Norsk amerikansk fotballs historie

Bislett 1948
Bislet Stadion slik den så ut når den var åstedet for 3 av tidenes første amerikansk fotball-kamper i Norge, høsten 1945

Den moderne historien til norsk amerikansk fotball kan dateres til 1980-tallet og særlig da opprettelsen av den første klubben i 1983 og det første nasjonale forbundet i 1987. Amerikansk fotball har imidlertid blitt spilt sporadisk i Norge siden 1945. Det var amerikanske militærlag som stod for de første kampene. De første norske lagene, med norske spillere, dukket opp få år senere i form av skolelag – ved det som i dag er videregående skoler. Kamper mellom disse skolene ble etterhvert en årlig tradisjon hver høst, og de holdt det gående frem til 1980-årene. De var også utgangspunktet for mange av spillerne som dannet de første klubblagene, og det er slik sett en direkte linje fra skolelagene til det som ble den moderne amerikansk fotballen i Norge.

Nedenfor har vi laget tidslinjer med de viktigste hendelsene i norsk amerikansk fotballs historie. Dette inkluderer også hendelser innen amerikansk fotball med relasjon til Norge eller norske personer. Disse er lagt i separate tidslinjer avhengig av tema. Vær oppmerksom på at du kan klikke på overskriftene til hver hendelse for å lese mer inngående informasjon om dem, da vi i svært mange tilfeller har skrevet artikler om disse historiske begivenhetene.

1909
01/10/1909

Roald Amundsen vil innføre amerikansk fotball

Roald Amundsen vil innføre amerikansk fotball
Høsten 1909 er Roald Amundsen tilstede på storoppgjøret mellom Harvard og Yale. I etterkant uttaler han seg klokkeklart til amerikanske medier: Han vil innføre sporten i Norge. Du kan lese mer om denne historien her!
1913
10/04/1913

Ossie Solem hovedtrener for Minneapolis Marines

Oscar Martin «Ossie» Solem blir hovedtrener for det profesjonelle laget Minneapolis Marines i 1913. Han trener laget tre sesonger frem til og med 1915, altså seks år før Marines er et NFL-lag i tre sesonger. Solem er selv født i Minnesota av norske foreldre, men både snakker norsk og definerer seg selv som norsk. Han er av den grunn en av ytterst få 2.generasjons innvandrede nordmenn i USA som vi tar med i våre oversikter. Solem leder Marines til 19 seire og 3 tap før han har noen år som trener på high school og deretter går ferden videre til universitetsfotballen og en lang karriere der.

1914
26/11/1914

Rockne spiller profesjonelt

Rockne spiller profesjonelt

Etter karrieren som spiller for Notre Dame og før han begynte som trener for samme lag var norskfødte Knute Rockne profesjonell spiller for Akron Indians (1914. Laget het senere Akron Pros og vant NFLs første mesterskap i 1920) og deretter Massillon Tigers (1915-17). For begge lagene gjorde han seg spesielt bemerket som en scoringsfarlig end – særlig i pasningsspillet. Med alt fra 2.000 til 12.000 tilskuere var proff-fotballen på denne tiden lillebror til universitetenes lag, men det var allikevel god kvalitet på banen. Blant de Rockne spilte mot var f.eks. Jim Thorpe.

1918
28/09/1918

Knute Rockne ny hovedtrener hos Notre Dame

28.september 1918 spiller Notre Dame sin første kamp under den nye hovedtreneren Knute Rockne. Den tidligere spilleren, lagkapteinen og assistenttreneren har overtatt roret etter Jessie Harper, og begynner det som skal bli en legendarisk trenerkarriere med seier over Case Tech, 26-6. Blant spillerne han rår over er Curly Lambeau og George Gipp, og sesongen ender med 3 seiere, 1 tap og 2 uavgjort. Det er en litt halvveis start, først og fremst sammenlignet med det som skal komme!

1919
27/11/1919

Knute Rockne vinner sitt første nasjonale mesterskap

I sin andre sesong som hovedtrener skal det gå som en drøm for Knute Rockne og hans Notre Dame. De vinner samtlige 9 kamper, og ender som delt nasjonal mester med Harvard, Illinois, Centre og Texas A&M. Av diverse årsaker anerkjenner faktisk ikke Notre Dame selv dette som et nasjonalt mesterskap, men det er altså ansett slik av National Championship Foundation.

1921
02/10/1921

Første nordmann i NFL

Første nordmann i NFL

Bill Irgens, også kjent som Einar Magnus Irgens, blir første norskfødte spiller i NFL når han spiller QB og HB for Minneapolis Marines 1921-23. Irgens, født Eriksen, ble født i Stavanger 23.juni 1883 og emigrerte til USA med familien som barn. I følge NFL sine egne oversikter er han den første norskfødte spilleren i NFL. Realiteten er derimot en annen, noe vi skal komme tilbake til i en sak som blir publisert både her hos oss og i et amerikansk magasin. Inntil videre får han imidlertid bli stående her – da Irgens som spilte for Minneapolis Marines uansett har en sterk tilknytning til Norge 🙂

1922
25/11/1922

Ossie Solem vinner sitt første conference-mesterskap

Ossie Solem vinner sitt første conference-mesterskap

Oscar Martin «Ossie» Solem var en 2.generasjons innvandrer i USA med norske foreldre. Årsaken til at vi tar ham med her er at han så sterkt identifiserte seg som norsk at det går igjen i svært mange artikler om ham i hans levetid. Han snakket også norsk, og var en nær venn av Knute Rockne. Solem begynte sin trenerkarriere i universitetsfotballen på Luther, men skiftet i 1921 til Drake University. Drake spilte i Missouri Valley conference, som blant annet bestod av Nebraska, Missouri, Oklahoma, Iowa State, Kansas og Kansas State i tillegg til Drake. I 1922 vant Solem sitt første av totalt 5 conference-mesterskap med Drake når laget hans stod igjen med 7 seire og 0 tap.

1925
01/01/1925

Knute Rockne vinner sitt andre nasjonale mesterskap

Knute Rockne vinner sitt andre nasjonale mesterskap

University of Notre Dame, under den norskfødte hovedtreneren Knute Rockne og med «The Four Horsemen» (bildet) i bakfeltet, vinner Rose Bowl 27-10 over Stanford foran 53.000 tilskuere. Det er kulminasjonen på en 1924-sesong hvor de vinner samtlige av sine 10 kamper og blir kåret til nasjonale mestere i college-fotballen.

1928
23/08/1928

Første oppvisning av amerikansk fotball i Norge

Første oppvisning av amerikansk fotball i Norge

Den første oppvisningen av amerikansk fotball i Norge som vi kjenner til skjedde sensommeren 1928. Når vi ikke kaller det «første kamp i Norge» så er det fordi det foreløpig finnes for lite informasjon til å si konkret at det var en kamp som foregikk (i tilfelle var den svært avkortet tidsmessig), at det var utstyr på spillerne, og så videre. Det vi vet, er at det var unge gutter i high school-alder som onsdag 23.august 1928 viste frem sporten foran 1.500 nysgjerrige Oslo-publikummere på Frogner stadion. Det var Rotary-klubber i USA og de tre skandinaviske landene som stod for opplegget som fikk 3-400 gutter fra USA til både Danmark, Norge og Sverige den sommeren under navnet «Friends Abroad journeys». Guttene kom fra steder over hele USA, og altså ikke fra én spesifikk skole. Mens de var i Norge ble de innkvartert i private hjem i Oslo og dro på ekskursjoner rundt i regionen i tillegg til å altså vise frem litt av hva de selv hadde å by på!

1929
30/11/1929

Knute Rockne vinner sitt tredje nasjonale mesterskap

1929 skal ende i et nytt nasjonalt mesterskap for Notre Dame og hovedtrener Knute Rockne. Det er ikke usannsynlig at dette er det mesterskapet Knute selv setter mest pris på; året før har Notre Dame hatt sin resultatmessig dårligste sesong under ham med 5 seiere og hele 4 tap. Har han mistet grepet? ’29-sesongen svarer på det med bravur når Notre Dame går ubeseiret gjennom samtlige av sine 9 kamper og er ubestridte nasjonale mestere! Rent personlig er samtidig 1929 et vanskelig år for Rockne, som er såpass syk at han er fraværende fra en rekke av kampene den høsten.

1930
06/12/1930

Knute Rockne vinner sitt fjerde nasjonale mesterskap

Etter en ubeseiret sesong til å avslutte 20-åra begynner Notre Dame 1930-årene på nøyaktig samme vis. 10 strake seire fører laget til et nytt ubestridt nasjonalt mesterskap, og Knute Rockne har fullstendig sementert sin posisjon som tidenes beste trener i amerikansk fotball på dette tidspunktet. Kronen på mesterverket ble sesongens siste kamp borte mot USC som ender med soleklare 27-0 til Knute & co. Lite visste man da om at det også var Rockne sin aller siste kamp som trener.

1931
31/03/1931

Knute Rockne dør i flykrasj

Knute Rockne dør i flykrasj

På vei til Hollywood for å delta i filminnspillingen av The Spirit of Notre Dame dør Knute Rockne en brå død når flyet han sitter i krasjer nær Bazaar i Kansas. Det blir en landesorg av enorme dimensjoner, og daværende president i USA Herbert Hoover erklærer Rocknes død «et nasjonalt tap». Tusenvis følger Rockne til hans siste hvilested, og det hele blir kringkastet via radio til både USA og andre deler av verden. En unik karriere er over. Du kan lese vår biografi om Knute Rockne her.

1942
12/06/1942

Ingvard Bøe spiller QB i AFL

Ingvard Bøe spiller QB i AFL

Ingvard «Inky» Gulsten Bøe var noe så sjelden som en norsk QB/RB-superstjerne på high school, deretter RB på freshman-laget hos University of Oregon før en betalings-skandale førte ham rett til proff-fotball midt i en verdenskrig. Bøe, som flyttet fra Norge og Bergen som 9-åring, spilte QB og var en av stjernene i to nært beslektede proff-ligaer hvor han spilte for Seattle i 1942 og 1944. Bøe ble i nordvest-USA hele resten av sitt liv, og døde der i 1984. Les hele historien om ham her.

1945
29/08/1945

Første kamp i Norge

Første kamp i Norge

Banejordet i Skien er vert når tidenes første kamp i amerikansk fotball går av stabelen. Det er soldater fra 474th Regiment av US Army som står på begge sider av ballen i det som blir den første av flere kamper høsten 1945. De andre kampene -som foregår i september og oktober- finner sted i henholdsvis Drammen, Larvik og Oslo (bildet). Vi har laget en egen dokumentar-podkast om dette som du finner her!

1947
01/05/1947

Oppvisning i Stavanger

Hva er vel arbeidernes dag til annet enn å fremvise arbeidernes styrke? I Stavanger var det tradisjon for å gjennomføre idrettsleker på den internasjonale arbeidernes dag, så også i 1947. Sportsklubben Frisinn stod for det hele, med oppvisning av en rekke idretter. Det inkluderte en demonstrasjon av amerikansk fotball foran de 4.500 tilskuerne. Vi siterer fra en lokal avis dagen etterpå: «Det er første gangen amerikansk fotball er vist her i byen, men om det bør innføres er en annen ting.».

1949
29/10/1949

Første kamp mellom norske skolelag

Første kamp mellom norske skolelag finner sted når Riis og Ullern spiller kamp mot hverandre foran 500 tilskuere. Det er den gjenvendte USA-studenten Alf Støre og utvekslingsstudenten Tony Bower som tar initiativet. Oppgjøret ender 20-13 i Riis sin favør. Kampen er såvidt vi har klart å grave frem kun dokumentert i amerikanske medier, og da med én felles kilde: En sak fra AP sin Oslo-korrespondent. At det er nettopp Riis og Ullern som spiller mot hverandre, skoler som senere var svært aktive i skolefootballen, indikerer at det allikevel kan være en pålitelig kilde.

1954
28/01/1954

Norm Nygaard draftes i 4.runde

Norm Nygaard draftes i 4.runde

Norman G. Nygaard velges av Los Angeles Rams i 4.runde av NFL Draft. Draften består på dette tidspunktet av 30 runder. Informasjon om Nygaard hos flere kilder tilsier at han er født i Oslo, Norge. Vi har en grundig gjennomgang av det i denne artikkelen. Nygaard, som spilte running back, kommer fra San Diego State hvor han holdt rekorder som ikke forbigås før Marshall Faulk passerer den siste av dem i 1992.

1957
15/09/1957

USAF-kamp på Bislett

USAF-kamp på Bislett

US Air Force (USAF) sin europeiske turnering gjester Oslo. Et sted mellom 5.000 (VG) og 7-8.000 (Aftenposten) tilskuere ser London Rockets slå Bentwater T-Birds 42-0 på Bislett stadion. I pausen spiller guttelaget til Ronald Massay mot hverandre 11 vs. 11. Guttelaget var startet tidligere samme år av kanadiske Massay på Grünerløkka, og bestod hovedsaklig av unge gutter fra Rodeløkka.

12/10/1957

Norsk lag slår amerikansk lag

Norsk lag slår amerikansk lag

Det norske guttelaget Pink Elephants fra Grünerløkka spiller kamp mot den amerikanske skolen sitt lag, og vinner 24-0 under kanadiske Ronald Massay sin kyndige ledelse. Dette er første gang et lag bestående av norske spillere slår et lag bestående av amerikanske spillere.

1958
01/09/1958

Ossie Solem avslutter trenerkarrieren

Ossie Solem avslutter trenerkarrieren

Etter 39 år som hovedtrener innen universitetsfotballen pensjonerer Oscar Martin «Ossie» Solem seg. Han har da vært hovedtrener for Luther College, Drake, Iowa, Syracuse og Springfield College. Mens de fleste kjenner til Knute Rockne, er det få i dag som husker en av Knutes nære venner – han var faktisk det. Solem, som riktignok var født i Minnesota, identifiserte seg som norsk. Foreldrene var norske, han snakket norsk, og han tok sågar turen til Knute Rocknes mor når han var i Chicago for å snakke norsk med henne. Som trener ble han ansett som en innovativ og tenkende mann, og satt bl.a. i NCAA sin regelkomité sent i karrieren. Han endte college-karrieren med 175 seiere, 128 tap og 21 uavgjort. Solem dør i Minnesota i oktober 1970, 78 år gammel.

1967
30/03/1967

Jan Stenerud signeres av Kansas City Chiefs

Dette året markerer starten på den utrolige NFL-karrieren til kickeren Jan Stenerud, som signeres av Kansas City Chiefs etter at college-karrieren hans for Montana State er ferdig. Chiefs er på dette tidspunktet i American Football League (AFL), og ikke i NFL. Noen få år senere blir imidlertid AFL del av NFL, og all statistikk fra disse årene tas med som del av NFLs historie. Det blir derfor riktig å si at Jan Stenerud ble NFL-spiller fra og med 1967-sesongen.

1969
28/01/1969

Første nordmann valgt i NFL draft

Første nordmann valgt i NFL draft

Halvor Reini Hagen, født 1947 i Oslo, blir første nordmann draftet i NFL når Dallas Cowboys velger ham i 3.runde. Hagen, som gikk på high school i bydelen Ballard i Seattle før han spilte college, er en linjemann som i løpet av sin NFL-karriere blir å finne på både offensiv og defensiv linje. Han spiller 2 sesonger for Cowboys før det blir 2 sesonger for New England Patriots og til slutt 3 sesonger for Buffalo Bills før han legger opp etter 1975-sesongen. Hagen er blant annet på OL for Bills den sesongen O.J. Simpson blir første running back med over 2.000 yards på én sesong.

1970
11/01/1970

Første norske Super Bowl-vinner

Jan Stenerud blir første nordmann som vinner Super Bowl når Kansas City Chiefs slår Minnesota Vikings 23-7. Stenerud selv blir kampens mestscorende spiller når han sparker 3 field goals og 2 ekstrapoeng for totalt 11 av Chiefs sine 23 poeng. 80.562 tilskuere er på plass på Tulane stadium i tillegg til mange millioner foran TV-skjermen.

Kamprapport: Super Bowl IV.

28/01/1970

Frank Kalfoss draftes av Denver Broncos

Frank Kalfoss draftes av Denver Broncos

Den norske kickeren Frank Kalfoss velges i 17.runde av NFLs draft i 1970 av Denver Broncos. Han er blant de siste som kuttes når Denver trimmer spillerstallen like før sesongstart i september, og ender derfor uten å spille i tellende kamper i NFL. Kalfoss var kickeren som etterfulgte Jan Stenerud hos Montana State, og blir selv etterfulgt av Øyvind Torp før Bobcats avslutter en enestående rekke med norske kickere i stallen.

1972
23/01/1972

Stenerud Pro Bowl MVP

Stenerud Pro Bowl MVP

Som første nordmann (duh..) blir Jan Stenerud kåret til kampens mest verdifulle spiller i Pro Bowl. På denne tiden var det vanlig at det ble delt ut en offensiv og en defensiv MVP i Pro Bowl; Stenerud var den offensive. Lagkamerat fra Chiefs Willie Lanier var den defensive. Jan er kampens målfarligste spiller når han lykkes med 4 field goals og har totalt 14 av AFC sine poeng i en 26-13 seier over NFC på Coliseum i Los Angeles.

1973
07/07/1973

Finn Seemann hentes inn av Houston Oilers

Fotballspilleren Finn Seemann, med landskamper i sukker-fotball bak seg, signeres som kicker av Houston Oilers. Det skulle bli to forsesonger, 1973 og 1974, hos Oilers for Seemann. Noen registrerte NFL-kamper ble det imidlertid ikke, da forsesongskamper ikke teller og Seemann aldri endte opp i den endelige spillerstallen: Han settes i treningstroppen men ser ikke noe poeng i å være der og reiser hjem til Norge.

06/10/1973

Første norske seriespill

Første norske seriespill

Skolefotballen i Oslo har frem til nå bestått av én kamp hver høst. I 1973 er det ikke lenger kun Riis og Ullern som spiller mot hverandre: Også Handelsgym, Persbråten og Berg vil være med på morroa, og dermed er det endelig duket for det første norske seriespillet noensinne!

1975
13/12/1975

Bernt Rognstad nasjonal mester i NCAA Division II

Kickeren Bernt Rognstad blir nasjonal mester i NCAA Division II med Northern Michigan University, ledet av Rognstads nære venn Steve Mariucci på QB. Selv er Rognstad på banen ved kickoffs og lengre field goals og bidrar aktivt til mesterskapet. 12.017 tilskuere er på plass når NMU slår Western Kentucky 16-14 i finalen, 13.desember 1975. Bernt Rognstad dør i en tragisk ulykke 1 år seinere, og vi har skrevet en omfattende sak om ham som du finner her.

1976
20/04/1976

Bernt Rognstad signeres av Atlanta Falcons

Kickeren Bernt Rognstad, fra Fenstad i Akershus, signeres av Atlanta Falcons. Signeringen blir senere underkjent av NFL sin øverste administrative leder Pete Rozelle, da Falcons har signert Rognstad mens han fortsatt har en sesong igjen av college-karrieren. Det var ikke lov i 1976, og dermed ender det hele uten tid hos Falcons for Rognstad i 1976. Samme høst spiller han sin siste sesong for Northern Michigan på college, men dør i en tragisk ulykke i desember 1976. Vi skreiv en grundig sak om Rognstad i 2017 som det senere også ble laget versjoner av i andre medier. Originalsaken finner du her.

1978
03/05/1978

Norskfødte Mike Mock draftes av New York Jets

Texas Tech linebacker Mike Mock, født i Trondheim hvor han bodde frem til han var 10 år, draftes i 8.runde av NFL draften av New York Jets. Mock får én sesong (samt forsesongene i 1979 og 1980 for hhv. Jets og Houston Oilers) og deltakelse i totalt 15 kamper i sin NFL-karriere, samtlige da for Jets i 1978.

1983
01/01/1983

Klubb-fotballen starter opp

1983 markerer starten på det som innen norsk amerikansk fotball gjerne blir sett på som den «moderne æraen». Oslo Killer Bees, som raskt blir omdøpt til Oslo Trolls for siden å bli Vålerenga Trolls, har sin oppstart dette året. Dermed markerer dette starten på en overgang fra skolefotballen til amerikansk fotball organisert via mer tradisjonelle idrettslag. Det er under sportslig ledelse av Hank L. Jones, en tidligere US Marine som også var involvert i skolefotballen helt tilbake på 1960-tallet, at Trolls tar sine første steg inn i det som skal bli den moderne organiseringen av sporten her i Norge.

1984
09/09/1984

Trolls vinner Scandinavian Cup

I 1984 ble en nordisk turnering ved navn Scandinavian Cup spilt for første gang. Det endte med seier til Oslo Trolls, som viste at norsk amerikansk fotball på dette tidspunktet i historien var fremst i vår del av verden.

1985
27/01/1985

Norge slår Sverige 38-0

Norge slår Sverige 38-0

I den første landskampen vi kjenner til tar Norge turen til Stockholm for å spille mot Sverige. Det ender med en soleklar 38-0 seier til Norge i det som både er den første landskampen og den første seieren i en landskamp. De skulle det bli færre av etterhvert, men det var ingenting å si på denne starten!

1986
11/05/1986

Trolls vinner i England

Trolls vinner i England

Et Oslo Trolls-mannskap på 18 mann (bildet) tar turen til Coventry i England for å møte hjemmelaget Bears. Coventry Bears var 8-2 i seriespillet i 1986, inkludert en 100-0 seier. Med et voksent mannskap på 40-50 spillere er Coventry naturligvis favoritter på hjemmebane. Det ender allikevel 18-17 i favør bortelaget Trolls. Kampen er en privatkamp og er et konkret eksempel på at norsk amerikansk fotball i de første årene stod seg godt mot annen europeisk motstand.

05/07/1986

Første NM-finale spilles

Første NM-finale spilles

Den første kampen som er sett på som en faktisk NM-finale spilles. Oslo Trolls vinner en klar seier når de slår Westside Vikings 57-3. Du kan lese mer om NM-finaler på en egen side som du finner her.

1987
01/10/1987

Norges Amerikansk Fotballforbund stiftes

1987 markerer et ytterligere steg i organiseringen av norsk amerikansk fotball når den første utgaven av et nasjonalt forbund for idretten amerikansk fotball stiftes. Etter en kort periode som NAFF oppdager man at det nederlandske forbundet benytter samme forkortelse, og Norges Amerikansk Fotballforbund blir deretter hetende NoAFF. Det er NoAFF som sent på 1990-tallet blir et særutvalg i NIF, så et særforbund, før det deretter sammen med en rekke andre små idretter blir et nytt særforbund under navnet Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF) på 2000-tallet.

1991
23/03/1991

Nicolay Aslaksen debuterer i World League

World League, forløperen til NFL Europe, hadde sin første sesong i 1991. Som del av spillerstallene var en liten gruppe internasjonale spillere. Hos Raleigh-Durham Skyhawks fant man den eneste norske spilleren: RB Nicolay Aslaksen med bakgrunn fra Westside Vikings (senere Oslo Vikings). Aslaksen var en svært atletisk, rask og kraftig spiller anerkjent som den beste spilleren norsk amerikansk fotball har produsert. Han hadde sågar et tilbud fra Wisconsin om spill der før det altså endte med proff-spill i World League. De internasjonale spillerne fikk lite spilletid, og for Aslaksens del var det primært på special teams han fikk bidratt.

02/09/1991

Jan Stenerud innlemmes i Pro Football Hall of Fame

Jan Stenerud innlemmes i Pro Football Hall of Fame

Som første, og hittil eneste, nordmann innlemmes Jan Stenerud i Pro Football Hall of Fame. Dette skjer så tidlig som det er mulig etter at en aktiv karriere er over; det må gå 5 år fra spilleren har lagt opp til han kan velges til Hall of Fame. Stenerud la opp etter 1985-sesongen.

1993
08/05/1993

NFL-spillere arrangerer treningsleir for norske spillere

NFL-spillere arrangerer treningsleir for norske spillere

En solid gruppe NFL-spillere er på rundtur i Europa og mot kost og losji dukker de også opp i Norge for å lære norske spillere mer om teknikk og det fundamentale i sporten vi alle elsker. Spillere fra en rekke norske lag deltar når Brian Baldinger, Tom Tupa med flere står for instruksjonene og forsøker å heve kvaliteten på våre hjemlige helter!

1996
23/04/1996

Atle Larsen signerer for Arizona Cardinals

Atle Larsen signerer for Arizona Cardinals

Kickeren Atle Larsen fra Sola signeres av Arizona Cardinals etter at college-karrieren på Morehead State og Virginia Tech er over. Larsen kuttes og signeres og kuttes igjen av Cardinals i løpet av de kommende par årene, i tillegg til en sesong designert av dem til Rhein Fire i NFL Europe. Det blir kamptid både der og i NFL sin forsesong, men aldri i tellende kamper i selve NFL.

1998
19/04/1998

Norge vinner en juniorlandskamp for første gang

Norge vinner en juniorlandskamp for første gang

Norges U19-landslag tar turen til Danmark for å spille kvalifiseringskamp til EM for U19-landslag. Kampen ender i en overraskende 6-2 seier hvor Norge scorer sine vinnende poeng på en slant-pasning inn i endzone. Det er WR Stian Støle (Vålerenga Trolls) som er mottaker på en pasning fra QB Andreas Jørgensen (Otra Raiders). Hovedtrener Val Gunn kan konstatere at laget dermed går videre til en siste kvalifiseringskamp mot Storbritannia påfølgende måned. Der blir det stortap med 54-0 i favør britene, og dermed ikke EM-deltakelse på sommeren.

2000
16/04/2000

Leif Larsen draftes av Buffalo Bills

Leif Larsen draftes av Buffalo Bills

Leif Olve Dolonen Larsen draftes i 6.runde av Buffalo Bills. 5 valg senere velger New England Patriots QB Tom Brady. Larsen, som spilte DL for UTEP Miners på college etter en sesong for Drammen Scorpions hjemme i Norge, ender opp med å spille 2 sesonger for Bills. I løpet av karrieren noterer han seg for 11 taklinger og 2 sacks. I NFL huskes han kanskje aller best for en av tidenes mest imponerende oppvisninger av styrke når han benkpresset 225lbs (102kg) hele 45 ganger – et av de beste resultatene på NFL Combine noensinne.

2001
20/02/2001

Phillip Sissener spiller i NFL Europe

Phillip Sissener spiller i NFL Europe

Norsk-amerikanske Phillip Sissener går rett fra spill hos Oslo Vikings til NFL Europe. Der skal det bli spilletid for både Amsterdam Admirals, Barcelona Dragons og Frankfurt Galaxy for linebackeren som spilte for Northeastern University før han spilte semi-proff i Europa noen år i forkant av NFL Europe-eventyret.

2005
14/06/2005

Anders Åkerstrøm signeres av New Orleans Saints

Anders Åkerstrøm signeres av New Orleans Saints

DE Anders Åkerstrøm, med bakgrunn fra den posisjonen og kicker hos University of Arkansas, hentes inn av New Orleans Saints til deres practice squad. Han er opprinnelig hentet inn av NFL selv som del av deres internasjonale program, og spiller i NFL Europe for Frankfurt Galaxy våren 2005 før han tilbringer resten av året hos Saints. Året etterpå er det tilbake til NFL Europe og Hamburg Sea Devils, men en ryggskade gjør at NFL-drømmen stopper etter 2006 – uten offisielle kamper i den ordinære NFL-sesongen.

2007
09/06/2007
Eidsvoll 1814s Logo

Eidsvoll blant Europas 4 beste

Eidsvoll blant Europas 4 beste

Den sterkeste prestasjonen av en norsk klubb i internasjonalt spill hittil kom i 2007 når Eidsvoll 1814s deltok i Eurobowl – det høyeste nivået for klubbturneringer Europa har. Det endte med en plass i semi-finalen etter at 1814s hadde slått danske Triangle Razorbacks og finske Porvoo Butchers. Semi-finalen gikk på hjemmebane foran 2.500 tilskuere, hvor det ble et soleklart tap for laget som endte med å vinne hele turneringen; Østerrikske Dodge Vienna Vikings, som vant 63-14 mot Eidsvoll.

2010
01/01/2010

NoAFF blir NAIF

NoAFF blir NAIF

Norges Amerikansk Fotballforbund (NoAFF) slår sammen kreftene med andre forbund som organiserer idrettene cheerleading, disksport og lacrosse. NoAFF hadde allerede gått stegene fra ikke anerkjent av NIF til særutvalg og videre til særforbund, men nå får man ytterligere forsterkede livsvilkår. Den største gevinsten er større administrativ slagkraft, det vil si at en større medlemsmasse deler på ressurser som minsker det økonomiske trykket på forbundsnivå på tvers av idrettene.

18/12/2010

Kim Torp nasjonal mester i NCAA Division II

Kim Torp nasjonal mester i NCAA Division II

Kickeren Kim André Torp er i spillerstallen når University of Minnesota-Duluth (UMD) blir nasjonale mestere i NCAA Division II i 2010. Torp, som er fra Brumunddal og har spilt for Hamar Ruins før han havner i USA, er riktignok redshirted denne sesongen og spiller ingen av kampene.

2013
11/04/2013

Kickalicious signeres av Detroit Lions

Håvard Rugland fra Ålgård, kjent som «Kickalicious» etter en særdeles populær video han la ut på Youtube høsten 2012, signeres av Detroit Lions etter måneder med oppmerksomhet fra flere NFL-lag. Rogalendingen som har vært mye på treningsfeltet på Lassa i Stavanger men ikke spilt sporten for noe lag får mye publisitet i USA og ekstremt i Norge på grunn av en svært original historie. Han gjør seg ikke bort i forsesongen heller, med flere lange FGs. Noen plass i den endelige troppen blir det imidlertid ikke, og etter en prøvetrening hos Green Bay Packers på senhøsten samme år stopper NFL-karrieren for 28-åringen.

2015
05/09/2015

Avspark første seriespill for kvinner

Avspark første seriespill for kvinner

Kvinner har i mange år deltatt i amerikansk fotball i Norge, både som spillere, ledere og dommere. Først og fremst da enkeltvis som del av et mannsdominert miljø. 2015 markerer året hvor det for første gang er et seriespill for kvinner i Norge, når flere klubber har fått damelag på beina. Fredrikstad Queens, Haugesund Hurricanes, Kristiansand Gladiators og Vålerenga Trolls er lagene som stiller til avspark i første serierunde. Amerikansk Fotball er tilstede og rapporterer fra første kamp i det seriespillet når den finner sted.

2017
30/04/2017

Første norske QB signert av NFL-lag

Den norsk-amerikanske QBen Alek Torgersen, med norsk far og amerikansk mor -og norsk statsborgerskap i tillegg til sitt amerikanske- signeres av Atlanta Falcons. Torgersen ender opp med et par sesonger i NFL, men aldri med en offisielt tellende kamp ettersom han bare spiller i forsesongs-kamper og ellers er i treningstroppen hos en rekke lag. Vi skreiv om Torgersen når han først ble signert, og den mest leste saken om det finner du her.

01/07/2017

Norsk verdensmester i amerikansk fotball

Verdensmesterskapet i amerikansk fotball for kvinnelandslag ender med seier for USA. Med som en av de beste og mest sentrale spillerne for USA er også en norsk statsborger: Sonja Drangsholt med bakgrunn fra Kristiansand Gladiators er linebacker og med dobbelt statsborgerskap også en av det amerikanske landslagets spillere.

08/07/2017

Første TV-sendte norske kamp

Første TV-sendte norske kamp

8.juli kl. 18:30 går NM-finalen 2017 av stabelen på Bislett stadion i Oslo. Det markerer første gang på 60 år at amerikansk fotball spilles på Bislett, og aller første gang at en norsk kamp i amerikansk fotball sendes på fjernsynet. Det er TV2 Sportskanalen står for en produksjon med 6 kameraer, kommentatorer og hele pakka. Selve kampen ender i en overbevisende seier for Oslo Vikings over Eidsvoll 1814s.

2019
03/08/2019

Norge spiller EM-sluttspill på juniornivå for første gang

Norge spiller EM-sluttspill på juniornivå for første gang

Norges U19-landslag kvalifiserer seg for første gang for et EM-sluttspill, og 29.juli-3.august 2019 er laget på plass i Bologna, Italia for å kjempe for landets ære. Det ender dessverre med tre strake tap. Laget biter allikevel fra seg i et par av kampene, og taper henholdsvis 7-20 for Sverige, 0-30 for Finland og 20-37 for Italia. Dermed ender Norge på 8.plass i vårt første EM på juniornivå.

08/09/2019

Kåre Vedvik debuterer for New York Jets

Kicker Kåre Vedvik får sin NFL-debut når han spiller for New York Jets mot Buffalo Bills, etter to forsesonger hvor han har vært innom både Baltimore Ravens og Minnesota Vikings før han har endt opp hos Jets. Etter en heller mislykket opptreden ender det med denne ene kampen for Jets, men Vedvik har senere blitt plukket opp av flere andre lag som medlem av deres treningstropp. Vi har skrevet en lang rekke saker om Kåre helt tilbake til tidlig i universitets-karrieren hans i 2013, og de finner du lettest her.

20/12/2019

Magnus Meyer nasjonal mester i NCAA Division III

Magnus Meyer nasjonal mester i NCAA Division III

Kickeren Magnus Meyer, med fartstid fra Oslo Vikings før han tar turen til USA, blir nasjonal mester i NCAA Division III når laget hans North Central tar mesterskapet etter seier 41-14 over Wisconsin-Whitewater i siste kamp. Meyer er lagets primære kicker og bidrar godt til lagets solide sesong med sine 8 FGs og 62 ekstrapoeng. 2019 er Magnus Meyers første sesong i universitetsfotballen.

2021
31/10/2021

Første norske spiller i CFL

Kåre Vedvik blir den første norske statsborgeren til å spille profesjonelt i Canadian Football League når han går på banen som punter for Saskatchewan Roughriders mot Montreal Alouettes.

2022
21/08/2022
Eidsvoll 1814s Logo

Første kvinnelige hovedtrener i Eliteserien

Første kvinnelige hovedtrener i Eliteserien

For første gang stiller et norsk Eliteserie-lag til kampstart med en kvinnelig hovedtrener når Eidsvoll 1814s slår Kristiansand Gladiators på bortebane med svenske Jenny Widding ved roret. Widding leder samme høst Eidsvoll 1814s til NM-gull.