Vi ser på…New York Giants 2017!

Giants overrasket mange, inkludert oss, med å ta et tosifret antall seiere og kvalifisere seg til sluttspillet i hovedtrener Ben McAdoo sin første sesong. McAdoo (nå 40 år gammel) bragte ung energi til et Giants-lag som nok hadde stivnet litt under den aldrende jerntreneren Tom Coughlin sitt regime. Kan energien laget ble tilført i fjor bæres videre inn i 2017, eller møter den ungdommelige iveren «Father Time» akkurat når Eli Manning (36 år gammel) eldes forbi sine beste QB-år?

ORGANISASJONEN

Ben McAdoo
  • Eier: John Mara, Steve Tisch
  • GM: Jerry Reese
  • Hovedtrener: Ben McAdoo

Stadion: MetLife Stadium (82.566)

Resultater siste 5 år:
  • 2016: 11-5
  • 2015: 6-10
  • 2014: 6-10
  • 2013: 7-9
  • 2012: 9-7

 

PERSONELL

DJ Fluker

Nøkkelspillere inn: QB Geno Smith, WR Brandon Marshall, TE Rhett Ellison, G DJ Fluker, K Aldrick Rosas

Nøkkelspillere ut: RB Rashad Jennings, WR Victor Cruz, TE Will Tye, DT Johnathan Hankins, LB Kelvin Sheppard, K Robbie Gould

 

DRAFT 2017

Wayne Gallman

1.runde: TE Evan Engram, Ole Miss

2.runde: DT Dalvin Tomlinson, Alabama

3.runde: QB Davis Webb, Cal

4.runde: RB Wayne Gallman, Clemson

5.runde: DE Avery Moss, Youngstown State

6.runde: OT Adam Bisnowaty, Pitt

Førsterunde-valget på en TE? Tja, det er ikke helt uhørt, og Engram er en pasningsmottaker av rang. Å gi Eli Manning et våpen på den posisjonen kan vise seg å være et godt trekk. Tomlinson kommer fra Alabama, og har spilt mot de beste av de beste på college – dermed mindre risiko enn mange andre valg. Gallman er en bra running back som det skal bli interessant å se om etablerer seg i NFL også. 5.runde-valget Avery Moss var et monster i NCAA FCS, men steget til proff-fotballen er stort. Alt i alt et greit nok draft av Giants, men ikke noe som skiller seg ut som eksepsjonelt bra pr. dags dato.

Karakter: B-

 

ANGREP

Eli Manning

At Giants endte 2016 med et tosifret antall seiere med dette angrepet er nærmest mirakuløst. Totalt sett var angrepet i bunnen av ligaen både i poeng scoret og yards. Særlig løpespillet var skuffende. Giants har forsøkt å gjøre oppgraderinger, og håpet er at større variasjoner i taktikk kan bidra til å gjøre angrepet bedre. New York Giants hadde 3 WRs, 1 TE og 1 RB som personellgruppe på 9 av 10 spill i 2016. Med endringer i spillerstallen håper hovedtrener McAdoo og offensiv koordinator Mike Sullivan å kunne vise oppsett med 2 TEs, formasjoner med en FB i tillegg til TBen, og så videre.

Det er ikke sikkert det i seg selv er oppskriften på mer suksess, men om det skulle være det: Greier Giants å gå 11-5 med fjorårets statistikker, så skal det godt gjøres at de havner under 10 seiere med forbedret spillerstall i 2017. Så er selvsagt spørsmålet om spillerstallen faktisk er forbedret og om statistikkene blir bedre i år. Det gjenstår å se!

 

Quarterbacks

Hos Giants handler QB om én spiller som representerer siste pust av to generasjoner med Manning i NFL: Eli. Han er nå på samme tidspunkt i karrieren hvor storebror Peyton fikk en nakkeskade som satte sistnevnte ut for et år før veien gikk fra Colts til Broncos. Det er ingen ting som tyder på at Eli Manning går på samme smell, men for Giants er det nok greit å gjøre opp status på QB-plassen etter denne sesongen eller senest neste – noe også General Manager Jerry Reese har indikert at de nærmer seg å gjøre. Det er verdt å merke seg at Eli Manning har startet 16 av 16 kamper hver bidige sesong etter rookie-året hans i 2004. Det står det respekt av.

På innbytterbenken finner vi tidligere Jets-QB Geno Smith som prøver å holde draft-valget Davis Webb som tredjevalg.

Karakter: B+

 

Running backs

Rashad Jennings ledet Giants i løpeyards i fjor. Han er vekke. Mannen som hadde nest mest var Paul Perkins, og han overtar stafettpinnen i år. 5.runde-valget hadde en habil førsteårs-sesong med et snitt på 4.1 yards pr. løp (og snittet økte mot slutten av sesongen kontra begynnelsen). Shane Vereen og Orleans Darkwa var andre ballbærere som fikk en del løp i fjor, og som fortsatt er del av den forventede rotasjonen i år. I tillegg draftet man Clemsons running back Wayne Gallman. Han har hatt en så-som-så forsesong, men er lovende nok til at han trolig vil bli testet i rotasjon han også.

Fullbacken Shane Smith er fersk erfaringsmessig. Det er ikke sikkert det er den FBen New York trenger.

Karakter: C

 

Receivere

Dette er utvilsomt angrepets største styrke, og fantastiske Odell Beckham Jr. er naturligvis den største styrken i styrken. I år får han selskap av den potensielt fremtidige Hall of Fame-receiveren Brandon Marshall. Hvis sistnevnte har en del igjen på tanken, så vil det kunne være viktig for å skape rom for både Beckham Jr. og angrepet generelt. 2.runde-valget i 2016 Sterling Shepard er tredjemann som nok vil få mye spilletid som WR. Forhåpentligvis får han ikke den spilletiden på grunn av skader på Beckham Jr. og Marshall, men om forsesongen er en indikator kan nok det skje.

En fjerdemann her er Dwayne Harris, som faktisk ble valgt til Pro Bowl i fjor. Det var imidlertid ikke receiver-evnene som gjorde at det skjedde – men snarere innsatsen på special teams. Harris blir å finne på rosteren, men i en begrenset rolle som WR. Også Tavarres King og Roger Lewis er å finne igjen fra fjorårets spillerstall, men vil ha begrensede roller.

TE var en posisjon Giants hadde et sterkt ønske om å forsterke, og det adresserte de både i free agency og i draften. Allerede i 1.runde av årets draft hentet de inn TE Evan Engram. Han er et meget solid alternativ i spesielt pasningsspillet. Rhett Ellison kommer inn fra Minnesota Vikings, og er primært hentet inn som følge av hans solide evner til å blokke på løpespill. Will Tye, som bidro med nesten 400 yards på mottak fra TE-posisjonen i fjor, kjempet med Jerell Adams (draftet i 6.runde i fjor) om en plass i 53-mannstroppen. Den plassen var det til slutt Adams som sikret seg.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Denne enheten leverte ikke i fjor, på tross av klare håp om det motsatte i forsesongen 2016. Den gode nyheten er at det er kontinuitet her. Den dårlige nyheten er at kontinuiteten altså består i spillere som totalt sett ikke leverte godt nok i fjor. Kan de gjøre det så mye annerledes i år da? Forsesongen har ikke sett lovende ut i så måte.

Ereck Flowers er fortsatt å finne som LT. Justin Pugh fortsatt på LG. Weston Richburg fortsatt på C. John Jerry fortsatt på RG. Og…Bobby Hart er fortsatt på RT. Kontinuitet? Check! Det kan neppe være tvil om at disse spillerne kjenner hverandre, angrepet og medspillerne. Det er normalt en stor fordel. Vi er usikre på om det oppveier for at kvaliteten kanskje ikke er så god som den burde være totalt sett for en offensiv linje i NFL.

Bak starterne er kanadiske Brett Jones å finne som et levelig alternativ på Center. Han kan også spille Guard. Det tidligere 1.runde-valget D.J. Fluker har kommet over fra Chargers hvor han startet 13 kamper på Guard i fjor, og kan tenkes å slå seg inn som starter hos Giants i løpet av sesongen: Det er en kjensgjerning at John Jerry sin starterposisjon ikke akkurat er soleklar. Fluker kan også spille Tackle. Chad Wheeler er et annet navn som kan bli aktuelt i løpet av året her.

Karakter: C

 

FORSVAR

Jason Pierre-Paul.

Totalt sett har dette forsvaret en del å rette på fra i fjor, men enda mer å holde på. I poeng sluppet inn og yards tillatt var New York Giants sitt forsvar av de sterkere lagene i NFL. Det var faktisk kun ett eneste lag (New England Patriots) som tillot færre poeng enn defensiv koordinator Steve Spagnuolo sin lagdel, så om du leter etter en hovedårsak til at Giants vant 11 kamper i fjor, så har du den her.

Kan Giants opprettholde den kvaliteten eller til og med forbedre den? Vel; da må de beholde et svært sterkt løpsforsvar samtidig som de kraftig forsterker et relativt svakt pasningsforsvar. Pasningsforsvaret var forbedret fra 2015, og det var lyspunkter (f.eks. antall TDs tillatt. Og det betyr jo noe.) som gir et håp om videre progresjon. Steve Spagnuolo sitt forsvar var så dårlig i 2015 at jobben hans hang i en tynn tråd før 2016. Nå er spørsmålet om det vi så fra 2015 til 2016 var en forbedring som viser kvaliteten i hans coaching (blant andre årsaker, selvfølgelig), eller om vi så en toppen på en bølge før turen går ned i dalen igjen.

 

Defensiv linje

Giants var ivrige på å forsterke denne enheten etter en katastrofalt dårlig sesong fra denne enheten mot spesielt løpespillet i 2015. Det lyktes man svært godt med, og var blant de klart beste lagene i NFL mot løpespillet i 2016. Mesteparten av gutta er tilbake, med DEs Jason Pierre-Paul og Olivier Vernon klare for en ny sesong som ledende på sin posisjon for Giants. Ingen av dem hadde tosifret antall sacks i fjor, og det er nok noe som står på ønskelisten til både Spagnuolo og de to nevnte herrer selv.

På DT er Damon Harrison klar for sin andre sesong hos Giants, mens Johnathan Hankins forsvant videre til Indianapolis Colts. Han erstattes muligens av en erfaren innbytter i form av Jay Bromley. En skade i slutten av forsesongen gjør at Bromley sin plass kan tas av Dalvin Tomlinson istedenfor. Han ble draftet i 2.runde og spilte college for Alabama, så han vil nok fort kunne greie seg godt om det blir slik.

Bak disse er det grei dybde, med spillere som Romeo Okwara, Robert Thomas og supertalentet fra Youngstown State, Avery Moss, som noen av navnene som kan være aktuelle. Moss må kjempe seg forbi en spiller som Kerry Wynn for å ha en sjanse til å se spilletid, så…vi får se!

Karakter: B+

 

Linebackere

Den tidligere Clemson-spilleren B.J. Goodson fikk en del spilletid i rookie-sesongen sin i fjor, men bidro klart mest på special teams. I år er det forventet at han bemanner midten, hvor Giants hadde Kelvin Sheppard som en midlertidig løsning i fjor. Sheppard er ikke lenger hos Giants. Ved siden av Goodson vil du trolig finne Devon Kennard på strongside og Jonathan Casillas på weakside. Det er helt kurante spillere som har vært med hos Giants en stund og vet hva det går i. Noen klar styrke er dette imidlertid ikke, det må kunne sies.

Bak disse tre finner vi enkelte erfarne spillere. Keenan Robinson er habil på WILL og kan være i rotasjon der, mens Mark Herzlich er brukbar som MIKE hvis Goodson ikke holder mål. Herzlich er en erfaren karriere-backup som nærmer seg 30. Han har startet 17 kamper for Giants siden han kom inn i 2011. Herzlich ble nylig plassert på injured reserve, så spilletid i år kan bli minst like begrenset som tidligere år. Av andre navn å merke seg er J.T. Thomas verdt å nevne.

Karakter: C+

 

Defensive Backs

De var ligaens dårligste i 2015, og så ble Landon Collins plassert på rett posisjon (SS istedenfor FS), Eli Apple var på CB, Janoris Jenkins kom også inn på CB, og det begynte å komme seg. Det interessante er at selv om Giants sitt pasningsforsvar fortsatt ikke er i nærheten av å ha levert på toppnivå, så er denne enheten i ferd med å få et rykte på seg som en av de bedre på vei opp.

Apple er for tiden skadet, og det er mulig at de to starterne i tillegg til Collins og Jenkins i begynnelsen av sesongen vil være Darian Thompson på FS og Dominique Rodgers-Cromartie på CB. Andrew Adams, som startet brorparten av kampene på FS i fjor er fortsatt her, så ikke noe å si på dybden der. På corner er spillere som Ross Cockrell og Michael Hunter potensielle navn som kan spille seg inn. På safeties er det primært Adams som kan være i rotasjon, med Duke Ihenacho og Nat Berhe som andre muligheter om behovet skulle oppstå.

Karakter: B

 

SPECIAL TEAMS

Dwayne Harris. Foto: Seth Wenig

Brad Wing på punter og Mike Nugent på kicker gir Giants et par stabilt gode spillere på de posisjonene som gjør at det burde være lite hodebry for trenerstaben når det gjelder hva som leveres fra dem. Allikevel har Giants hatt en kicker-konkurranse gående hele forsesongen, hvor unge Aldrick Rosas faktisk kan stjal posisjonen foran nesa på den langt mer erfarne Nugent. Stabilitet og bevist kvalitet over tid er verdifullt som kicker, og alder er sjelden noen stor diskusjon, men Rosas hadde gode nok kvaliteter og fremtiden foran seg. Da ble han valget til New York Giants i fortsettelsen.

Returmann-rollen tilhører trolig Pro Bowl-kaliber-spiller Dwayne Harris på både punt og kickoff. Bak ham er Sterling Shepard og Odell Beckham Jr. solide alternativ, selv om spesielt sistnevnte er en spiller man vil at fokuserer på receiver fremfor noe annet i tillegg.

Karakter: A-

 

VÅR VURDERING

Odell Beckham Jr.

Optimismen råder hos Giants, og svært mange eksperter tror at de er laget som vinner NFC East i år. Forsvaret leverte varene i fjor, og angrepet er vesentlig forsterket om gamle kroker (f.eks. Marshall) og helt ferske fjes (f.eks. Engram) lever opp til potensialet sitt. På den annen side; forsvaret overpresterte i fjor og får neppe samme flyten i år. Angrepet har for mange skader, mangler en running back av høy klasse, og linja er suspekt. Hva vi prøver å si? Dette laget har såpass mange skavanker de skal seire over, at det ikke helt føles som et topp-lag. Det føles mer som et lag med noen eksepsjonelle stjerner, noen litt for gamle spillere og noen litt for ferske. Slikt blir det gjerne noen skuffelser ut av.

Plassering: 3.plass i NFC East med 8-8

 

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x