Amerikansk fotball i OL? Ikke med det første, ser det ut til

Olympics-Football

IFAF har de siste årene jobbet for å få amerikansk fotball til å bli anerkjent av IOC (International Olympic Committee), og det har de tildels lykkes med ettersom sporten fikk såkalt ‘provisional status’ i desember 2013. I praksis betyr det at man har en fot innenfor OL-familien, og at IFAF er anerkjent som sportens organisator internasjonalt av mektige IOC.

Noen lovnad eller sterk indikasjon på at man kan bli en OL-idrett er det imidlertid ikke, selv om det naturligvis er bedre muligheter enn om man ikke er anerkjent med ‘provisional status’. Eksempelvis kan det nevnes at enkelte motorsporter har hatt ‘provisional status’ samtidig som en del av reglene for å være OL-idrett har vært at fremdrift ikke primært skyldes mekanisk/motorisk fremdrift. Dette utelukker ikke sykling eller seiling, men utelukket altså idretter som allikevel har ‘provisional status’. Den regelen ble riktignok opphevet i 2007, men eksempelet viser at å gå fra statusen amerikansk fotball har i IOC-systemet i dag og til en OL-gren ikke har noen nødvendig sammenheng.

Nylig bestemte IOC hvilke idretter som er aktuelle som nye grener til OL i Tokyo i 2020. Finalistene er:

  • Baseball og softball
  • Bowling
  • Karate
  • Klatring
  • Squash
  • Surfing
  • Wushu (bedre kjent som kung fu her på berget)
  • Rulleidrett (fritt oversatt fra ‘roller sports’…)

Førstnevnte er massiv favoritt, forøvrig.

Altså: Ingen amerikansk fotball å spore blant finalistene, selv om det var blant kandidatene som hadde søkt. Det hjelper selvsagt å ha 71 land som medlemmer i IFAF, men det er ikke tvil om at utbredelsen allikevel ikke er voldsom, samtidig som et land (USA, om noen faktisk lurte) dominerer voldsomt i sportslig kvalitet, og ikke minst – idretten krever enormt med utøvere kontra mange andre grener. Det sistnevnte er ganske sikkert en sterk showstopper opp mot OL.

IFAF sin fungerende leder, Andy Fuller, kom med denne informasjonen i kjølvannet av gårsdagens nyhet:

Dear all,

Earlier today the Tokyo 2020 team announced the shortlisted sports for Olympic inclusion.

Regrettably our sport was not among them. 

First and foremost we would like to take the opportunity to thank those associated with Tokyo 2020 and the Olympic movement for their consideration of football. Secondly we would like to wish those shortlisted sports the very best of luck in their quest for inclusion.

Whilst ultimately unsuccessful, the process we have been through has a real value to IFAF. As we seek to define our future strategy it gives us a clear understanding of many of the steps we need to take should there be opportunities for Olympic inclusion in the future.

As we meet in Canton this summer for the World Championship and our inaugural Strategy Forum, we will be able to discuss this further then broaden that discussion to include our members and stakeholders who can’t be there.

With kind regards,

Andy

For mer, sjekk ut:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x