Vi ser på…Philadelphia Eagles 2017!

Det ble ingen store resultatmessige endringer i Philadelphia fra 2015 til 2016. 7-9 og 7-9 forteller om et lag som på en del områder stod på stedet hvil. Samtidig var det ikke slik inntrykket var innledningsvis. Med rookie-QB Carson Wentz ved roret innledet Eagles sesongen med 3 strake seiere og så ut til å være på vei til det forjettede land. Slik ble det ikke. Allikevel; man avsluttet sesongen slik man begynte, og 2 strake seiere ledet veien videre mot 2017. Kan man ta opp tråden derfra?

ORGANISASJONEN

Doug Pederson
  • Eier: Jeffrey Lurie
  • GM: Howie Roseman
  • Hovedtrener: Doug Pederson

Stadion: Lincoln Financial Field (69.176)

Resultater siste 5 år:
  • 2016: 7-9
  • 2015: 7-9
  • 2014: 10-6
  • 2013: 10-6
  • 2012: 4-12

 

PERSONELL

Alshon Jeffery

Nøkkelspillere inn: WR Alshon Jeffery, WR Torrey Smith, DL Timmy Jernigan, DE Chris Long, DB Corey Graham, DB Ron Darby, DB Patrick Robinson

Nøkkelspillere ut: RB Ryan Mathews, WR Jordan Matthews, G Allen Barbre, DT Bennie Logan, DE Connor Barwin

 

DRAFT 2017

Donnel Pumphrey

1.runde: DE Derek Barnett, Tennessee

2.runde: CB Sidney Jones, Washington

3.runde: CB Rasul Douglas, West Virginia

4.runde: RB Donnel Pumphrey, San Diego State

4.runde: WR Mack Hollins, North Carolina

5.runde: S Nate Gerry, Nebraska

5.runde: WR Shelton Gibson, West Virginia

6.runde: DT Elijah Qualls, Washington

CB Jones hadde ikke falt til 2.runde om han ikke ble skadet under sin Pro Day, og kan vise seg å være et tyveri. 1.runde-valget Barnett har sett særdeles frisk ut i forsesongen og lover meget godt. Samtlige av draftvalgene har en god sjanse til å ende opp i spillerstallen, selv om det neppe er slik at alle ser mye spilletid i år. 5.runde-valget Nate Gerry kan være et klart unntak for det etterhvert som han lærer seg OLB etter å ha spilt DB under college-årene.

Karakter: B+

 

ANGREP

Carson Wentz

Offensiv koordinator Frank Reich hadde god hjelp av hovedtrener Doug Pederson til playcalling og styring av et angrep som hadde en rookie QB fra nest øverste college-nivå bak spakene fra start til slutt. Det gikk etter forutsetningene bra, kan man påstå. Man kan også påstå at det gikk omtrent som det alltid gjør når Frank Reich er offensiv koordinator: Heller begredelig.

Det er nemlig slik at Eagles kom dårlig ut av det i en rekke viktige statistikker, og de statistikkene indikerte en god del om hvorfor laget ikke vant flere kamper enn de tapte. Antallet yards på pasninger var blant de dårligere i ligaen, og antallet touchdowns -og dermed poeng- i pasningsspillet var enda dårligere rangert. Løpespillet var mer positivt, noe som egentlig er utrolig med tanke på hvilken karusell av middelmådighet det bestod av spillermessig. Tilsammen presterte imidlertid de som løp med ballen nok til at det faktisk var bedre enn man skulle tro. Eagles sitt angrep må fortsette å prestere bedre enn man skulle tro om dette laget skal ta steg i riktig retning i 2017.

 

Quarterbacks

Fra NCAA FCS til NFL på under ett år – det var ikke synlig på Carson Wentz hverken at han kom fra et lavere college-nivå eller at han var rookie. Ihvertfall ikke innledningsvis i 2016, hvor han var i fyr og flamme. Totalt sett hadde han en svært imponerende første sesong som proff, selv om antallet fullstendige pasninger sank etterhvert som sesongen ble eldre. Wentz er uansett en svært lovende spiller, og Philadelphia satser på å bygge rundt ham. Det skal bli interessant å se om han og Eagles-angrepet matcher antallet yards i lufta i 2017. Vi tipper at det ihvertfall blir flere touchdowns den veien i Wentz sin andre sesong.

Bak Carson Wentz finnes Nick Foles som er tilbake i byen hvor han skapte seg et navn før det ble noe blekere etterhvert. Foles utgjør en erfaren backup som på sine beste dager er virkelig bra. På sine dårligere dager? Not so much. Han har vært småskadet en god del av forsesongen, og det kan spille negativt inn på hvor godt forberedt han er om Wentz skulle ryke på en smell tidlig i sesongen.

På practice squad finnes i tillegg Nate SudfeldSudfeld har til gode å kaste en pasning i den regulære NFL-sesongen i sin (hittil) korte karriere, men kommer ihvertfall ikke til å ha problemer med å se over linja med sine 198 centimetere.

Karakter: B+

 

Running backs

Denne posisjonen ble selvfølgelig en skuffelse for Philadelphia i fjor. Vi sier «selvfølgelig» fordi man kunne lukte hva som skulle skje; Eagles baserte seg på skadeutsatte Ryan Mathews, og han ble naturligvis skadet. Det var derfor ikke unaturlig at laget så seg om etter det totalt motsatte. De fant LeGarrette Blount, en stor, tung og kraftig running back som ikke lar seg pelle på nesa. 30-åringen hadde liga-ledende 18 touchdowns på veien mot en Super Bowl ring (nummer to for hans del) i fjor; det er to flere enn Philadelphia Eagles maktet i løpespillet i 2016.

Bak Blount finnes et par mann som også var her i fjor: Unikummet Darren Sproles, og den størrelsesmessige litt større Sproles-kopien Wendell Smallwood. At Sproles sin karriere går mot slutten er ikke 100% sikkert, men det er 100% sikkert at Eagles tror det. De draftet Smallwood som en kopi i fjor, og Donnel Pumphrey som en kopi i år. Med andre ord: De ønsker en rask, liten running back som kan finte ut alle i verden og være en av ligaens klart beste 3rd down-backer.

Også Corey Clement finnes her. For vår del skulle vi gjerne likt å se at Clement fikk sjansen; han har kvaliteter som kan tenkes å slå til i NFL og ikke bare i Big Ten.

Karakter: B+

 

Receivere

Philadelphia Eagles fikk alt for lite ut av fjorårets startere, og kun Nelson Agholor kan forventes å se mye spilletid av de som gjorde det samme som WRs i fjor. Inn kommer Alshon Jeffery og Torrey Smith som begge er respektable spillere som bør kunne heve kvaliteten selv om de ikke er i NFLs absolutte toppklasse.

Bak dem finnes spillere som unggutta Marcus Johnson, Shelton Gibson og Mack Hollins.

TE er en posisjon uten nevneverdige utskiftninger for Eagles. Zach Ertz er den som utmerker seg mest, men også navn som Brent Celek og Trey Burton får det til å ringe en bjelle – de har vært med en stund og har levert varene. Burton er viktig som bidragsyter på special teams, men leverte også en god del i pasningsspillet i fjor. Celek har rukket å bli 32, og har vært mye brukt siden han kom inn i NFL. Det bærer kroppen etterhvert preg av, og karrieren hans synger nok på siste verset. I fjor leverte han lite som mottaker, men er fortsatt en blokker av rang.

Tilbake til Zach Ertz; han ledet an som mottaker i Philadelphia sitt pasningsspill om man ser fjoråret som en helhet. Han er en viktig brikke, men bør strengt tatt ikke være ledende receiver om dette laget skal ta steg i riktig retning – en av de som spiller WR bør ta over den rollen i år selv om Ertz kopierer fjoråret.

Karakter: B-

 

Offensiv linje

Kontinuitet er en del av nøkkelen i denne enheten, hvor Eagles har forsøkt å holde kjernen på plass. Det har de også lykkes med. Allikevel er det spørsmålstegn her. Eksempelvis gjelder det opp mot RT Lane Johnson som gikk glipp av mesteparten av fjoråret etter å ha blitt utestengt. Skjer det (utestengelse) igjen, så er det trolig kroken på døra for hans karriere. På LT er Jason Peters inne i sitt 14de NFL-år i en alder av 35. Før eller siden slutter kroppen hans å fungere på toppnivå, og det begynner nok å haste for Philadelphia når det gjelder å finne en solid erstatter. En skade på Peters utgjør en betydelig risiko her.

Guardene Isaac Seumalo og Brandon Brooks samt Center Jason Kelce var alle startere og sikre kort i fjor. Det er i grunnen lite å utsette på den startende linja om de holder seg på føttene. Bak dem finnes også andre spillere som hører hjemme i ligaen, som f.eks. Halapoulivaati Vaitai på Tackle, Chance Warmack på Guard og Stefen Wisniewski på Center.

Det skal legges til at denne linjen har sett bekymringsfullt dårlig ut (inkludert starterne) i forsesongen – langt dårligere enn man kunne forvente basert på kontinuiteten og erfaringen. Forsesong er forsesong, men et visst varsko er verdt å rope.

Karakter: B+

 

FORSVAR

Jordan Hicks

Forsvaret leverte nærmest over evne i fjor, og lå noe over midtsjiktet i NFL i mange kategorier. Det skyldtes blant annet en bra defensiv linje, og en defensiv koordinator –Jim Schwartz– som fikk mye ut av spillermaterialet. Schwartz er tilbake, og har fortsatt en bra DL å jobbe med, men samtidig begrensninger lengre bakover i forsvaret. Særlig gjelder det CBs. Om man finner bedre svar på den posisjonen enn Eagles hadde i 2016, så kan dette bli så bra som det må være.

 

Defensiv linje

Om det er én posisjonsgruppe hos Eagles som virkelig utmerker seg, så er det denne. Dybden på defensiv linje er svært bra, og kvaliteten på de som starter og de som vil være i rotasjon lover godt for 2017. Riktignok mister man Bennie Logan som utgjorde en markant forskjell i løpespillet i fjor, men han er forsøkt erstattet av Timmy Jernigan som kom over fra Baltimore Ravens.

En annen nykommer er DE Chris Long, som nærmer seg karriereslutt men kan tenkes å inneha en sesong eller to med sacks når han konsentrerer seg om å finne motstanderens QB på pasningsspill. Long kommer nok til å være i rotasjon med Vinny Curry og Brandon Graham som trolig starter. At begge de to starter er muligens sant i begynnelsen av sesongen, men 1.runde-valget Derek Barnett har vært så lovende i sesongoppkjøringen at han neppe blir sittende på benken særlig lenge. Forvent å bli bedre kjent med hans navn uansett om du heier på Philadelphia Eagles eller et annet lag!

På innsiden i denne 4-mannslinja finner vi nevnte Jernigan, men også Fletcher Cox. Han er Pro Bowl-kaliber. Vi antar at det blir mindre rotasjon på DTs, hvor Jernigan og Cox er klart bedre enn backups som Destiny Vaeao, Elijah Qualls og Beau Allen. Det er neppe plass til dem alle sammen på 53-mannsrosteren.

Karakter: B+

 

Linebackere

Dette er historien om to vidt forskjellige nivåer. På innsiden er Jordan Hicks, som er en up-and-coming alt-mulig-mann av rang. Det er lite å si på hva han leverer, og han er svært viktig for at dette forsvaret skal ha noe å rutte med.

På utsiden finner vi henholdsvis Nigel Bradham og Mychal Kendricks. Sistnevnte har såpass markante mangler i deler av spillet sitt at han fort kan ende opp i rotasjon for å skjule de svakhetene i situasjoner hvor det åpenbart kommer pasningsspill. Bradham er mer av en allrounder, om enn mest solid mot løpespillet. Han holder bra nivå, men er allikevel ikke en nevneverdig styrke for dette laget. Det finnes mange startere på LB rundt om i ligaen som hadde tatt plassen hans om de var på samme lag.

Bak de tre starterne er blant annet Najee Goode som har størst betydning på special teams, mens Joe Walker er heldig hvis han får sjansen istedenfor Hicks i løpet av sesongen. Eagles er på sin side ikke så heldige hvis så skjer.

Karakter: C+

 

Defensive Backs

Som på linebacker er det to forskjellige historier å fortelle her. Og på denne posisjonsgruppen er de enda videre i forskjell fra hverandre. La oss begynne med det positive først: Safety bør ikke være noen umiddelbar krise sett med Philly-øyne. Rodney McLeod og Malcolm Jenkins er begge kapable spillere som redder et pasningsforsvar som uten dem hadde vært i fritt fall. Bak dem har Eagles hentet inn svært erfarne Corey Graham som sikring mot skader. Terrence Brooks og Jaylen Watkins er andre navn å merke seg, mens Chris Maragos er en safety som du først og fremst vil legge merke til på special teams hvor han er svært god.

Cornerback da…der er det utskiftninger fra fjoråret, og med god grunn. Det ble levert særdeles dårlig fra CBs hos Eagles i 2016, og man har ikke råd til en gjentakelse av det. Det er årsaken til at Sidney Jones (som er skaderammet og ikke vil synes innledningsvis) og Rasul Douglas ble draftet i henholdsvis 2. og 3.runde, og det er årsaken til at Ron Darby og Patrick Robinson ble hentet inn som erfarne spillere på posisjonen. Jalen Mills har overvintret fra fjoråret og kan forventes å få tillit i år også. CB er en posisjon som kommer til å være under lupen hos Eagles hele sesongen, og som motstanderne kommer til å teste tidlig for å se om holder mål eller ei.

Karakter: C

 

SPECIAL TEAMS

Darren Sproles

Som lagdel er nok dette Philadelphia Eagles sitt sterkeste kort. Darren Sproles er fortsatt Darren Sproles, som vil si at enhver punt retur er livsfarlig og samtidig med stort potensiale for underholdning.

Wendell Smallwood og Nelson Agholor er antatte kick returnere, men for vår del vil vi gjerne se hva Donnel Pumphrey kan gjøre (også på PR om Sproles trenger en pustepause).

Kicker og punter er styrker hos Eagles, hvor Caleb Sturgis tar seg av det førstnevnte og Donnie Jones det sistnevnte. Sturgis har riktignok hatt en litt halvveis forsesong, men om vi ser tilbake til 2016 er vi ikke så bekymret. Han har egenskapene som skal til. Donnie Jones har rukket å bli 37 år gammel, og er inne i sin trettende NFL-sesong av en grunn: Han holder mål og vel så det.

Karakter: A

 

VÅR VURDERING

Defensiv koordinator Jim Schwartz og hans enhet må prestere over evne om det skal bli sluttspill i år. Foto: Bill Streicher.

Doug Pederson er i sin andre sesong, og har med seg mange av de samme støttespillerne som i fjor i staben. På spillersiden er Eagles marginalt forbedret, men ikke på det nivået som de burde vært om dette skulle vært et lag som skal kjempe om sluttspillsplass i år. Vi tror enkelt og greit at dette ikke kommer til å være godt nok mannskap eller trenerkapasiteter til å dra laget i den retningen.

Det som taler i mot en slik pessimisme, er QB Carson Wentz og hans skyhøye potensiale. Vi tror allikevel risikoen for en ‘sophomore slump’ er stor. Han må klikke med Alshon Jeffery og Torrey Smith om dette skal bli en sesong med flere seiere enn tap. Vi har våre tvil, og forhåndstipset vårt gjenspeiler det.

Plassering: 4.plass i NFC East med 6-10

 

 

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x