Landslaget som rekrutteringsarena del 2

Illustrasjonsbilde. Foto: Max Emanuelson.

Foruten om de synlige kommentarene under artikkelen om rekruttering på landslagssamling, har vi fått en uvanlig stor respons i innboks. Mange ønsker at vi er mer konkrete i våre påstander, mens andre tar kontakt for å fortelle om lignende hendelser som alt er beskrevet. Amerikansk Fotball beskytter sine kilder med mindre noen spesifikt ønsker å stå frem med navn. Det er det ingen som ønsker i dag, foresatte til disse barna, trenere og klubbledere har spesifikt ytret at de ikke ønsker å stå frem i frykt for negative konsekvenser, noen er blant annet bekymret for at de skal bli vraket i kommende landslagsuttak dersom deres identitet blir kjent. De jeg har snakket med ønsker å ivareta egen klubb, barna og de foresatte det gjelder.

I arbeidet med artikkelen var vi i kontakt med en rekke klubber på Østlandet. Ut i fra den informasjonen vi har samlet er det på samlinger/kamper i forbundsregi rekruttert utøvere i fra flere klubber. Klubber med utlåns/samarbeidsavtaler har også fått oppleve utfordringer via den arenaen. Rekrutteringsproblematikken som oppleves negativt har pågått over flere år. Av de trenerne som er navngitt til oss av våre kilder har enkelte forsvunnet ut av landslagsarbeid, mens andre fremdeles er aktive som landslagstrenere.  

En klubbtrener kan fortelle at de som relativt nyoppstartet klubb sendte flere utøvere på en treningsleir i forbundsregi. Innen helgen var over hadde alle(!) klubbens utøvere fått tilbud om overgang til en større klubb på Østlandet. Det var samme trener som sto bak alle rekrutteringsforsøkene i det tilfellet. 

Leder av en annen klubb forteller om aktiv rekruttering rettet mot klubbens spillere og utført av trenere som er tilknyttet landslaget.

Illustrasjonsbilde. Foto: Max Emanuelson

Utøvere på aldersbestemt nivå forteller at de er blitt tilbudt landslagsplass og et mulig program utenfor Norge dersom de velger overgang til en spesifikk treners moderklubb. 

Noen utøvere beskriver også at de blir kontaktet over tid, og at de selv opplever dette som både masete og uønsket. Amerikansk Fotball har sett SMSer som bekrefter langvarige rekrutteringsforsøk fra enkelte treneres side.

En av klubbene melder at de gjerne skulle vært foruten en samarbeidsavtale men de opplever å måtte gjøre dette fordi de ønsker å ha ett sportslig tilbud som de selv ikke kan tilby sine juniorspillere. Vi presiserer at en slik samarbeidsavtale ikke har noe med landslaget å gjøre, men viser at problemet oppleves også utenfor landslagsregi.

Etter det vi er kjent med er minst en av de ovenstående sakene meldt inn til forbundet. 

Det er kjedelig at det er flere dyktige og positive trenerkapasiteter som kan bli mistenkeliggjort i tillegg til de dette faktisk gjelder. Hvis du føler deg truffet men du ikke har sendt noen rekrutterings-sms’er til juniorspillere gjelder ikke dette deg. Beklager at du kan bli mistenkeliggjort men dette er så alvorlig at vi ønsker å belyse dette selv om de aktuelle trenerne ikke blir navngitt. Vi vil samtidig være tydelige på at problemet her er skapt av de som foretar rekrutteringsforsøkene, ikke av de som blir utsatt for dem eller det faktum at problemet blir belyst.

Landslagene har de siste årene opplevd en svært god utvikling og det er verdt å nevne at et velfungerende landslag både er en katalysator for spillerutvikling, trenerutvikling og ikke minst utgjør en positiv miljøfaktor for norsk amerikansk fotball.

Det er nettopp frykten for å miste en god arena for spillerutvikling og samhold i miljøet fordi rekruttering gjør at klubber kan ende opp med å ikke lenger ønske å sende spillere dit, som gjør at denne problemstillingen bør belyses.

Du som er juniorspiller: Hvis dette er noe som har skjedd med deg så ta kontakt med klubben din, en trener i maktposisjon skal ikke oppføre seg slik.

Etter det vi erfarer tar forbundet/landslaget dette på største alvor men de kan ikke gjøre all verdens uten dokumentasjon. Sitter du på noe som forbundet burde vite om; ta kontakt med dem med din informasjon – de har taushetsplikt i slike tilfeller. Landslagstrenere har også en klausul i sine kontrakter som tar for seg dette temaet, da forbundet i lang tid har vært bevisst dette som en problematikk som må adresseres.

Det nærmer seg på nytt en landslagssamling og vi håper at vi med våre artikler belyser et problem som vil opphøre da de det gjelder vet at det er noen som følger med.

Til ettertanke: 

Om det var du som hadde ungdom du sendte på landslagssamling og de kom hjem og fortalte at de hadde forsøkt blitt påvirket og at dette fortsatte over tid, at det oppleves som masete og er særdeles uønsket, miljøet er så lite at det å stå frem ville gjøre situasjonen verre; ville du ha stått frem med fullt navn ? 

Skribentens etterord:

Amerikansk Fotball vil under ingen omstendigheter avsløre hvem dette gjelder da vi har fått denne informasjonen i full fortrolighet. Arbeidet med denne artikkelen har vært svært omfattende og har involvert mange klubber på Østlandet. Jeg har ved selvsyn sett sms’er og vil aldri under noen omstendigheter avsløre for noen hvem dette er som har vist disse sms’ene til meg. 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x