Joe Delaney: Running backen som døde i forsøket på å redde 3 barn

Kjenner du til Joe Delaney? Han var AFCs rookie of the year, men karrieren skulle bli kort. Ikke fordi han mislyktes, men fordi han ofret sitt eget liv i forsøket på å redde tre barn fra å drukne. Joe Delaney ble 24 år gammel. Han var far til tre små døtre.

“Greater love hath no man than to lay down his life for another.”

Det er sitatet på Joe Alton Delaney sin gravsten. I hans tilfelle stemmer det også i praksis. 29.juni 1983 var i forkant av forsesongen det året, og sammen med noen venner var Joe Delaney i en park i byen Monroe, Louisiana, hvor de spilte softball. Det var seks dager til han skulle rapportere til laget sitt, Kansas City Chiefs, for årets treningsleir.

Slik skulle det aldri bli. I samme park som Delaney var tilstede i, var det en dam. Den var ikke beregnet på bading eller svømming, men var gravd ut i forbindelse med at man lagde en fornøyelsespark ved siden av. Deretter var hullet fylt med vann, og i 1983 var den blitt til en dekorativ del av parkmiljøet. Det lite gjennomsiktige vannet skjulte en gjørmete bunn og en slak helning som gikk over i en kant ned til dypere vann. Det var denne dammen at to 11-åringer og en 10-åring bestemte seg for å komme seg på tvers av, men etter kort tid fikk problemer med. I løpet av svært kort tid var de alle i ferd med å drukne.

Joe Delaney ble oppmerksom på situasjonen, og løp forbi andre mennesker som ikke tok samme valget, stupte ut i dammen og forsøkte å redde de tre barna. 10-åringen havnet på land, men de andre skulle ende opp med å drukne og dø på det viset. Det samme gjaldt Joe Delaney, som selv havnet i samme fella. Det var nemlig en ting som utvilsomt gjorde det klart at Delaney handlet nærmest på instinkt når det gjaldt å redde sine medmennesker: Han kunne ikke svømme.

Joe Delaneys to eldste døtre med en pris tildelt faren etter hans død. 1983.

Joe Delaney ofret sitt eget liv i et forsøk på å redde tre barn. Ett av dem overlevde. Hjemme i Joe sin egen bolig satt hans jevngamle kone og tre små døtre. De mistet en mann og en far, hjembygda Haughton (Louisiana) mistet en person som igjen og igjen gjorde gjerninger som viste at han hadde hjemstedet og de ca. 1.500 innbyggerne der dypt i sitt hjerte. Kansas City Chiefs mistet en svært talentfull running back, men først og fremst mistet de det samme som resten av USA: Et medmenneske av rang. En person som forstod noe av det mest sentrale i vår eksistens. «Greather love hath no man than to lay down his life for another». Slik endte Joe Delaney sitt liv så altfor, altfor tidlig.

Joe Delaney's Heroic Feat

 

Saken vakte enorm oppsikt i USA sommeren 1983. Historien om den unge sportsstjernen som ofret livet for å redde ukjente uten tanke for sin egen sikkerhet er åpenbart tragisk. Men den er også en historie om egenskaper man håper å se rundt seg; egenskaper som gjør oss alle litt tryggere fordi det gir oss et samfunn hvor det å bry seg, er å bry seg om.

Det var da også årsaken til at mange, rundt 3.000, fant veien til Joe Delaney sin begravelse, inkludert USA sin vise-president, senere president, George Bush Sr.

Historien om Joe Delaney er langt vekke fra oss tidsmessig nå. Over 30 år har gått, og verden har på ingen måte stått stille. Samtidig er essensen i historien om Joe Delaney like nær oss i dag som den var den varme sommerdagen han endte sitt liv. Måtte vi alle ha samme instinktene som Joe Delaney den dagen det er krevet av oss.

 

***

 

Denne dokumentaren gir deg et dypere innblikk i hvem Joe Delaney var, og både film fra hans football-karriere (high school, college og NFL!), samt den tragiske dagen, 29.juni 1983:

Joe Delaney #37 - Haughton High School - Kansas City Chiefs

 

ESPN lagde en 30 for 30 Short-om Delaney, og den finner du her hos Grantland.com:

The Lost Chief: Remembering Joe Delaney
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x