Vi ser på…Pittsburgh Steelers 2017!

Pittsburgh Steelers snublet i siste hinder før Super Bowl da Le’Veon Bell (25) måtte ut med skade i AFC Championship-kampen på bortebane mot New England Patriots. Nøkkelen for å gå hele veien i 2017 er definitivt å holde «The Killer B’s» – Bell, quarterback Ben Roethlisberger og wide receiver Antonio Brown – på banen. Samtidig.

ORGANISASJONEN

Mike Tomlin.
  • Eier: Rooney-familien
  • GM: Kevin Colbert
  • Hovedtrener: Mike Tomlin

Stadion: Heinz Field (68.400)

Resultater siste 5 år:
  • 2016: 11-5
  • 2015: 10-6
  • 2014: 11-5
  • 2013: 8-8
  • 2012: 8-8

PERSONELL

Coty Sensabaugh.

Nøkkelspillere inn: WR Justin Hunter, RB Knile Davis, CB Coty Sensabaugh, DE Tyson Alualu, SS Daimion Stafford, CB Joe Haden, TE Vance McDonald

Nøkkelspillere ut: WR Markus Wheaton, WR Sammie Coates, ILB Lawrence Timmons, OLB Jarvis Jones, SS Sharmarko Thomas, CB Ross Cockrell

 

DRAFT 2017

T.J. Watt.

1. runde: OLB T.J. Watt, Wisconsin
2. runde: WR JuJu Smith-Schuster, USC
3. runde: RB James Connor, Pittsburgh
3. runde: CB Cameron Sutton, Tennessee
4. runde: QB Joshua Dobbs, Tennessee
5. runde: DB Brian Allen, Utah
6. runde: LS Colin Holba, Louisville
7. runde: DE Keion Adams, Western Michigan

At Steelers er fornøyd med lagbyggingsjobben som gjøres, kom godt til uttrykk da GM Kevin Colbert i slutten av august forlenget kontrakten frem til draften i 2020. Hovedtrener Mike Tomlin har også kontrakt ut 2020, og de to later til å samarbeide godt. I slutten av april opplevde de dessuten det som kan vise seg å være samme lykketreff som det Houston Texans opplevde i 2011: Nemlig at en av brødrene Watt var tilgjengelig på et langt senere tidspunkt i draften enn forventet. Det skal godt gjøres om T.J. Watt er kapabel til å leve opp til hva storebror J.J. har utrettet så langt i sin profesjonelle karriere, men førsteinntrykket tyder på at Steelers har gjort et varp.

Det kan de også ha gjort med JuJu Smith-Schuster, for det sier sitt om USC-produktet at et ikke akkurat receiver-trengende Steelers valgte ham med sitt andrerundevalg. Running back James Conner har en sterk historie etter å blitt rammet av en form for lymfekreft i 2015, har lokal tilhørighet gjennom å være fra Pennsylvania og ha spilt for Pitt. og ved å ha imponert på banen i oppkjøringen.

Joshua Dobbs er et uviklingsprosjekt, som bør kunne suge til seg mye læring under Ben Roethlisbergers beskyttende vinger, mens Cameron Sutton, Brian Allen og Keion Adams (plassert på IR) alle kan bidra til å styrke bredden i forsvaret på lengre sikt.

Karakter: A

 

ANGREP

Ben Roethlisberger.

Koordinator Todd Haley har så mange våpen i arsenalet at det nesten blir en umulighet å ta ut alt av potensial som ligger der, men hierarkiet er for så vidt tydelig på alle plasser. I velmaktsdagene på 70-tallet, svar det forsvaret som var nøkkelen til fire Super Bowl-titler. Om de løfter Lombardi-troféet i Minneapolis første helgen i februar — noe det er gode muligheter for — vil det imidlertid trolig være på grunn av angrepsspill av ypperste merke.

 

Quarterbacks:

Tom Brady har rundet 40 og snakker fortsatt om å holde det gående i mange år fremover. Drew Brees er 38 og tenker i samme baner. Ben Roethlisberger er til sammenligning 35, og bare for ungsauen å regne til sammenligning, men har vesentlig kortere perspektiv på sin videre karriere.

Faktisk er det mye snakk om at 2017 kan bli hans siste sesong på toppnivå. Selv om han tidligere ikke akkurat har vært fremmed for å skape drama og mystikk rundt egen person, senest da han i et radiointervju etter tapet mot Patriots i AFC Championship ikke ville gi noen garantier for at han ville returnere foran årets sesong.

Han er imidlertid tilbake, og stadig vekk en del av eliten av NFL-quarterbacker, men han har også — på grunn av sin spillestil — måttet tåle mer juling og flere smeller enn sine kolleger på toppen av næringskjeden.

Det er ikke mye ved selve spillet hans som tyder på at han er på nedadgående kurve, men han har ikke spilt i samtlige 16 kamper av en sesong siden 2014, som statistisk sett kanskje var hans beste i karrieren.

Steelers er imidlertid avhengig av at han er tilgjengelig når sesongen skal avgjøres, for kvalitetsspranget ned til backup Landry Jones er gedigent. Den tidligere Tennessee-favoritten Joshua Dobbs er spennende på sikt, men kommer neppe til å se noen meningsfulle snaps i løpet av sitt første år i NFL.

Karakter: A-

 

Running backs:

Det skal godt gjøres ikke å lande på toppkarakter når running backen din heter Le’Veon Bell, men det er likevel faktorer som trekker ned. Én ting er at man etter intense forhandlinger ikke har kommet til enighet om en ny langtidskontrakt, som begge parter tilsynelatende ønsker, og at Bell kommer til å spille med franchise tag i 2017 etter å ha holdt seg unna alt av lagaktiviteter gjennom hele oppkjøringen. Langt mer bekymringsfullt er det at 25-åringen så langt ikke har klart og å styre klar av skader og suspensjoner, og senest rammet det på det mest ubeleilige tidspunktet: Tidlig i Championship-kampen mot Patriots, da oppgjøret sto på vippen. I stedet reiste vertene fra Foxborough i fra, og cruiset frem til Super Bowl.

På 12 kamper forrige sesong, maktet han imidlertid å samle sammen formidable 1268 yards langs bakken og 616 i luften med til sammen ni touchdowns i grunnserien. Det var tall bare en annen Fantasy-favoritt, Arizonas David Johnson, klarte å overgå, og han spilte samtlige 16.

Det er ikke den ting Bell ikke kan gjøre, men han utmerker seg først og fremst med sin tålmodighet og overblikk, hvor han venter lenge nok til å se åpningene som oppstår, men reagerer raskt nok til å unngå å bli taklet. Det fikk CBS-ekspert Phil Simms til å døpe ham «The Great Hesitator» under oppvisningen mot Miami Dolphins i Wild Card-runden.

Glemmer han støyen rundt den uavklarte kontraktssituasjonen og holder seg skadefri, kan han gå mot en grensesprengende sesong.

DeAngelo Williams vikarierte ofte på en overbevisende måte for Bell i to sesonger, men i en alder av 34 var det på tide for Steelers å komme seg videre. Dermed er det Fitzgerald Toussaint, Knile Davis, Terrell Watson og James Connor som skal kjempe om å avlaste den udiskutable eneren.

Karakter: A

 

Receivere:

Steelers’ tredje megastjerne, Antonio Brown, har i motsetning til Bell slått seg til ro i Pittsburgh i overskuelig fremtid etter å ha blitt den beste betalte receiveren i hele NFL. Det har han sågar også gjort seg fortjent til etter fire strake sesonger med mer enn 1.000 receiving yards og tre First Team All-Pro-uttak på rappen. På disse fire sesongene har han også notert seg for 43 touchdowns, og kniver først og fremst med Atlanta Falcons’ Julio Jones om retten til å kalle seg best i bransjen. Ikke verst for en mann som ble draftet som nummer 195 fra Central Michigan tilbake i 2010.

Men Roethlisbergers pasningsalternativer stopper så definitivt ikke med Brown og Bell. Høyreiste Martavis Bryant er tilbake etter å ha vært utestengt hele 2016 for gjentatte brudd på dopingreglene. Det er også en langt mer muskuløs utgave som kommer tilbake i spill, som også hevder at han har langt mer overskudd etter å ha kuttet ut marijuanarøyking og fastfoodspising til fordel for en sunnere livsstil. Det er i så fall veldig dårlig nytt for samtlige secondaries Steelers møter gjennom 17 uker. Darrius Heyward-Bey og Eli Rogers er også bidragsytere til en formidabel posisjonsgruppe.

Da spiller det mindre rolle at tight end Jesse James først og fremst benyttes som en ekstra linjespiller, selv om også han var mer involvert i pasningsspillet forrige sesong. Han kan vente seg konkurranse fra Vance McDonald som nylig kom som del av en byttehandel med 49ers.

Karakter: A+

 

Offensiv linje:

Det er vanskelig å skimte svakhetene i Steelers angrepsspill, og den offensive linjen er også helt i toppsjiktet. Alejandro Villanueva, Ramon Foster, Maurkice Pouncey, David DeCastro og Marcus Gilbert kan potensielt skåne Ben Roethlisberger for mye fysisk lidelse. Fortsetter de på samme nivå som de avsluttet fjoråret, vil de garantert ha en fornøyd quarterback bak seg.

Karakter: A-

 

FORSVAR

Ryan Shazier.

Keith Butler rykket opp i hierarkiet da legendariske Dick LeBeau måtte gå etter 2014-sesongen, og har etter hvert satt sitt tydelige stempel på Pittsburghs defensiv. Målet foran denne sesongen har vært enkelt, men samtidig fryktelig hårete: Bygge et forsvar som er i stand til å sette Tom Brady under så kraftig press at Patriots-ikonet bukker under. I AFC Championship var de milevis unna å makte det. Brady traff med 76 prosent av pasningene og samlet opp 384 passing yards og tre touchdowns i en knusende 36-17 seier.

 

Defensiv linje:

Steelers stiller i utgangspunktet opp i en 3-4 som utgangsformasjon. Forutsatt at de alle er skadefrie og tilgjengelige, består den fremre treeren av en egenutviklet trio. Førsterundevalget fra 2011, Cameron Heyward, stiller opp på venstresiden, fjorårets tredjerundevalg Javon Hargrave regjerer i midten, mens høyresiden tilhører andrerundevalget fra 2014, Stephon Tuitt. Heyward gikk imidlertid glipp av kamper for første gang i karrieren i fjor, ni i tallet. Tuitt var på banen i 14 kamper, mens Hargrave startet 13 av 15 kamper han tok del i.

L.T. Walton, Daniel McCullers og Tyson Alualu utgjør bredden i et pass rush som hadde 38 sacks i fjor. Det var så vidt innenfor topp ti i ligaen, men likevel ti færre enn i 2015.

Karakter: B+

 

Linebackere:

Her kan man trygt oppsummere med at det er kvalitet i massevis. Utvendig på venstresiden har Bud Dupree en meget solid backup i Artur Moats, mens evigunge James Harrison kjemper en høyinteressant kamp med T.J. Watt som right outside linebacker — en kamp 39 år gamle Harrison på et eller annet tidspunkt er nødt til å tape mot en rookie hvis etternavn forplikter.

I midten regjerer lynraske Ryan Shazier som både behersker forsvarsspill mot løp og pasninger. Han er med sine 185 centimeter og 104 kilo ikke spesielt stor, men kompenserer for det ved å være en strålende atlet. Vince Williams fremstår som det svake punktet ved siden av Shazier, men har tross alt klart å klore seg fast i fire sesonger allerede.

Karakter: A-

 

Defensive backs:

Steelers var raske på labben da divisjonsrival Browns friga Joe Haden, så er spørsmålet om 28-åringen kan blåse nytt liv i det en gang som var en så løfterik karriere, men hvor skader førte til stagnasjon. Det vil iallfall ikke skade å være del av et miljø hvor man kjemper om Super Bowl-titler enn mot 0-16, som var tilfelle i hans siste sesong i Cleveland. Uansett bør det være gode muligheter til å spille seg til fast plass i konkurranse med folk som Coty Sensabaugh. Fjorårets førsterundevalg, Artie Burns, skal imidlertid være bankers på laget. Rookie Cam Sutton kommer nok også til å få sine muligheter, særlig etter at Ross Cockrell ble tradet til Giants.

I år som i fjor, kommer Mike Mitchell og fjorårets beste Steelers-rookie, Sean Davis, til å danne safety-par, med Jordan Dangerfield og Robert Golden i bakhånd.

Dette er uansett Steelers presumptivt svakeste lagdel, som motstandernes quarterbacker kan utnytte, så lenge man klarer å holde et mer livlig pass rush på armlengdes avstand.

Karakter: C

 

SPECIAL TEAMS

Antonio Brown.

Kicker Chris Boswell traff på 29 av 32 forsøk forrige sesong. De tre bommene kom alle fra mellom 40 og 49 yards. En treffprosent på 90,6 er uansett levelig, og ikke noen grunn for Steelers til å dra ut på jakt etter konkurrenter.

Den australske punteren Jordan Berry går inn i sin tredje sesong i Steelers-trøya etter å ha utkonkurrert landsmannen Brad Wing i 2015. Han var naturlig nok blant dem som hadde færrest forsøk, takket være at han spiller for et lag som fullfører de fleste angrep med poeng på tavla, men snittet på 42,6 yards per punt var blant de aller svakeste i ligaen.

I returspillet tar fortsatt Antonio Brown sin tørn når det kommer til punts, men i takt med sin stadig økende stjernestatus og viktighet for angrepsspillet, har han nok blitt mer forsiktig i tilnærmingen enn tidligere. Sammie Coates tok seg stort sett av avsparkene i fjor, men ble byttet bort til Browns rett før sesongstart, så dermed blir det trolig nyankomne Knile Davis som overtar ansvaret.

Karakter: C+

 

VÅR VURDERING

Le’veon Bell.

Steelers har definitivt alt som skal til for å gå hele veien, men det fordrer naturligvis at de slutter å rote seg bort i kamper de bør vinne, sikrer hjemmebanefordel og unngår en tur til Foxborough på vei mot Super Bowl. Mye av utfallet i AFC kan avgjøres av hvem som vinner når lagene møtes på Heinz Field 17. desember.

Patriots har fordelen av bedre coaching, bedre quarterbackspill og en strengere selvdisiplin, men ser man utelukkende på talent og bredde, er Steelers fullt på høyde. Mike Tomlin er utvilsomt en god motivator og en spillernes mann, men har mye å gå på når det kommer til å legge vanntette kampplaner og evnen til å endre kampbilder fra sidelinja. I stedet lener han seg mye på talentet i spillergruppa for å redde Steelers ut av kinkige situasjoner, men så har han også et materiale å jobbe med som er de færreste forunt.

Plassering: Nummer 1 i AFC North med 13-3

 

Nyttige linker:

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x