Film: Ris mot Ullern – 1970!

Mens NRK sannsynligvis har slettet sendingen sin fra månelandingen i 1969, ble heldigvis noe langt viktigere fra året etterpå tatt vare på. Som vi tidligere har belyst har amerikansk fotball en etterhvert lang historie her i Norge, fra de første kampene i 1945, den første rapporterte kampen mellom to norske lag i 1946, og videre til et godt forsøk på 50-tallet, før skolefotballen fikk en «glansperiode» på slutten av 60-tallet og inn i 1970-årene, og klubbfotballen til slutt gjorde sitt inntog i 80-årene.

Det vi skal vise deg her, er det neppe mange som har hatt øynene på siden 22.oktober for 49 år siden. Da var det et innslag i fjernsynet om en skolekamp i amerikansk fotball som hadde funnet sted en knapp uke før. Dessverre er opptaket uten lyd, men det betyr lite når bildekvaliteten er bra og man får se Ris og Ullern brake sammen på førstnevnte skoles egen idrettsbane:

AMERIKANSK FOTBALL I NORGE: Skolefootballen i Sportn 22.oktober 1970

Kickoff var klokken 14:30 lørdag 17.oktober 1970. Dette oppgjøret var en årlig foreteelse som etterhvert ble utvidet med flere skolelag, og som man kan se på publikumsoppmøtet og det faktum at det ble foreviget på film, var det av interesse for flere enn bare de involverte. Vi vil tro at flere som fortsatt lever i dag sitter med gode minner og kan fortelle mer om opplevelsen både som deltakere og publikum.

Om resultatet vet vi at Ullern vant dette oppgjøret, samt at Ris scorte 6 poeng selv om det ble et tap. Kapteiner på de to lagene var henholdsvis Ola Nordviste hos Ris og Gunnar Rydning hos Ullern.

Noen andre saker fra norsk amerikansk fotballs historie:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x