Vi ser på…Jacksonville Jaguars 2017!

Det vil seg ikke for Jacksonville Jaguars, som nå har gått ni år uten sluttspill. I fjor var de et populært valg når ekspertene skulle velge sin «Dark horse»-kandidat for sesongen, men i stedet for å være overraskende gode var de overraskende dårlige og endte 3-13. I år står de foran en sesong der få levner dem særlig mye håp om å slå til.

ORGANISASJONEN

Shahid Khan
Shahid Khan
  • Eier: Shahid Khan
  • GM: David Caldwell
  • Hovedtrener: Doug Marrone

Stadion: EverBank Field (67.246)

Resultater siste 5 år:
  • 2016: 3-13
  • 2015: 5-11
  • 2014: 3-13
  • 2013: 4-12
  • 2012: 2-14

 

PERSONELL

Calais Campbell

Nøkkelspillere inn: DT Calais Campbell, S Barry Church, CB A.J. Bouye, OG Earl Watford, TE Mychal Rivera

Nøkkelspillere ut: OT Kelvin Beachum, Johnathan Cyprien, TE Julius Thomas, DE Tyson Alualu, CB Prince Amukamara, RB Denard Robinson, WR Bryan Walters, CB Davon House, OG Luke Joeckel, DE Roy Miller, DE Jared Odrick, LB Dan Skuta, DT Sen’Derrick Marks, 

Jaguars har mistet en del viktige bidragsytere, men de har også fått to relativt gode spillere i Calais Campbell og Barry Church inn på laget. Den kanskje særeste offseasonhistorien i år er dog den rundt Jaguars og Brandon Albert. Albert ble hentet inn fra Miami Dolphins i et bytte med Julius ThomasAlbert valgte så ved starten av årets preseason å legge opp, før han en uke senere ombestemte seg og returnerte til Jacksonville. Da var ikke Jaguars lenger interessert i å ha Albert på laget, og fire dager senere droppet de ham.

 

DRAFT 2017

Leonard Fournette

1.runde: RB Leonard Fournette, LSU

2.runde: OT Cam Robinson, Alabama

3.runde: DE Dawuane Smoot, Illinois

4.runde: WR Dede Westbrook, Oklahoma

5.runde: LB Blair Brown, Ohio

7.runde: CB Jalen Myrick, Minnesota

7.runde: FB Marquez Williams, Miami (FL)

Jacksonville valgte å bruke fjerdevalget sitt i årets draft på Leonard Fournette. Moderne NFL-visdom tilsier at hvis du skal bruke et så høyt valg på en running back bør han helst være noe helt spesielt, men så har jo da også Fournette vist at han kan være nettopp noe spesielt. Fournette er et fysisk monster med en kraft og hurtighet som gjør at han har potensiale til å bli den neste store running backen i NFL. Dersom Jaguars har draftet en ung Adrian Peterson er det klart at han var verdt fjerdevalget, men samtidig, dersom han skulle vise seg å aldri slå til ville han definitivt ikke være den første store college-backen som ikke klarer å slå gjennom i NFL.

Ellers valgte Jaguars å drafte Cam Robinson som en spiller de kunne utvikle på left tackle bak veteranen Branden Albert. Etter at Albert så valgte å legge opp må Robinson nå starte som left tackle. Vil han være klar til det?

Resten av draften er brukt på utviklingsspillere som antakeligvis ikke vil se så mye spilletid i 2017, men som har en del spennende utviklingspotensiale. Dede Westbrook kan dog være en spennende returner for Jacksonville i år.

Jaguars tok med seg 6 av 7 spillere på årets 53-manns-roster. Marquez Williams klarte ikke å spille seg inn der.

Karakter: B

 

ANGREP

Blake Bortles
Blake Bortles

Nathaniel Hackett er blitt forfremmet fra quarterbacktrener til offensiv koordinator, og han kan vel sies å nå ha en ganske formidabel jobb foran seg. Kan han få fart på karrieren til Blake Bortles igjen, og skape en rytme i et svakt Jacksonville-lag? Og hva kan han gjøre med unge Leonard Fournette? Det er mange spørsmål og foreløpig få svar i Jacksonville for tiden. En ting er sikkert, angrepet har en del talentfulle spillere, men vil de klare å utnytte talentet?

 

Quarterbacks

Ting skifter fort i NFL. For et år siden var Blake Bortles en av de mest spennende og lovende unge quarterbacktalentene i ligaen. Nå er han en mann som må spille for NFL-karrieren i det som fort kan bli hans siste sesong som en starter i ligaen. Nå skal det sies at vi aldri var like høye på Bortles som mange andre i fjor, da vi ga quarterbackene til Jacksonville en beskjeden C+-karakter. Allikevel har det vært forunderlig å se på Bortles’ fall det siste året.

Problemet til Jacksonville er at de har ikke så veldig mye å satse på bak BortlesChad Henne har allerede bevist at han ikke er en dugelig starter i NFL, mens Brandon Allen er en unggutt med veldig begrenset potensiale. Det eneste håpet for Jacksonville er egentlig at de skal klare å få noe ut av Bortles, men det begynner å se mørkt ut for ham. Etter tre år i ligaen har han enda ikke klart å gå en sesong med treffsikkerhet over 60%, han klarer ikke å få ned antallet interceptions, og han er fortsatt svak på tredje forsøk. I årets preseason har han også sett regelrett svak ut, med upresise og ukloke pasninger. Det ser rett og slett ikke bra ut.

Det har også stormet en del rundt denne posisjonen i årets preseason, men til slutt endte altså Bortles opp med å få en sjanse til som starter, muligens hans siste sjanse.

Karakter: D+

 

Running backs

Leonard Fournette kommer inn i et forsøk på å heve det som var en heller skuffende running back-gruppe i fjor. Chris Ivory var middelmådig for Jacksonville helt frem til han ble skadet, mens T.J. Yeldon tok et steg tilbake etter en lovende rookiesesong året før. Både Ivory og Yeldon vil være med i år også, men de vil nok måtte finne seg i å spille annenfiolin til Fournette. Corey Grant er også med i denne gruppen. Han har ikke gjort stort i løpet av sine to første år i ligaen, men i år hadde han et imponerende touchdownløp på 79 yards i preseason og viste dermed at han har visse kvaliteter.

Fournette er også en av de få kildene til optimisme i et ganske svakt Jaguars-angrep. Han har vist i college at han er en rask og sterk running back som potensielt kan bli en superstjerne i ligaen. Det er selvsagt positivt, det, men han har ikke akkurat fått det beste utgangspunktet for en rookie. Med en quarterback som Blake Bortles under center er det ikke akkurat som at Jaguars er så truende i luften. Dermed kan motstanderlagene fokusere på å fylle opp boksen sin for å stoppe Fournette. Med en rimelig middelmådig offensiv linje foran seg kan nok Fournette fort finne ut at det kan bli vanskelig å komme seg noen vei i hans første sesong.

Tommy Bohanon er også med som fullback. Bohanon var fullback for Ivory i Jets for to år siden, men gikk hele fjoråret uten å spille fotball.

Karakter: B

 

Receivere

Receivergruppen forholder seg noenlunde uendret fra i fjor. Allen Robinson er fortsatt nr. 1, mens Allen Hurns og Marqise Lee er de to neste. Etter at både Robinson og Hurns gikk over 1000 yards i 2015, hadde Robinson en skuffende sesong i fjor, mens Hurns stort sett var skadet. Håpet i Jacksonville er at disse to vil finne tilbake til formen, samtidig som at Lee, som endelig klarte å holde seg skadefri i fjor og dermed hadde en grei sesong, vil fortsette å produsere godt. Vi vil nok se Robinson i en flankerposisjon, mens Hurns vil spille en del slot receiver. Lee er en ganske allsidig spiller som både kan angripe forsvar dypt og med korte ruter fra slot-posisjonen. Lee har dog slitt med skader i preseason, noe som er en kilde til bekymring.

Rookien Dede Westbrook har også hatt en ok preseason og vil nok få en del spilletid som receiver i år. Han er dog først og fremst tiltenkt returnerrollen i år, og hans innhopp som receiver vil nok være sporadiske. En annen rookie, udraftede Keelan Cole, har også hatt en spennende preseason der han har klart å samle opp en god del oppmerksomhet. Veteranen Arrelious Benn er også med i receivergruppen. Dette er hans andre år i Jacksonville etter at han kom til laget i fjor. Før det gikk han tre år uten å være i NFL grunnet skader. Han skal ha for å være utholdende i motgang.

På tight end er Julius Thomas borte. Thomas klarte aldri helt å slå til Jacksonville og gjenskape de tallene han hadde i Denver. Inn for Thomas skulle egentlig Mychal Rivera komme, men han er nå på injured reserve. Dermed er det veteranen Mercedes Lewis som nå starter i sin tolvte sesong i Jacksonville, men han vil nok fortsatt hovedsakelig bli brukt som en blokker og kun sporadisk som en del av pasningsspillet. Ben Koyack og Neal Sterling spiler også tight end her.

Det er allikevel en OK receivergruppe på gang i Jacksonville. Spesielt har de tre wide receiverne Robinson, Hurns og Lee vist at de kan være spennende våpen i Jacksonville-angrepet.

Karakter: B

 

Offensiv linje

Jacksonville har slitt på den offensive linjen, spesielt på venstresiden. I fjor forsøkte de å fikse venstresiden ved å flytte LT Luke Joeckel til LG, mens Kelvin Beachum ble hentet inn for å spille LT. Før årets sesong er både Joeckel og Beachum borte fra laget, og det sier vel akkurat sitt om hvordan det gikk med dem. Inn på LT kommer rookien Cam RobinsonRobinson er et lovende talent, og mange ble overrasket da han falt helt til andre runde i draften, men samtidig var han ikke egentlig tiltenkt en starterrolle i år, han fikk den fordi Branden Albert valgte å legge opp. Nå må han altså produsere raskt i en av de mest krevende og viktige posisjonene på en fotballbane.

På LG finner vi Patrick Omameh, som også spilte LG i store deler av fjorårssesongen. Resten av linja er også uendret fra i fjor, med Brandon Linder på C, AJ Cann på RG og Jermey Parnell på RT. For andre året på rad prøver altså Jacksonville å rette opp i en linje som sliter ved å gjøre utskiftninger på venstresiden. Det funket dårlig i fjor, og det har ikke sett så bra ut i årets preseason heller. Den offensive linjen kan fort være et problem for Jacksonville i år igjen. I så fall vil det bli en lang og trist sesong for fansen i Nord-Florida.

Karakter: C-

 

FORSVAR

Jalen Ramsey
Jalen Ramsey

Mens angrepet til Jacksonville fikk mye oppmerksomhet i draften, har forsvaret fått seg en ansiktsløft gjennom free agency. Spesielt Calais Campbell (fra Arizona), Barry Church (fra Dallas) og A.J. Bouye (fra Houston) er spillere som vil kunne komme inn og heve laget, dersom de klarer å matche tidligere produksjon. Stort sett har Jacksonville et habilt forsvar, uten at det er et toppforsvar. Det bør være godt nok til å holde Jacksonville inne i de fleste kamper, men uten en kvalitetsheving fra angrepet er det tvilsomt at det vil være nok til å ta laget særlig langt.

 

Defensiv linje

Jacksonville opererer med et 4-3-forsvar. For andre året på rad har de valgt å hente inn et stort navn til linja. I fjor kom Malik Jackson fra Denver og gjorde det bra, i år er det Calais Campbell som er hentet inn fra Arizona. Campbell har rukket å bli 31 år, og er ingen unggutt lenger, men han har hatt noen veldig gode sesonger i Arizona bak seg og han var en All Pro så sent som i fjor. I Campbell får Jacksonville potensielt en god pass rusher på DE.

Nevnte Jackson vil fortsette på DT og vil være viktig både i løpsforsvaret og i å legge press på motstanderens pocket. Sammen med Jackson vil vi nok for det meste finne Abry Jones, som nok er det svakeste leddet langs Jakcsonvilles defensive linje. Til slutt finner vi Yannick Ngakoue på defensive end. Ngakoue var et tredjerunde valg i fjorårets draft og hadde en imponerende god rookie-sesong, der han samlet opp hele 8 sacks. Håpet til Jacksonville er at Ngakoue vil fortsette der han slapp i fjor og dermed utgjøre et godt pass rush sammen med Campbell på utsiden av den defensive linjen.

Ellers er Stefan Charles hentet inn fra Detroit for å være en backup, mens Dante Fowler Jr. er nå så godt som en bekreftet draft-bust for Jaguars. Fowler, som ble tatt som nr. 3 i 2015-draften, mistet hele rookie-sesongen sin etter en korsbåndskade. Han deltok i 2016 uten å være en stor faktor, men før årets sesong ble han siktet for overfall og tyveri etter en fysisk konflikt med en mann i Tampa. Han kan potensielt ende opp i fengsel i et år.

Karakter: B

 

Linebackere

Paul Posluszny gjør seg klar for sin syvende sesong i Jacksonville og sin ellevte sesong i NFL totalt, men for veteranen vil det allikevel være mye nytt i år. Posluszny er nemlig flyttet fra inside linebacker til outside linebacker, en rolle det skal bli veldig spennende å se hvordan han vil mestre. Grunnen til at han er flyttet på er antakeligvis fordi Jakcsonville ønsker å se mer av Myles JackJack ble valgt i andre runde av draften i fjor og fikk begrenset med spilletid på inside linebacker, der han var backup for Posluszny. At han nå i år tvinger frem en posisjonsendring for Posluszny lover jo godt for Jacks fremtid. Det er tydelig at trenerstaben i Jacksonville mener at de har noe spennende på gang med Jack.

Telvin Smith er også fortsatt i Jacksonville, og vil være starter på den siste utside-backer-posisjonen. Smith er en meget god run-stopper og vil nok være viktig for Jacksonville i denne rollen i år også. Han er dog en litt typisk 4-3-OLB i den forstand at han ikke har så mye å komme med når det kommer til pass rush.

I det store og hele er Jack, Posluszny og Smith en spennende trio. Dette er en gruppe som er sterk mot løpespill og som bør kunne ha god kontroll på pasninger over midten. Hvis Jacksonville samtidig kan klare å generere et godt pass rush fra sin defensive linje vil de kunne ha en god front-7 i år.

Rookien Blair Brown befinner seg også i linebackergruppen. Han kan bli en spennende mann å følge om noen år.

Karakter: B+

 

Defensive Backs

Tashaun Gipson ble hentet inn fra Cleveland før fjoråret, og hadde en skuffende sesong. Dette var Gipson også klar på selv, da han kom med kommentarer om at han var skuffet over rollen han ble plassert i i Jacksonville etter sesongen. Gipson, som var en ball hawk i Cleveland, mente at han ble tvunget av trenerne i Jacksonville til å spille dyp-safety uten mulighet til å angripe pasninger. Hvorvidt han vil få muligheten til å skape turnovers i år vil fremtiden vise.

I tillegg til Gipson vil nå Barry Church spille safety i Jacksonville. Church er en særdeles god safety mot løpsspill, en av de beste i ligaen, faktisk, men han har måttet tåle mye kritikk opp gjennom årene for hans evner som pasningsforsvarer. Han vil allikevel kunne utgjøre en potensielt spennende safety-duo sasmmen med Gipson, der Church vil kunne trekke opp i boksen mot løpsspill, mens en forhåpentligvis mer fristilt Gipson vil kunne jakte ned pasninger.

På cornerback finner vi Jalen Ramsey og nyinnhentede A.J. BouyeRamsey gjorde tvilerne til skamme i fjor da han hadde en meget god rookiesesong. Vi vil nok kunne forvente at han vil fortsette i det samme sporet i år to. A.J. Bouye er en spennende gamble for Jacksonville. Bouye kom til Houston Texans som en udraftet spiller i 2013 og har stort sett vært et ukjent navn i NFL frem til i fjor høst, da skader tvang ham inn i startoppstillingen til Texans. Der gjorde Bouye ting meget bra, og da offseason kom var Jacksonville klare til å gi ham $67,5 millioner over 5 år for hans tjenester. Det er mye penger for en spiller som egentlig bare har litt over en halvsesong med produksjon bak seg. Det var riktignok en god halvsesong, men Jacksonville gambler uansett på at Bouye skal være mer enn en one hit wonder.

Skulle Bouye ikke fungere i Jacksonville vil laget måtte stole på rookien Jalen Myrick, eventuelt på Aaron Colvin dersom han kommer seg tilbake i form igjen etter skade.

Karakter: B

 

SPECIAL TEAMS

Jason Myers
Jason Myers

Brad Nortman og Jason Myers er fortsatt punter og kicker i Jacksonville. Nortman er forsåvidt grei nok, men Myers har ikke hatt den beste starten på karrieren. Dan Carpenter er derfor blitt hentet inn for å konkurrere med Myers om plassen.

Rookien Dede Westbrook er en potensiell returner, Marqise Lee likeså. Rashad Greene kunne vært god i returnspillet, men han er nå på injured reserve. Westbrook har potensiale til å kunne bli en spennende returner.

Karakter: C-

 

VÅR VURDERING

Allen Hurns og Allen Robinson
Allen Hurns og Allen Robinson

Jacksonville er ikke så dårlige som man egentlig skulle tro. Der de ble i overkant overvurdert i fjor blir de i år tilsvarende nedvurdert av store deler av media. Det er vel kanskje en naturlig reaksjon etter at Super Bowl-snakk endte med 3-13. Vi tror ikke Jacksonville er gode nok til å unngå sisteplass i divisjonen i år, men vi tror de vil gjøre det bedre enn 3-13. De har også fortsatt på mange måter et spennende lag, med interessante unge playmakere i mange posisjoner. Men så lenge det er såpass store mangler i de to viktigste lagdelene, quarterback og offensiv linje, så vil ikke dette laget klare å gå langt.

Plassering: 4.plass i AFC South med 4-12

 

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x