Tidens Tann: Michigans største spiller flytter til Norge!

En storvokst offensiv linjemann fra college-fotball i Michigan til Norge? Ja, det sies så! Ole Anderson het en guard/center som var den største spilleren i delstaten Michigan, og rett etter at han var ferdig med utdanningen på Alma College emigrerte han fra USA til Norge.

Året var 1913, så den som håper å plukke opp en kjempespiller for 2017-sesongen bør helst være i stand til å få folk til å stå opp fra de døde. Om man har de evnene vil det kanskje være verdt det: Anderson var en meget dyktig spiller både offensivt og defensivt, samt atletisk nok til å drive friidrett for Alma College. Vi kjenner ikke resten av historien til Ole pr. nå, selv om en nekrolog for broren Mathias Anderson i 1951 indikerer at Ole faktisk flyttet til Norge selv om hele resten av familien hans (søsken, foreldre) ble værende i USA. Vi noterer oss ellers at Norge og Danmark, norsk og dansk, gjerne gikk under kategorien «samme ulla» hos Lansing State Journal i 1913:

michigans-storste-spiller-til-norge-lansing-state-journal-19131203
Faksimile fra Lansing State Journal, 3.desember 1913

Vi har gravd litt i historien, og vet at vår kjære landsmann befinner seg på lagbildet nedenfor:

1913-alma-college-football-ole-anderson-n4-fra-v-overste-rad
Alma College sitt fotball-lag i 1913

Helt 100% sikre på hvem på bildet ovenfor som er rett mann, er vi ikke. Indikasjonene er at det er han som er fjerdemann fra venstre på øverste rad, men det er to mann ved etternavn Anderson på bildet. Basert på lagbilder fra 1909 og 1912 (hvor laget forøvrig ble delstatsmestere) er det trolig at vi har funnet frem til rett mann, men vi må ta høyde for at det ikke er absolutt verifisert.

Så hvor stor var egentlig den største fotball-spilleren i hele Michigan? En avisartikkel fra november 1912 røper ikke høyden (som artikkelen gjengitt lenger oppe i vår sak ihvertfall avklarer at er over 183cm uten noen nærmere nøyaktighet enn det) men vekten. Og den forteller at han var hele…95 kilo.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x