louis Rams dermed vant Super Bowl 23-16.

Georgia Dome har også vært åstedet for samtlige finalekamper til den ærverdige college-conferencen SEC siden 1994. Totalt 23 finalekamper i SEC har blitt spilt i Georgia Dome. Både Florida og Alabama står med 6 seire i Georgia Dome, men Florida kan skryte av å ha spilt til sammen 10 finaler, mot Alabamas 9. Hele syv ganger har disse to klassiske college-lagene møtt hverandre for finalekamp i Georgia Dome, senest for litt over en måned siden da Alabama vant 54-16.

Alabama Crimson Tide kan nesten kalle Georgia Dome sin hjemmebane

Peach Bowl, en av de mest klassiske bowl-kampene i collegefotballen og en av de seks som brukes som sluttspillkamper for det nasjonale mesterskapet, ble spilt i Georgia Dome mellom 1993 og 2016. Peach Bowl har som oftest blitt spilt på nyttårsaften og var sist nyttårsaften åstedet for semifinalekampen som Alabama vant mot Washington i årets college-sluttspill. Passende nok satte også denne kampen en ny tilskuerrekord for både Georgia Dome og Peach Bowl. Peach Bowl vil, akkurat som Atlanta Falcons, flytte til Mercedes-Benz Stadium i år.

Stadionet har også blitt brukt til mange high school-kamper i Georgia og av universitetslaget Georgia State, som startet et fotballprogram i 2010. Celebration Bowl, en mindre bowl-kamp som startet i 2015, har også blitt spilt i Georgia Dome før den nå flytter over til Mercedes-Benz Stadium.

Konseptbilde for Mercedes-Benz Stadium

Det nye stadionet, Mercedes-Benz Stadium, vil være et moderne og teknologisk stadion som forhåpentligvis vil være til glede for mange i Atlanta og omegn i mange år. Stadionet vil ha et ovalt tak som kan åpnes og lukkes, og i taket vil det gå et videobånd rundt banen med store skjermer som vil kunne gi både repriser av det som har skjedd på banen og oppdateringer på det som skjer rundt om i NFL ellers. Med et såpass moderne og spennende stadion får heller fansen i NFC South også leve med forvirringen som oppstår når Atlanta Falcons og New Orleans Saints nå skal spille i henholdsvis Mercedes-Benz Stadium og Mercedes-Benz Superdome.

Før flyttingen skal dog som sagt Falcons spille en siste kamp i Georgia Dome, NFC Championship Game mot Green Bay Packers. Kun én gang før har Georgia Dome vært vertskap for NFC Championship Game, da Atlanta Falcons tapte for San Francisco 49ers i 2012. Forhåpentligvis vil både spillere og fans i Atlanta være klare for å gi stadionet et verdig avskjed og en uforglemmelig siste kamp i et stadion som har gitt mye god fotballunderholdning i 25 år.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x