Vi ser på…Miami Dolphins 2017!

En av ligaens større snuoperasjoner i fjorårssesongen var det Miami Dolphins som sto for. Etter en rad med middelmådige sesonger slo Florida-laget til med en pangsesong i 2016 (etter Miami-standard). Så gjenstår det å se: var dette det amerikanerne kaller en «fluke» eller er det de siste års massive pengebruk som endelig begynner å gi resultater?

2017-sesongen vil gi oss svaret på det.

ORGANISASJONEN

HC Adam Gase
  • Eier: Stephen M. Ross
  • GM: Chris Grier
  • Hovedtrener: Adam Gase

Stadion: New Miami Stadium (76.100)

Resultater siste 5 år:
  • 2016: 10-6
  • 2015: 6-10
  • 2014: 8-8
  • 2013: 8-8
  • 2012: 7-9

 

PERSONELL

TE Anthony Fasano (foto: Allen Eyestone/ Palm Beach Post)

Nøkkelspillere inn: TE Anthony Fasano, TE Julius Thomas, DE William Hayes, LB Lawrence Timmons, SS TJ McDonald, QB Jay Cutler, LB Rey Maualuga, G Ted Larsen, S Nate Allen

Nøkkelspillere ut: SS Bacarri Rambo, DE Dion Jordan, DE Mario Williams, TE Jordan Cameron

Dolphins fortsetter med nok et solid år i freeagent-markedet. Sant skal sies var det ingen fin roster HC Adam Gase overtok før sesongen 2016. Men GM Chris Grier har gjort en solid jobb med å kvitte seg med dyre veteraner mens de fyller på med talent i en av de bedre rostergjenoppbyggingene vi har sett på noen år. Dette blir forøvrig en retur for Fasano sin del, han spilte sist for Dolphins i 2012. Skal vi finne noe negativt må det være at offense har nok blitt tydelig prioritert over defense, i særdeleshet på LB og DB hvor det nok hadde gjort seg med en tilførsel eller to.

 

DRAFT 2017

DE Charles Harris

1.runde: DE Charles Harris, Missouri

2.runde: LB Raekwon McMillan, Ohio State

3.runde: CB Cordrea Tankersley, Clemson

5.runde: OG Isaac Asiata, Utah

5.runde: DT Davon Dochaux, LSU

5.runde: S Nate Gerry, Nebraska

6.runde: DT Vincent Taylor, Oklahoma State

7.runde: WR Isaiah Ford, Virginia Tech

Ingen dårlig draft av Miami, men samtidig så kan man ikke unnlate å bemerke de spillerne som fremdeles var igjen på tavla da de plukka Charles Harris i første runde. Draften i øvrig bærer noe preg av at Dolphins har plukket etter «best available player»- prinsippet i motsetning til å fylle udekte behov. Intet feil i det, selvsagt – men stiller desto større krav til trenerapparatet å få nye spillere opp og gå kontra å drafte spillere man kan plugge rett inn i startoppstillingen. Smart på lang sikt – kjedelig på kort sikt.

Karakter: B

 

ANGREP

HC Adam Gase og QB Jay Cutler – sammen igjen (foto Allen Eyestone/ Palm Beach Post)

Ser man bort fra QB-situasjonen til Dolphins, ser det meget respektabelt ut på angrepssiden for Miami-laget. Selv om den slitne floskelen om «potensiale» har svevd rundt Dolphins i flere år, fikk vi vår første pekepinn på nøyaktig hvor godt dette laget kan fungere offensivt fremover. RB Jay Ajayi hadde et høyst respektabelt år i sitt første år som starter noensinne. Signeringene av TE Julius Thomas og TE Anthony Fasano vil nok også gjøre livet lettere for receiverne til Dolphins, som er en ung og meget solid lagdel hos Dolphins. Alt i alt kan de se ut som brikkene nå faller på plass for HC Adam Gase og OC Clyde Christensen.

 

Quarterbacks

Når Miami skal nevnes sammen med quarterbacker så kommer man aldri unna å nevne Dan Marino. Sånn. Da var det gjort.

Ryan Tannehill er som kjent ute for sesongen med kneskade, og inn som erstatter kommer nypensjonerte (men ikke så pensjonerte likevel) Jay Cutler. Den tidligere Denver- og Chicago- QB’n med 139 kamper spilt fra start hadde sitt beste år i karrieren under Gase da sistnevnte var OC for Bears i 2015. Selv om OC Christensen påstår at konkurransen er vidåpen på QB-posisjonen, og at Matt Moore pr nå står oppført som QB1 og tilsynelatende har alle muligheter til å ta over laget, tror vi at starting QB for Dolphins 2017 kommer til å hete Jay Cutler.

Karakter: C

 

Running backs

Britiskfødte Jay Ajayi overrasket de fleste, inklusive oss her på AmFotball.com, med fjorårets sesong. Det tidligere femterundevalget fra 2015 ramlet mer eller mindre inn i startoppstillingen etter at Dolphins mistet Lamar Miller til Texans og ikke lyktes med å signere CJ Anderson bort fra Denver. Men innimellom skal man ha flaks også. I sin første sesong som starter rushet Ajayi for nesten 1.300 yards, med et snitt på høyst respektable 4,9 yards pr løp. Vi ser for oss at disse tallene kun vil øke i 2017.

Bak Ajayi derimot ser det tynnere ut. Damien Williams hadde kun noen få innhopp og avsluttet sesongen med 35 forsøk. Bak han finner vi den tidligere Alabama-stjernen Kenyan Drake som vi ser for oss blir den primære backupen til Ajayi på sikt. Likevel er det litt i tynneste laget for denne posisjonen.

Karakter: B-

 

Receivere

Som nevnt under den offensive innledningen så bør receivergruppa til Dolphins snart regnes som en av NFLs bedre. De er unge, de er dyktige, og nå med ytterligere stabilitet ser starterrekka meget solid ut. Lagets ubestridte stjerne på WR må sies å være Jarvis Landry. Den tidligere lagkameraten til Odell Beckham Jr fra LSU kommer rett fra to sesonger med over 1.100 mottaksyards fra sin faste posisjon i slot’en. På wideout finner vi DeVante Parker og Kenny Stills. Stills i særdeleshet er en konstant trussel med sin fart som til enhver tid evner å true dypt (4’38» på 40yds), mens Parker bidrar med størrelse.

På TE ser det også bra ut. Dolphins har hentet inn Julius Thomas fra Jaguars, som med sine 120kg fordelt på 1,96m gir Cutler en stor kropp å sikte etter i red zone. Ved siden av han har Dolphins hentet inn Anthony Fasano. Han gjør ikke all verden av mottak men veier opp for dette ved å bidra sterkt i løpespillet der han er en solid blokker.

Karakter: A-

 

Offensiv linje

Den offensive linjen til Dolphins gjorde det bra i 2016-sesongen, med det 9. beste løpeangrepet i ligaen. Med nyervervelsen Ted Larsen inn på LG flytter dette fjorårets starter på LG, Laremy Tunsil ut på LT. Dette var hans naturlige posisjon under college-karrieren på Ole Miss, der han blant annet gjorde seg bemerket ved å fullstendig nøytralisere årets førstevalg i draften, Myles Garrett, når Ole Miss møtte Texas A&M i 2015. Tunsil har nå et år på baken i ligaen og er nok klar for å overta denne rollen som beskytter av ryggen til Cutler. Mike Pouncey fortsetter på C, det samme gjør Jermon Bushrod og Ja’Wuan James på henholdsvis RG og RT.

Likevel, det som har hindret Dolphins’ offensive linje i å briljere tidligere er overdreven rotasjon på spillerne grunnet skader. Men om starterne holder seg skadefrie tror vi på en enhet som vil dra god nytte av kontinuiteten fra i fjor.

Karakter: B

 

FORSVAR

Miami - Suh
Ndamukong Suh

Fjorårets defensive coordinator, Vance Joseph, forsvant til Denver Broncos under offseason for å ta over hovedtrenerjobben der. I hans gamle jobb hos Dolphins finner vi nå Matt Burke i hans første defensive koordinatorjobb i NFL, etter en lang karriere som posisjonstrener for hovedsakelig linebackere, senest for Dolphins. Dette er gode nyheter for kontinuiteten, og nå som Mario Williams er borte og William Hayes er inne sammen med førsterundevalget Charles Harris, kan vi nok se et enda tydeligere skifte mot Wide-9 forsvaret til å komplettere den tradisjonelle 4-3 Over vi så mye av i fjor.

Likevel håper vi å se et sterkere forsvar i 2017. Det er for mange dyktige spillere på dette forsvaret til å sveve i den statistiske nedre halvdel av ligaen.

 

Defensiv linje

Jada, den defensive linjen til Dolphins består av særs solide spillere, som Ndamukong Suh og Cameron Wake. Disse kommer vi tilbake til. Først skal vi ta for oss stjerna fra sesong 2 «All Or Nothing», Amazons svar på HBOs «Hard Knocks», nemlig den tidligere Rams-spilleren William Hayes som nå spiller for Dolphins. Hayes er en karakter av rang, som blant annet 1) ikke tror på at dinosaurer har eksistert, 2) ikke utelukker at havfruer er virkelige, 3) benekter månelandingen men 4) tror på utenomjordisk liv. Og synes det virker fett å reise til Mars. Sett bort fra det er han en en dyktig spiller på fotballbanen også, selv om det naturlig nok ikke er like lett å få oppmerksomhet når man spilte på samme linje som Aaron Donald. Han vil nok dele sin plass med Andre Branch avhengig av situasjon.

Cameron Wake blir ikke yngre, men selv i en alder av 35 hadde han et av sine bedre år i fjor med 11,5 sacks, og vi ser ingen grunn til at det tar slutt med det første, selv om Charles Harris nok ble draftet for å engang ta over hans rolle som speed rusher på heltid på sikt.

Linjas ubestridte stjerne er nok fortsatt Ndamukong Suh. Ligaens sannsynligvis beste 3-tech DT har fortsatt tilgode å vise seg frem i antall sacks, men man kan egentlig ikke forvente at det blir de store tallene når man konstant drar både double-teams og triple-teams. Da bør det heller forventes større produksjon av de rundt.

Karakter: A-

 

Linebackere

Kiko Alonso er tilbake som starter. På de andre starterposisjonene vil finne Lawrence Timmons som er kommet over fra Pittsburgh, samt enten Mike Hull eller Rey Maualuga på MLB.

Timmons kan se ut å bli en joker her. Veteranen på vei inn i sin 11. sesong har under hele sin solide karriere fungert som inside linebacker i Steelers’ beryktede 3-4 system. Selv om det ikke er noen grunn til å tvile på hans evner på en fotballbane kan det fort bli mye uvant mark å dekke som outside linebacker i et 4-3.

På MLB hadde vi håpet å se rookien Raekwon McMillan. Bortsett fra at navnet indikerer at han skulle vært en skotsk hiphopper (ja, han er faktisk oppkalt etter Raekwon fra Wu-Tang Clan) kom 20-åringen rett fra en solid karriere for Ohio State til profflivet. Dessverre så skadet han kneet under sesongoppkjøringen og er ute for sesongen.

I hans plass vil vi finne enten Mike Hull eller den tidligere Bengals-veteranen Rey Maualuga. Hull tilbragte størstedelen av fjorårssesongen på practice squad etter en meget solid collegekarriere for Penn State («Linebacker U»). Rey Maualuga har tilbragt 8 år i samme posisjon hos Cincinnati Bengals før han kom til Dolphins før årets sesong.

Karakter: C+

 

Defensive Backs

Byron Maxwell og fjorårsrookien Xavien Howard er tilbake som starting CB på hver sin side. Det samme er Reshad Jones på FS, mens på SS finner vi for året to nye navn. TJ McDonald er prosjektert som starter på strong safety, men først skal han gjennom 8 kampers utestengelse grunnet det som tyder på misbruk av rusmidler.  I hans fravær vil vi finne nok en ny spiller for Dolphins, nemlig Nate Allen som er kommet over fra Raiders. Ingen imponerende tall fra han men blir nok ikke dårligere enn fjorårets starter, Isa Abdud-Quddus. 

Utover starterne finner vi en gjeng relativt ukjente backups, men som alltid er det spennende med rookies, og i år er Cordrea Tankersley et navn å følge med på. Vi forventer ingen startingrolle for han, men tatt i betraktning at han er tilnærmet identisk bygget som både Maxwell og Howard kan vi nok se for oss at han går inn i lineupen om en av disse må ut med skade.

Karakter: C+

 

SPECIAL TEAMS

K Andrew Franks (foto:Troy Wayrynen-USA TODAY Sports)

2017 markerer tredje året til kicker Andrew Franks. Etter at begge startet som rookies i 2015 har ikke Dolphins funnet noen større grunn til å bytte de ut enda. Påfallende nok, da Franks befinner seg helt i bånn i både antall FG-forsøk, og tilsvarende i vellykkede FG-forsøk. Men det kan det være flere anledninger til, utover kickeren. På punter kommer det inn en helt splitter ny rookie – Matt Haack.

Jakeem Grant og Kenyan Drake kom inn som rookier i fjor og fikk returansvar på både kickoff og punt. Dette må sies å ha vært solide valg, da Dolphins konsekvent befinner seg i topp 10 på returyards, og er også blant få lag som faktisk returnerte både punt og kick til TD.

Karakter: B+

 

VÅR VURDERING

WR Jarvis Landry

Med Ryan Tannehill ute er det et noe større usikkerhetsmoment rundt Dolphins. Cutler er nok blant de bedre erstatterne de kunne funnet, men han har ingen god historikk – med unntak av det ene året i Chicago (2015). Hvem var OC da? jo – Adam Gase. Kombinert med at Dolphins har opprettholdt det offensive fokuset i free agency, i stedet for å hente inn noen defensive stjerner der vi mener behovet var større, tror vi at Dolphins opprettholder en grei stim men tar et lite steg tilbake sett opp mot 2016.

Plassering: 2.plass i AFC East med 9-5

 

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x