RIP Frank Gifford (1930-2015)

Frank Gifford - portrettbilde

I går mistet amerikansk fotball-verdenen en stjernespiller som herjet NFL-banene under brorparten av 1950-tallet i en karriere som varte fra 1952 til og med 1964. 34 rushing touchdowns, 43 receiving touchdowns, 14 passing (!) touchdowns og sågar 1 touchdown på interception vitner om en svært allsidig atlet. Han spilte både runningback, defensive back og receiver, i tillegg til å returnere spark og faktisk være kicker en periode selv også!

Han endte i Pro Bowl 8 av sine 12 sesonger, 1st team All-Pro 6 sesonger, spilte i NFL Championship (tilsvarer Super Bowl i våre dager) 5 ganger -hvorav 1 seier i mesterskapet- og var ligaens udiskutable MVP i 1956. I 1958 var han Pro Bowl MVP. Comebacket hans i 1962 etter den brutale skaden forårsaket av Chuck Bednarik i 1960 står det enorm respekt av, selv om Frank Gifford aldri ble den samme spilleren etter skadeavbrekket.

New York Giants, det eneste proff-laget han noensinne spilte for, lar ingen andre bruke draktnummeret hans (#16) igjen. Vi snakker om en av deres største spillere i en lang og begivenhets rik historie som lag.

Frank Gifford - ABC Monday Night Football
Howard Cosell, Don Meredith, Frank Gifford

Som om ikke det var nok, forble Gifford i søkelyset også etter at den aktive karrieren på banen var over. Han var en fotogen kar med snakketøyet i orden og solid kunnskap om idretten, og ble rekruttert til TV-dekning av NFL. Han begynte hos CBS, før han gikk over til ABC og tidlig ble en del av ABC sin legendariske «oppfinnelse»: Monday Night Football. Der delte han plass med legenden Howard Cosell og Don Meredith. Frank Gifford ble værende hos ABC frem til 1997-sesongen var over. Noen husker også Gifford fra britiske Channel 4 sine sendinger på 1980-tallet, hvor han var en del av kommentatorteamet som bidro til å gjøre sporten langt bedre kjent i Storbritannia.

Frank Gifford er også i TVs Hall of Fame, og ble del av historiske øyeblikk, både ønskede og -som her- uønskede:

 

Utenfor banen og skjermen var han de siste 30ish-årene gift med den kjente TV-personligheten Kathie Lee Gifford, på tross av at han nok må sies å ha vært i overkant glad i kvinner. Det var dessverre en av årsakene til at han avsluttet ABC-karrieren i 1997/1998, i kjølvannet av en pinlig «honey pot»-affære hvor Gifford rett og slett ble lokket i en felle av en flyvertinne på oppdrag av tabloid-avisen The Globe.

College Football Hall of Famer Frank Gifford - USC

Frank Gifford vil allikevel først og fremst bli husket som en fenomenal fotball-spiller, en god TV-kommentator, og…tildels for Chuck Bednarik sin nedsabling av ham i 1960. Det sistnevnte er 90% av minnet som sitter igjen rundt Bednarik, men kanskje 20% av minnet etter Gifford. De er begge velfortjent i Pro Football Hall of Fame og College Football Hall of Fame, med livshistorier flettet inn i hverandres i minnene om en tid hvor spillere også i NFL var å finne både i angrep og forsvar, og hvor spillerne gjerne ble værende hos samme lag gjennom hele karrieren. I Gifford sitt tilfelle var det laget New York Giants, som draftet ham med 11te valget i 1ste runde 1952. Han ble 84 år gammel.

Frank Gifford - signed

Frank Gifford; vi takker for minnene!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x