Klart for Nasjonalt Mesterskap på college!

2015-college-football-championship-game-653x331

Klokken 02:30 tirsdag morgen (altså natt til tirsdag) er det duket for den siste og viktigste kampen i college-fotballen for sesongen 2014-15. Da møtes University of Oregon Ducks og Ohio State Buckeyes for å gjøre opp om hvem som kan kalle seg nasjonale mestere på høyeste college-nivå i USA.

Etter å ha vunnet hver sin kamp i tidenes første sluttspill på NCAA FBS-nivået, skal det nå avgjøres hvem som forblir ubeseiret i sluttspills-sammenheng og dermed er mester.

Kampen går på AT&T Stadium i Arlington, Texas. Det er med andre ord identisk med hjemmebanen til Dallas Cowboys, og kampen er forventet å være utsolgt, med rundt 105.000 tilskuere tilstede. Om du ikke er der, så kan du se det hele på eksempelvis ESPN Player.

Cowboys_Stadium_full_view
Her går kampen! Foto: Nicole Cordeiro

Forøvrig, når det gjelder billetter til kampen så må vi ta med denne setningen fra Wikipedia-siden om arrangementet:

Premium seat packages for the event will cost $1,899 to $3,899 apiece

Det skal legges til at en slik pakke inkluderer mer enn bare setet, men allikevel…

Oregon - Ryan Kang - Daily Emerald
Marcus Mariota på en typisk read option. Foto: Ryan Kang/Emerald

Oregon (13-1) må sies å være favoritter, selv om det hersker stor usikkerhet om hvor gode Ohio State faktisk er opp mot Oregon sine styrker og svakheter. Det er allikevel flere som vedder for enn mot QB Marcus Mariota og hans lagkamerater på Ducks.

Mariota, som vant Heisman Trophy 2014 etter å ha vært skyhøy favoritt til nettopp det – inklusive her hjemme-, er utvilsomt en nøkkelspiller. Hvis han er i slaget, slik han stort sett har vært i hele sesongen, så er det vanskelig å se hvordan noen skal tukte Oregon. De satte Florida State så ettertrykkelig på plass i semi-finalen (59-20 var sluttresultatet) at man kan lure på om ikke Ducks spiller på et eget nivå denne sesongen.

Det skal tas med at Oregon, som sin finalemotstander, har prestert å tape en kamp. Det skjedde mot University of Arizona Wildcats tidlig i sesongen, og det spørs om ikke Urban Meyer hos Ohio State har kikket nøye gjennom film fra den kampen!

Oregon Ducks er kjent for sitt raskt-spillende offense, noe de har hatt i langt flere år enn med nåværende hovedtrener, Mark Helfrich, som er inne i sin andre sesong i den rollen. Helfrich har forøvrig en forhistorie som import-spiller i Europa, så det sitter nok en del personer rundt om på vårt kontinent og heier på Ducks i natt av den grunn også!

 

Ohio State - Cardale Jones
Cardale Jones – uerfaren, men spiller som en veteran

Ohio State (13-1) sneik seg inn i NCAA FBS-sluttspillet (som består av semi-finaler og finale) ved et nødskrik, og det var kontroversielt for mange at de tok plassen istedenfor Baylor eller Texas Christian University. Uten at vi vet sikkert hva de to sistnevnte kunne gjort i sluttspillet, så har imidlertid Buckeyes bevist at de fortjente plassen, når de slo storfavorittene Alabama i semi-finalen (Sluttresultat: 42-35).

Når det gjelder Buckeyes, så er deres hovedtrener Urban Meyer. Meyer har to nasjonale mesterskap på dette nivået fra før av (begge med University of Florida Gators), og kan skape gull av gråstein. Nå skal det sies at det stort sett er betydelig mer enn gråstein han har som grunnlag, men det står enorm respekt av hvordan han har fått Ohio State inn i den posisjonen de er i nå. Det kan eksempelvis nevnes at deres starting Quarterback, Cardale Jones, har vært starter i kun to kamper. Han ble slengt inn til ulvene i siste kamp før NCAA FBS-sluttspillet, og responderte med å se ut som den store stjernen på laget.

Ezekiel Elliott vs Alabama
RB Ezekiel Elliott løper fra Alabama i forrige kamp

Nå skal vi ta med oss at når Ohio State møtte Alabama, så var det runningbacken Ezekiel Elliott som så ut som den største offensive stjernen. Hele 230 yards løp han for mot Alabama, og det er bemerkelsesverdig. Buckeyes er nok ganske avhengige av å avlaste Cardale Jones gjennom løpespillet for å vinne mot Oregon også. Det skal legges til at Oregon kommer til å være uten deres All-American CB Ifo Ekpre-Olomu, og det frister nok mye for Urban Meyer å utnytte det gjennom å la Cardale Jones gå til luften allerede tidlig i kampen.

Ohio State har tross mye skade-utfordringer i sesongen greid å karre til seg seiere i alle kamper utenom én. Tapet kom i deres andre kamp for året (2014…), når de ble slått av Virginia Tech Hokies. Det var et overraskende tap når angrepet deres fungerte dårlig. Det spørs om Oregon har brukt så mye tid på kampfilmen fra dengang, da det bl.a. er en helt annen QB ved roret nå.

Ohio State Football: National Championship Trailer

 

Mark-Helfrich-California-v-Oregon-7XDFMeF6jzNl
Oregon sin hovedtrener, Mark Helfrich

Nøkkelen for Oregon

For Oregon handler mye om at de får brukt tempoet sitt. Om de lykkes med det, vil det ikke ha så mye å si at de trolig må ha noe lengre drives enn normalt (Ohio State er svært gode på kickoff og cover av dette; noe som ofte gir motstanderne deres dårlig startposisjon på banen); tvert i mot vil det kunne være enda mer demotiverende for Buckeyes.

urban meyer
Ohio State sin hovedtrener, Urban Meyer

Nøkkelen for Ohio State

For Ohio State handler mye om at de får kontrollert ballen med løpespillet og satt pasninger for å balansere det hele. Greier Ohio State det, vil de også kunne holde Oregon sitt fryktede offense av banen, bruke tid og gi Buckeyes-defenset nødvendig hviletid. Da er mye gjort.

Vi skal legge til at Buckeyes sitt defense har vist seg å være svært giftig selv. Det er ikke umulig at de setter mer press på Mariota enn han har opplevd fra noen andre lag.

Oregon vs FSU

Vårt tips

Hvordan tror vi så at det går? Her hjemme i Norge har Oregon vært favoritter hos flere enn de andre sluttspills-lagene siden før sluttspillet startet. For vår del så vi nok for oss en finale mellom Alabama og Oregon, med førstnevnte som seirende lag. Slik ble det ikke. Det kunne vært naturlig å tenke at siden Ohio State slo Alabama, og vi trodde Alabama ville slå Oregon, så var Ohio State da vår favoritt.

Slik er det heller ikke. Cardale Jones (QB, Ohio State) er fortsatt fersk ved roret, men nå har motstanderen 100% flere kamper å analysere ham og hans spill som starter etter, enn det Alabama hadde. Vi tror at det, kombinert med det effektive angreps-spillet til Oregon, blir for mye for Buckeyes å håndtere. Seier til Oregon er med andre ord det vi har mest tiltro til, selv om vi som mange andre er usikre på hvor gode Urban Meyer sine gutter egentlig er. Men…Oregon har Marcus Mariota, og det blir overmakten i dette oppgjøret – tror vi!

Oregon celebration Rose Bowl

Hva de sier på andre siden av dammen?

Vi skal legge til at eksperttipsene i USA er svært delte. Vi tok en kjapp gjennomgang av noen av de mer kjente ekspertene, og da trodde 9 på seier til Oregon, mens 8 trodde på Ohio State. Dette er ikke gitt på forhånd!

Har du ikke sett disse lagene tidligere denne sesongen? Her kan du se begge semi-finalene:

Wikipedia har fantastisk grundige sider om de to lagene sine 2014-15 utgaver, og de sidene finner du her:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x