Vi ser på…Kansas City Chiefs 2016!

10 seiere. Det er resultatene til Chiefs de siste 10 kampene de har spilt i seriespill. Kan de holde det gående inn i 2016? Løpespillet var upåklagelig på tross av skader, pasningsspillet var derimot ikke noe å skrive hjem om. Forsvaret? Blant ligaens 10 beste i nær sagt alt, og nærmere #1 enn #10. Kan Andy Reid ta dette laget videre opp til høyder han aldri greide med Philadelphia Eagles? Da snakker vi altså Super Bowl-seier…

ORGANISASJONEN

Andy Reid. Foto: David Eulitt
 • Eier: Clark Hunt
 • GM: John Dorsey
 • Hovedtrener: Andy Reid

Stadion: Arrowhead Stadium (76.416)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 11-5
 • 2014: 9-7
 • 2013: 11-5
 • 2012: 2-14
 • 2011: 7-9

 

PERSONELL

Chiefs - Mitchell Schwartz
Mitchell Schwartz

Nøkkelspillere inn: QB Nick Foles, WR Rod Streater, WR Mike Williams, OT Mitchell Schwartz, LB Andy Mulumba, SS Stevie Brown

Nøkkelspillere ut: QB Chase Daniel, G/T Jeff Allen, OT Donald Stephenson, LG Ben Grubbs, DE Mike DeVito, CB Sean Smith, FS Husain Abdullah, S Tyvon Branch

Schwartz er en viktig signering, og hans erfaring vil forhåpentligvis være med på å stabilisere en OL som har manglet blant annet det – stabilitet. Det sistnevnte ordet er litt nøkkel motsatt vei også, da CB Sean Smith, S Husain Abdullah samt guardene Grubbs og Allen er tap i så måte. Vi mistenker at Smith vil savnes mest. Mike DeVito kan potensielt også bli et savn, men vi tror DL er god nok til at det ikke blir så merkbart.

 

DRAFT 2016

Chiefs - Chris Jones
Chris Jones

2.runde: DT Chris Jones, Mississippi State

3.runde: CB KeiVarae Russell, Notre Dame

4.runde: OG Parker Ehinger, Cincinnati

4.runde: CB Eric Murray, Minnesota

4.runde: WR Demarcus Robinson, Florida

5.runde: QB Kevin Hogan, Stanford

5.runde: WR Tyreek Hill, West Alabama

6.runde: CB D.J. White, Georgia Tech

6.runde: OLB Dadi Nicolas, Virginia Tech

2.runde-valget Chris Jones er et 1.runde-talent som er en fin erstatning for Mike DeVito (som la opp). Å drafte hele 3 cornere sier noe om at man ønsker å finne minst 1 starter som kan ta over etter Sean Smith. Ehinger kan spille litt overalt på OL, og gir hjelp i dybden. Begge receiverne er mulige returmenn, og er i stor grad valgt med det som bakgrunn. Selv er vi mest nysgjerrige på QB Kevin Hogan, som var meget skarp hos Stanford. Det hadde muligens vært mer synlig om ikke alle sammenlignet ham med megastjernen Andrew Luck som også kom derfra. Hogan har mye til felles med Alex Smith som type spiller.

Karakter: B-

 

ANGREP

Chiefs - Jamaal Charles
Jamaal Charles

Løpespillet var sterkt selv om stjernen Jamaal Charles gikk ned for telling i uke 5. Pasningsangrepet var derimot sørgelig. Ikke helt håpløst, men når man ender om #30 av #32 i yards og #27 totalt sett når vi ser på totalt antall yards pr. kamp, så skjønner du at Chiefs har noe å gripe fatt i her. At de allikevel ender med 11 seiere totalt i fjor forteller både om et bra forsvar, og om et angrep som ihvertfall visste å finne målsonen på de mulighetene de skapte (eller fikk via turnovers forsvaret skapte). De må sørge for å holde på det sistnevnte. Et økt snitt pr. kamp i totalt antall yards vil kunne bidra som en garanti for nettopp dét.

 

Quarterbacks

49ers har hatt noen anledninger til å angre på at de handlet vekk Alex Smith for 3 år siden. Etter 11 år i ligaen er han ikke lenger draft-tabben som hadde en bra sesong i San Fran, men draft-valget som blomstret når han først fikk rette mulighetene, og som er et sikkert kort uten å akkurat knuse statistikk-kolonnene. Allikevel; han gjør nok av det meste – inkludert å skape yards på bakken selv. Ikke er han ute på grunn av skader heller, og ikke kaster han et lass med interceptions. Smith er til å stole på, og han fortjener tilliten han har hos KC.

Hva skjer hvis Smith allikevel blir skadet eller av andre grunner ikke kan spille? Da får vi se om det er Aaron Murray, Nick Foles, Tyler Bray eller 5.runde-valget Kevin Hogan som får sjansen. Vi tipper at det ikke blir Hogan i år, men Reid & co. vil nok gjerne se om Bray er så god som de tror han er. Hvis Smith absolutt ikke kan spille, vel å merke.

Karakter: B

 

Running backs

Løpespillet var bra i 2015. Notér at det inkluderer QB Alex Smith, som hadde rett under 500 yards på løp. Når Jamaal Charles gikk ut med skade i fjor, så var det Charcandrick West og Spencer Ware som fikk handoffs fra Smith. De produserte over 1.000 yards tilsammen. Chiefs synes nok det er kjekt å ha Charles tilbake, men vet at om han ikke er der så senker det ikke skipet fullstendig.

Jamaal Charles nærmer seg styggfort 30 år gammel, men har ikke vist tegn til å bli mindre effektiv når han først er på banen. Han får muligheten igjen i år, selv om vi ser for oss at West og Ware avlaster ham mer selv om han holder seg frisk.

Knile Davis var en gang i tiden et stort fremtidshåp i Kansas City. Han er bare 3 år inn i karrieren, så det er tidlig å pensjonere ham, men han har altså 3 mann foran seg på dybdekartet. Fullback Anthony Sherman har på sin side ingen foran seg. Ware kan trå til hvis Sherman-tanken ikke er i slag.

Karakter: A

 

Receivere

TE Travis Kelce ble valgt til Pro Bowl i fjor, så hvordan kan det ha seg at dette pasningsspillet gjør det så dårlig? Tja…gjør de egentlig det? Dårlig i yards, ja. Men yards er ikke alt her i livet. Touchdowns derimot, er det. Der hadde Kelce 5 stk., mens ledende WR Jeremy Maclin hadde 8 på sine 1.088 yards. Det er ikke allverdens, men det bidrar godt. WR Albert Wilson bidro også med 2.

Andy Reid har i grunnen alltid likt å spre ballen rundt, og i løpet av hans 17 sesonger som hovedtrener i NFL er det kun noen ytterst få receivere som har hatt over 1.000 yards på mottak. Maclin er altså i celebert selskap (de andre er Terrell Owens, Kevin Curtis og 2x DeSean Jackson). I tillegg til Maclin og Wilson kan du forvente at nykommeren Rod Streater har noen mottak på WR. Det samme gjelder Chris Conley. Et av hurtigtogene De’Anthony Thomas, Demarcus Robinson og Tyreek Hill kan nok gjøre noe også, men 1-2 av dem blir nok helst returmenn, mens sistemann blir kuttet eller på practice squad.

Kelce starter på TE, men har spillere som James O’Shaughnessy, Brian Parker og Demetrius Harris med seg på posisjonstreningen. Minst en av dem blir del av gjengen som får noen få pasninger her og der i løpet av året.

Karakter: B

 

Offensiv linje

Denne posisjonsgruppa har nok fått en del kjeft under filmanalyse de siste årene. Laget tillater for mange sacks, og brorparten av ansvaret for det faller på denne gruppa. Det hjelper at Alex Smith kan å bevege seg, men det hjelper ikke nok. Resultatene må bli bedre hos Kansas City Chiefs sin offensive linje.

Eric Fisher starter på LT, mens Mitchell Schwartz som vi har nevnt tidligere kommer utenfra og sikrer en stabil starter på RT. Mitch Morse er Center. Laurent Duvernay-Tardif starter sannsynligvis på RG. Da gjenstår LG, og der blir det åpen konkurranse om plassen. 4.runde-valget Parker Ehinger er en mulighet, men for hans del er det nok 1-2 år for tidlig. Zach Fulton, Jarrod Pughsley og Jah Reid er andre muligheter. Vi tror det blir Reid.

Alt er ikke på bærtur her selv om man tillater mye sacks. For det første lykkes laget med å skape mange løpeyards – slikt kommer gjerne som følge av god blokking. For det andre hadde Chiefs en markant forbedring rundt antallet sacks tillatt i løpet av sesongen 2015: Det begynte dårlig, og ble bedre underveis.

Karakter: C+

 

FORSVAR

Chiefs - Dontari Poe
Dontari Poe

Kansas City Chiefs fikk alt de kunne ønske ut av dette forsvaret, og litt til. Defensiv koordinator Bob Sutton sine gutter var blant ligaens beste i de fleste lagstatistikker som betyr noe, og det var ikke tilfeldig. Denne lagdelen er stappet full av solide spillere som utfyller hverandre på en god måte og sammen gir Chiefs muligheten til å henge med uansett hvilken motstander de møter. 3-4 formasjonen passer personellet. Så er forutsetningen her som hos alle andre lag: Stjernene må holde seg friske. Akkurat det kan bli en utfordring: Superstjernen Justin Houston opererte i februar, og er i skrivende stund fortsatt ute med skade. Han kan potensielt være ute helt til sesongslutt. Uten ham blir Chiefs svakere på OLB, og svakere som lag. Men allikevel gode nok..?

 

Defensiv linje

3-mannsfront er det som vil dukke opp mest for Chiefs, og de har en bra gruppe til å ta seg av rollene i den fronten. Jaye Howard, Allen Bailey og Dontari Poe er sannsynlige startere, og blant det bedre du får i ligaen. De plugger gaps, tar opp blokker, og raser avgårde mot QBen også. Tilsammen stod de for 11 sacks. Poe stod for færrest, men er vel samtidig også den som pådrar seg flest blokkere (og i hans posisjon og denne typen forsvar er det en god ting) – det er en sammenheng.

Rookien Chris Jones ble draftet i 2.runde, og vil utfylle disse gutta bra. Han kommer som et minimum å være i rotasjon, og dermed bidra til at defensiv linje holder seg friske og klar til aksjon. I tillegg til Jones finnes også spillere som David King, Rakeem Nunez-Roches og Nick Williams i miksen. Om Jimmy Staten fortsatt er på rosteren til sesongstart er vi noe usikre på, men han har ihvertfall muligheten.

Karakter: A

 

Linebackere

4 mann starter her. Noen er selvskrevne fra tidligere, noen må ta steget inn i Justin Houston sitt skadefravær. Når Houston er på plass er han selvskreven som en av ligaens beste OLBs med fokus på press mot QB. Hva med de andre?

Tamba Hali er fortsatt her, og tar en OLB-plass. Han har rukket å bli 32, men holder fortsatt dampen oppe. I skrivende stund stemmer ikke det helt, for han er på ‘Physically Unable to Perform’-lista akkurat nå. Dee Ford, som ble draftet i 1.runde 2014, blir helt sikkert å se på banen. Det er ikke unaturlig om han tar en starter-plass i begynnelsen av sesongen. Han får imidlertid konkurranse fra Frank Zombo, som også kan bekle en starter-rolle på OLB om det trengs.

I midten er Derrick Johnson selvskreven og svært god. Ved siden av seg har han Josh Mauga, del av den store football-familien Mauga fra Amerikansk Samoa (Josh vokste riktignok opp i Nevada). Mens Johnson er selvskreven er Mauga ikke det; plassen kan også ende opp hos Ramik Wilson. I tillegg til dem er D.J. Alexander og Justin March på rosteren, og kan bidra. De to sistnevnte er unge og potensielle arvtagere etter Derrick Johnson, som har rukket å bli 34 år gammel nå.

Også Tyrell Adams og Jonathan Massaquoi er aktuelle backups som kan se spilletid i løpet av sesongen.

Karakter: A

 

Defensive Backs

Tapet av CB Sean Smith er merkbart. Steven Nelson som ble draftet i 3.runde i fjor får nok muligheten nå, men også Phillip Gaines kan ende opp som starter hvis han er OK etter korsbåndsskaden han har slitt med. Skulle ingen av dem vise det som ønskes, så draftet man også KeiVarae Russell i 3.runde av årets draft, og han var meget bra som CB på college. 4.runde-valget Eric Murray, 6.runde-valget D.J. White og veteranen Marcus Cooper er andre muligheter. På motsatt side har Marcus Peters jerngrep på den andre corner-posisjonen etter å ha vist svært solide takter som rookie i 2015.

Safety da? Trygt om alle signerer kontraktene sine; det er vel fortsatt spørsmål om hvorvidt megastjernen Eric Berry er tilbake og fornøyd med de kontraktuelle forholdene. Han er viktig, og svært god. Ron Parker er trolig den andre starteren, og det er lite å utsette på ham. I tillegg er det en god gruppe innbyttere som kan ta steget inn om nødvendig: Daniel Sorensen, Stevie Brown og Jamell Fleming er verdt å nevne i så måte.

Karakter: B+

 

SPECIAL TEAMS

Chiefs - Dustin Colquitt
Dustin Colquitt

Knile Davis har vært returmann; i år er det ikke sikkert han blir å finne på 53-mannsrosteren. I tilfelle; De’Anthony Thomas kan få en utvidet rolle her, og Chris Conley er også aktuell. Vi skal heller ikke glemme draftvalgene Tyreek Hill og Demarcus Robinson, eller unge Frankie Hammond Jr. De kan alle få sjansen, så følg med i forsesongen for å se hvordan dette utvikler seg.

Punter-plassen er sikker med Dustin Colquitt som viste seg solid på posisjonen i 2015. Kicker Cairo Santos traff stort sett, og viste at han kan sette lengre field goals også. Helt toppklasse er han kanskje ikke ennå, men noen stor svakhet for Chiefs er han heller ikke.

Karakter: B

 

VÅR VURDERING

Alex Smith (t.v.) og Andy Reid (t.h.)

Regjerende Super Bowl-mestere Denver Broncos. San Diego Chargers. Oakland Raiders. Og altså Kansas City Chiefs. AFC West er stappet full av lag som ikke bare vil kjempe om divisjonsseier og sluttspill, men som kan kjempe om divisjonsseier og sluttspill. Andy Reid og staben hans, samt spillerne, trenger altså ikke gjøre mange feilgrep før en potensielt fantastisk sesong blir til et mareritt. Det vil fort være skader og selvdisiplin som avgjør det hele. Chiefs har allerede Justin Houston ute for en god stund til. Inntrykket er allikevel at dette laget har kvalitetene og miljøet i garderoben som tilsier at de tar vare på muligheter.

Hos dette laget er kjernen tilbake, systemene de samme, og spillerne gode nok til at vi bør kunne se et Kansas City Chiefs som ikke bare kjemper om divisjonstoppen, men også om å ta ytterligere steg i sluttspillet.

Plassering: 1.plass i AFC West med 10-6

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

For en knapp måned siden skrev vi artikkelen ovenfor; nå er det sesongstart! Her er noen av de viktigste endringene hos Chiefs i det tidsrommet:

 • QB: Backups endte opp med å være Nick Foles og Tyler Bray. Ingen Kevin Hogan her, med andre ord!
 • OL: Rookien Parker Ehinger sikret seg RT-plassen foran mer erfarne Jah Reid.
 • LB: Josh Mauga er skadet, og Justin March starter på innsiden ved siden av Derrick Johnson. Justin Houston er fortsatt ikke klar for spill, som betyr at Dee Ford har starterplass her i begynnelsen av sesongen slik vi forventet.
 • Special Teams: Knile Davis og Tyreek Hill blir returmennene vi i første rekke får se her. De’Anthony Thomas lusker rundt og venter også på sjansen.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x