Årsrevyen: Amerikansk Fotball 2017 – takk for i år!

2017

Vi har kommet til 31.desember, og tradisjonen tro har vi på årets siste dag en artikkel hvor vi ser tilbake på amerikansk fotball-året. Her får du høydepunktene slik vi så dem, samlet i en artikkel som dekker januar til desember i året som har gått!

 

JANUAR

Årets første måned er alltid synonymt med gigantenes møte i college-fotballen!

Januar er i stor grad preget av hva som skjer i USA, både med tanke på det nasjonale mesterskapet på college-nivå tidlig i måneden, og sluttspillet i NFL som leder inn mot Super Bowl tidlig i februar. For oss betyr det gjerne et visst oppsving i antall lesere helt på tampen av januar, før det virkelig tar av Super Bowl-søndag. Samle-artikkelen vi skriver om Super Bowl hvert år når svært høye (til oss å være, da) lesertall, og det drypper gjerne litt på andre NFL-relaterte saker også.

College-fotballen trekker på ingen måte noe stort publikum innom oss. Inntrykket er at de som faktisk følger college-fotballen og forstår norsk, gjerne er ihuga fans som primært forholder seg til kilder de for lengst har funnet frem til på engelsk. Det betyr ikke at vi ikke skal følge med på college-fotballen – det kommer vi til å fortsette å gjøre også i årene som kommer.

En av årets mest markante saker hos Amerikansk Fotball var nok artikkelen vi skreiv om den -av de fleste- glemte kickeren Bernt Rognstad som signerte kontrakt med Atlanta Falcons i sin tid. Saken fikk god nok spredning til at selv den gamle 49ers- og Lions-treneren Steve Mariucchi (som var lagkamerat og venn av Rognstad på college) slang inn en kommentar på Twitter:

Artikkelen ble også skrevet om til engelsk og publisert på American Football International, og tidlig på høsten kom også NRK sin versjon av samme sak. Rognstad har endelig fått en oppmerksomhet han og historien hans fortjente for lenge siden, og det er vi stolte over å ha gravd frem og bidratt til.

5 saker fra Januar:

 

FEBRUAR

Bildet som ikke symboliserer noe: Falcons sin pick six stoppet ikke Brady og Patriots fra seieren!

Første uka i februar var det duket for Super Bowl, og som vanlig var NFL-sesongens kulminasjon det store høydepunktet denne måneden. I tillegg til de som har fulgt NFL-sesongen tett kryper også gud og hvermann ut av football-skapet og gjør det til den dagen i året hvor Norges interesse for amerikansk fotball suser opp til et akseptabelt nivå. Det viser også nett-trafikken vår hvert år, og Super Bowl-søndagen i 2017 var intet unntak.

Årets fantastiske utgave av Super Bowl ga oss en trafikk tilsvarende det vi ser i løpet av en halv måned i våre slappere måneder av året, og omtrent på nivå med en ukes trafikk om man sammenligner med topp-månedene våre (april/mai/juni – synonymt med den norske vårsesongen).

En artikkelserie som fikk godt med oppmerksomhet i januar og februar, er gjengangeren «Vi har pratet med…», hvor vi stiller alle lagene som skal ut i seriespill noen spørsmål om hvordan det står til. Ingen av de sakene havner helt på toppen (ref. «5 saker fra februar» nedenfor) i antall lesere for enkeltsaker, men de ligger i sjiktet like under.

Av artiklene vi publiserte i februar var det en som fikk uventet mye oppmerksomhet, og som blåste forbi samtlige andre saker for året når det gjelder lesertall. Et gammelt utkast ble oppdaget glemt i det digitale arkivet, og etter anbefaling fra et par av våre skribenter ble det frisket opp litt og publisert. Saken ‘Kan ikke komme på trening/kamp fordi…‘ får jevnt og trutt fortsatt lesere, så den traff nok en nerve…

5 saker fra februar:

 

MARS

Mmmm….det blir visst nei takk, Viasat. Foto: Alyssa Schukar

Årets tredje måned er litt midt-mellom-alt. NFL er slutt, spring ball på college rører ikke på seg helt ennå, og den norske sesongen er fortsatt en del uker unna. Dessverre er mars derfor også en måned hvor de norske lagene som sliter med å stille mannsterke nok til seriestart, trekker sine siste åndedrag før de sender mail til forbundet og sier fra om at «forresten, vi kan ikke stille lag i år allikevel, vi». Eller en variant av det. Spillermangel, ildsjeler som brenner ut, sentrale personer rekruttert til større arenaer, rekrutteringstiltak som ikke gikk veien og som uansett ble igangsatt alt for sent. Det finnes mange årsaker, men summen blir det samme: Mars måned inneholder alt for mange kjipe nyheter sett med amerikansk fotball-øyne.

Heldigvis er det noen gode også, og hvis du like livestreaming fra ymse europeiske ligaer som er i gang før vi er i Norge, så er det bøtter og lass av muligheter etterhvert! Vi pleier å dele slike livestreams, men kan samtidig rapportere at det fortsatt er en blodhard liten kjerne som faktisk tar seg tiden til å se på hvordan amerikansk fotball ser ut når spilt av spanske, portugisiske, franske, italienske eller tyrkiske lag.

En noe spesiell nyhet i mars, var at Viasat annonserte at de skulle begynne å vise Legends Football League. LFL er en liga med damefotball i en ytterst spesiell variant, hvor klesplaggene er få og mye av promoteringen har fokus på spillernes fysiske attributter fremfor idretten de forsøker å bedrive. Det ble det en del støy om, og en av våre mest leste saker publisert i mars var da også Eyvin Sommerseth sitt oppgjør med LFL.

5 saker fra mars:

 

APRIL

Alek Torgersen fikk mye oppmerksomhet i april 2017!

Hurra! Endelig er den norske sesongen i gang, og det preget også i 2017 både våre saker og trafikken inn til Amerikansk Fotball; april, mai og juni er høysesong her hos oss når det gjelder antall lesere – selv om februar banker på døra etterhvert som NFL-fansen i større grad har gjort sitt inntog som lesere hos oss.

1.april er fortsatt en dato som spøkefugler liker godt, og vi kan vel innrømme at det var slik fra vår side også. Vi slo attpåtil med to, hvorav en hadde ligget klar til publisering et par års tid. Det var ironisk nok en sak om LFL, som hadde blitt aktuelt som tema og også ble dekket av andre når anledningen først bød seg!

April er i våre øyne en av årets klart mest spennende fotball-måneder. Også for rene NFL-fans var det tilfelle i 2017, ettersom draften gikk de siste dagene i april. Det spesielle i 2017 var at en norsk-amerikansk (med begge statsborgerskap!) QB var aktuell, og Alek Torgersen ble da også signert like etter draften var slutt. Det skapte en slags mini-Super Bowl-dag hos oss trafikk-messig, og ikke minst slang andre medier seg på vår sak utover dagen. Både TV2, NRK, VG, Dagbladet og en skokk andre kjente medier tok utgangspunkt i vår sak og skrev sine egne i kjølvannet av den. En av Torgersen-sakene våre ble også oversatt til engelsk og publisert på American Football International. Vi publiserte en rekke saker opp mot draften – inkludert en livesending i forbindelse med selve arrangementet!

Noe vi har hatt hvert år siden vi startet opp, er forhåndsartikler om de norske seriene. De var blant de godt leste sakene i april, enten det var snakk om U17, 2.divisjon (del 1, del 2), 1.divisjon (del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6) eller Eliteserien (del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6, del 7).

5 saker fra april:

 

MAI

Kongsvinger Fortress og Vålerenga Trolls 2.lag – blant mange som var på banen i mai!

Den norske vårsesongen er i full sving i hele mai, og sett bort fra at alle spiser is og pølser 17.mai og dermed er vekke fra websiden vår den dagen, så er det fullt påtrykk hele måneden. Våre faste spalter med ‘Før runden’, ‘Etter runden’ og ‘Topp-10 i Norge ranking’ tar seg av mye av lesertallene, men de to førstnevnte krever også ekstraordinær mye innsats før det trykkes på publiserings-knappen. Det er ikke gitt at vi kan fortsette med å levere såpass omfattende saker i årene som kommer; da trenger vi i tilfelle flere som bidrar til å analysere og skrive.

Mai så også to nye norske lag starte opp; et i Hordaland (Masfjorden Navigators) og et i Akershus (Sand Falcons). Det var i det hele tatt ganske mye å glede seg over i mai måned!

5 saker fra mai:

 

JUNI

To lag; bare ett av dem fikk plass i NM-sluttspillet. Foto: Cecilie Hagen

I juni måned begynner det å bli tydelig hvem som ender opp som vinnere og tapere i de norske ligaene. 2017 var intet unntak i så måte, og et -for de fleste- uventet poengtrekk helt på tampen ga da også et utslag som gjorde at årets semifinalister ikke var klare før etter at det var blåst i fløyta for siste gang for noen. Kjipt for noen, positiv overraskelse for andre, og så kan man stille spørsmål til -slik flere av våre lesere gjorde- om slike poengtrekk er fornuftige. Uansett er det slik at man må forholde seg til dem, og den beste løsningen er å oppfylle kravene som gjør at man unngår slikt.

Juni 2017 kom også nyheten om at årets NM-finale skulle direktesendes på TV, og mange andre nyheter som stort sett var positive. Vi sjekket også opp med lagene utenfor seriespill om hvordan det lå an for dem via en artikkelserie, og dermed fikk man et tidlig inntrykk av hvordan football-Norge ligger an for året som kommer.

Utenfor landets grenser skjer det også mye i juni. Det er blant annet måneden CFL starter opp, om enn uten spesielt stor oppmerksomhet fra andre nasjoner enn nettopp Canada. Livestreaming fra en rekke nasjoner rundt om i verden fortsatte i juni, og vår publisering av dem fortsatte å være blant det desidert minst leste/sette vi forsøker å gi folk lett tilgang til. Nuvel; det er nå ihvertfall tilgjengelig, og det er faktisk spennende innhold om man får snudd litt på hodet.

En trist nyhet i juni 2017, var at den siste utgaven av Dommerspalten ble publisert. Etter lang og tro tjeneste for regler og spillet, sa Tommy Thordarson takk for seg for denne gang. Vi tror imidlertid at nye skriverier kommer fra den kanten også…etterhvert 😉

Vi skal også ta med oss at VM i amerikansk fotball for damer fant sted i Canada i slutten av juni, med norsk-amerikanske Sonja Drangsholt blant de som var i aksjon. Du finner mer om det i avsnittet om juli måned!

Her hos Amerikansk Fotball var det uansett den hjemlige ligaen som stod mest i fokus, akkurat som i april, mai og de første dagene av juli.

5 saker fra juni:

 

 

JULI

Oslo Vikings: Ble Norgesmestere på Bislett. Foto: Max Emanuelson

Allerede på månedens første dag var det på tide å kåre årets første Norgesmestere i amerikansk fotball. Ikke på seniornivå, men U17. Det var Eidsvoll 1814s som gikk seirende ut med solide 35-8 over Oslo Vikings!

Men…Norgesmester er en ting. Verdensmester er noe annet, og det var akkurat det Sonja Drangsholt ble natten fra 30.juni til 1.juli! Omtalen av det ble også en av våre mest leste saker i juli.

Andre helgen i juli var det klart for NM-finalen for herrer, og det på selveste Bislett stadion. At det var den historiske arenaen Bislett som var vertskap markerte vi litt ekstra med å utgi en radiodokumentar om Norges første kamper, som blant annet kulminerte med flere kamper samme måned i 1945(!) på nettopp Bislett stadion:

Bislett er en skikkelig stadion for et skikkelig arrangement, og slik ble det også for Norgesmesterskapet i amerikansk fotball 2017! Vi var tilstede og kjørte noen kortere livesendinger som et (uavhengig og eget) supplement til TV-sendingen. F.eks. denne fra tailgate før kampen:

TV-sending direkte var virkelig rosinen i pølsa; så er det bare å håpe at publikum dukker opp i enda større grad både foran skjermen men også -aller helst- på stadion. En stor lukket stadion som Bislett ser fort ganske tom ut når det kun er 1.000-2.000 tilskuere eller så tilstede. Det blir stussligere enn det hadde fortjent å være.

Heldigvis skaper også en slik stadion god gjenklang, så de som var der hørtes godt. For godt? Vi fikk en del klager fra publikummere i etterkant som mente at bruken av «hjelpemidler» for å skape støy tok mer vekk fra opplevelsen enn det skapte. Noe som derimot ikke tok så mye vekk fra opplevelsen, var det faktum at forbundet hadde lagt tilrette for tailgating. Skjønt; ikke tailgating i ordets rette forstand, men et hyggelig før-kamp-arrangement som virkelig var hyggelig for mange. Bra!

I det hele tatt; juli er en måned som begynner med et smell, før det roer seg voldsomt sett med norske øyne. NFL sine treningsleire som begynner mot midten/slutten av juni er selvsagt spennende sett med videre øyne, men ser ikke ut til å vekke vårt publikum opp fra feriedvalen. At Norge fortsatt har et slags fellesferie-konsept i funksjon er åpenbart.

5 saker fra juli:

 

AUGUST

Den norske QBen Alek Torgersen var å se i aksjon for Atlanta Falcons i august. Foto: Joe Skipper

August er en hektisk måned sett med amerikansk fotball-øyne. NFL er i full sving i sitt forsesongsarbeide, og norske klubber forsøker å våkne til live igjen tidsnok til U19-serien tar til.

College-fotballen har ikke like stor oppmerksomhet rundt sin oppladning til sesongen som det NFL får, men helt i slutten av august er noen av de første kampene, og dermed er det hele i gang. I år ble norske (og med bakgrunn fra norsk amerikansk fotball) Kåre Vedvik sin sentrale rolle hos toppnivå-laget Marshall bidragsytende til mer oppmerksomhet rundt college-fotballen her i gamlelandet enn vi ofte ser.

Også NFL sin forsesong fikk ekstra krydder sett med norske øyne, da QB Alek Torgersen kjempet for en rosterplass gjennom hele august, og det fulgte vi naturligvis med på!

U19- og U15-seriene begynner som nevnt også å røre på seg i august/september. For mange klubber er august en svært utfordrende tid nettopp fordi man må våkne etter et avbrudd som egentlig ikke er helt over; folk er tildels i feriemodus, og for de yngre spillerne er skolestart travelt – ihvertfall mentalt. Om man ikke har rekruttert tidsnok til å ha en solid stamme i god tid før sommerferien, så er det vanskelig å få korrigert det i løpet av noen korte august-uker før seriestarten. Allikevel ser vi gang på gang at det er det som ender opp med å være realiteten for mange lag, med de følger det har for både lag som karrer seg til første kamp, antall spillere, sikkerheten for spillerne, og ikke minst – kvaliteten på det sportslige produktet.

5 saker fra august:

 

SEPTEMBER

Den nye podkasten Pickpreik var på plass i september!

NFL begynner i september, og da kom også vår enorme sesong-preview med omfattende artikler for hvert eneste lag. I år var dette også måneden hvor en ny podkast ble å finne på Amerikansk Fotball: Pickpreik heter den, og har NFL som sitt fokus. Samtidig kan vi nevne at vår mer (fra tidligere ihvertfall) kjente podkast Amerikansk Fotball Podkast lot vente på seg utover hele høsten. Hva status for den er nå er usikkert, det eneste som er sikkert er at høstsesongen av den ikke ble som forventet.

Tilbake til NFL-starten: Vi benyttet også anledningen til å kjøre et liveshow med det som fokus, og da via Facebook-gruppa NFL fans Norway / Norge:

Amerikansk Fotball NFL Kickoff 2017 liveshow!

EM i flaggfotball fant sted tidlig i september, og med Norge som deltakende lag fikk det noe oppmerksomhet – om enn ikke alt med like stor entusiasme for at forbundet brukte penger og ressurser på dét.

5 saker fra september:

 

OKTOBER

Det ble ikke mye am.fotball på TV3, men Kåre Vedvik syntes på NRK!

Oktober er gjerne den måneden hvor mange klubber begynner å se frem mot neste års sesong, og det fulgte vi opp med en rekke artikler om emnet denne måneden. I tillegg var det lag som tok forskjellige grep, som å trekke seg fra Eliteserien, i oktober – så helt gull og grønne skoger var det ikke.

I college-fotballen fortsatte Kåre Vedvik å gjøre det skarpt, og et av tidenes aller beste punt fikk ham virkelig på kartet. Et lag som kom på kartet i oktober, var det norske U17-landslaget. Forventningene til dem før Nordisk Mesterskap i Danmark var lave, og det ble da heller ingen seiere. Derimot ble det til tider svært solid spill, og man var fullt på høyde med vertsnasjonen i første kamp. Det var det neppe mange som hadde forventet, og det var utvilsomt månedens høydepunkt for mange å se et Norge i god utvikling!

Ellers gledet vi oss til at Oslo Vikings skulle være på TV-skjermen når TV3 slo til med serien Alt for Laget. Det ble kortvarig, da serien ble tatt av skjermen etter kun én episode. Vi rakk å se at man tok garderobeprat i en helt annen retning enn begrepet har blitt benyttet av f.eks. Davy Wathne i år, men fraværet av filminntrykk fra selve kampene var mildt sagt pussig for underholdningsverdien sin del. Vi håper Alt for Laget returnerer på nyåret slik det ble indikert fra MTG/TV3 sin side, men helst redigert til noe hakket mer severdig.

5 saker fra oktober:

 

NOVEMBER

Vålerenga Trolls med U19-gull i år igjen! Foto: Jan Åge Søderlind.

I Norge ble U15- og U19-seriene avsluttet i månedsskiftet oktober/november, og det var tradisjonsrike Vålerenga Trolls som dominerte på begge nivåer. Det ble allikevel ikke blant det mest leste av saker hos oss i november.

I november er det klart for Grey Cup, finalen i verdens nest beste liga, Canadian Football League. Det ble forbigått i stillhet hos oss i år; vi håper på å gjøre mer ut av det i 2018.

For vår del ble november en nedtrapping i antall saker skrevet. Det var allikevel godt med trafikk på Amerikansk Fotball, hvor leserne primært var interessert i saker som angikk ting som skjedde hos de norske klubbene og i den norske serien.

5 saker fra november:

 

DESEMBER

Rolv Bjarne Nicolaysen sin bortgang preget oss i desember. Foto: Incita

Vår mest leste sak denne måneden var også den tristeste. En veteran innen amerikansk fotball i Norge, Rolv Bjarne Nicolaysen, gikk uventet bort kort tid før han skulle blitt 49 år gammel. Vår sak om det ble også omskrevet til engelsk og publisert på American Football International.

Desember ble tidenes dårligste måned målt i lesertall her hos Amerikansk Fotball. Det skyldes primært at vi knapt publiserte en eneste sak. At vi la inn årene på publisering har først og fremst sammenheng med at vi knapt har noen som fortsatt makter å skrive jevnlig, og det påvirker etterhvert også motivasjonen for å drive på med dette. Om football-Norge hadde bidratt i større grad til å dele informasjon som man strengt tatt burde være utrolig glad for at noen vil bidra til å spre videre ut til folk og fe, så hadde muligens situasjonen vært annerledes. Slik er det dessverre ikke, og vi gjør noen siste grep nå for å få flere på banen, bl.a. med en Facebook-gruppe hvor klubbenes -og forbundets- representanter kan dele sine saker direkte til oss hvis det er vanskelig i andre kanaler.

For å være veldig konkret: Det er ikke sikkert at vi dekker norsk amerikansk fotball i 2018, ihvertfall ikke på det viset folk etterhvert har blitt vant til. Vi vil samtidig benytte anledningen til å takke de som tvert i mot deler godt. Dere er ikke mange, men det er gode – og vi setter stor pris på det! Nå er det bare å håpe at antallet som ser det større bildet og greier å tenke kommunikasjon, vokser 🙂

5 saker fra desember:

 

2018

Takk for i år! Foto: Kristian Jacobsen

Nå er det nye året kun noen timer unna. Mye spennende står foran oss. Noen kjipe ting kommer sikkert også til å skje, men vi tipper at det blir svært mye kjekt og underholdende innen amerikansk fotball, både i USA, Europa, Norge og resten av verden.

Hva vi dekker av det gjenstår å se. Vi har dekket svært mye de årene vi har eksistert, og med god hjelp fra en lang rekke personer. Men det kreves folk som selvstendig makter å skrive habilt og publisere for egen maskin, og de er det ikke mange av. På senhøsten kom det indikasjoner om at enkelte av våre skribenter vil bidra mer i 2018, så det er fortsatt håp om at det vil snu den bekymringen undertegnede sitter med for om vi kan opprettholde den publiseringsfrekvensen vi har holdt i flere år nå.

Om du ønsker å lese interessant norskspråklig innhold relatert til amerikansk fotball, så gi oss gjerne tips både om hva du vil lese, og SPESIELT når du finner saker eller vet om noe som er verdt for flere å kjenne til! Du er til og med velkommen til å bli en del av staben vår om du ønsker det! Vi har plass til flere ildsjeler, så om du ikke allerede har greid å fylle opp tiden din med amerikansk fotball på mange andre vis, så lag plass til bidrag her hos oss – du er velkommen!

Vi gleder oss til 2018 og ønsker deg godt nytt år. Takk for i år!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x