Livestream: EM-finale Sverige vs Italia

I dag møtes Sverige og Italia til den europeiske finalen i amerikansk fotball. Kampen spilles i Malmø, og avspark er kl. 12:30. Allerede kl. 12:20 begynner den svenske statskanalen SVT sin sending – og de viser kampen i sin helhet direkte! I tillegg livestreames kampen med italienske kommentatorer, og den livestreamen finner du her!

I tillegg til SVT sin lineære TV-kanal sendes kampen også på SVT Play, og er dermed tilgjengelig på de fleste flater om man først har SVT i en eller annen form. Mange nordmenn har nettopp det, så om du ikke er på plass i Tønsberg for 1.divisjonskampen mellom Raiders og Lillestrøm Starfighters kan du få med deg god amerikansk fotball som en fin forrett til NFL-kampene seinere i kveld!

Sverige og Italia er solide lag som begge av forskjellige eksperter spås som mulige vinnere av denne EM-finalen. De andre semi-finalistene Finland og Frankrike spilte Bronsefinale i går, en kamp som gikk i Finlands favør i Helsinki. Frankrike må sies å ha skuffet stort, men de var i det minste på banen – noe de ikke var i semifinalen mot Italia på grunn av Covid19! Det forventes imidlertid et sterkere Italia enn vi har sett på en god del år, og de har definitivt muligheten til å vinne EM.

Sverige er på sin side et meget solid lag selv, og det er ikke uten grunn at de slo Finland tidligere i år i en kamp hvor de en stund lå under 0-14 men til slutt vant med 22-14. Nå har de altså hjemmebanefordel, og en gyllen (hey hey!) mulighet til å ta et EM-gull.

Den svenske treneren Leo Billgren, som du fra tid til annen -inkludert til uka- blant annet kan høre på Amerikansk Fotball Podkast har analysert de to lagene i forkant, og har blant annet lagt ut denne gode gjennomgangen av Italia sitt forsvar og Sveriges muligheter med sitt angrep i denne videoen publisert fredag kveld:

EM-Final, preview del 1 (Italiens Defense)

Noen tilsvarende video om de motsatte lagdelene er ikke laget denne gang, men Leo sier på Twitter at Italia har en spesielt god QB og et bra angrep. Han tror allikevel på en svensk seier, og har på forhånd tippet 20-17 som et mulig utfall.

Sverige vant EM-finalen for 16 år siden i 2005; også den gang gikk kampen i Malmø. Det blir interessant å se om det blir gjentakelse av den bragden og dermed Sveriges andre europeiske mesterskap på seniornivå. Sveriges form virker å være stigende; de vant altså semi-finalen 22-14 over Finland. Den kampen gikk 7. august, og i tillegg møtte de Finland igjen tidligere i oktober i en privatlandskamp som endte hele 35-7 til svenskene.

Flere av spillerne på det svenske laget har også en klar knytning til norsk amerikansk fotball, da vi mener å ha sett både #17 DL Benjamin Egbudiwe, #20 DB Noah Allsten og #85 DL Sebastian Nilsson i aksjon for Kristiansand Gladiators nylig, selv om de på landslagsrosteren står oppført med henholdsvis Helsinki Wolverines, RIG og Örebro Black Knights som klubblag. Som om ikke det var nok er Oslo Vikings sin italiensk-tyske linebacker Nikolas Knoblauch å finne hos Italia. Heller ikke han står oppført med sin norske forbindelse som klubblag, for hans del står det heller ikke ELF-laget hans Frankfurt Galaxy men derimot Schwäbisch Hall Unicorns. I Knoblauch sitt tilfelle er det sågar heller ikke samme navn som står oppført: Han står under #24 LB Nikolas Suppa. I tillegg til disse spillerne minnes vi at Sveriges # LB Hugo Dyrendahl og #77 OL Robin Svallin har vært innom Norge tidligere år.

Italia hadde en merkelig semifinale da den på grunn av en Covid19-situasjon aldri ble spilt men de istedenfor vant 35-0 over Frankrike på papiret. Italia hadde før den tid vist gode takter i kvalifiseringen med stadig skarpere prestasjoner, men har i praksis ikke spilt en eneste tellende kamp siden 2019. På det Italienske laget finnes en rekke spillere med doble statsborgerskap, det vil si amerikanere som også har italiensk statsborgerskap. Dette gjelder eksempelvis både lagets startende QB og backup QB [Red.anm.: Dette gjelder forsåvidt også Sveriges startende QB]. Italia vant sist EM for 34 år siden i 1987, men mener å ha en generasjon spillere nå som kan sørge for at tittelen nok en gang er på deres hender. Med så lite tid på banen som et lag i løpet av de siste to årene er det imidlertid et stort spørsmål hvor godt samspillet vil være i dagens oppgjør.

Om våre svenske naboer blir Europeiske Mestere i 2021 gjenstår å se, men du kan altså se det på SVT om kun få timer, i tillegg til at du finner livestream (med italienske kommentatorer) her:

Finale Campionati Europei IFAF: Svezia - Italia

Live statistikk under kampen får du ved å følge med på denne linken.

Spillerstallen til Sverige har du her, og spillerstallen til Italia har du her.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x