Forbundet foreslår store endringer i seriene

Foto: Monica Ericson

Før helgen sendte forbundet ut et skriv til alle sine medlemsklubber. Her presenterer de forslag til store endringer i serieinndelingen og aldersklassene som vil ha stor påvirkning for alle som spiller amerikansk fotball i Norge.

Bakgrunnen for endringsforslaget er at det i dag spilles langt flere kamper om våren enn om høsten, og i et forsøk på å jevne ut dette ønsker forbundet å gjennomføre store endringer. Dette ønsker de å gjøre gradvis i to trinn, og de ønsker å starte i 2019. Forbundets forslag er som følger:

Det planlegges altså ingen endringer til neste år, men utover 2020 og 2021.

Ny serieinndeling

Det første som er interessant i den nye serieinndelingen er at det ikke er planlagt en 1. Divisjon for senior til våren. Vi kommer tilbake til dette i en senere sak. Ellers er de to største endringene i serieinndelingen som følger:

 • Senior 2. Divisjon flyttes fra våren til høsten
 • Dameserien flyttes fra høsten til våren
 • U15 (U14) gjøres om til turneringer som går både vår og høst
 • Forbundet planlegger også en U12 serie i form av turneringer som skal gå både vår og høst

Den absolutt største endringen her er flyttingen av 2. Divisjon. Forbundet skriver at seniorseriene har vokst såpass at det ikke er mulig å kjøre alle parallelt på våren, med mindre man kjørte alle andre serier parallelt på høsten. Det ser de på som lite hensiktsmessig og mener derfor deres forslag er den ultimate løsningen.

For de øvrige seniorseriene og U17 (U16) er nok dette også positivt da det betyr muligheten for flere kamper. For 2. Divisjon derimot vil nok motstanden være stor. Det største problemet med serier på høsten er at man mister muligheten til en solid pre-season. Høstsesongen starter vanligvis i slutten av August, noe som betyr at det er umulig å gjøre sammenhengene forberedelser uten en stor trenings-pause i fellesferien. Det er selvfølgelig veldig lite hensiktsmessig, og det spørs om løfter om flere kamper er nok til å få klubbene til å gå med på dette.

I tillegg til ovennevnte så skriver forbundet at de ønsker å begynne å tilby 7’er fotball i alle alderstrinn til de klubbene som ikke har mange nok til å delta i nasjonalt seriespill, eller for nye klubber. Disse nye seriene vil foregå som turneringer. Allerede i februar 2017 skrev jeg et innlegg hvor jeg foreslo seriespill med 6-manns fotball, som dere kan lese her, og nå har forbundet altså kommet etter med sitt eget forslag for spill med mindre enn 9 spillere på banen. Hvorfor de har valgt å gå for 7’er i stedet for 6-manns har de ikke skrevet noe om, og det virker heller ikke som om de er åpne for diskusjon på det punktet. Personlig er jeg av den oppfatningen at man aldri kan få for mange spillere, og at det derfor er hensiktsmessig med så få spillere som mulig på banen. Uansett er det er svært positiv utvikling, som vil gjøre det mye enklere for små og nye klubber å tilby aktivitet, og med det komme seg igjennom den vanskelige oppstartfasen. I tillegg som jeg også nevnte i min sak i 2017 vil det nå også være mulig å starte et amerikansk fotballag på mindre steder i Norge. Personlig tror jeg at, om dette blir gjort ordentlig, vil være det viktigste bidraget forbundet har gjort for norsk amerikansk fotball så lenge jeg har vært engasjert i denne idretten.

Foto: Max Emanuelson

Nye aldersklasser

Når det kommer til aldersklasser ønsker forbundet å gjøre endringer i alle de nåværende aldersklassene. Disse ble sist endret i forkant av 2013 men ønskes nå endret igjen. Endringene er som følger:

 • U19 blir til U18 (16 til 18 år)
 • U17 blir til U16 (14 til 16 år)
 • U15 blir til U14 (7’er fotball for 12 til 14 år)
 • U13 blir til U12 (7’er fotball for 10 til 12 år)

Begrunnelsen for endringene er at forbundet tror U19 vil lide av at 2. Divisjon flyttes til høsten. Samtidig nevner de at mange klubber har fortalt at siste året på U19 er vanskelig ettersom spillere da nettopp er ferdig med videregående og ofte flytter for å studere/militære eller lignende. De mente derfor løsningen var å gå til U18, og at da å gå til U16 og U14 samtidig ble naturlig.

Juniorserier på U16 og U14 hadde vi forsåvidt i Norge til og med 2012, men de ble da endret til U17 og U15 med begrunnelse om at det var slik det ble gjort internasjonalt og at det derfor var hensiktsmessig. Samtidig var også et av argumentene at steget fra U16 til U19 var for stort. Med å gå fra U19 til U18 løser man sistnevnte.

Ved å gå til U14, U16, og U18 vil man samtidig gjøre at juniorseriene nå også følger skolene. U16 vil primæert være for ungdomsskoleelever og U18 primært for elever på videregående. Det bør gjøre rekrutteringsarbeidet for mange klubber enklere, ved at man kan konsentrere ressursene færre steder.

Ellers er tankene at U18 og U16 skal gå som normale serier slik vi kjenner til det med 9-manns fotball, mens U14 og U12 kun skal spilles i form av turneringer med 7’er fotball. Hvis U18 serien utvikler seg og vokser større er 11-manns fotball et mål på sikt fra forbundets side.

 

Regelendringer

I tillegg til ovennevnte foreslår forbundet en regelendring når det kommer til hvem som kan delta i seniorseriene. Følgende er det forbundet foreslår:

 1. Man kan ikke spille senior før det året man fyller 18 år. Har klubben både D2 og U18 må
  spilleren spille U18. Har ikke klubben U18 lag kan spilleren delta på D2. Man får ikke disp. for
  spillere opp til ES/D1, men spillere kan dispes opp til D2 fra det året de fyller 17 så fremt
  klubben ikke har U18 lag.
 2. Lag som har ES/D1 lag og som ønsker å ha D2 lag må sette 25 spillere på en liste på våren
  som ikke kan delta for deres D2 lag på høsten.
 3.  Aldersgrenser:
  • U18: Fra det året man fyller 16 til og med det året man fyller 18.
  • U16: Fra det året man fyller 14 til og med det året man fyller 16
  • U14: Fra det året man fyller 12 til og med det året man fyller 14.
  • U12: Fra det året man fyller 10 til og med det året man fyller 12
  • Man kan gi disp for 1 år yngre spiller på U18 og U16. Det gis ikke disp til U14
   og U12

Regel 3 er forsåvidt kun en videreføring av hva som gjøres i dag endret for de foreslått nye aldersklassene, så det er ikke noe spesielt ved den.

Regel 2 er en utvidelse av Kampreglementet §6-5. Tidligere har det vært 20 spillere, men det er nå foreslått utvidet til 25.

Regel 1 er den som trolig kommer til å fremme mest diskusjon. Tidligere har man kunnet spille senior fra det året man fyller 17 år, men dette ønsker forbundet å utvide et år i ES og D1. I D2 vil det forstatt være mulig å spille det året man fyller 17 men kun hvis klubben ikke har et U18 lag. Konsekvensen av dette er at spillere det året man fyller 17 kun har mulighet til å spille fotball på høsten, i motsetning til alle andre juniorklasser hvor det er mulig å spille både vår og høst. I tillegg vil gode juniorspillere nektes å utvikle seg ved å spille seniorfotball. Forbundet har ikke begrunnet forslaget på noen måte, men det er nok et forsøk på å verne U18 serien. Om klubbene kjøper dette gjenstår å se.

Avslutning

Det er viktig å nevne at det ovennevnte kun er et forslag som er sendt ut fra forbundet til klubbene. Avgjørelsen blir tatt på ledermøtet hvor alle klubblederne er representert, men det nevnes ikke noe sted fra forbundets side hva som er åpent for diskusjon, og hva de allerede har bestemt seg for.

Personlig er jeg delt i forslaget og usikker på hva jeg skal mene om det. Hva tenker dere som leser? Legg igjen en kommentar og få i gang en diskusjon rundt dette temaet. Dette er endringer som vil påvirke alle som bedriver amerikansk fotball i Norge i lang tid fremover.

For de som ønsker å lese hele dokumentet forbundet sendte til sine medlemsklubber kan dere finne det her: Forslag-til-ny-serieinndeling-og-aldersklasser_v4

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x