Film: Amerikansk fotball på Bislett – i 1945!

Tidligere i dag slapp vi en radiodokumentar om Norgeshistoriens første kamper i amerikansk fotball. For nøyaktig 3 måneder siden delte vi også en link til film fra en kamp på Bislett stadion i 1957. I dag har vi tatt turen videre tilbake i tid når vi kikker på Filmavisen, og vi er tilbake i 1945!

Som vi har påpekt noen ganger (1, 2) de siste årene var 1945 det første året hvor det foregikk amerikansk fotball-kamper i Norge. Ihvertfall har vi ikke greid å finne indikasjoner på noe tidligere, og det er tvilsomt at det foregikk noe tidligere i 40-årene ihvertfall…

Som radio-dokumentaren vår, eller spesialpodkasten om du vil, påpeker gikk det fem kamper i 1945. Tre av dem gikk på Bislet stadion. Filmavisen var tilstede på en av dem.

Filmavisen var et kjent og kjært begrep i mange tiår til tross for at oppstarten var under okkupasjonsmakten, som et av de fremste visuelle bidrag før fjernsynet gjorde sitt inntog i brorparten av norske hjem. Filmavisen fungerte som en ukentlig nyhetsbulletin man kunne se som forfilm på kino.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det var Norsk Film AS som stod for Filmavisen, som siden er innlemmet i og regnes som en del av NRKs portefølje. Frem til 1963 var Filmavisen et fast innslag i mange nordmenns ukentlige oppdateringer av hva som skjedde

rundt i det ganske land, og produksjonen fartet land og strand rundt på leting etter saker å rapportere om.

Bislet Stadion i 1948; 3 år etter at de første amerikansk fotball-kampene gikk der.

I 1945 behøvde de ikke farte så langt fra Marienlyst, for når amerikansk fotball kom til landet, så kom det også til Oslo og byens daværende storstue – Bislet stadion. Det gikk altså tre kamper der, og ut fra når opptaket dukket opp i Filmavisen vil vi tro at det er kampen søndag 23.september som er foreviget her. Alternativet er kampen torsdag 20.september, som var den første på Bislet.

Her har du reportasjen fra 1945:

Filmavisen 1945 – 27.09.1945

 

Om du ikke vil se hele sendingen og det av en eller annen grunn ikke starter på 7.32 (som det skal om du bruker linken), så finner du altså reportasjen om amerikansk fotball 7 minutter og 32 sekunder ut i sendingen.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x