Ara Parseghian er død

Onsdag 2.august døde en trenerlegende med 2 nasjonale mesterskap bak seg. Ara Parseghian spilte i sin tid både på høyt college-nivå og for Cleveland Browns, før han på grunn av en skade begynte trenerkarrieren som skulle bli enda mer suksessfull.

Parseghian ble født i 1923, og døde altså nå i 2017, 94 år gammel. Men på tross av en treg start på karrieren som spiller på grunn av 2 år som soldat i 2.verdenskrig, så fikk han en tidlig start som en av college-fotballens lysende trenerkometer. Allerede i en alder av 28 var han hovedtrener på høyeste college-nivå for Miami of Ohio. Der gjorde han sine saker bra, og 33 år gammel overtok han et Northwestern-lag som hadde vandret i ødemarken lenge. Også der leverte han varene.

8 år senere hadde han altså akkumulert 13 sesonger som hovedtrener på det som i dag er NCAA FBS-nivået, og var både suksessrik og erfaren når han som 41 år gammel overtok roret ved Notre Dame. Fighting Irish hadde da et halvt tiår bak seg med fullstendig fallitt etter tidligere storhetstider. Det tok Parseghian kun noen måneder å snu den trenden, og allerede første sesongen snuste de på det nasjonale mesterskapet etter at «The Era of Ara» hadde begynt på Notre Dame.

Coach Ara Parseghian Tribute

11 sesonger og 2 nasjonale mesterskap skulle det bli for Notre Dame under Ara Parseghian, som vant 95 kamper i løpet av de årene (mot 17 tap og 4 uavgjort). Med unntak av i 1971 og 72 var laget alltid rangert i topp 10 under Parseghian. Det siste nasjonale mesterskapet kom i 1973, etterfulgt av en solid sesong i 1974 som likefullt skulle bli hans siste. I en alder av kun 51 la han opp etter den sesongen, og begynt som TV-kommentator. Det holdt han gående til han pensjonerte seg for godt i 1988.

Ara Parseghian er en viktig del av historien til spesielt Notre Dame, hvor han regnes som en av de «tre store» på trenersiden. De to andre er Knute Rockne og Frank Leahy.

The Genius Of Ara - 125 Years of Notre Dame Football - Moment #062

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x