Vi ser på…Chicago Bears 2017!

Det var langt fra gitt at hovedtrener John Fox og general manager Ryan Pace skulle overleve nok en fiaskosesong i kravstore Chicago. Foran 2017 har de tatt store sjanser, uten at laget nødvendigvis ser så mye bedre ut på papiret. Men teori og praksis er ikke nødvendigvis to samsvarende størrelser, og kanskje kan det høye draft-spillet om Mitchell Trubisky ha gitt dem en fremtidig superstjerne, som vil være redningen for et prosjekt som har vært heller mislykket frem til nå.

ORGANISASJONEN

HC John Fox
 • Eier: Virginia Halas McCaskey
 • GM: Ryan Pace
 • Hovedtrener: John Fox

Stadion: Soldier Field (61.500)

Resultater siste 5 år:
 • 2016: 3-13
 • 2015: 6-10
 • 2014: 5-11
 • 2013: 8-8
 • 2012: 10-6

PERSONELL

Mark Sanchez.

Nøkkelspillere inn: QB Mike Glennon, QB Mark Sanchez, WR Kendall Wright, WR Markus Wheaton, TE Dion Sims, OT Bradley Sowell, DE/DT Jaye Howard, NT John Jenkins, CB Prince Amukamara, CB Marcus Cooper, S Quintin Demps

Nøkkelspillere ut: QB Jay Cutler, QB Brian Hoyer, QB Matt Barkley, WR Alshon Jeffery, DE Cornelius Washington, G Ted Larsen, OT Mike Adams, RB Jeremy Langford

 

DRAFT 2017

Mitchell Trubisky.
 1. runde: QB Mitchell Trubisky, North Carolina
  2. runde: TE Adam Shaheen, Ashland
  4. runde: S Eddie Jackson, Alabama
  4. runde: RB Tarik Cohen, North Carolina A&T
  5. runde: G Jordan Morgan, Kutztown

Ryan Pace forbløffet en hel fotballverden, etter sigende også sin egen hovedtrener, da han sendte Chicagos tredje-, fjerde og neste års tredjerundevalg til San Francisco for å bytte seg opp én plass i draften for å sikre seg Mitchell Trubisky. Hvorvidt 49ers og Trubisky hadde andre beilere blant andre lag, får vi trolig aldri noe klart svar på. Uansett: Bears tok ingen sjanser på å gå glipp av North Carolina-produktet, på tross av at de også investerte tungt i Mike Glennon fra Tampa Bay i free agency.

Tight end Adam Shaheen var også et valg som tok mange på senga, men den tidligere basketballspilleren er overraskende kvikk tross sine 198 centimeter og 126 kilo. Eddie Jackson er en safety med mye oppside, selv om han har hatt sin andel skader, mens Tarik Cohen er krydder til en allerede spennende gruppe running backs.

Karakter: C+

 

ANGREP

Jordan Howard.

Fansen i Chicago har savnet en tydelig retning i hva John Fox og koordinator Dowell Loggains vil med Bears-angrepet, og det er det mulig å forstå. Alle var enige om at det var på tide å ta farvel med Jay Cutler-æraen på Soldier Field, men da det så ut som Mike Glennon var mannen å satse på, dro Ryan Pace opp Mitchell Trubisky av hatten.

Samtidig er de færreste overbevist av erstatterne som er hentet inn for å fylle tomrommet etter Alshon Jeffery, og om det er uklart hvem som skal kaste ballene, råder det enda mer usikkerhet rundt hvem som skal ta dem imot.

Det er imidlertid både potensial, kvalitet og bredde både blant running backs og den offensive linja, så en markant resultatforbedring fra fjoråret bør kunne kreves.

 

Quarterbacks:

Hvor lenge får Mike Glennon beholde startplassen han ble lovet da han ble hentet fra en tilværelse som backup for Jameis Winston i Tampa Bay? 27-åringen, som ikke har startet en NFL-kamp siden 2014, skrev i mars under en treårsavtale verdt 45 millioner dollar, hvorav 16 millioner er garantert i 2017. Det er enormt mye penger, om han skulle bli sittende på benken. Fra og med 2018 vil imidlertid ikke Bears skylde ham mer enn 2,5 millioner resten av kontraktsperioden, og det vil dermed være enkelt å kvitte seg med ham. Den tidligere Buccs-spilleren er imidlertid utnevnt til én av fem kapteiner i årets Bears-lag, noe som er en tydelig indikasjon på at Loggains og Fox verdsetter 27-åringens tilstedeværelse i garderoben.

Samtidig har Mitchell Trubisky skapt langt mer entusiasme og forventning enn forventet med sitt spill i oppkjøringen, og det skal neppe mange feiltrinn fra Glennon til før ropene om om et skifte kommer. Det vil iallfall ikke komme som noe sjokk om andrevalget fra årets draft er førstevalget innen sesongen er omme. Trubisky har iallfall de grunnleggende forutsetningene for å lykkes i NFL på sikt: Størrelsen, armstyrken og et bredt kastrepertoar.

Den gamle Jets-kjenningen Mark Sanchez er også med i 53-mannstroppen, etter at både Jay CutlerBrian Hoyer og Matt Barkley har forsvunnet siden i fjor.

Karakter: C-

 

Running backs:

For et hardt prøvet Bears-lag, må Jordan Howard sies å ha vært et gedigent lyspunkt, for ikke å si en rookie-sensasjon. Bare Ezekiel Elliott, for et langt mer funksjonelt Cowboys-lag, noterte seg for flere yards enn Howards 1313. 5,2 yards per forsøk var også femte best i hele NFL, og han fikk seg også en tur til Pro Bowl, som erstatter for Arizonas David Johnson.

Jeremy Langford innledet forrige sesong som førstevalg, men skadet ankelen i tredje runde, og da Howard grep sjansen med begge hender, befant Langford seg plutselig i en backup-rolle. Nå er han ikke engang lenger en Bear, men å finne i Baltimore Ravens’ practice squad. Rookie Tarik Cohen hadde nemlig en så løfterik forsesong at han passerte Langford på dybdekartet, og er absolutt et navn å se opp for i fortsettelsen.

Dermed står Bears med en ung, spennende running back-duo som alle trolig vil prestere godt bak en meget god offensiv linje. Benny Cunningham og Taquan Mizzell utgjør dybden i posisjonen.

Karakter: B+

 

Receivere:

Alshon Jefferey forsvant til Philadelphia, og inn kom Kendall Wright og Markus Wheaton. Det peneste som kan sies om den nyankomne receiver-duoen, er at de fortsatt er relativ unge, men neppe i stand til å erstatte Jefferys produksjon, selv om han bare var på banen i 21 av 32 kamper de siste to sesongene.

En som brettet opp ermene og hevet seg til nye høyder i Jefferys skadefravær, var Cameron Meredith, som endte opp med meget respektable 66 pasningsmottak, 888 yards og fire touchdowns ved endt sesong. 24-åringen som kom med på laget som en udraftet free agent i 2015, var den mest åpenbare receiveren i startoppstillingen, men så røk korsbåndet i generalprøven mot Tennessee Titans, og 2017-sesongen var spolert før den hadde begynt.

Dermed hviler håpet på Kevin White, men det er mye å forvente. Bruddskader i leggen både i 2015 og 2016 har ført til at han bare har fått fire obligatoriske kamper for Bears siden han ble draftet som nummer sju totalt i 2015. Nå trenger de ham mer enn noensinne.

Victor Cruz skal ha stor honnør for å ha kjempet seg tilbake fra karrieretruende skadeproblemer, men fjoråret viste at han bare er en skygge av den spilleren han var før skademarerittet begynte i 2014, noe Bears også konkluderte med etter å ha gitt ham en sesongoppkjøring å overbevise på. Det var en sjanse mannen med de myke salsa-bevegelsene ikke tok vare på.

Dion Sims, Zach Miller og andrerundevalget Adam Shaheen kjemper om snaps som tight ends.

Karakter: D-

 

Offensiv linje:

Med Cody Whitehair som center og Kyle Long og en aldrende, men fortsatt god Josh Sitton guard-plass, har Bears en bra NFL-klasse.

Long mistet til sammen halve sesongen i fjor på grunn av diverse skader, men sønnen til hall-of-famer Howie Long, bør bli klar til premieren mot Atlanta Falcons. Hvis ikke flyttes Whitehair til guard, mens Hroniss Grasu vikarierer som center.

Left tackle Charles Leno og right tackle Bobby Massie holder ikke samme høye nivå som gutta på innsiden av seg, men er likevel tilstrekkelig gode til at konklusjonen blir at Bears har en offensiv linje i øvre sjikte.

Karakter: B

 

FORSVAR

Akiem Hicks.

Koordinator Vic Fangio har fordelen av at de fleste bidragsyterne fra forrige sesong, minus Cornelius Washington (Detroit Lions), returnerer i 2017. Bears, som praktiserer 3-4 som utgangsposisjon, og den defensive fronten, er forsvarets styrke. Unngår de like mange skader her, som de ble rammet av i fjor, bør det være gode utsikter for forbedring i 2017.

 

Defensiv linje:

Akiem Hicks var en åpenbaring etter at Bears hentet ham fra Patriots etter 2015-sesongen, og er bankers som left end. 27-åringen går inn i et kontraktsår, og tar han med seg storspillet fra i fjor inn i 2017, kan han kreve virkelig store penger i free agency. Ray Robertson-Harris, som så hele debutsesongen fra sidelinja, kan være et alternativ, om Hicks skulle bli skadet.

Forhåpentligvis får Bears også mer ut av nose tackle Eddie Goldman, som var strålende i debutsesongen i 2015, men som gikk glipp av ti kamper i fjor på grunn av ankeltrøbbel. John Jenkins kom ikke med i 53-mannstroppen, men får en sjanse til å jobbe seg inn i varmen igjen via Bears’ practice squad.

På right end-plass pågår det en nokså åpen fight om jobben mellom Mitch Unrein, som har forlenget kontrakten med to år, og tredjerundevalget fra 2016, Jonathan Bullard, som bør ha mye å revansjere etter en småskuffende rookie-sesong.

Karakter: B+

 

Linebackere:

Outside linebacker-trioen Pernell McPhee, Willie Young og Leonard Floyd ligger alle an til å få mye å gjøre i 2017. De to førstnevnte slet en del med skader i 2016, men holder de seg skadefrie, har Bears mange rotasjonsmuligheter og gode forutsetninger for å legge press på motstanderens quarterback fra flere hold. Sam Acho står også parat, om noe skulle skje. Lamarr Houston, som skadet kneet i andre kamp forrige sesong, pådro seg en ny skade i oppkjøringen. Det var ikke like alvorlig denne gangen, men nå hadde tålmodigheten med ham tatt slutt, og Houston ble plassert på injured reserve, hvor utfallet trolig blir at partene kommer til et forlik om å avslutte kontrakten.

I midten er Danny Trevathan og Jerrel Freeman førstevalg. Førstnevnte var en sentral del av et formidabelt Denver-forsvar som vant Super Bowl 50 før han fulgte etter gamlesjef John Fox til Chicago, men fikk debutsesongen delvis spolert av en kneskade. Freeman skapte seg et navn nord for grensa i CFL og Saskatchewan Roughriders, før han fikk sjansen i Colts i 2012.

Nick Kwiatkoski er nærmest å utfordre linebacker-duoen, og fikk også mye spilletid i fjor da Freeman var suspendert og Trevathan skadet. Christian Jones var mer eller mindre fast på laget i 2015, og har rikelig med erfaring.

Karakter: A-

 

Defensive backs:

Secondary-en var en akilleshæl forrige sesong, og selv om det har blitt gjort omfattende endringer, virker det fortsatt å være et problemområde.

Trioen Quinton Demps (Houston Texans), Prince Amukamara (Jacksonville Jaguars) og Marcus Cooper (Arizona Cardinals) ble alle hentet i free agency, og ser alle ut til å starte premieren mot Atlanta Falcons. Fellesnevneren er lang NFL-erfaring, så vil tiden sesongen vise hvor stor oppgraderingen er.

Adrian Amos, som hadde en god rookie-sesong i 2015, danner trolig safety-par med Demps, mens Amukamara og Cooper spiller corner, men her banker både Bryce Callahan og en Kyle Fuller på vei tilbake fra langtidsskade, på døra.

Safety Eddie Jackson, som ble draftet i fjerde runde, trenger heller ikke være veldig langt unna laget, men har noen spørsmålstegn heftende ved seg etter to alvorlige skader gjennom tiden sin i Alabama.

Karakter: C

 

SPECIAL TEAMS

Pat O’Donnell.

Bears kvittet seg med en trofast tjener da kicker Robbie Gould fikk beskjed om at han ikke var ønsket med videre dager før sesongstart i fjor. Inn kom Connor Barth, men uten at det ga ønsket effekt. Den tidligere Chiefs-, Buccaneers- og Broncos-kickeren traff bare på 78 prosent av sine field goal-forsøk.

Da Buccaneers friga fjorårets andrerundevalg Roberto Aguayo tok Bears sjansen på å se hva han var god for, og dermed sto man oppi en ny kicker-duell tett oppunder premieren, men de valgte å fortsette med Barth, mens Aguayo må vente på neste NFL-åpning.

Punter Pat O’Donnell går løs på sin fjerde sesong i Bears på tross av at han var blant ligaens svakeste i netto yards per punt.

Når det kommer til returspillet virker det å være noe uavklart hvem som får ansvaret, men  Bryce Callahan, Deonte Thompson, Benny Cunningham, Cre’von LeBlanc og nykommerne Eddie Jackson og Tarik Cohen har alle muligheter her.

Karakter: C-

 

VÅR VURDERING

Mitchell Trubisky, Mark Sanchez, Mike Glennon.

Chicago er et lag med åpenbare styrker, men også åpenbare svakheter. Uklarheten rundt quarterbacksituasjonen er uheldig. Det er naturligvis uunngåelig at Trubisky får jobben til slutt, men en bekmørk receiversituasjon gjør at det ikke virker hensiktsmessig å sende ham utpå ennå. Selv om kravene fra omgivelsene er høylytte, er han uansett ikke i stand til å ta Bears til noe sluttspill med de våpnene han er utstyrt med.

Dessuten støter laget på en brutal sesonginnledning med Falcons, Buccaneers, Steelers og Packers i sine fire første kamper. Det vil ikke sjokkere noen om de da står med null seirer og fire tap. Selv om programmet blir noe mer tilgivelig utover, kommer det til å kreve mye av spillere og trenere å få skuta på rett kjøl igjen.

Plassering: Nummer 4 i NFC North med 4-12

 

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x