NFL sin historie

National Football League er den dominerende ligaen i amerikansk fotball. College-fotballen står sterkt, men det er ikke helt på samme måten som en enhetlig liga. En gang i tiden var det svært annerledes; amerikansk fotball stammer fra universitetene og idrettsutøvelse der, og amatør-begrepet som er sterkt utfordret i våre dager var for 100+ år siden ansett som en vesentlig del av hederlig idrettsutøvelse. Profesjonalisering av amerikansk fotball ble sett ned på, og slik var også virkeligheten når NFL hadde sin spede begynnelse.

NFL var imidlertid ikke det aller første forsøket på profesjonalisering. Spillere hadde fått betalt i flere tiår før NFL så dagens lys tidlig på 1920-tallet, og det fantes en rekke profesjonelle lag – selv om det bør påpekes at det er lag som vi nok i dag heller ville benevnt som semi-profesjonelle. Det ble etterhvert så mange slike lag at ligaer ble forsøkt opprettet. Det var allikevel milevis frem til universitetsfotballens popularitet både i mediadekning, tilskuere og ikke minst økonomiske forutsetninger.

Slik er det ikke lenger. Nedenfor får du oversikten i et tidsperspektiv som gir deg utviklingen av NFL fra det først begynte å røre på seg og frem til våre dager. Vi har delt det opp i flere forskjellige tidslinjer avhengig av kategori hendelser det er snakk om. For eksempel finner du en egen tidslinje som gir deg oversikten på alle nordmenn som har funnet veien til NFL, og du finner en egen tidslinje for Super Bowl-kampene.

Vær oppmerksom på at du i mange tilfeller kan klikke deg videre fra hendelsene på tidslinjen til saker vi har skrevet om de aktuelle hendelsene. Vi håper disse tidslinjene gir deg et godt overblikk og kan være av interesse for mange som ønsker å bli bedre kjent med NFLs historie!

Tidslinje NFL

1898
09/09/1898

Den eldste klubben i NFL stiftes

Den eldste klubben i NFL stiftes
Det som i dag er Arizona Cardinals stiftes under navnet Morgan Athletic Club i Chicago. Klubben skiftet senere navn en rekke ganger, men hadde Cardinals som en del av navnet allerede fra 1901 av. Cardinals er den eldste klubben i NFL.
1902
21/11/1902

Første liga med navnet National Football League

Den første profesjonelle ligaen ved navn National Football League startes opp. Den bestod av noen få lag på Østkysten av USA, primært fra Philadelphia og Pittsburgh. Ligaen ble ikke noe varig, og var historie igjen etter kort tid.

1919
11/08/1919

Green Bay Packers ser dagens lys

Green Bay Packers ser dagens lys

Curly Lambeau (bildet) og George Calhoun starter Green Bay Packers ved hjelp av finansiering fra Indian Packing Company, som også står for treningsfasilitetene til den nystartede klubben. Packers blir med dette den nest eldste av klubbene som fortsatt utgjør NFL i dag.

1920
20/08/1920

NFL stiftes

NFL stiftes

Klubbene Akron Pros, Canton Bulldogs, Cleveland Indians og Dayton Triangles møtes i Ralph E. Hay Jordan & Hupmobile sitt showroom i Canton, Ohio og stifter American Professional Football Conference. Et nytt møte avholdes 17.september med flere klubber -inkludert Decatur Staleys som senere skifter navn til Chicago Bears- hvor navnet endres til American Professional Football Association. Berømte Jim Thorpe velges til APFAs øverste leder. Disse møtene er den formelle starten på det som senere skifter navn til NFL – National Football League.

1921
30/04/1921

Joe Carr overtar ledelsen

APFA arrangerer årsmøte 30.april, hvor det blir bestemt at Akron Pros tildeles tittelen som vinner av ligaen i 1920. Men det viktigste på møtet er at Joe Carr overtar som øverste administrative leder. Han skal komme til å lede NFL i 18 år frem til sin død i 1939, og innfører mange av grunnprinsippene som leder NFL i retning av det ligaen er i dag.

1922
24/06/1922

APFA skifter navn til NFL

American Professional Football Association avholder et møte hvor en av beslutningene er et navneskifte til National Football League. Etter denne dagen heter altså NFL, NFL.

1925
22/11/1925

Grange sikrer NFL kredibilitet

Grange sikrer NFL kredibilitet

Universitetsfotballen var klart ledende innen amerikansk fotball i NFLs tidlige år, og anseelsen til profesjonell fotball var lav. Det endret seg med et betydelig steg når universitetsfotballens største stjerne Harold «Red» Grange gikk til Chicago Bears og NFL i 1925. Bears og Grange sin agent -en ellers ukjent rolle i de dager- C.C. Pyle utnyttet det for alt det var verdt gjennom å organisere en 19 kampers turné gjennom hele USA. Grange var en markedsmessig kjempesuksess for NFL, på tross av at agenten hans -med Grange i sekken- startet en konkurrerende liga året etterpå. Den varte kun 1 sesong før Grange var tilbake i NFL hvor han endte karrieren hos Bears i 1934. Filmen Leatherheads er klart inspirert av historien om Grange og C.C. Pyle.

1932
18/12/1932

Første mesterskapsfinale avholdes

Første mesterskapsfinale avholdes

For første gang i NFL sin historie avholdes en mesterskapskamp i kjølvannet av den regulære sesongen. Dette skyldes at en mester ikke kan kåres basert på seiersprosent i ligaspillet. Finalen spilles innendørs på en begrenset bane pga. værforholdene, og Chicago Bears slår motstanderen Portsmouth Spartans med 9-0 etter en safety og en touchdown av Harold «Red» Grange. Kampen markerer også NFLs regelmessige skille med universitetsfotballen; det var etter denne kampen at NFL begynte med separate regler fra NCAA.

1936
08/02/1936

NFL holder sitt første draft

NFL holder sitt første draft

Draften er et velkjent begrep i dag, men det hadde også sin begynnelse. For NFLs del var startskuddet på Ritz-Carlton hotellet i Philadelphia, 8.februar 1936. Da ble det første draftet av college-spillere i NFL sin historie holdt. Med det aller første første-valget gjennom tidene valgte Philadelphia Eagles den aller første Heisman Trophy-vinneren, Jay Berwanger (bildet). Det er en litt kjip start, for Berwanger sier nei takk til å spille profesjonelt, noe som i seg selv sier en del om at NFL fortsatt har en vei å gå.

1939
15/01/1939

Første Pro Bowl spilles

Første Pro Bowl spilles

Basert på 1938-sesongen møtes de aller beste spillerne i NFL (samt faktisk noen få fra et par lag utenfor NFL også) i tidenes første Pro Bowl. Skjønt den heter NFL All-Star game på dette tidspunktet; navnet endres først i 1950. Lagene som møtes er ikke divisjoner eller conferences mot hverandre, men det beste laget i ligaen fra 1938-sesongen mot All-Stars fra de resterende lagene. New York Giants slår All-Stars 13-10 på Wrigley Field i Los Angeles. En morsom detalj er at det er 3 fremtidige Hall of Famere på hvert av lagene.

22/10/1939

Første TV-sendte kamp

Første TV-sendte kamp

For første gang i historien sendes en NFL-kamp direkte på fjernsyn. Brooklyn Dodgers slår Philadelphia Eagles 23-14 foran 13.050 tilskuere på stadion og noen hundre seere som var benket foran fjernsynsapparatene sine rundt om i New York. Det hører med til historien at en college-kamp var den aller første TV-sendte kampen når den gikk 30.september samme år.

1946
01/01/1946

NFL får sitt første lag på Vestkysten

NFL får sitt første lag på Vestkysten

Når Cleveland Rams flytter til Los Angeles i California før 1946-sesongen gir det også den konsekvensen at NFL for første gang har lag på tvers av kontinentet USA befinner seg på, og National Football League stemmer fullt ut som betegnelse. Samtidig signerer Rams et par afro-amerikanske spillere, og bryter med det opp segregeringen som NFL har hatt siden 1933. Det hører med til historien at Rams som en del av tilgangen til å ha L.A. Coliseum som hjemmebane ikke kunne være et segregert lag, og dermed måtte ta dette grepet. Hvor mye Rams skal ha æren for rundt prinsipielle holdninger til segregering er med andre ord ikke rett frem å svare på.

1948
26/07/1948

Første lag med logo på hjelmen

Første lag med logo på hjelmen

Hjelm ble en obligatorisk del av utstyret for NFL-spillere i 1943. På sommeren før 1948-sesongen kjeder Los Angeles Rams sin running back Fred Gehrke seg, og maler logoen til laget på hjelmene. Det blir den første slik design på hjelmer i NFL. På bildet ser vi lagets stjerne-RB Glenn Davis som prøver ut en av de nye hjelmene.

1949
09/12/1949

AAFC absorberes inn i NFL

AAFC absorberes inn i NFL

All-America Football Conference var en proff-liga som hadde sin første sesong i 1946 og var en sterk konkurrent til NFL. Etter 1949-sesongen kommer de to ligaene til enighet om at 3 av AAFC sine 8 lag blir med i NFL fra og med 1950-sesongen, mens resten av lagenes spillere blir fordelt på andre NFL-lag. Cleveland Browns, San Francisco 49ers og Baltimore Colts blir dermed NFL-lag. En første utgave av Buffalo Bills er blant lagene som ikke får bli med inn i NFL.

1952
14/12/1952

Night Train Lane setter interception-standarden

I sin aller første sesong i NFL kommer cornerbacken Dick «Night Train» Lane til å dominere fullstendig og setter en rekord som fortsatt står: Han fullfører sesongen med totalt 14 interceptions i løpet av seriespillets 12 kamper. Det er begynnelsen på en 14 sesonger lang karriere hos Rams, Cardinals og til slutt Lions før det bærer til Hall of Fame.

1956
01/01/1956

Spillerforeningen stiftet

NFL Players Association blir stiftet. Dette skal få stor betydning i de kommende tiårene.

1958
28/12/1958

«The Greatest Game Ever Played»

Før denne kampen var NFL TV-sport #2 i USA. Etter denne kampen var amerikansk fotball og NFL #1. Tidenes mesterskapsfinale som ender i overtid foran et bergtatt nasjonalt TV-publikum sørger for at saken er biff. Det skal allikevel gå ytterligere 7 år -til 1965- før profesjonell amerikansk fotball betegnes som favorittsport av flere (41%) enn de (38%) som sier det samme om baseball.

1959
14/08/1959

American Football League stiftet

Det som skal bli NFLs største konkurrent og føre til enda mer drastiske endringer i ligaen enn AAFC gjorde et tiår tidligere, blir stiftet. Det er Lamar Hunt og en rekke andre innflytelsesrike skikkelser som står bak når de annonserer en ny profesjonell liga med planlagt oppstart i 1960.

1960
26/01/1960

Pete Rozelle blir commissioner

Pete Rozelle blir commissioner

33 år gamle Pete Rozelle blir overraskende ansatt som NFL sin nye commissioner. Det skal bli en enorm suksess: I løpet av hans 29 år lange regime frem til 1989 skal NFL og AFL slå seg sammen, Super Bowl bli innført, ligaen gå fra 12 til 28 lag, og antall kamper økes fra 12 til 16 pr. sesong. Da har vi ikke engang nevnt TV-revolusjonen og den tilsvarende økonomiske fremveksten av NFL. Rozelle er sammen med Joe Carr i ligaens tidlige år de mest markante lederne NFL har hatt hittil. Rozelle dør av hjernekreft kun 70 år gammel i 1996.

1961
08/08/1961

Siste kamp mot lag fra CFL

Siste kamp mot lag fra CFL

12.000 tilskuere er tilstede på Civic Stadium i Hamilton, Canada når hjemmelaget Tiger-Cats fra CFL tar i mot Buffalo Bills i det som skal bli den siste kampen NFL(/AFL) hittil har spilt mot klubblag fra en annen liga. Gjennom de siste 13 årene før denne kampen har lag fra NFL møtt CFL-lag en rekke ganger og vunnet hver gang. Ikke denne gang: Hamilton vinner 38-21!

1963
07/09/1963

Pro Football Hall of Fame åpner

Pro Football Hall of Fame åpner

Etter to års tid fra det ble bestemt at Pro Football Hall of Fame legges til Canton, Ohio, åpnes fasilitetene på stedet. 17 personer velges inn i det første kullet og utgjør altså de første medlemmene i NFLs Hall of Fame.

1964
05/03/1964

NFL Films blir til

NFL går til innkjøp av selskapet Blair Motion Pictures, ledet av Ed Sabol. Sistnevnte blir med over, og selskapet skifter samtidig navn til NFL Films.

1966
14/07/1966

Jim Brown legger opp

Den eneste runningbacken med et snitt på over 100 yards (104,3) løp pr. kamp i karrieren, legger opp. Jim Brown spiller 9 sesonger og leder ligaen i antall yards på løp i 8 av dem. Han er i Pro Bowl samtlige 9 år og er All-Pro samtlige 9 år. Brown blir kåret til ligaens MVP 3 sesonger, og vinner mesterskapet med sitt Cleveland Browns 1 gang. Cleveland pensjonerer hans #32, og veien går strakt til Pro Football Hall of Fame, samt en karriere som filmskuespiller.

1967
15/01/1967

Super Bowl I

Super Bowl I

NFL og AFL er på vei til å slå sammen kreftene, noe de ble enige om i 1966 at skal gjelde fra 1970. Inntil da? En finalekamp mellom begge ligaenes mestere. Det første av disse oppgjørene finner sted 15.januar 1967 når NFL sitt Green Bay Packers tar en overbevisende 35-10 seier over AFL sine Kansas City Chiefs. 61.946 tilskuere er på plass i L.A. Coliseum for oppgjøret, som i et nærmest symbolsk parallelløp til det mellom NFL og AFL sendes live av både CBS og NBC. Kampen blir ikke benevnt som Super Bowl I før etter Super Bowl III, men blir kalt ‘First AFL-NFL World Championship Game’ der og da.

Kamprapport: Super Bowl I.

1970
01/01/1970

AFL + NFL = Sant

AFL + NFL = Sant

Som annonsert fire år før, 6.juni 1966, blir NFL slått sammen med rival-ligaen American Football League. Tilsammen har det nye NFL 26 lag, med mål om å ende opp på 28 etterhvert – noe som skjer i 1976. Den utvidede ligaen fordeler seg i National Conference og American Conference med geografisk fordelte divisjoner innenfor disse igjen. NFL slik vi kjenner ligaen i dag er i stor grad strukturert ferdig etter denne sammenslåingen i 1970.

21/09/1970

Monday Night Football for første gang

Monday Night Football for første gang

Pete Rozelle er mannen bak forslaget når Monday Night Football innføres som et TV-konsept. Det er ABC som sender den første kampen, med Howard Cosell & co. i kommentator-boksen. MNF blir en kjempesuksess og en institusjon som lever i beste velgående den dag i dag. Jan Stenerud spiller den andre MNF-kampen noensinne når Chiefs slår Colts 44-24 28.september 1970. Stenerud scorer 14 av poengene.

1973
14/01/1973

Super Bowl VII

Super Bowl VII

Miami Dolphins blir det første -og hittil eneste- laget som går igjennom en hel sesong med kun seiere å vise til når de ender med 17 seiere, 0 uavgjort og 0 tap etter å ha fullført Super Bowl VII med en 14-7 seier over Washington Redskins. Hovedtrener Don Shula kan med rette bæres ut fra stadion på gullstol!

Kamprapport: Super Bowl VII.

16/12/1973

Først over 2.000 yards på løp

Buffalo Bills RB O.J. Simpson blir den første til å passere 2.000 yards i løpet av en sesong når han ender med 2.003. For å sette det inn i et tidsriktig perspektiv: Flest yards på løp i NFL året før var 1.251, og året etterpå 1.407. Ta også med at sesongen på dette tidspunktet er 14 kamper, ikke 17 som i dag. Norske Halvor R. Hagen er blant linjemennene som lager vei i vellinga for Simpson rekord-sesongen.

1976
23/07/1976

Siste kamp mellom NFL og College All-Stars

En kamp mellom Super Bowl-mesterne og et sammensatt lag av de beste fra universitetsfotballen? I dag høres det helt spinnvilt ut, men det var faktisk en reell årlig foreteelse fra 1934 til 1976 (med unntak av 1974 pga. en spillerstreik i NFL)! Og: Det var i mange tilfeller jevnere enn man skulle tro. NFLs mestere tok 30 seiere, College All-Stars tok 9 seiere, og 2 kamper endte uavgjort. 1976 var siste gang; da så ikke NFL seg tjent med opplegget lenger, og Pittsburgh Steelers fikk æren av å ta siste seier på Soldier Field (eller i Bergen? Sjekk videoen) i Chicago: 24-0.

16/08/1976

Første kamp utenfor Nord-Amerika

Allerede i 1926 spilte NFL-lag kamp utenfor USA, ettersom man fra tid til annen tok turen til Canada. I 1968 kom turen til Mexico, og i 1976 drar NFL-lag for første gang utenfor eget kontinent for å spille kamp. Korakuen stadion i Tokyo er vert, og 38.000 tilskuere er tilstede for å se St. Louis Cardinals slå San Diego Chargers 20-10 i forsesongen 1976!

12/12/1976

Første lag til å tape alle kamper

I sin aller første sesong i ligaen blir nyetablerte Tampa Bay Buccaneers også det første laget i det moderne NFL til å tape samtlige kamper når de ender 0-14. Det eneste positive med sesongen for Bucs sin del er at hovedtrener John McKay viser seg å være en veritabel sitat-maskin. Etter en kamp blir han stilt spørsmål om hvordan han syntes laget gjorde det den dagen, og svarte: «We didn’t tackle well today but we made up for it by not blocking».

1982
21/09/1982

Streik gir begrenset sesong

21.september 1982 begynner en spiller-streik som varer i 57 dager og som betyr at sesongen består av kun 9 kamper for hvert av lagene. NFL velger også å justere sluttspillet til å bestå av hele 16 lag (i en liga med 28), og dermed ender også et par lag -Detroit Lions og Cleveland Browns- med flere tap enn seiere i sluttspillet for aller første gang.

1984
17/12/1984

Førstemann over 5.000 yards på pasninger

Førstemann over 5.000 yards på pasninger

Miami Dolphins sin QB Dan Marino er i sin andre sesong og får rekord-bøkene til å eksplodere når han som den aller første passerer 5.000 yards på kast i løpet av én sesong med sine 5.084 yards. Han setter samtidig rekordene for antall fullførte pasninger med 362 og antall touchdown-pasninger med 48. I det hele tatt er det en sesong hvor mange betydningsfulle rekorder settes, f.eks. løper Rams sin Eric Dickerson for 2.105 yards og Walter Payton skyver Jim Brown ned til andreplass når han (Payton) oppnår 13.309 yards på løp gjennom karrieren ved sesongslutt.

1987
22/09/1987

Streik og streikebrytere

Streik og streikebrytere

For andre gang i 1980-årene bryter det ut streik. Denne gangen skjer det mellom uke 2 og uke 3 av sesongen, med det resultat at uke 3 blir avlyst. Men; istedenfor å vente på at streiken tar slutt går NFL-lagenes eiere til det steget at de henter inn nye spillere -streikebrytere- for de påfølgende ukene. En lang rekke spillere som ellers ikke hadde kvalitetene til det, spiller frem til streiken tar slutt før uke 7.

1988
14/08/1988

NFL-kamp i Gøteborg

NFL-kamp i Gøteborg

Forsesongen 1988 kommer NFL til Skandinavia for første gang, og både svenske, danske og norske tilskuere strømmer til på Ullevi stadion i Gøteborg for å se Minnesota Vikings mot Chicago Bears i den hittil eneste kampen på Nordisk jord! Kampen heter naturligvis Volvo American Football Classic, og som seg hør og bør er det Vikings som vinner oppgjøret, 28-21, foran 33.115 elleville tilskuere.

09/09/1988

USFL får $1 av NFL etter søksmål

USFL får $1 av NFL etter søksmål

Tidlig på 80-tallet så en ny utfordrer til NFL dagens lys. United States Football League, USFL, står for et ganske solid produkt og greier ikke minst å lokke til seg mange svært gode spillere fra college i tillegg til noen fra NFL. Å lykkes økonomisk er imidlertid vanskelig, og med den svært aggressive eieren av New Jersey Generals -Donald Trump- i spissen går de til søksmål mot NFL for monopolvirksomhet. Istedenfor 1.7 milliarder dollar som de saksøker for ender de opp med å vinne søksmålet – men blir tilkjent kun $1. Resultatet er endelig og resulterer i at USFL oppløser seg selv, 2 år etter sin siste sesong i 1986.

1991
23/03/1991

World League starter

World League starter

I mange idretter finnes det såkalte farmerligaer. NFL kombinerte den tanken med muligheten til større fotavtrykk også utenfor USA når de lanserte World League of American Football (WLAF) i 1991. Brorparten av spillerne er amerikanske prospekter som potensielt kan spille i NFL, og ligaen gir dem en mulighet til å vise seg frem for NFL-lagene selv om lokasjonene der de spiller er eksotiske steder som Barcelona, London, Montreal og Sacramento.

WLAF blir raskt mer kjent som World League før det etterhvert blir til NFL Europa, med siste sesong i 2007.

1994
02/01/1994

Hardy har 214 taklinger

Hardy har 214 taklinger

Rekorden for antall taklinger (solo+assist) i én sesong settes i 1993 når Tampa Bay Buccaneers sin LB Hardy Nickerson ender med vanvittige 214. Totalt har han 1.586 i løpet av sine 16 sesonger i NFL. Nummer to og tre for antall taklinger på én sesong er forøvrig begge eiet av Atlanta Falcons sin LB Jessie Tuggle, som hadde 207 i 1991 og 201 i 1990. Rekorden for solo-taklinger eies av LB Ray Lewis hos Baltimore Ravens med sine 156 i 1997.

21/09/1994

Salary cap innføres

1990-årene så en rekke grep rundt det økonomiske i ligaen, og fremst blant disse grepene var innføringen av ‘salary cap’ i 1994. Det intrikate systemet setter -svært forenklet sagt- begrensninger for hvor mye en klubb kan betale i spillerlønninger. Denne summen nærmer seg i våre dager 200 millioner dollar; i 1994 var den i underkant av 35 millioner dollar. Løsningen innføres for å utjevne forskjellene mellom klubbene samt føre til bedre økonomisk kostnadskontroll og stabilitet i de enkelte klubbene.

1995
03/09/1995

Fra 28 til 30 lag

Fra 28 til 30 lag

Carolina Panthers og Jacksonville Jaguars får sin første sesong når de er på plass som nye klubber i NFL. Dermed går ligaen fra 28 til 30 lag. Både Panthers og Jaguars biter overraskende godt fra seg etter kun få sesonger, blant annet takket være free agency og et expansion draft som gir dem langt bedre forutsetninger enn det som har vært tilfelle ved tidligere utvidelser med helt nye klubber.

1999
12/09/1999

Fra 30 til 31 lag

Fra 30 til 31 lag

Noen år tidligere tok Art Modell med seg flyttelasset til Baltimore og skiftet navn på sin klubb fra Cleveland Browns til Baltimore Ravens. Det var et sjokk, for Cleveland er en fotball-by av de store historisk sett. Dermed gikk det kun få år før Browns gjenoppstod til stor glede for både Cleveland, NFL og alle med et snev av forståelse for amerikansk fotball-historie.

2002
06/01/2002

Michael Strahan ender med 22.5 sacks

Mark Gastineau sin rekord på 22 sacks har stått siden 1984 når Strahan slår den i sesongens siste kamp. Strahan har en imponerende 14 sesonger lang karriere hos New York Giants hvor høydepunktet individuelt sett er 2001-02 sesongen. Det setter en liten skygge på rekorden at Brett Favre, som er kompis med Strahan, nærmest legger seg ned og gir Strahan rekorden. Det demper imidlertid ikke Hall of Fame-karrieren til Strahan som ender med 141.5 sacks, og altså rekorden for flest sacks i én sesong.

08/09/2002

Fra 31 til 32 lag

Fra 31 til 32 lag

NFL har aldri vært glad i nummere som ikke lar seg dele på 2, så at man skulle få på plass et 32.lag var ikke uventet. Houston fikk endelig lag igjen, etter at klubben som var der flyttet på seg til Tennessee for å bli Titans mot slutten av 1990-tallet. Gamlenavnet Oilers er faktisk det eneste lagnavnet som er offisielt pensjonert av NFL, og dermed blir det Houston Texans det nye barnet blir hetende istedenfor!

2005
02/10/2005

Første seriekamp utenfor USA

Første seriekamp utenfor USA

Azteca stadion i Mexico City er vitne til den første seriekampen i NFLs historie utenfor USAs grenser når Arizona Cardinals spiller hjemmekamp mot San Francisco 49ers der tidlig i oktober 2005. Vanvittige 103.467 tilskuere er tilstede for å bivåne begivenheten. «Hjemmelaget» vinner 31-14.

2006
17/12/2006

LaDainian Tomlinson ender med 28 touchdowns på løp

LaDainian Tomlinson ender med 28 touchdowns på løp

RB LaDainian Tomlinson hos San Diego Chargers fullfører en sesong hvor han har dominert i både antall yards på løp og passeringer inn i endzone. Det blir 1.815 yards og NFL-rekord for flest TDs på løp i én sesong når han ender med 28. Fun fact: Tomlinsons siste to TDs for sesongen kom i tredje siste seriekamp… Tomlinson blir kåret til NFL sin mest verdifulle spiller den sesongen, og er på toppen av en 11 sesonger lang karriere som ender der han hører hjemme: I Hall of Fame.

2012
30/12/2012

Calvin Johnson med massiv rekordsesong

Calvin Johnson med massiv rekordsesong

Mottakeren Calvin Johnson hos Detroit Lions slår Jerry Rice sine 1.848 receiving yards i en sesong fra 1995 når han ender på ufattelige 1.964 yards på 122 mottak. Det blir -selvsagt- den mest dominerende sesongen i en dominerende karriere som fører Johnson til Pro Football Hall of Fame.

2013
29/12/2013

Peyton Manning setter pasningsrekorder

Peyton Manning setter pasningsrekorder

I årets siste serierunde sementerer Peyton Manning at han er en av tidenes aller, aller fremste QBer når han med god margin setter rekorden for antall TDs på pasninger i løpet av en sesong med 55. Rekorden var 50 (Tom Brady, 2007). Peyton setter samtidig rekorden for antall pasningsyards i én sesong med sine 5.477. Den gamle rekorden var 5.476 (Drew Brees, 2011).

2017
31/12/2017

Tre i ett: McVay-effekten

Tre i ett: McVay-effekten

Los Angeles Rams blir første lag til å ha både årets offensive spiller, årets defensive spiller og årets trener når Todd Gurley, Aaron Donald og førsteårstreneren Sean McVay (bildet) vinner kåringene. Året etterpå leder de laget helt til Super Bowl, men ender allikevel opp med å bli slått i den når Bill Belichick og Tom Brady blir første Trener-QB-duo til å vinne 6 Super Bowls. Det er «tilfeldigvis» nettopp Brady som er sesongens MVP i 2017.

2019
29/12/2019

Michael Thomas setter rekorden for antall mottak

Med sitt 149de mottak på tampen av 2019-sesongen setter New Orleans Saints sin unge WR Michael Thomas rekorden for antall mottak i én sesong med god margin. Han hadde faktisk rekorden allerede før siste kamp, da den forrige rekorden var på 143, satt av Marvin Harrison i 2002.

2020
13/07/2020

Washington fjerner Redskins

Etter ca. 50 år med kritikk rundt bruken av navnet Redskins, fjerner Washington den delen av lagnavnet sitt. De blir hetende ‘Washington Football Team’ inntil videre. Det politisk og kulturelt betente navnet har en lang historie som sammen med deler av lagets resterende historie (Washington var eksempelvis det siste laget som var segregert) har skapt bølger i en årrekke – tiltakende fra 1990-årene og utover. Navneskiftet markerte slutten på 67 år med Redskins-navnet, etter at laget -da lokalisert i Boston- skiftet fra Braves i 1933.