Super Bowl 50 – vi ser på oddsmarkedet

Super Bowl er et av årets største høytider for folk som liker å tippe på sport. I denne artikkelen tar vi deg gjennom noen av markedene det er mulig å spille på, fra de mest vanlige til de helt absurde.

Selve kampresultatet

Det mest populære oddsspillet i Super Bowl er naturligvis å spille på hvem som vinner kampen, eller «the moneyline». Foran Super Bowl 50 har Carolina Panthers blitt gjort til ganske store favoritter, og kan spilles til 1,50 i odds. Den markedsledende oddsen på Denver Broncos ligger i skrivende stund på 3,02. Basert på den gjennomsnittlige oddsen hos en rekke bookmakere, anslår markedet at det er omtrent 67 % sannsynlighet for at Panthers vinner kampen.

Dersom du ønsker å spille på handicap-odds, eller «the spread», er det i øyeblikket Panthers -5,5 eller Broncos +5,5 som gjelder. Her varierer både linja og oddsen fra bookmaker til bookmaker.

Det er også veldig populært å spille på hvor mange poeng som totalt blir scoret i kampen. Her er linja i øyblikket satt til 44,5 poeng. I 2015-sesongen ble det i snitt scoret 45,64 poeng per kamp – markedets linje ligger altså marginalt lavere enn dette.

MVP

Like etter hver Super Bowl deles det ut en pris til kampens mest verdifulle spiller, eller MVP (Most Valuable Player). Vinneren blir stemt frem av utvalg bestående av 16 journalister. TV-seerne kan også delta i avstemningen, men seerstemmene teller bare 20 prosent, og har dermed relativt liten innvirkning på resultatet.

Siden Super Bowl I har det blitt delt ut 50 MVP-priser (to Cowboys-forsvarere delte prisen i Super Bowl XI). 27 av disse har gått til en quarterback. Det er dermed ikke så overraskende at de to quarterbackene er de største favorittene til årets pris. Cam Newton, som sannsynligvis også vil bli utnevnt til grunnspillets MVP på prisgallaen i kveld, ligger helt nede på 1,73 i odds. Tror du at Peyton Manning tar sin andre MVP-pris ni år etter at han tok sin første, kan han spilles til 5 i odds.

Super Bowl 50 Peyton vs Cam
Peyton eller Cam?

Etter de to quarterbackene må vi ned på 20-tallet før vi finner noen andre spillere. Panthers’ RB Jonathan Stewart er nestemann til 23 i odds, mens forsvarsprofilene Luke Kuechly (Panthers) og Von Miller (Broncos) kan spilles til 26 i odds. Deretter følger Panthers’ tight end Greg Olsen og Broncos-receiverne Demaryius Thomas og Emmanuel Sanders, som gir 34 ganger pengene tilbake.

I Divisional Playoffs-kampen mellom Denver Broncos og Pittsburgh Steelers stod kickeren Brandon McManus for 15 av Broncos’ 23 scorede poeng. Dersom du tror at noe lignende skjer i dag, er det kanskje ikke så dumt å spille på McManus som kampens MVP. Du vil i så fall kunne vinne innsatsen tilbake 201 ganger. Jeg vil nok anbefale å bruke pengene på noe annet – det har nemlig aldri skjedd at en kicker har blitt kåret til MVP i en Super Bowl.

Underholdningen

Super Bowl er et underholdningsevent uten like. De mest ivrige gamblerne finner glede i å sette penger på de særeste ting for å gjøre showet litt mer spennende. Det finnes blant annet et eget oddsmarked for hvor lang tid Lady Gaga vil bruke på å fremføre nasjonalsangen før kampen. Her er det over/under som gjelder, og linja er satt til to minutter og 20 sekunder. De ti siste årene har nasjonalsangen bare overskredet denne tidsgrensa én gang (Alicia Keys, 2:35 for tre år siden), så ifølge statistikken bør «under 2:20» være det beste spillet her.

I år er det Coldplay som står for pauseunderholdningen. Da kan du blant annet spille på hvilken sang de kommer til å fremføre først. «Adventures of a Lifetime» er favoritten til 3 i odds, deretter følger «Fix You» (4,50), «A Sky Full of Stars» (5,50) og «Viva la Vida» (6,0). Dersom du er en Coldplay-kjenner, har du kanskje noe innsideinformasjon som du kan tjene deg rik på her?

I fjor ble Katy Perrys pauseshow kuppet av «Left Shark» – haien som danset svært ukoordinert til «Teenage Dream». Dersom du tror at «Left Shark» vil vise seg frem i år også, tilbys hele 16 i odds hos utvalgte bookmakere.

Katy Perry Left Shark

Andre sære markeder

Som alltid kan du spille på hvem som vinner myntkastet før kampstart. «Heads» eller «tails», Broncos eller Panthers. Uansett hvor mye statistikk man graver frem angående tidligere vinnere (NFCs representant har vunnet myntkastet 16 av de siste 18 kampene), kan vi avsløre at et rettferdig myntkast alltid vil være 50/50. Odds over 2,0 er sjelden tilgjengelig, og da er det egentlig bare å styre unna. Vedd heller med en kompis.

Et av de mer humoristiske spillene som er tilgjengelig, omhandler tidligere toppdommer Mike Carey. Når en NFL-trener utfordrer en dommeravgjørelse, pleier Carey å bryte inn i TV-sendingen med sin ekspertise for å fortelle seerne hva som vil bli utfallet av utfordringen. Mange seere og fans har inntrykk av at Carey svært sjelden har rett i sine spådommer. Dersom du tror at Mike Carey vil ta feil angående en «Coach’s Challenge» under Super Bowl 50, kan du spille det til 2,35 i odds (noe som i mine øyne er pinlig lavt).

Vi har allerede tatt for oss MVP-kåringen, men det skal også nevnes at man kan spille på hvem vinneren kommer til å takke først i sin tale etter kampen. Som vanlig er «Gud» favoritt til 3,0 i odds, sammen med «laget» til samme odds. «Byen og fansen» følger til 7,0, «treneren» til 8,5, mens familien kan spilles til hele 16,0 i odds. Siden Richard Sherman ikke deltar i årets Super Bowl, er det dessverre ikke mulig å satse penger på at kampens MVP starter med å takke «seg selv» eller «Michael Crabtree» denne gangen.

Lykke til med tippingen – husk å spille ansvarlig!

For flere muligheter anbefaler jeg å sjekke ut oversiktene hos OddsShark.com og OddsChecker.com. Mange av spillene som er listet opp er hentet fra Bovada.lv, men tilsvarende markeder finnes også hos en rekke andre bookmakere som er tilgjengelig for norske spillere.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x