Finn Seemann – Kickalicious lenge før Kickalicious

Du har helt sikkert hørt om Jan Stenerud. Du har med stor sannsynlighet hørt om Kickalicious, eller Håvard Rugland som han egentlig heter. Den ene i Pro Football Hall of Fame som eneste rene kicker som har fått den æren så langt. Den andre det store norske kicker-håpet som tok sporten -og ikke minst norsk medias dekning av den- med storm via YouTube.

Finn_Seemann_(1968)
Finn Seemann, 17.juni 1968

Lenge før YouTube, og lenge før Kickalicious, så var det imidlertid en mann som gjorde mye av det samme i forhold til norsk medias oppmerksomhet. I kjølvannet av både Jan Stenerud og enkelte andre europeiske kickeres suksess i NFL, foregikk en intensiv jakt etter «den neste Stenerud» på tvers av Europa. Norge var et av målene for NFLs scouter, men den nordmannen som kom nærmest å oppfylle drømmen om å gå i Jan Steneruds fotspor ble av alle ting funnet i Nederland.

Hvem NFL-scouten(e) som kom til Norge var, har vi vært innom på denne websiden før. Vi skal komme tilbake til de historiene ved andre anledninger senere. Denne artikkelen skal imidlertid først og fremst handle om den av de norske kicker-prospektene som var nærmest å lykkes: Finn Seemann.

Seemann var ikke en hvem som helst. Han var ikke en avdanka sukker-fotball spiller fra 5.divisjon, men derimot en merittert idrettsutøver som både hadde 3 landskamper i Bandy, og -det han var mest kjent for- 15 landskamper i fotball. Aller best huskes han for det første målet når Norge slo Jugoslavia 3-0 i VM-kvalifiseringen i 1965:

QWC 1966 Norway vs. Yugoslavia 3-0 (16.06.1965)

Seemann sine landskamper kom i perioden 1963-1970, altså fra han var 19 til han var 26 år gammel. Han var født i 1944, og begynte (og avsluttet) sukker-fotball karrieren hos Oslo-klubben Lyn, før han ble proff i Skottland og deretter Nederland. Han var utenlandsproff fra 1965 til 1973.

 

FØRSTE USA-TUR

19730731_UPI_FInn-Seemann_Houston-Oilers-practiceDet var under perioden som utenlandsproff at han fikk testet seg i amerikansk fotball. Sammenhengen var mangesidig: Det første møtet hans med USA var opprinnelig at laget hans, Dundee United, gjorde det svært skarpt i Europa-cupen høsten 1966-67, og ble av den grunn invitert til USA av laget Dallas Tornado sin eier. Hvem den eieren var? Lamar Hunt. Om du ikke kjenner til Lamar Hunt, så kan vi vel nøye oss med å si at han er en av de mest sentrale navnene i NFL-historien, både som den mest sentrale mannen bak AFL, og eier av Kansas City Chiefs fra lagets oppstart og frem til Hunts død i 2006. Super Bowl hadde heller ikke hatt sitt navn om det ikke var for Lamar Hunt – det var hans forslag. Hunt hadde glede av både amerikansk fotball og sukker-fotball, og var i tillegg til stifter av AFL også mannen bak det vi i dag kjenner som Major League Soccer (MLS).

Seemann spilte for Dallas Tornado, som en rekke av Dundee United-spillerne gjorde, under en slags serie/turné i 1967. Det ble imidlertid med den sommerens spill i første omgang, og Finn Seemann dro tilbake til Europa. Der ble han i 1968 signert til nederlandsk fotball, og det var her -av alle steder- at han skulle ende opp med å bli invitert til en tryout til den formen for amerikansk fotball vi sverger til.

 

TRYOUT I…BERLIN!

Skjebnen ville ha det til at Seemann ble værende i Nederland i en årrekke, og i 1973 kom en talentspeider ved Bob Kap til landet på jakt etter kickere. Kap var innom en rekke europeiske land på sin kicker-jakt, inklusive Norge og da altså Nederland. Det gjorde han på vegne av Bud Adams; mannen som eide Houston Oilers (senere kjent som Tennessee Titans. Adams eide dem til sin død i 2013). Bob Kap testet en rekke fotball-spillere, deriblant Finn Seemann. Det var sistnevnte som imponerte ham aller mest under en tryout som foregikk i den tyske byen Berlin, og dermed gikk Finn Seemann fra europeisk fotball hos Utrecht, til amerikansk fotball hos NFL-laget Houston Oilers!

VG_19730709_SeemannKontraktOilers
Faksimile fra VG, 9.juli 1973

Sin første trening med Oilers hadde han 17.juli 1973. Da imponerte han med å sette 9 av 10 field goal-forsøk. Houston Oilers sin kicker-trener? Bob Kap. Han hadde stor tro på at Seemann kom til å bli et varp for Houston sitt NFL-lag. Slik skulle det aldri bli.

VG_19730804_SeemannDebut
Faksimile VG, 4.august 1973

Riktignok sparket Seemann et par field goals mot Baltimore Colts i preseason-kampen mellom de to lagene 1.september 1973, men nordmannen klarte aldri å ta plassen fra lagets kicker Skip Butler, og dermed ble det ikke noen sesong-kamper i 1973.

VG_19730904_SeemannForHoustonOilers
Faksimile VG, 4.september 1973

Skip Butler hadde imidlertid ingen spesielt sterk sesong, og muligheten dukket opp igjen også i forkant av 1974-sesongen – noe Seemann hadde fått klare indikasjoner fra lagledelsen på at ville skje.

VG_19731218_SeemannIkkeSpilt
Faksimile VG, 18.desember 1973

Prestasjonene i forsesongen 1974 ville avgjøre. De var ikke gode nok. Riktignok sparket Seemann både field goals og ekstrapoeng, og traff på en hel del av dem. Men han bommet også, inkludert et ekstra-poengsforsøk. Sum a summarum så ikke Houston Oilers sin hovedtrener Sid Gillman nok til å skifte fra Butler til Seemann, og Skip Butler beholdt jobben. Finn Seemann sin tid i NFL var over, og han returnerte til Norge og sukker-fotballen. Det skulle bli 1 sesong til på Lyn sitt A-lag, men deretter var også dét slutt for Seemann, som hadde rukket å passere 32 år på det tidspunktet.

 

EN TRAGISK SLUTT

Finn Seemann er dessverre en mann vi ikke får snakket med om hans opplevelser knyttet til amerikansk fotball og NFL. 7.september 1985 døde han brått i en trafikkulykke på E-6 på Dovre, kun 40 år gammel:

Aftenposten 19850909 - Finn Seemann drept i kollisjon

Slik skulle det altså dessverre ende. Men: Minnet om Finn Seemann lever videre. Både personen, fotball-spilleren, og det spesielle NFL-eventyret vil bli husket. Vi hører nok ikke til de som kan skryte på oss mye kjennskap til de to førstnevnte delene. Den siste delen derimot – den har vi gitt deg et lite innblikk i her.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x