Spillefilm: The Program

Det kan gjerne diskuteres hva som er den beste amerikansk fotball-filmen noensinne, men enhver slik diskusjon er meningsløs uten å i det minste ha med en seriøs vurdering av én klassisk spillefilm fra 1993: The Program. Her har du den i sin helhet, og dermed er det bare å finne frem popcorn – kvelden er reddet!

The Program har svært mange som sverger til den som en slags hellig gral for amerikansk fotball-filmer. Det skyldes ikke nødvendigvis filmen i sin helhet, men enkelte av karakterene i den og ikke minst enkelte av scenene og replikkene. «Let’s open up a can of kick ass and kill ’em all, let the paramedics sort ’em out» er muligens ikke hverken det mest barnevennlige sitatet eller noe man egentlig ønsker at egne spillere skal begynne å rope, men utsagnet er likefullt en klassiker som har levd videre utenfor filmen.

Karakteren Steve Lattimer og hans reaksjon på å *endelig* bli starter på defense er utvilsomt en av de mest legendariske football-scenene i noen film noensinne. Skuespilleren som var Lattimer (Andrew Bryniarski) er ikke blant de mest kjente navnene her, men om du ikke kjenner igjen hans så kjenner du kanskje igjen navn og fjes som James Caan, Halle Berry, Omar Epps eller Joey Lauren Adams.

The Program følger et fiktivt NCAA FBS (dengang; DI A) lag og alt de strever med både på og utenfor banen. Du får bli kjent med presset om å vinne, kameratskapet mellom spillerne, det sosiale livet deres utenfor, og ikke minst kontroversielle temaer som bestikkelser og doping. Filmen var ikke uten sine kontroverser, og blant annet ble en av scenene redigert ut i etterkant da ungdommer gjorde det samme som skuespillerne i filmen i kjølvannet, noe som blant annet resulterte i dødsfall. Den scenen er ikke med i spillefilmen du kan se her, men scenen finnes allikevel tilgjengelig i lavere kvalitet på nett om du er nysgjerrig på den (bare ikke forsøk å etterligne den!!).

Her har du The Program i høy kvalitet og i sin helhet:

GREATEST football movie of all time? Here it is: The Program (1993)
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x