10 fremste amerikansk fotball-baner i Norge gjennom tidene

Amerikansk fotball har blitt spilt regelmessig i Norge i over 30 år. Samtidig er det 72 år siden første gang idretten vår ble utøvd her til lands. Vi har derfor dristet oss ut på en rangering av de 10 mest betydningsfulle og gode stadionene/banene for amerikansk fotball gjennom årenes løp!

Som man da kan skjønne handler det ikke bare om hva som er de flotteste banedekkene og mest brukte banene akkurat i år, men også med et historisk perspektiv og tilbakeblikk som en del av ingrediensene. Som man sikkert også forstår blir det da en høyst subjektiv vurdering, men vi tenker at det lever verden godt med. Det gir også DEG en anledning til å gi dine synspunkter og din topp 10/5/3 eller tilsvarende!

Aller først; her er Amerikansk Fotball sin rangering, fra 10 til 1:

 

10. Kongstenbanen, Fredrikstad

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Begrunnelse: En festning, Kongsten fort, som kulisser gir Fredrikstad Kings vår tids mest historiske sus på en kampbane.

 

 

9. Bislett stadion, Oslo

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Begrunnelse: Tre av Norgeshistoriens fem første kamper gikk her i 1945, og en ny runde i 1957 gjør denne stadionen til et historisk arnested for amerikansk fotball i Norge. I 2017 får den en ny visitt når NM-finalen for herrer finner sted og knytter sammen gammel og ny tid!

 

 

8. Rolland, Bergen

Begrunnelse: Åsane sin nye lekestue med flott banedekke. Nyåpnet i 2016, med skikkelige målstenger og innsydd oppmerking!

 

 

7. Gommerudbanen, Bærum

Foto: Nils Gjersø

Begrunnelse: Brukt tilbake til Asker Lynx sine dager; 30 år med amerikansk fotballhistorie. Deretter benyttet av Bærum Blue Devils, før de også forsvant. Fortsatt i bruk, med BVHIF Ironmen som hjemmelag ved de fleste anledninger.

 

 

6. Lade kunstgress, Trondheim

Begrunnelse: Tilnærmet splitter ny med flott banedekke. Full størrelse på banen, oppmerking er som den skal være, heller ikke noe å si på målstenger. Et meget godt nytt hjem for amerikansk fotball i Trondheim, og da særlig Nidaros Domers.

 

 

5. Karuss kunstgress, Kristiansand

Foto: Kristiansand Gladiators

Begrunnelse: Kristiansand Gladiators sin hjemmebane gjennom mange år, og Otra Raiders før det igjen (riktignok annen kunstgressbane like ved siden av). Intimt lite anlegg med følelse av å være en gryte samtidig som det ikke er det. Mål og oppmerking er av habil standard.

 

 

4. Varden kunstgress, Bergen

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Begrunnelse: Klart mest historisk sterke stadion på Vestlandet sett med amerikansk fotball-øyne. Vi snakker da om historie opp mot idretten vår, hvor Varden i mange år var hjemmebane for Bergens-footballen.

 

 

3. Bøn, Eidsvoll

Begrunnelse: «Jordet» på Eidsvoll har vært vert for mange viktige kamper, og for mange årganger med Norges beste lag i form av hjemmelaget Eidsvoll 1814s. Ingen enkel bortebane. Det er ingen tvil om at det er det sportslige som har foregått på banen som gjør at plasseringen blir såpass høy.

 

 

2. Frogner stadion, Oslo

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Begrunnelse: Flott anlegg, har sett mange kamper det siste tiåret. Hjemmebane for en av Norges eldste klubber. Sentralt i landets hovedstad, med god størrelse på tribuneanlegg for norsk amerikansk fotball pr. i dag.

 

 

1. Jordal kunstgress, Oslo

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Begrunnelse: Banen med suverent flest NM-finaler og landskamper. Er også hjem for Norges eldste klubb og har sett et utall kamper gjennom de siste 25 årene. Flott (forholdsvis) nytt kunstgressdekke som vi håper å se på plass igjen når banen er ferdig med å være benyttet til andre formål om et par års tid.

 

 

Andre stadioner og baner vi vurderte men ikke fant plass til i vår liste:
  • Dødens Dal (Trondheim)
  • Stavanger stadion
  • Gamle Idretten (Tønsberg)
  • Sofiemyr (Kolbotn)
  • Voldsløkka (Oslo)
  • Kristiansand stadion
  • Giskebanen (Sandnes)
  • Lura stadion (Sandnes)
  • Vind stadion (Gjøvik)
  • Myrdal kunstgress (Bergen)
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x