Klart for årets svenske finale…nesten!

saff logo

I går ble det spilt semi-finaler på svensk toppnivå, når de fire beste lagene fra Superserien møttes i sluttspillet. Carlstad Crusaders ekspederte Uppsala 86ers 43-0 (vi tippet i mai at det ville ende 42-21) og viste få svakheter. I den andre semi-finalen slo bortelaget Örebro Black Knights hjemmefavorittene Tyresö Royal Crowns med 28-25 etter at sistnevnte lag hadde bommet på field goal i sluttsekundene (vi tippet i mai at det ville ende 35-27 til Tyresö). Da skulle man jo tro at det blir Crusaders mot Black Knights i finalen? Så enkelt er det ikke…

For; kort tid før semi-finalen mellom TRC og ÖBK skulle spilles slapp Swedish Football Network nyhetsbomben om at tre av Black Knights sine U19-spillere var nektet spill for dem denne kampen. Black Knights valgte å spille med dem uansett.

La oss se nærmere på avgjørelsen og reglene:

SAFF - TU - avgjørelse U19 Black Knights 20150826
Utdrag fra møteprotokoll hos SAFF. TU = Tävlingsutskottet. VU er ankeinstansen.

I Sverige er det slik at senior- og U19-seriene går i samme tidsrom. Vi tror det er noe av bakgrunnen for at de har en regel om at U19-spillere som skal få spille i Superserien, må meldes inn til det svenske forbundet (SAFF) før HVER kamp, og da senest mandagen innen (senior)kamp. Man kan maks ha med fem U19-spillere, og disse kan ikke spille mer enn 1 kamp i løpet av uken. La oss se på teksten i Tävlingsbestämmelsene (tilsvarende vårt Kampreglement) som regulerer dette:

SAFF - TU - U19 hos Superserielag
Kapittel 2, bokstav B, tillegg til punkt 4-1 i SAFFs Tävlingsbestämmelser 2015

Som man kan lese er det liten tvil om at man skal melde inn U19-spillere til Superserie-lagenes kamper før hver enkelt kamp.

I Norge har vi ikke en slik regel, men vi kan kjenne igjen at usikkerhet rundt tolkning og hensiktsmessig bruk av Kampreglementet kan føre til disputter. I Sverige har de kommet noen steg lengre enn oss i kravene til lag på toppnivå. Tanken bak er en større seriøsitet, som på sin side vil kunne føre til et bra produkt -noe en toppserie i høyeste grad må ha som ambisjon å være- men problematikken rundt slike ting oppstår gjerne når klubbene i stor grad drives av folk som gjør dette på fritiden sin uansett hvilke ambisjoner man innehar når reglene lages og man tenker seg et fremtidsscenario med større seriøsitet. Man får ikke en bedre serie av å skrive noen setninger i et reglement; man får det når det er realistisk å få et samsvar mellom felles regler og hva klubbene -eller nok klubber- makter å gjennomføre i praksis.

TRC vs CC SM-final 2012 - foto Lars Johnson
Blir dette finalelagene når alt kommer til alt? Foto: Lars Johnson

Ambisjoner og realiteter

Det sier seg selv at utviklingen av overordnede ambisjoner (og dermed reglement) ikke alltid går hånd i hånd med utviklingen på klubbdriftsnivået, og da får man av og til slike hakk i plata. Noen ganger må klubbene bite i det sure eplet og innse at de må forbedre seg, noen ganger må de som forvalter reglene være villige til å fortolke i henhold til intensjonene bak en regel, og noen ganger må man sammen få endret reglementet til noe som er realistisk og hensiktsmessig å få til. I Sverige har debatten på akkurat slike ting i 2015 primært gått på den såkalte 30-mannsregelen man har i Superserien, hvor det er et krav at lagene stiller med minimum 30 spillere pr. kamp for å forbli et Superserie-lag også påfølgende sesong. Riktignok kan de bryte regelen 1 gang i løpet av en sesong, men hvis ikke er det ingen bønn. Det er en regel som har vist seg vanskelig for en rekke lag i praksis, og som nok er for tidlig ute kontra hvor klubbene er i dag.

Regelen om U19-spillerne da? Er den for tidlig ute? Det virker ikke som om det har vært noe stort problem, og slik vi forstår det har Superserie-lagene forholdt seg til denne regelen gjennom hele sesongen. Det gjelder også Örebro Black Knights. Da blir det litt spesielt at den plutselig skal dukke opp som en prinsipp-sak. Det skal også nevnes at avgjørelsen om å nekte de tre U19-spillerne å spille semi-finalen, stammet fra onsdag kveld, så den bør ha vært kjent for ÖBK i mer enn noen timer før semi-finalen – uten at vi har fasiten på det. Da blir det gjerne et spørsmål om det er prinsippet med å melde inn spillere det hele handler om, eller om det egentlig er noe annet – som f.eks. at man mener å ha gjort det man skulle, men at dette ikke ble fanget opp av SAFF på grunn av teknikaliteter som klubben mener at de ikke har ansvar for. En e-post server som ikke har fungert som den skulle kan være et eksempel på et slikt element.

Black Knights sin Jimmy Palmborg la ut følgende uttalelse på nett, som vi oppfatter til å være Örebro sitt offisielle standpunkt:

Black Knights uppfattning är att vi skickat in anmälan i tid enligt regelns utformning. Vi kan inte läggas till last för att en regel är slarvigt formulerad. Vi kommer ta detta vidare till Riksidrottsnämnden genom en överklagan tillsammans med våra jurister nästa vecka. Jag tror ingen inblandad, vare sig spelare, coacher ellet förbundsfolk oavsett lagtillhörighet vill se att vi stället över två av våra tongivande linjespelare i en semifinal för att inte riskera ett (dessutom) oproportionerligt straff för ett regelbrott vi enligt regelns ordalydelse är övertygade om att vi inte begått

Til syvende og sist er det sterkeste argumentet i våre øyne at intensjonen i regelen -om man leser den som en helhet- synes å være et sikkerhetsmessig hensyn til U19-spillerne selv for å sørge for at de ikke spiller uforsvarlig mange kamper i løpet av en kalenderuke. Med det som bakgrunn virker punktet om å melde inn spillerne til SAFF «senast måndagen innan match» som en formalitet og tilrettelegging av ordningen, og noe man som administrerende enhet (altså SAFF) bør ha et slingringsmonn på fremfor å forholde seg til som et brudd mot reglenes intensjon. Her vil enhver som har sittet i en slik administrativ rolle kunne fortelle deg at det blir en langt vanskeligere måte å forholde seg til regler på, fordi det åpner opp for skjønn på en måte som i det lange løp utvilsomt vil føre til mistanker og påstander om forskjellsbehandling avhengig av egen klubblojalitet. Enkelt i teori, vanskelig i praksis.

Carlstad-Orebro-2013-final-620x400
Blir dette finalelagene…?

Hva nu då?

I Sverige hersker det naturligvis mye frustrasjon rundt hele situasjonen. Noen er frustrerte fordi man forholder seg til teksten i en regel og ikke hensikten bak den, noen er frustrerte fordi andre ikke fokuserer på at man skal forholde seg til forbundets avgjørelser uavhengig av om man er enig i dem eller ei, noen er frustrerte fordi en slik sær regel i det hele tatt finnes, mens andre igjen er frustrerte fordi Black Knights gjennom å bryte med det svenske forbundets avgjørelse setter motstanderlaget Tyresö Royal Crowns i en situasjon hvor de knapt kan unngå å bli uglesett.

Det svenske forbundet (SAFF) er selvsagt også satt i en svært vanskelig situasjon som følge av avgjørelsen, påfølgende brudd på denne og -selvfølgelig- at resultatet i kampen førte til at laget som brøt regelen er klare(?) for finalen. Det er kun én uke mellom semi-finale og finale, så for SAFF handler det nå om å håndtere situasjonen raskt. De har strengt tatt gjort det allerede; det ble gjort onsdag 26.august når de ga sitt endelige svar rundt situasjonen og dermed hvordan Örebro måtte forholde seg til den. Det valgte altså ÖBK å se vekk fra – noe man strengt tatt aldri bør gjøre med et overordnet organisatorisk ledd som SAFF er for klubbene, selv om man er uenig. Da bør det i tilfelle omhandle langt mer alvorlige etiske dilemmaer enn dette er. Nå gjorde de imidlertid som de gjorde, og man er i den situasjonen man er i: En vanskelig en.

Black Knights har mulighet til å anke den avgjørelsen videre til Riksidrottsnämnden, og så spørs det når det tas noen avgjørelse der. Kanskje må SAFF ta en foreløpig avgjørelse på hvem som får dra til Uppsala for å få bank av Carlstad Crusaders i finalen – dette gjenstår å se.

En ting er sikkert: Oppladningen til den svenske finalen blir annerledes enn den ideelt sett burde vært. Vi ønsker alle aktørene lykke til i det som på flere nivåer er en vanskelig sak.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x