Vi ser på…Dallas Cowboys 2017!

Det var nok mange Cowboys-fans som gråt sine modige tårer når Tony Romo gikk ned for telling etter tredje forsesongs-kamp i fjor. Lite visste man da om at en 13-3 sesong var i vente. Hvilken forskjell et år kan gjøre! Nå er dette Dak Prescott sitt lag, og optimismen blomstrer nok en gang i Dallas. Vil Ezekiel Elliott sin suspensjon og andre distraksjoner snu på det etter noen runder av seriespillet?

ORGANISASJONEN

Jason Garrett
  • Eier: Jerry Jones
  • GM: Jerry Jones
  • Hovedtrener: Jason Garrett

Stadion: AT&T Stadium (80.000)

Resultater siste 5 år:
  • 2016: 13-3
  • 2015: 4-12
  • 2014: 12-4
  • 2013: 8-8
  • 2012: 8-8

 

PERSONELL

Jonathan Cooper

Nøkkelspillere inn: OL Jonathan Cooper, OL Byron Bell, DL Stephen Paea, DL Damontre Moore

Nøkkelspillere ut: QB Tony Romo, TE Gavin Escobar, OL Doug Free, OL Ron Leary, DL Jack Crawford, DL Terrell McClain, LB Andrew Gachkar, DB Brandon Carr, DB Morris Claiborne, DB JJ Wilcox, DB Barry Church

Vi har nok kanskje tatt med flere som forsvinner ut enn det som er nødvendig; langt fra alle av dem var nøkkelspillere. Det illustrerer allikevel hvor store endringer Dallas Cowboys går igjennom på flere posisjoner. Spesielt på DB er det betydelige endringer i spillergruppa.

 

DRAFT 2017

Taco Charlton.

1.runde: DE Taco Charlton, Michigan

2.runde: CB Chidobe Awuzie, Colorado

3.runde: CB Jourdan Lewis, Michigan

4.runde: WR Ryan Switzer, North Carolina

6.runde: CB Marquez White, Florida State

6.runde: S Xavier Woods, Louisiana Tech

7.runde: DT Jordan Carrell, Colorado

7.runde: WR Noah Brown, Ohio State

7.runde: DT Joey Ivie, Florida

Cowboys får bonuspoeng for å drafte noen med fornavn Taco i 1.runde. Det må jo bare bli en suksess. Det er også verdt å merke seg at posisjonsgruppa Taco Charlton representerer, defensiv linje, ble viet mye oppmerksomhet av Dallas denne gang. Det samme gjaldt DBs, hvor man hentet inn 3 CBs og 1 safety. Dallas adresserte viktige behov, og det er lite å si på det. Switzer vil i tillegg kunne bidra på både special teams og offense på en god måte, så dette er godkjent og vel så det.

Karakter: B+

 

ANGREP

Dez Bryant.

For en enorm forskjell en sesong kan utgjøre. For ett år siden var dette Tony Romo sitt lag, Dallas hadde slept seg igjennom 2015-sesongen hvor mangelen på nevnte mann legitimerte at Cowboys ikke kunne fungere uten ham, og dødsangsten eksisterte i beste velgående hver gang Romo nærmet seg en potensiell skade. Så ble han skadet, og alle brikkene falt tilsynelatende på plass når den nye generasjonen representert ved QB Dak Prescott og RB Ezekiel Elliott presenterte seg på ypperste vis. Når man i tillegg har veteraner som TE Jason Witten og WR Dez Bryant som kan stå som henholdsvis den aldrende bautaen og den erfarne men fremdeles unge stjernen, så er det akkurat som om ‘Americas Team’ er tilbake til glansdagene på 70- og 90-tallet.

Så enkelt er det naturligvis ikke, og en enslig svale gjør ingen sommer osv. osv. Elliott er suspendert, Prescott må bevise at han kan følge opp førsteåret, Witten at han fortsatt ikke trenger rullator, og Bryant at han har funnet tonen med QBen godt nok til å være tilbake på 1.000+ yard-sesonger. I tillegg er det fortsatt Jason Garrett som er hovedtrener, og vi er ikke sikre på om det er det beste kortet de kunne hatt selv om hans lederstil tydeligvis passer den allestedsnærværende eieren Jerry Jones godt. Garrett er en tidligere QB og offensiv koordinator som er sterkt involvert i planleggingen av angrepet, men det er erfarne Scott Linehan (også han med hovedtrener-erfaring) som er offensiv koordinator. Linehan går inn i sin tredje sesong i rollen for Cowboys. Hans karriere som OC har vært preget av sterkt svingende resultater, og han har vel strengt tatt bevist at han er i stand til å skape de resultatene spillerstallens talent gir muligheter til. Det er i grunnen ikke så verst, og spesielt ikke med det Dallas besitter i så måte.

 

Quarterbacks

Dak Prescott gjorde en fenomenal rookie-sesong i fjor, og er nå tilbake som en etablert starter som ikke blir utfordret for den posisjonen med mindre 2017 innledes med et komplett sammenbrudd for hans del. Det skjer neppe. Prescott kan både kaste og løpe på et godt nivå, og tar ofte gode valg.

Bak Prescott ser det faktisk ut som om den udraftede rookien Cooper Rush sikrer seg andreplass på dybdekartet. Kellen Moore lå lenge an til den posisjonen, men Rush har vist egenskaper i sin første forsesong som er vanskelige å ignorere. Moore blir muligens en bedre trener en dag, men som QB har Rush kvaliteter som Dallas trolig vil jobbe videre med de nærmeste sesongene. Rett før sesongstart ble da også Moore kuttet, og Rush har tydeligvis overbevist nok til å være andrevalget når vi går inn i sesongen.

Karakter: B+

 

Running backs

Den soleklare eneren her er Ezekiel Elliott, som også er suspendert i de 6 første seriekampene forutsatt at anken hans ikke tas til følge. Fra et rent sportslig ståsted er suspensjonen synd både for ligaen og -åpenbart- Dallas Cowboys. Elliott var fantastisk i rookie-sesongen i fjor, og ledet tankene mot glansdagene hvor Cowboys alltid hadde en topp running back (Duane Thomas, Tony Dorsett, Emmitt Smith..).

Med Elliott suspendert faller ansvaret på et par spillere som har gjort store ting i NFL ved tidligere tidspunkt i karrierene sine; Darren McFadden og Alfred Morris. Ronnie Hillman finnes også her som et fjerdevalg, så det er lite å si på dybden og erfaringen på tailback.

På Fullback har Dallas to spillere med etternavn Smith: Keith Smith og Rod Smith. De får jobben gjort.

Karakter: A-

 

Receivere

Mye av fjorårssesongen var en vandring i ødemarken for lagets beste receiver, Dez Bryant. Med Prescott som QB tok det en viss tid før han fant frem til lagets beste wideout på jevnlig basis. Det kom seg heldigvis mot slutten av sesongen, og kan være en indikator på hva vi kan vente oss utover i 2017. Cole Beasley var lagets ledende receiver i fjor med 833 yards.

Også TE Jason Witten var en viktig sikkerhetsventil for Prescott i fjor, og fortsetter å imponere gjennom å fortsatt holde topp NFL-nivå i en alder av 35. Dallas har en solid gruppe spennende TEs ventende bak Witten. James Hanna leder an, men Geoff Swaim kan også gjøre seg gjeldende. Rico Gathers er sykt atletisk, men allikevel et stykke bak i arverekkefølgen pr. dags dato.

WR Terrance Williams bidro med solid antall yards i fjor, og får sjansen til å gjøre det samme i år også. Bak ham finner vi en haug receivere som kjemper om en plass på dette laget. Brice Butler, Andy Jones, Ryan Switzer og Lance Lenoir slår oss som mest aktuelle.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Vi ga denne linja karakteren A+ før fjorårets sesong, og de beviste til gangs at de fortjente et slikt stempel. Nå var det ikke akkurat noen hemmelighet at de holdt høyt nivå før sesongen heller, men de beviste altså at de var i stand til å levere svært solid standard. Det gjorde de også uten La’el Collins, som røyk ut med skade i uke 3. Han er tilbake nå, og blir å finne på Right Tackle. Han spilte Left Guard i rookie-sesongen, men Cowboys er komfortable med å flytte Collins til RT og bruke Chaz Green på LG. Green ble draftet i 3.runde i 2015, men har kun spilt et fåtall kamper på grunn av skader. Spørsmålet er derfor raskt om han holder seg skadefri i år, eller om karrieren forhindres av kontinuerlige skader også i fortsettelsen.

Left Tackle Tyron Smith, Center Travis Frederick og Right Guard Zack Martin er alle spillere på Pro Bowl-nivå. Trioen har blitt valgt til Pro Bowl i 2014, 2015 og 2016 og satser naturlig nok på å gjenta den suksessen. Smith var forøvrig også i Pro Bowl i 2013, så for ham vil 2017 eventuelt bli femte strake sesongen i Pro Bowl. Det lukter fremtidig Hall of Fame av slikt.

Bak disse svært solide starterne er det et regelrett bikkjeslagsmål mellom erfarne veteraner og en skokk rookies om å komme med på laget. Saken er at mange av de nevnte starterne er ganske unge på tross av hva de har av meritter, og når Dallas samtidig lukter sluttspill og det som bedre er, så er det greit med backups som kan hoppe rett inn om det oppstår skader. Vi ser derfor for oss at Jonathan Cooper, Joe Looney, Byron Bell og Emmett Clearly er de mest sannsynlige innbytterne på OL. Cooper kan potensielt ta starter-plassen til Chaz Green på Left Guard.

Karakter: A+

 

FORSVAR

Rod Marinelli.

Defensiv koordinator Rod Marinelli har gjennom sine sesonger i rollen for Dallas Cowboys (og Chicago Bears før den tid) vært en garantist for et forsvar som er fra midten av ligaen og oppover i de fleste viktige statistikker. Han er et sikkert kort som med greit personell eller bedre sørger for at man er konkurransedyktige som forsvar. 68-åringen er med andre ord langt bedre i den rollen enn som hovedtrener, hvor han blant annet ledet Detroit Lions til 0-16 i 2008.

Det er en god del forbedringer som kan gjøres hos Cowboys sitt forsvar fra 2016 til 2017. Antallet sacks var f.eks. OK, men ikke i ligatoppen. Heller ikke interceptions og fumble recoveries var noe dette forsvaret fremhevet seg på, og det er viktige statistikker for å sikre flere seiere – og ikke minst seiere mot de aller beste motstanderne.

 

Defensiv linje

Det er en god porsjon erfaring mikset med ungdommelighet som møter oss her på denne posisjonsgruppa. Samtlige antatte startere var med også i fjor, og den eneste vi ser for oss at kan slå seg inn som starter av nykommerne er 1.runde-valget Taco Charlton. Han kjemper om en starter-plass med Tyrone Crawford på DE. Den andre DE-plassen går ganske sikkert til DeMarcus Lawrence. Cowboys er som vanlig bare en suspensjon unna å rotere på startere ufrivillig, og Lawrence er blant dem som er et spenningsmoment i så måte. Det gjør at også spillere som Benson Mayowa og Charles Tapper kan få betydning. Mayowa ledet an med 6 sacks i fjor, og blir å se i en god del åpenbare pasningssituasjoner. Damontre Moore er en annen spiller som vil kunne vise igjen fra midten av sesongen og videre utover – han er suspendert i de innledende kampene.

På DT gjorde Cedric Thornton sin første sesong for Cowboys i fjor etter tidligere å ha spilt for Philadelphia Eagles. Han er tilbake som starter også i år. Med seg på posisjonen har han Maliek Collins. Collins var rookie i fjor, men sikret seg en starter-plass og beholder den i 2017. David Irving (suspendert 4 første kampene) og Stephen Paea utgjør habil dybde på DT, med Richard Ash som en annen potensiell spiller å holde et øye med.

7.runde-valgene Jordan Carrell og Joey Ivie skal få en stri tørn med å klore seg fast på rosteren, men se ikke vekk fra at f.eks. Ivie blir å finne på practice squad.

Karakter: B

 

Linebackere

Mange store kanoner av noen spillere har vært innom som LBs hos Cowboys i årenes løp. Vi er ikke så sikre på om lagets nåværende oppstilling har mange som hører hjemme i en slik omtale. Det nærmeste man kommer er linebackeren på weakside, Sean Lee. 31-åringen var 1st team All-Pro i fjor, etter å ha kommet til sin første Pro Bowl i 2015. Forventningene er store til at han leverer på samme nivå i 2017 også. Det må han om dette forsvaret skal holde mål.

I midten finner vi Anthony Hitchens, som gjør det jobben forutsetter: Han ble imidlertid skadet i forsesongen, og det forventes at Justin Durant eller Jaylon Smith starter på MLB frem til Hitchens er klar igjen – trolig i november. Smith er en mann for fremtiden, så om han spiller bra kan han potensielt holde på posisjonen selv når Hitchens er tilbake. Jaylon Smith har selv overvunnet en rimelig alvorlig skade for å i det hele tatt være tilbake på en football-bane, og er en mann det er verdt å heie på!

På strongside finner vi trolig Damien Wilson, som startet 5 kamper i fjor. Han har hatt utfordringer utenfor banen, men om han får bukt med dem er det neppe andre hos Cowboys som stjeler SAM-plassen foran ham. Det må i tilfelle være Kyle Wilber, som er ganske habil. Spillere som John Lotulelei (Sean Lee sin trolige backup) og den tidligere Packers-spilleren Jayrone Elliott er andre navn å holde et øye med.

Karakter: B

 

Defensive Backs

CB Nolan Carroll kommer inn fra Philadelphia Eagles for å erstatte Brandon Carr som på sin side forsvant til Baltimore Ravens. Carroll er den ene corneren, mens Orlando Scandrick er den andre. I tillegg vil Anthony Brown helt sikkert se mye spilletid. draft-valgene Chidobe Awuzie (2.runde) og Jourdan Lewis (3.runde) blir også spennende å følge med på utover sesongen. Indikasjonene så langt er at Lewis ligger først i løypa.

På free safety er det tidligere 1.runde-valget Byron Jones selvskreven. Han holder et godt nivå, og bidro f.eks. med nest mest taklinger i forsvaret i fjor. Strong safety er litt mer uggent. Jeff Heath har en mulighet til å sikre seg starter-rollen etter flere år hvor han har vært i rotasjon kombinert med solid innsats på special teams. Bak dem finnes to 6.runde-valg i form av fjorårets (Kavon Frazier) og årets (Xavier Woods).

Cowboys har mistet mange spillere i denne posisjonsgruppa fra tidligere år, men vi tror de kommer levende fra det. Kvaliteten på de som er igjen og de som kommer inn, står ikke særlig mye tilbake for de som forsvant ut.

Karakter: C+

 

SPECIAL TEAMS

Chris Jones.

Dan Bailey er fremdeles en av ligaens absolutte topp-kickere, og et blodsikkert kort på field goals kortere enn 50 yards. Punter Chris Jones kan ikke bare punte bra, men også takle når det trengs. Nylig sikret han seg en ny fireårs-kontrakt, så ting tyder på at Dallas Cowboys er meget komfortable med hva de har her.

Returspillet har en rekke spillere som kan gjøre en grei jobb, som f.eks. Ryan Switzer. Også navn som Cole Beasley (punt return) og Darren McFadden (kick return) kan bli aktuelle.

Karakter: B+

 

VÅR VURDERING

#4 Dak Prescott og #21 Ezekiel Elliott.

Cowboys hadde et virkelig flott år i 2016, og håper at deres tid er nå og at de kan få uttelling for det. Vi er ikke så sikre. Det er svært mye mer som skal gå deres vei enn som skal til for at det ikke går deres vei, så bare det å gjenta fjorårets 13-3 skal svært godt gjøres. Dallas har kvalitetene til å gjøre det, men det hjelper ikke at stjerne-running backen er suspendert de første seks kampene. Det hjelper heller ikke at en rekke andre spillere, spesielt på DL, har lengre eller kortere suspensjoner de også.

I det hele tatt er det mange selvskudd levert i forkant av sesongen. Da skal det ikke mye fantasi til for å se for seg at noen også vil kunne komme i løpet av sesongen. Uten alle feilskjærene er dette et lag som kan kjempe om en Super Bowl-seier. Med virkelighetens mange feller? Kanskje ikke…

Plassering: 1.plass i NFC East med 10-6

 

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x