Y.A. Tittle er gått bort

Yelberton Abraham Tittle Jr., eller bare Y.A. Tittle, gikk bort natt til 8. oktober, bare uker før han ville fylt 91 år. Hall of Fameren hadde en lang og innholdsrik karriere bak seg som quarterback i proffligaene AAFC og NFL på 40-, 50- og 60-tallet.

Tittle ble født i Øst-Texas, på grensen til Louisiana, i 1926. Etter en lovende high school-karriere var han en ettersøkt mann blant mange universiteter, men valgte til slutt å spille for Lousiana State (LSU). I LSU i 1944 ble Tittle en umiddelbar starter, ettersom det var vanskelig å finne spillere i løpet av krigen, og over fire år ved skolen satte han flere pasningsrekorder som skulle var i lang tid.

Tittle ble opprinnelig draftet til Detroit Lions med det sjette valget i 1948-draften, men han valgte i stedet å reise til Baltimore for å spille for laget Baltimore Colts i den nyoppstartede AAFC-ligaen. Tittle var en umiddelbar suksess i AAFC og ble kåret til årets rookie i sin første sesong, men dessverre for Tittle var ikke laget eller ligaen av helt samme kvalitet. I 1950 ble AAFC lagt ned og Baltimore Colts flyttet over i NFL, der de spilte en sesong før laget falt sammen. Da Tittle plutselig stod uten et lag ble han på nytt erklært for NFL-draften, og denne gangen ble han valgt av San Francisco 49ers med deres tredjevalg.

I San Francisco ble Tittle en superstjerne. Tittle utgjorde sammen med halfbackene Hugh McElhenny og John Henry Johnson og fullbacken Joe Perry «The Million Dollar Backfield». Nå var det riktignok ingen som ble millionærer på fotball på 50-tallet, men navnet var nå uansett stilig. The Million Dollar Backfield er ansett for å være en av tidenes beste bakfelt-grupper, og samtlige fire medlemmer er Hall of Famere i dag. Ut av T-formasjonen stod Tittle oppstilt under center, med Perry rett bak og McElhenny og Johnson på hver side av Perry. Formasjonen er ikke videre normal i dag, men på 50-tallet var den det mest moderne du kunne finne. Med trusselen fra tre strålende backer i bakfeltet åpnet det seg ofte pasningsmuligheter som Tittle kunne utnytte, og gjennom hele 50-tallet hadde 49ers et av de sterkeste angrepene i NFL. Dessverre var ikke forsvaret like godt, og dermed ble det aldri noen nasjonale mesterskap på Tittle.

I 1961 ønsket 49ers å satse på en yngre quarterback, og Tittle ble dermed sendt av gårde til New York Giants. Det ble 4 sesonger i New York på Tittle, og han viste der at han fortsatt hadde evnene inne. To ganger kastet han over 3 000 yards, et veldig imponerende tall i datidens fotball. I 1963 kastet han også 36 touchdowns, og tangerte med det en rekord som stod helt til 1984. Så god var Tittle i New York at da han avsluttet karrieren etter fire år ble draktnummeret hans, 14, fredet av Giants.

Tittle er forøvrig en av bare 8 spillere som har kastet hele 7 touchdowns i løpet av en og samme kamp. Han var også den første til å kaste 7 touchdowns uten å kaste en interception, noe Peyton Manning og Nick Foles senere har gjort etter ham.

Etter at fotballkarrieren tok slutt jobbet Tittle en stund for 49ers og senere Giants som trener. Han flyttet senere ut til California der han startet opp et forsikringsselskap.

I en sesong som så langt har vært særdeles skuffende for både 49ers og Giants kan det være godt å minnes en gammel klubblegende for de to lagene. Vi kondolerer også overfor Tittles familie.

Y.A. Tittle
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x