NFL sin historie

National Football League er den dominerende ligaen i amerikansk fotball. College-fotballen står sterkt, men det er ikke helt på samme måten som en enhetlig liga. En gang i tiden var det svært annerledes; amerikansk fotball stammer fra universitetene og idrettsutøvelse der, og amatør-begrepet som er sterkt utfordret i våre dager var for 100+ år siden ansett som en vesentlig del av hederlig idrettsutøvelse. Profesjonalisering av amerikansk fotball ble sett ned på, og slik var også virkeligheten når NFL hadde sin spede begynnelse.

NFL var imidlertid ikke det aller første forsøket på profesjonalisering. Spillere hadde fått betalt i flere tiår før NFL så dagens lys tidlig på 1920-tallet, og det fantes en rekke profesjonelle lag – selv om det bør påpekes at det er lag som vi nok i dag heller ville benevnt som semi-profesjonelle. Det ble etterhvert så mange slike lag at ligaer ble forsøkt opprettet. Det var allikevel milevis frem til universitetsfotballens popularitet både i mediadekning, tilskuere og ikke minst økonomiske forutsetninger.

Slik er det ikke lenger. Nedenfor får du oversikten i et tidsperspektiv som gir deg utviklingen av NFL fra det først begynte å røre på seg og frem til våre dager. Vi har delt det opp i flere forskjellige tidslinjer avhengig av kategori hendelser det er snakk om. For eksempel finner du en egen tidslinje som gir deg oversikten på alle nordmenn som har funnet veien til NFL, og du finner en egen tidslinje for Super Bowl-kampene.

Vær oppmerksom på at du i mange tilfeller kan klikke deg videre fra hendelsene på tidslinjen til saker vi har skrevet om de aktuelle hendelsene. Vi håper disse tidslinjene gir deg et godt overblikk og kan være av interesse for mange som ønsker å bli bedre kjent med NFLs historie!

1898
09/09/1898

Den eldste klubben i NFL stiftes

Den eldste klubben i NFL stiftes
Det som i dag er Arizona Cardinals stiftes under navnet Morgan Athletic Club i Chicago. Klubben skiftet senere navn en rekke ganger, men hadde Cardinals som en del av navnet allerede fra 1901 av. Cardinals er den eldste klubben i NFL.
1902
21/11/1902

Første liga med navnet National Football League

Den første profesjonelle ligaen ved navn National Football League startes opp. Den bestod av noen få lag på Østkysten av USA, primært fra Philadelphia og Pittsburgh. Ligaen ble ikke noe varig, og var historie igjen etter kort tid.

1913
10/04/1913

Ossie Solem hovedtrener for Minneapolis Marines

Oscar Martin «Ossie» Solem blir hovedtrener for det profesjonelle laget Minneapolis Marines i 1913. Han trener laget tre sesonger frem til og med 1915, altså seks år før Marines er et NFL-lag i tre sesonger. Solem er selv født i Minnesota av norske foreldre, men både snakker norsk og definerer seg selv som norsk. Han er av den grunn en av ytterst få 2.generasjons innvandrede nordmenn i USA som vi tar med i våre oversikter. Solem leder Marines til 19 seire og 3 tap før han har noen år som trener på high school og deretter går ferden videre til universitetsfotballen og en lang karriere der.

1914
26/11/1914

Rockne spiller profesjonelt

Rockne spiller profesjonelt

Etter karrieren som spiller for Notre Dame og før han begynte som trener for samme lag var norskfødte Knute Rockne profesjonell spiller for Akron Indians (1914. Laget het senere Akron Pros og vant NFLs første mesterskap i 1920) og deretter Massillon Tigers (1915-17). For begge lagene gjorde han seg spesielt bemerket som en scoringsfarlig end – særlig i pasningsspillet. Med alt fra 2.000 til 12.000 tilskuere var proff-fotballen på denne tiden lillebror til universitetenes lag, men det var allikevel god kvalitet på banen. Blant de Rockne spilte mot var f.eks. Jim Thorpe.

1919
11/08/1919

Green Bay Packers ser dagens lys

Green Bay Packers ser dagens lys

Curly Lambeau (bildet) og George Calhoun starter Green Bay Packers ved hjelp av finansiering fra Indian Packing Company, som også står for treningsfasilitetene til den nystartede klubben. Packers blir med dette den nest eldste av klubbene som fortsatt utgjør NFL i dag.

1920
20/08/1920

NFL stiftes

NFL stiftes

Klubbene Akron Pros, Canton Bulldogs, Cleveland Indians og Dayton Triangles møtes i Ralph E. Hay Jordan & Hupmobile sitt showroom i Canton, Ohio og stifter American Professional Football Conference. Et nytt møte avholdes 17.september med flere klubber -inkludert Decatur Staleys som senere skifter navn til Chicago Bears- hvor navnet endres til American Professional Football Association. Berømte Jim Thorpe velges til APFAs øverste leder. Disse møtene er den formelle starten på det som senere skifter navn til NFL – National Football League.

1921
30/04/1921

Joe Carr overtar ledelsen

APFA arrangerer årsmøte 30.april, hvor det blir bestemt at Akron Pros tildeles tittelen som vinner av ligaen i 1920. Men det viktigste på møtet er at Joe Carr overtar som øverste administrative leder. Han skal komme til å lede NFL i 18 år frem til sin død i 1939, og innfører mange av grunnprinsippene som leder NFL i retning av det ligaen er i dag.

02/10/1921

Første nordmann i NFL

Første nordmann i NFL

Bill Irgens, også kjent som Einar Magnus Irgens, blir første norskfødte spiller i NFL når han spiller QB og HB for Minneapolis Marines 1921-23. Irgens, født Eriksen, ble født i Stavanger 23.juni 1883 og emigrerte til USA med familien som barn. I følge NFL sine egne oversikter er han den første norskfødte spilleren i NFL. Realiteten er derimot en annen, noe vi skal komme tilbake til i en sak som blir publisert både her hos oss og i et amerikansk magasin. Inntil videre får han imidlertid bli stående her – da Irgens som spilte for Minneapolis Marines uansett har en sterk tilknytning til Norge 🙂

1922
24/06/1922

APFA skifter navn til NFL

American Professional Football Association avholder et møte hvor en av beslutningene er et navneskifte til National Football League. Etter denne dagen heter altså NFL, NFL.

1925
22/11/1925

Grange sikrer NFL kredibilitet

Grange sikrer NFL kredibilitet

Universitetsfotballen var klart ledende innen amerikansk fotball i NFLs tidlige år, og anseelsen til profesjonell fotball var lav. Det endret seg med et betydelig steg når universitetsfotballens største stjerne Harold «Red» Grange gikk til Chicago Bears og NFL i 1925. Bears og Grange sin agent -en ellers ukjent rolle i de dager- C.C. Pyle utnyttet det for alt det var verdt gjennom å organisere en 19 kampers turné gjennom hele USA. Grange var en markedsmessig kjempesuksess for NFL, på tross av at agenten hans -med Grange i sekken- startet en konkurrerende liga året etterpå. Den varte kun 1 sesong før Grange var tilbake i NFL hvor han endte karrieren hos Bears i 1934. Filmen Leatherheads er klart inspirert av historien om Grange og C.C. Pyle.

1932
18/12/1932

Første mesterskapsfinale avholdes

Første mesterskapsfinale avholdes

For første gang i NFL sin historie avholdes en mesterskapskamp i kjølvannet av den regulære sesongen. Dette skyldes at en mester ikke kan kåres basert på seiersprosent i ligaspillet. Finalen spilles innendørs på en begrenset bane pga. værforholdene, og Chicago Bears slår motstanderen Portsmouth Spartans med 9-0 etter en safety og en touchdown av Harold «Red» Grange. Kampen markerer også NFLs regelmessige skille med universitetsfotballen; det var etter denne kampen at NFL begynte med separate regler fra NCAA.

1936
08/02/1936

NFL holder sitt første draft

NFL holder sitt første draft

Draften er et velkjent begrep i dag, men det hadde også sin begynnelse. For NFLs del var startskuddet på Ritz-Carlton hotellet i Philadelphia, 8.februar 1936. Da ble det første draftet av college-spillere i NFL sin historie holdt. Med det aller første første-valget gjennom tidene valgte Philadelphia Eagles den aller første Heisman Trophy-vinneren, Jay Berwanger (bildet). Det er en litt kjip start, for Berwanger sier nei takk til å spille profesjonelt, noe som i seg selv sier en del om at NFL fortsatt har en vei å gå.

1939
15/01/1939

Første Pro Bowl spilles

Første Pro Bowl spilles

Basert på 1938-sesongen møtes de aller beste spillerne i NFL (samt faktisk noen få fra et par lag utenfor NFL også) i tidenes første Pro Bowl. Skjønt den heter NFL All-Star game på dette tidspunktet; navnet endres først i 1950. Lagene som møtes er ikke divisjoner eller conferences mot hverandre, men det beste laget i ligaen fra 1938-sesongen mot All-Stars fra de resterende lagene. New York Giants slår All-Stars 13-10 på Wrigley Field i Los Angeles. En morsom detalj er at det er 3 fremtidige Hall of Famere på hvert av lagene.

22/10/1939

Første TV-sendte kamp

Første TV-sendte kamp

For første gang i historien sendes en NFL-kamp direkte på fjernsyn. Brooklyn Dodgers slår Philadelphia Eagles 23-14 foran 13.050 tilskuere på stadion og noen hundre seere som var benket foran fjernsynsapparatene sine rundt om i New York. Det hører med til historien at en college-kamp var den aller første TV-sendte kampen når den gikk 30.september samme år.

1942
12/06/1942

Ingvard Bøe spiller QB i AFL

Ingvard Bøe spiller QB i AFL

Ingvard «Inky» Gulsten Bøe var noe så sjelden som en norsk QB/RB-superstjerne på high school, deretter RB på freshman-laget hos University of Oregon før en betalings-skandale førte ham rett til proff-fotball midt i en verdenskrig. Bøe, som flyttet fra Norge og Bergen som 9-åring, spilte QB og var en av stjernene i to nært beslektede proff-ligaer hvor han spilte for Seattle i 1942 og 1944. Bøe ble i nordvest-USA hele resten av sitt liv, og døde der i 1984. Les hele historien om ham her.

1946
01/01/1946

NFL får sitt første lag på Vestkysten

NFL får sitt første lag på Vestkysten

Når Cleveland Rams flytter til Los Angeles i California før 1946-sesongen gir det også den konsekvensen at NFL for første gang har lag på tvers av kontinentet USA befinner seg på, og National Football League stemmer fullt ut som betegnelse. Samtidig signerer Rams et par afro-amerikanske spillere, og bryter med det opp segregeringen som NFL har hatt siden 1933. Det hører med til historien at Rams som en del av tilgangen til å ha L.A. Coliseum som hjemmebane ikke kunne være et segregert lag, og dermed måtte ta dette grepet. Hvor mye Rams skal ha æren for rundt prinsipielle holdninger til segregering er med andre ord ikke rett frem å svare på.

1948
26/07/1948

Første lag med logo på hjelmen

Første lag med logo på hjelmen

Hjelm ble en obligatorisk del av utstyret for NFL-spillere i 1943. På sommeren før 1948-sesongen kjeder Los Angeles Rams sin running back Fred Gehrke seg, og maler logoen til laget på hjelmene. Det blir den første slik design på hjelmer i NFL. På bildet ser vi lagets stjerne-RB Glenn Davis som prøver ut en av de nye hjelmene.

1949
09/12/1949

AAFC absorberes inn i NFL

AAFC absorberes inn i NFL

All-America Football Conference var en proff-liga som hadde sin første sesong i 1946 og var en sterk konkurrent til NFL. Etter 1949-sesongen kommer de to ligaene til enighet om at 3 av AAFC sine 8 lag blir med i NFL fra og med 1950-sesongen, mens resten av lagenes spillere blir fordelt på andre NFL-lag. Cleveland Browns, San Francisco 49ers og Baltimore Colts blir dermed NFL-lag. En første utgave av Buffalo Bills er blant lagene som ikke får bli med inn i NFL.

1952
14/12/1952

Night Train Lane setter interception-standarden

I sin aller første sesong i NFL kommer cornerbacken Dick «Night Train» Lane til å dominere fullstendig og setter en rekord som fortsatt står: Han fullfører sesongen med totalt 14 interceptions i løpet av seriespillets 12 kamper. Det er begynnelsen på en 14 sesonger lang karriere hos Rams, Cardinals og til slutt Lions før det bærer til Hall of Fame.

1954
28/01/1954

Norm Nygaard draftes i 4.runde

Norm Nygaard draftes i 4.runde

Norman G. Nygaard velges av Los Angeles Rams i 4.runde av NFL Draft. Draften består på dette tidspunktet av 30 runder. Informasjon om Nygaard hos flere kilder tilsier at han er født i Oslo, Norge. Vi har en grundig gjennomgang av det i denne artikkelen. Nygaard, som spilte running back, kommer fra San Diego State hvor han holdt rekorder som ikke forbigås før Marshall Faulk passerer den siste av dem i 1992.

1956
01/01/1956

Spillerforeningen stiftet

NFL Players Association blir stiftet. Dette skal få stor betydning i de kommende tiårene.

1958
28/12/1958

«The Greatest Game Ever Played»

Før denne kampen var NFL TV-sport #2 i USA. Etter denne kampen var amerikansk fotball og NFL #1. Tidenes mesterskapsfinale som ender i overtid foran et bergtatt nasjonalt TV-publikum sørger for at saken er biff. Det skal allikevel gå ytterligere 7 år -til 1965- før profesjonell amerikansk fotball betegnes som favorittsport av flere (41%) enn de (38%) som sier det samme om baseball.

1959
14/08/1959

American Football League stiftet

Det som skal bli NFLs største konkurrent og føre til enda mer drastiske endringer i ligaen enn AAFC gjorde et tiår tidligere, blir stiftet. Det er Lamar Hunt og en rekke andre innflytelsesrike skikkelser som står bak når de annonserer en ny profesjonell liga med planlagt oppstart i 1960.

1960
26/01/1960

Pete Rozelle blir commissioner

Pete Rozelle blir commissioner

33 år gamle Pete Rozelle blir overraskende ansatt som NFL sin nye commissioner. Det skal bli en enorm suksess: I løpet av hans 29 år lange regime frem til 1989 skal NFL og AFL slå seg sammen, Super Bowl bli innført, ligaen gå fra 12 til 28 lag, og antall kamper økes fra 12 til 16 pr. sesong. Da har vi ikke engang nevnt TV-revolusjonen og den tilsvarende økonomiske fremveksten av NFL. Rozelle er sammen med Joe Carr i ligaens tidlige år de mest markante lederne NFL har hatt hittil. Rozelle dør av hjernekreft kun 70 år gammel i 1996.

1961
08/08/1961

Siste kamp mot lag fra CFL

Siste kamp mot lag fra CFL

12.000 tilskuere er tilstede på Civic Stadium i Hamilton, Canada når hjemmelaget Tiger-Cats fra CFL tar i mot Buffalo Bills i det som skal bli den siste kampen NFL(/AFL) hittil har spilt mot klubblag fra en annen liga. Gjennom de siste 13 årene før denne kampen har lag fra NFL møtt CFL-lag en rekke ganger og vunnet hver gang. Ikke denne gang: Hamilton vinner 38-21!

1963
07/09/1963

Pro Football Hall of Fame åpner

Pro Football Hall of Fame åpner

Etter to års tid fra det ble bestemt at Pro Football Hall of Fame legges til Canton, Ohio, åpnes fasilitetene på stedet. 17 personer velges inn i det første kullet og utgjør altså de første medlemmene i NFLs Hall of Fame.

1964
05/03/1964

NFL Films blir til

NFL går til innkjøp av selskapet Blair Motion Pictures, ledet av Ed Sabol. Sistnevnte blir med over, og selskapet skifter samtidig navn til NFL Films.

1966
14/07/1966

Jim Brown legger opp

Den eneste runningbacken med et snitt på over 100 yards (104,3) løp pr. kamp i karrieren, legger opp. Jim Brown spiller 9 sesonger og leder ligaen i antall yards på løp i 8 av dem. Han er i Pro Bowl samtlige 9 år og er All-Pro samtlige 9 år. Brown blir kåret til ligaens MVP 3 sesonger, og vinner mesterskapet med sitt Cleveland Browns 1 gang. Cleveland pensjonerer hans #32, og veien går strakt til Pro Football Hall of Fame, samt en karriere som filmskuespiller.

1967
15/01/1967

Super Bowl I

Super Bowl I

NFL og AFL er på vei til å slå sammen kreftene, noe de ble enige om i 1966 at skal gjelde fra 1970. Inntil da? En finalekamp mellom begge ligaenes mestere. Det første av disse oppgjørene finner sted 15.januar 1967 når NFL sitt Green Bay Packers tar en overbevisende 35-10 seier over AFL sine Kansas City Chiefs. 61.946 tilskuere er på plass i L.A. Coliseum for oppgjøret, som i et nærmest symbolsk parallelløp til det mellom NFL og AFL sendes live av både CBS og NBC. Kampen blir ikke benevnt som Super Bowl I før etter Super Bowl III, men blir kalt ‘First AFL-NFL World Championship Game’ der og da.

Kamprapport: Super Bowl I.

30/03/1967

Jan Stenerud signeres av Kansas City Chiefs

Dette året markerer starten på den utrolige NFL-karrieren til kickeren Jan Stenerud, som signeres av Kansas City Chiefs etter at college-karrieren hans for Montana State er ferdig. Chiefs er på dette tidspunktet i American Football League (AFL), og ikke i NFL. Noen få år senere blir imidlertid AFL del av NFL, og all statistikk fra disse årene tas med som del av NFLs historie. Det blir derfor riktig å si at Jan Stenerud ble NFL-spiller fra og med 1967-sesongen.

1968
14/01/1968

Super Bowl II

Super Bowl II

Green Bay Packers tar sin andre Super Bowl-seier på rad når de nok en gang dominerer motstanderne fra American Football League. Vince Lombardi gjør trofeet til sitt eget, og det er med andre ord ikke tilfeldig at det senere skal bære hans navn. QB Bart Starr blir kampens mest verdifulle spiller foran tilskuerne på Orange Bowl i Miami, men det er Packers kicker Don Chandler som er mestscorende med sine 4 FGs og 3 ekstrapoeng mot et Oakland Raiders som må gi tapt 33-14.

Kamprapport: Super Bowl II.

1969
12/01/1969

Super Bowl III

Super Bowl III

Endelig skal Super Bowl by på en virkelig overraskelse. Hittil er det aristokratene fra NFC som har vunnet mesterskapet, men før Super Bowl III -den første finalen som også blir benevnt som Super Bowl i forkant- går New York Jets sin QB Joe Namath ut i media liggende på en solstol og sier at han garanterer en seier når lagene møtes i Miami. Jets?!? Over Johnny Unitas og Baltimore Colts? For noe sprøyt! Men ganske riktig; Jets slår Colts 16-7, Namath blir kampens mest verdifulle spiller, og alle Jets sine QBs til evig tid blir å se på som en skygge av personligheten og spilleren «Broadway Joe».

Kamprapport: Super Bowl III.

28/01/1969

Første nordmann valgt i NFL draft

Første nordmann valgt i NFL draft

Halvor Reini Hagen, født 1947 i Oslo, blir første nordmann draftet i NFL når Dallas Cowboys velger ham i 3.runde. Hagen, som gikk på high school i bydelen Ballard i Seattle før han spilte college, er en linjemann som i løpet av sin NFL-karriere blir å finne på både offensiv og defensiv linje. Han spiller 2 sesonger for Cowboys før det blir 2 sesonger for New England Patriots og til slutt 3 sesonger for Buffalo Bills før han legger opp etter 1975-sesongen. Hagen er blant annet på OL for Bills den sesongen O.J. Simpson blir første running back med over 2.000 yards på én sesong.

1970
01/01/1970

AFL + NFL = Sant

AFL + NFL = Sant

Som annonsert fire år før, 6.juni 1966, blir NFL slått sammen med rival-ligaen American Football League. Tilsammen har det nye NFL 26 lag, med mål om å ende opp på 28 etterhvert – noe som skjer i 1976. Den utvidede ligaen fordeler seg i National Conference og American Conference med geografisk fordelte divisjoner innenfor disse igjen. NFL slik vi kjenner ligaen i dag er i stor grad strukturert ferdig etter denne sammenslåingen i 1970.

11/01/1970

Første norske Super Bowl-vinner

Jan Stenerud blir første nordmann som vinner Super Bowl når Kansas City Chiefs slår Minnesota Vikings 23-7. Stenerud selv blir kampens mestscorende spiller når han sparker 3 field goals og 2 ekstrapoeng for totalt 11 av Chiefs sine 23 poeng. 80.562 tilskuere er på plass på Tulane stadium i tillegg til mange millioner foran TV-skjermen.

Kamprapport: Super Bowl IV.

28/01/1970

Frank Kalfoss draftes av Denver Broncos

Frank Kalfoss draftes av Denver Broncos

Den norske kickeren Frank Kalfoss velges i 17.runde av NFLs draft i 1970 av Denver Broncos. Han er blant de siste som kuttes når Denver trimmer spillerstallen like før sesongstart i september, og ender derfor uten å spille i tellende kamper i NFL. Kalfoss var kickeren som etterfulgte Jan Stenerud hos Montana State, og blir selv etterfulgt av Øyvind Torp før Bobcats avslutter en enestående rekke med norske kickere i stallen.

21/09/1970

Monday Night Football for første gang

Monday Night Football for første gang

Pete Rozelle er mannen bak forslaget når Monday Night Football innføres som et TV-konsept. Det er ABC som sender den første kampen, med Howard Cosell & co. i kommentator-boksen. MNF blir en kjempesuksess og en institusjon som lever i beste velgående den dag i dag. Jan Stenerud spiller den andre MNF-kampen noensinne når Chiefs slår Colts 44-24 28.september 1970. Stenerud scorer 14 av poengene.

1971
17/01/1971

Super Bowl V

To år etter det forsmedelige tapet mot New York Jets er Baltimore Colts tilbake i Super Bowl. Denne gangen er det de som representerer AFC, da 1970 er sesongen hvor NFL og AFL slår seg sammen – noe som betyr at enkelte lag flytter conference/divisjon. Colts er ett av dem. Dermed er det ironisk nok Baltimore som sørger for at AFC tar denne skalpen når de slår Dallas Cowboys 16-13 i Miami. Kampens mest verdifulle spiller blir LB Chuck Howley på den tapende finalisten Dallas, noe hans 2 interceptions er sterkt medvirkende til.

Kamprapport: Super Bowl V.

1972
16/01/1972

Super Bowl VI

Super Bowl VI

Dallas Cowboys er tilbake i Super Bowl for andre året på rad, og denne gangen har de ikke tenkt å la seg slå. På Tulane stadium i New Orleans møter de Miami Dolphins og vinner med klare 24-3. Den svært gode QBen Roger Staubach (bildet) er tidlig i det som skal bli en Hall of Fame-verdig karriere, men er allerede en solid herremann som da også blir kampens mest verdifulle spiller med sine 2 TD-pasninger og en QB-rating på 115.9!

Kamprapport: Super Bowl VI.

23/01/1972

Stenerud Pro Bowl MVP

Stenerud Pro Bowl MVP

Som første nordmann (duh..) blir Jan Stenerud kåret til kampens mest verdifulle spiller i Pro Bowl. På denne tiden var det vanlig at det ble delt ut en offensiv og en defensiv MVP i Pro Bowl; Stenerud var den offensive. Lagkamerat fra Chiefs Willie Lanier var den defensive. Jan er kampens målfarligste spiller når han lykkes med 4 field goals og har totalt 14 av AFC sine poeng i en 26-13 seier over NFC på Coliseum i Los Angeles.

1973
14/01/1973

Super Bowl VII

Super Bowl VII

Miami Dolphins blir det første -og hittil eneste- laget som går igjennom en hel sesong med kun seiere å vise til når de ender med 17 seiere, 0 uavgjort og 0 tap etter å ha fullført Super Bowl VII med en 14-7 seier over Washington Redskins. Hovedtrener Don Shula kan med rette bæres ut fra stadion på gullstol!

Kamprapport: Super Bowl VII.

07/07/1973

Finn Seemann hentes inn av Houston Oilers

Fotballspilleren Finn Seemann, med landskamper i sukker-fotball bak seg, signeres som kicker av Houston Oilers. Det skulle bli to forsesonger, 1973 og 1974, hos Oilers for Seemann. Noen registrerte NFL-kamper ble det imidlertid ikke, da forsesongskamper ikke teller og Seemann aldri endte opp i den endelige spillerstallen: Han settes i treningstroppen men ser ikke noe poeng i å være der og reiser hjem til Norge.

16/12/1973

Først over 2.000 yards på løp

Buffalo Bills RB O.J. Simpson blir den første til å passere 2.000 yards i løpet av en sesong når han ender med 2.003. For å sette det inn i et tidsriktig perspektiv: Flest yards på løp i NFL året før var 1.251, og året etterpå 1.407. Ta også med at sesongen på dette tidspunktet er 14 kamper, ikke 17 som i dag. Norske Halvor R. Hagen er blant linjemennene som lager vei i vellinga for Simpson rekord-sesongen.

1974
13/01/1974

Super Bowl VIII

Super Bowl VIII

Miami Dolphins er på plass i Super Bowl for tredje året på rad, og for andre året på rad sikrer de seg tittelen når Minnesota Vikings slås med 24-7 på Rice stadium i Houston. Samtlige 4 TDs i kampen blir scoret på løp, og Dolphins har faktisk bare 73 yards gjennom lufta når løpsmaskinen deres også gjør Larry Csonka (bildet) og hans 145 yards på bakken til kampens mest verdifulle spiller.

Kamprapport: Super Bowl VIII.

1975
12/01/1975

Super Bowl IX

Minnesota Vikings er klar for sin andre Super Bowl på rad, men på Tulane stadium i New Orleans venter et Pittsburgh Steelers som er mer enn klare for begynnelsen på sin storhetstid. Nok en Super Bowl-seier går til laget som løper det andre i stykker når kampens mest verdifulle spiller Franco Harris har 158 yards på løp mens «The Steel Curtain» stenger ned Vikings sitt vanligvis potente angrep. Det hele ender 16-9, favør Steelers. For Steelers del huskes nok sesongen aller best for et ufattelig spill tidligere i sluttspillet: «The Immaculate Reception», som du kan se ovenfor.

Kamprapport: Super Bowl IX.

1976
18/01/1976

Super Bowl X

I en av de aller jevneste Super Bowl-kampene hittil er det de regjerende mesterne Pittsburgh Steelers som skal gå seirende ut med 4 poengs margin over Dallas Cowboys når de vinner 21-17 i Miami. Pasningsspillet våkner til liv i denne kampen, hvor WR Lynn Swann sine 161 yards og 1 TD på mottak er bakgrunnen for at han blir kampens mest verdifulle spiller.

Kamprapport: Super Bowl X.

20/04/1976

Bernt Rognstad signeres av Atlanta Falcons

Kickeren Bernt Rognstad, fra Fenstad i Akershus, signeres av Atlanta Falcons. Signeringen blir senere underkjent av NFL sin øverste administrative leder Pete Rozelle, da Falcons har signert Rognstad mens han fortsatt har en sesong igjen av college-karrieren. Det var ikke lov i 1976, og dermed ender det hele uten tid hos Falcons for Rognstad i 1976. Samme høst spiller han sin siste sesong for Northern Michigan på college, men dør i en tragisk ulykke i desember 1976. Vi skreiv en grundig sak om Rognstad i 2017 som det senere også ble laget versjoner av i andre medier. Originalsaken finner du her.

23/07/1976

Siste kamp mellom NFL og College All-Stars

En kamp mellom Super Bowl-mesterne og et sammensatt lag av de beste fra universitetsfotballen? I dag høres det helt spinnvilt ut, men det var faktisk en reell årlig foreteelse fra 1934 til 1976 (med unntak av 1974 pga. en spillerstreik i NFL)! Og: Det var i mange tilfeller jevnere enn man skulle tro. NFLs mestere tok 30 seiere, College All-Stars tok 9 seiere, og 2 kamper endte uavgjort. 1976 var siste gang; da så ikke NFL seg tjent med opplegget lenger, og Pittsburgh Steelers fikk æren av å ta siste seier på Soldier Field (eller i Bergen? Sjekk videoen) i Chicago: 24-0.

16/08/1976

Første kamp utenfor Nord-Amerika

Allerede i 1926 spilte NFL-lag kamp utenfor USA, ettersom man fra tid til annen tok turen til Canada. I 1968 kom turen til Mexico, og i 1976 drar NFL-lag for første gang utenfor eget kontinent for å spille kamp. Korakuen stadion i Tokyo er vert, og 38.000 tilskuere er tilstede for å se St. Louis Cardinals slå San Diego Chargers 20-10 i forsesongen 1976!

12/12/1976

Første lag til å tape alle kamper

I sin aller første sesong i ligaen blir nyetablerte Tampa Bay Buccaneers også det første laget i det moderne NFL til å tape samtlige kamper når de ender 0-14. Det eneste positive med sesongen for Bucs sin del er at hovedtrener John McKay viser seg å være en veritabel sitat-maskin. Etter en kamp blir han stilt spørsmål om hvordan han syntes laget gjorde det den dagen, og svarte: «We didn’t tackle well today but we made up for it by not blocking».

1977
09/01/1977

Super Bowl XI

Super Bowl XI

Minnesota Vikings er tilbake for sin fjerde Super Bowl i løpet av 1970-årene. Det skal ende i det fjerde tapet når et Oakland Raiders ledet av hovedtrener John Madden og QB Ken «The Snake» Stabler (bildet) blir alt for sterke. 32-14 ender bataljen, og da til fordel for Raiders som ikke er så langt hjemmefra der kampen går i Pasadena, California. For andre året på rad blir en mottaker kåret til banens beste; denne gang er det Fred Biletnikoff som tar med seg den prisen hjem. Det på tross av at han hverken er innom endzone eller har over 100 yards; noen ganger må man faktisk se kampene fremfor å bare lese statistikkene for å skjønne hvem som har prestert best 😉

Kamprapport: Super Bowl XI.

1978
15/01/1978

Super Bowl XII

Super Bowl XII

For første -og hittil eneste- gang i historien er det to spillere som blir kåret til kampens mest verdifulle. Randy White og Harvey Martin spiller begge defensiv linje for Dallas Cowboys, som slår Denver Broncos i denne Super Bowl-kampen. 27-10 står det til slutt. Kampen er preget av Dallas sitt forsvar som knapt tillater Broncos noe som helst, og spesielt Cowboys sin defensive linje gjør livet surt for Denvers to QBer som tilsammen kaster for 61 yards på 25 kast. Stammer utsagnet «offense wins games but defense wins championships» fra 1970-tallet? Det passer ihvertfall svært godt inn…

Kamprapport: Super Bowl XII.

03/05/1978

Norskfødte Mike Mock draftes av New York Jets

Texas Tech linebacker Mike Mock, født i Trondheim hvor han bodde frem til han var 10 år, draftes i 8.runde av NFL draften av New York Jets. Mock får én sesong (samt forsesongene i 1979 og 1980 for hhv. Jets og Houston Oilers) og deltakelse i totalt 15 kamper i sin NFL-karriere, samtlige da for Jets i 1978.

1979
21/01/1979

Super Bowl XIII

Super Bowl XIII

For en Super Bowl dette lover å bli i forkant! To av 70-tallets virkelige giganter braker sammen når Pittsburgh Steelers er tilbake på den største scenen for å møte de regjerende mesterne i Dallas Cowboys. Og for en kamp det blir! 4 poeng skiller og totalt 66 blir scoret når vinnerlaget Steelers slår Cowboys med 35-31 foran et svært godt underholdt publikum i Miami! I en duell mellom to fremtidige Hall of Fame-QBer er det Terry Bradshaw som stikker av med både den beste statistikken, seieren og MVP-prisen foran Dallas sin Roger Staubach.

Kamprapport: Super Bowl XIII.

1980
20/01/1980

Super Bowl XIV

Super Bowl XIV

Siste sesong på 1970-tallet kommer til sin endelige konklusjon når Pittsburgh Steelers nok en gang er på plass for å forsvare en tittel, denne gang mot Los Angeles Rams. Det blir ikke like spennende som finalen året før, men 31-19 lar seg også høre. Nok en gang er QB Terry Bradshaw kampens ener, på tross av at han kaster 3 interceptions. Når man i tillegg kaster 2 TDs og for totalt 309 yards samt har et solid forsvar i ryggen – ja, da går det bra allikevel!

Kamprapport: Super Bowl XIV.

1981
25/01/1981

Super Bowl XV

Inne i Louisiana Superdome møtes Dick Vermeils spennende Philadelphia Eagles og Tom Flores sitt Oakland Raiders. Skjønt; Flores er kanskje hovedtreneren – fremfor alt er dette eier Al Davis sitt typiske Raiders. Fullt av litt tvilsomme karakterer og så helst noen særdeles eksplosive receivere i tillegg da. Det har de, og kampens mest verdifulle spiller QB Jim Plunkett finner nok vei gjennom Eagles sitt forsvar til at Oakland vinner 27-10 når alt er sagt og gjort.

Kamprapport: Super Bowl XV.

1982
24/01/1982

Super Bowl XVI

Ny Super Bowl, ny innendørs arena: Denne gang finner kampen sted i Pontiac Silverdome i Detroit, og det er det som skal bli 1980-tallets store lag San Francisco 49ers som til slutt vinner 26-21 over Cincinnati Bengals i dette jevne oppgjøret. Joe Montana tar sin første MVP i en Super Bowl, og Bill Walsh sin første Super Bowl som hovedtrener.

Kamprapport: Super Bowl XVI.

21/09/1982

Streik gir begrenset sesong

21.september 1982 begynner en spiller-streik som varer i 57 dager og som betyr at sesongen består av kun 9 kamper for hvert av lagene. NFL velger også å justere sluttspillet til å bestå av hele 16 lag (i en liga med 28), og dermed ender også et par lag -Detroit Lions og Cleveland Browns- med flere tap enn seiere i sluttspillet for aller første gang.

1983
30/01/1983

Super Bowl XVII

John «The Diesel» Riggins blir kåret til kampens mest verdifulle spiller når han dundrer gjennom Miami Dolphins sitt forsvar for totalt 166 yards på vanvittige 38 løp. Redskins under Joe Gibbs dominerer på begge sider av ballen når det til slutt blir seier 27-17 for Washington mot Miami på Rose Bowl-stadionen i Pasadena, California.

Kamprapport: Super Bowl XVII.

1984
22/01/1984

Super Bowl XVIII

De regjerende mesterne i Washington Redskins blir så ettertrykkelig satt på plass i denne kampen at det er vanskelig å tenke på at de hørte hjemme her. Oakland Raiders under Tom Flores er tilbake nok en gang, og det blir fullstendig dominans når laget vinner 38-9 på Tampa Stadium. RB Marcus Allen er tidlig i karrieren, men det synes ikke når han sikrer seg MVP-prisen med sine 191 yards løpt og 2 TDs scoret.

Kamprapport: Super Bowl XVIII.

17/12/1984

Førstemann over 5.000 yards på pasninger

Førstemann over 5.000 yards på pasninger

Miami Dolphins sin QB Dan Marino er i sin andre sesong og får rekord-bøkene til å eksplodere når han som den aller første passerer 5.000 yards på kast i løpet av én sesong med sine 5.084 yards. Han setter samtidig rekordene for antall fullførte pasninger med 362 og antall touchdown-pasninger med 48. I det hele tatt er det en sesong hvor mange betydningsfulle rekorder settes, f.eks. løper Rams sin Eric Dickerson for 2.105 yards og Walter Payton skyver Jim Brown ned til andreplass når han (Payton) oppnår 13.309 yards på løp gjennom karrieren ved sesongslutt.

1985
20/01/1985

Super Bowl XIX

Super Bowl XIX

Trenergeniet Bill Walsh og hans 49ers med Joe Montana (bildet) under center er tilbake og møter pasningsmaskinen Dan Marino og Miami Dolphins. Marino gjør det ikke dårlig, men Montana gjør det klart bedre. Han blir kampens mest verdifulle spiller når hans 331 yards på 24 komplette av 35 forsøk og 3 TDs i lufta understøttes med hans 59 yards og 1 TD på løp. San Francisco vinner 38-16 og kan kjøre den korte turen hjem fra Stanford Stadium med Vince Lombardi-trofeet i bussen!

Kamprapport: Super Bowl XIX.

1986
26/01/1986

Super Bowl XX

Super Bowl XX

Om Super Bowl riktignok har vært vunnet suverent noen ganger før, så er det ingenting mot det som skjer når Chicago Bears shuffler New England Patriots til siden på styggest mulig måte i denne kampen. Deres berømte 46-forsvar nærmest sabler over New England, og 7 sacks sier det meste. Det er da også Richard Dent på deres defensive linje som får MVP når det hele ender 46-10 for Bears.

Kamprapport: Super Bowl XX.

1987
25/01/1987

Super Bowl XXI

Super Bowl XXI

Det er super-QBen John Elway sin tur til å havne i hans aller første Super Bowl, men det skal ende i skuffelse. På den andre sidelinjen har en blodtørstig Bill Parcells (bildet) funnet oppskriften på suksess og han har bl.a. Lawrence Taylor i forsvaret. I angrepet? En velforberedt Phil Simms får fram utrolige 22 av 25 pasninger, og da skal det godt gjøres å bli stoppet. Det blir da heller ikke New York Giants, som slår Denver Broncos 39-20 i en kamp hvor 30 av poengene til Giants kommer i siste halvdel.

Kamprapport: Super Bowl XXI.

22/09/1987

Streik og streikebrytere

Streik og streikebrytere

For andre gang i 1980-årene bryter det ut streik. Denne gangen skjer det mellom uke 2 og uke 3 av sesongen, med det resultat at uke 3 blir avlyst. Men; istedenfor å vente på at streiken tar slutt går NFL-lagenes eiere til det steget at de henter inn nye spillere -streikebrytere- for de påfølgende ukene. En lang rekke spillere som ellers ikke hadde kvalitetene til det, spiller frem til streiken tar slutt før uke 7.

1988
31/01/1988

Super Bowl XXII

Hovedtrener Joe Gibbs har fått Washington Redskins tilbake i Super Bowl for tredje gang på 1980-tallet, og for andre gang skal det bli seier. De slår favorittene Denver Broncos med brutale 42-10 bak mesterlig spill av QB Doug Williams som fyrer av 340 yards og 4 TDs på Jack Murphy Stadium i San Diego. Det er nok til å bli kampens mest verdifulle spiller selv om førsteårsspilleren Timmy Smith sine 204 yards og 2 TDs på løp er en enorm rekord på den største scenen. Ta med at Smith kun hadde totalt 264 yards løp i KARRIEREN før denne kampen så skjønner du at han virkelig kom ut av intet!

Kamprapport: Super Bowl XXII.

14/08/1988

NFL-kamp i Gøteborg

NFL-kamp i Gøteborg

Forsesongen 1988 kommer NFL til Skandinavia for første gang, og både svenske, danske og norske tilskuere strømmer til på Ullevi stadion i Gøteborg for å se Minnesota Vikings mot Chicago Bears i den hittil eneste kampen på Nordisk jord! Kampen heter naturligvis Volvo American Football Classic, og som seg hør og bør er det Vikings som vinner oppgjøret, 28-21, foran 33.115 elleville tilskuere.

09/09/1988

USFL får $1 av NFL etter søksmål

USFL får $1 av NFL etter søksmål

Tidlig på 80-tallet så en ny utfordrer til NFL dagens lys. United States Football League, USFL, står for et ganske solid produkt og greier ikke minst å lokke til seg mange svært gode spillere fra college i tillegg til noen fra NFL. Å lykkes økonomisk er imidlertid vanskelig, og med den svært aggressive eieren av New Jersey Generals -Donald Trump- i spissen går de til søksmål mot NFL for monopolvirksomhet. Istedenfor 1.7 milliarder dollar som de saksøker for ender de opp med å vinne søksmålet – men blir tilkjent kun $1. Resultatet er endelig og resulterer i at USFL oppløser seg selv, 2 år etter sin siste sesong i 1986.

1989
22/01/1989

Super Bowl XXIII

Super Bowl XXIII

Rematch! 7 år etter at de sist møttes i Super Bowl så er det duket for 49ers mot Bengals igjen. Resultatet? Nok en jevn kamp, nok en seier til San Francisco. 49ers har nå fått Jerry Rice å kaste til, og dermed må Montana se at Rice tar hjem MVP-prisen når han tar i mot ballen hele 11 ganger for vanvittige 215 yards (og 1 TD). På tross av det, og at både Montana og RB Roger Craig presterer svært godt de også, så ender det kun 20-16 i et nervepirrende drama hvor 49ers sin siste touchdown kommer med kun 34 sekunder igjen av kampen!

Kamprapport: Super Bowl XXIII.

1990
28/01/1990

Super Bowl XXIV

Super Bowl XXIV

Hvorfor ikke vinne to Super Bowls på rappen? Det er nok det San Francisco 49ers tenker når de nok en gang lander i den aller største kampen. Skjønt, lander er det vel helst Denver Broncos og John Elway som gjør. Eller lander…planter fjeset i bakken kanskje? 55-10 er sluttresultatet når 49ers valser over et Broncos som nok hadde håpet at 80-talls dynastiet San Fran skulle bli mulige å slå under deres nye hovedtrener George Seifert. Neida. Joe Montana kaster 29 ganger, ballen går frem 22 av dem for 297 yards og 5 TDs (Rice? 7 mottak, 148 yards, 3 TDs) og han blir kampens mest verdifulle spiller for tredje gang i karrieren.

Kamprapport: Super Bowl XXIV.