Tidenes beste: De La Salle HS

20121208_112210_DLS

Tenk deg at laget ditt har vunnet 151 kamper, tapt 0, spilt 0 uavgjorte. Det var tilfellet for De La Salle High School i Concord, California, i årene 1992-2004. 7 nasjonale mesterskap havnet hos De La Salle Spartans i den perioden; alle under hovedtrener Bob Ladouceur sin kyndige ledelse. Spillere som Maurice Jones-Drew, D.J. Williams og Aaron Taylor fikk være med på ferden i det som er tidenes ubrutte seiersrekke i amerikansk fotball. Men den kanskje beste av dem alle fikk aldri leve så lenge at navnet hans ble kjent for oss gjennom NFL.

Vi har sett nærmere på laget som fortsatt er et av de aller beste high school-lagene i USA.

De La Salle locker room 1997 - Brad Mangin
De La Salle, 1997. Foto: Brad Mangin

399-25-3. Det er tallenes tale i Bob Ladouceur sin hovedtrener-karriere; samtlige år hos De La Salle. Han la opp som hovedtrener etter 2012-sesongen. 399 seire, 25 tap, 3 uavgjort. Fra han tok over et lag som aldri hadde hatt en sesong med flere seiere enn tap som 25-åring i 1979, og til hans siste sesong i 2012, vant altså De La Salle 93,4% av kampene sine.

Det begynte med et brak; allerede i 1979-sesongen ledet Ladouceur laget til sin første vinnende sesong, og deretter gikk det slag i slag.

Coach Ladouceur og De La Salle

Robert Joseph Ladouceur ble født i Detroit i 1954, og 10 år gammel flyttet han med familien til California. På high school var han en stjerne som runningback/linebacker, og fikk et fotball-stipend for å spille på Utah. Imidlertid skiftet han til San Jose State for å være nærmere kjente trakter. Etter college-karrieren tok det ikke lang tid før han var assistenttrener på high school, og kun få år etter det endte han altså opp som hovedtrener for De La Salle High School.

Kunnskapen fra høyt college-nivå hadde han med seg, og det var en viktig faktor for å bygge opp programmet som De La Salle har blitt under Ladouceur.

HS Coaching Legends: Bob Ladouceur, Football

ncf_u_bob-ladauceur_mb_400x600
Coach Ladouceur

Som trener er Bob Ladouceur først og fremst kjent for å vektlegge betydningen av forberedelser. Han er ofte sitert på at «det viktige er forberedelsene. Å vinne har aldri vært fokuset; å vinne er et resultat av forberedelsene».

Når man lykkes så godt som Ladouceur har gjort på high school, så kommer også jobbtilbud fra høyere nivå. Ladouceur har imidlertid vært bevisst på hva han har og er god på, og i følge ham er high school et nivå hvor det handler om å lære vekk langt mer enn bare fotballen, og et nivå hvor det handler om gleden i idrett. Det appellerer mer enn college – og proff-fotball, sett fra hans ståsted.

Ladouceur har ikke vært alene. Mange assistenter har også bidratt, men Terry Eidson må nevnes spesielt. Eidson har vært med på det meste av reisen, og på mange måter har de to vært partnere i å få det hele til, ikke sjef og ansatt. Når folk som kjenner De La Salle sitt fotball-lag uttaler seg, er det ikke sjelden at både Ladouceur og Eidson nevnes i samme setning.

151-0-0

Gjennom majoriteten av 1980-tallet var De La Salle et av de bedre lagene i sin egen delstat. Men når 1990-tallet var godt i gang skulle en seiersrekke uten sidestykke begynne. 1992 var året det hele startet; et ubeseiret Spartans-lag kunne feire deltstatsmesterskapet for første gang siden 1985 (deres første). Selv om de var ubeseiret også i 1993 gikk tittelen til et annet lag, men i 1994 -nok en ubeseiret sesong- var de delstatsmestere igjen. 1994 ble også året de for første gang ble kåret til nasjonale mestere.

Å være nasjonal mester i amerikansk fotball på high school-nivå er ikke resultatet av et sluttspill på tvers av et kjempestort land som USA faktisk er: Det er rangeringer gjort av diverse eksperter som gir sine tanker, og så sys det sammen til noe som de fleste kaller synsing når et annet lag enn det man selv vil, vinner. Når ens eget lag vinner, så er rangeringen naturligvis en absolutt sannhet.

Uansett så skulle de neste årene by på kun vinn, vinn og vinn for De La Salle. I 1997 slo de rekorden for antall seiere på rad innen high school-fotball, når de passerte 72 på rad.

Ingen hadde nok i 1997 sett for seg at seiersrekken skulle forlenges til over det dobbelte av forrige rekord, men slik skulle det blir: Ut 2003-sesongen vant De La Salle samtlige av sine kamper helt fra begynnelsen av 1992-sesongen.

Perfect Effort

Sesongen 2000 var De La Salle for lengst rekordholdere av lengste seiersrekke innen high school-fotballen, og oppmerksomheten var stor nok til at det ble laget en dokumentarfilm hvor du kan følge De La Salle gjennom hele sesongen mens de forsøker å holde seiersrekka gående nok en sesong.

‘Perfect Effort’ er filmen for deg som vil på innsiden av De La Salle, og ikke minst få et innblikk i hva det var som gjorde Bob Ladouceur til en high school-variant av Vince Lombardi. Det er også verdt å nevne at den senere NFL-linebackeren DJ Williams er blant spillerne det fokuseres på i dokumentaren; 2000 var senior-sesongen hans på De La Salle.

Perfect Effort - Trailer

Nr. 1 vs. Nr. 2

Hvordan kan man snakke om «de beste årene» blant 12 ubeseirede sesonger på rad? Vel, det er ihvertfall slik at oppmerksomheten rundt De La Salle økte etterhvert som de forble ubeseiret også lenge etter at rekorden var kapret. Samtidig endte flere og flere av spillerne deres opp på høyeste college-nivå, og noen havnet helt inn i proffenes rekker i NFL.

628x471 - Maurice Jones-Drew
Maurice Jones-Drew mens han fortsatt bare het Maurice Drew. Foto: Kurt Rogers

I 2001 var den mest kjente av dem alle junior på De La Salle. Hans navn da var Maurice Drew. I dag har han skiftet navn til Maurice Jones-Drew, og er på oppløpet av en meget suksessrik karriere i verdens beste liga, NFL. Grunnlaget for den suksessen ble lagt på De La Salle High School.

I 2001 møttes for aller første gang de to lagene som var rangert -på det tidspunktet- som #1 og #2 i hele USA, til dyst. #1 var faktisk ikke De La Salle, men Los Angeles-skolen Long Beach Poly. Kampen ble sendt på TV over hele USA, og var forventet å bli et jevnt oppgjør mellom to svært gode lag. Maurice Drew ville det annerledes.

Selv om spillere som DeSean Jackson, Winston Justice og Marcedes Lewis var på banen for Long Beach Poly, så ble det ikke veldig jevnt på måltavla. Maurice Drew scoret 4 touchdowns i en kamp som endte 29-15, og hans spektakulære innsats den dagen gjorde ham til stjerne over natta – allerede før han var på college!

For den statistikk-interesserte: Maurice Drew hadde 9 løp for 86 yards og 3 mottak for 79 yards i tillegg til de nevnte 4 touchdownene i kampen mot Long Beach Poly i 2001:

Terrance Kelly

Maurice Drew var ikke alene som stjerne for De La Salle på begynnelsen av 2000-tallet. DJ Williams var den store stjernen like før, og i årene like etter 2001-seieren var Terrance Kelly den kanskje største stjernen av dem alle, ihvertfall defensivt. Kelly er -sammen med Williams, det kommer vi ikke utenom- den mest lovende defensive spilleren som har vært på vei ut fra Spartans til den store verden.

Mens DJ Williams ble en superstjerne på college, skulle Terrance Kelly sin fotball-karriere, og liv, ende kun et par dager før han skulle reise avgårde til University of Oregon for å begynne på sin første sesong der i august 2004. Kelly ble rått og brutalt skutt ned og drept i gata mens han ventet på å plukke opp broren sin for å kjøre ham hjem.

De La Salle Spartans 2003 Highlights Feat. Terrance Kelly

Hva #28 Terrance Kelly stod for på banen kan du med selvsyn se i denne highlights-filmen fra De La Salle sin 2003-sesong, året når Kelly var senior og lagets MVP. Om vi skal være ærlige legger vi kanskje enda mer merke til ham på offense i filmen ovenfor. Ja; han spilte begge veier.

At Terrance Kelly sitt dødsfall var med på å prege et Spartans-lag som få uker senere skulle reise til Seattle for å åpne sesongen mot et annet sterkt high school-lag av nasjonalt kaliber, er det liten tvil om.

Det er forøvrig verdt å merke seg at TJ Ward, som nå er en starter i NFL, knapt startet hos De La Salle. Han var backup helt frem til senior-året sitt, og da ble han skadet og ute for sesongen etter noen få kamper. Hans fascinerende ferd til NFL finner du mer om her:

The T.J. Ward Story - Origins, Episode 2

4.september 2004

Datoen ovenfor vil for alltid bli husket av mange hos to svært gode high school-program. Det var dagen når De La Salle møtte Bellevue. For de som ikke er spesielt bevandret i geografi, så er Bellevue en bydel i Seattle, og Bellevue High School er det fremste laget i sin region, og egentlig i hele delstaten Washington.

Foran 24.987 tilskuere på Qwest Field -nå kjent som CenturyLink Field- i Seattle begynte De La Salle sin 2004-sesong. Kampen kunne potensielt bli deres 152dre seier på rad, men de møtte et svært sterkt Wing-T spillende Bellevue som eksploderte offensivt, og gjorde nok defensivt. 39-20 var sluttscore, og selv om oppgjøret til tider var svært jevnt, så dro Bellevue Wolverines i fra og sikret en klar seier. Det til tross for at Bellevue ikke forsøkte på en eneste pasning. Men hvorfor skulle de det, med 463 rushing yards og en offensiv linje som i praksis vant kampen for dem?

Det hadde gått 12 år og 271 dager siden sist noen hadde slått De La Salle Spartans.

When The Game Stands Tall

Avslutningsvis skal vi ta med oss at det i august i år har kommet ut en spillefilm som handler om De La Salle. Den mikser årene rundt 2002-2004 litt sammen, men generelt sett er det en god representasjon av skolen, fotball-laget og ting som skjedde i den aktuelle perioden.

When The Game Stands Tall - Official Trailer [HD]

Vi presenterte forøvrig filmen i forrige uke, og du finner den i sin helhet her.

De La Salle nå

Spartans er fortsatt et av USAs aller fremste lag. 2004 var den store nedturen, hvor de «kun» vant 8 kamper, tapte 3 og spilte 2 uavgjort. Årene etterpå var de stort sett tilbake på sporet, med seier-tap-uavgjort som følger: 11-2 (2005), 13-1 (2006), 13-0 og delstatsmestere (2007), 12-2 (2008), 13-2 og delstatsmestere + nasjonale mestere (2009), 14-0 og delstatsmestere + nasjonale mestere (2010), 13-1 og delstatsmestere + nasjonale mestere (2011), 15-0 og delstatsmestere + nasjonale mestere (2012), 14-1 (2013).

I 2014 er de så langt 13-0. Én kamp gjenstår; delstatsmesterskapet 20.desember.

Bob Ladouceur ble pensjonert som hovedtrener etter 2012-sesongen, og det er nå Justin Alumbaugh som styrer skuta. Han har så langt vist seg å være vel kvalifisert for oppgaven, men har noen år igjen før han matcher Ladouceur i antall seiere.

Fotavtrykk i NFL

De La Salle-spillere som endte opp i NFL:

Vil du lese mer om De La Salle Spartans?

Sjekk ut:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x