Klart for World Games – og amerikansk fotball som invitasjonssport!

World Games, en pitteliten bror til de Olympiske Leker, står for døren. Om du ikke har fått det med deg så er du nok ikke alene, men World Games er en aktør som begynner å få noen år på baken nå. Arrangementet er organisert av International World Games Association, og gikk første gang i 1981.

Amerikansk fotball er i år, som idretten også har vært tidligere (2005), invitert som en uoffisiell aktør. Det er noe a la det demonstrasjonsidrett har vært i OL, hvor enkelte idretter som egentlig ikke er OL-gren får vise seg frem å være del av det hele allikevel.

Årets World Games går av stabelen i Wroclaw i Polen fra og med i dag 20.juli til og med 30.juli. Amerikansk fotball deltar via fire lag i en mini-turnering som foregår lørdag 22.juli og mandag 24.juli. Det er semifinaler lørdagen, med finale og bronsefinale mandagen.

The World Games 2017 Wroclaw, POL | Bridges

 

Deltakende lag

Hvem er det så som deltar? Vertsnasjonen Polen har fått en plass, og i tillegg finner vi USA, Tyskland og Frankrike. Da skulle man kanskje tro at IFAF-konflikten er over og alle er gode venner igjen, men det er altså ikke tilfelle. Det er f.eks. ikke USA sitt faktiske landslag, styrt av USA Football, som deltar. Tvert i mot er det all-star laget til Rudy Wyland og hans egenskapte forbund som nylig fikk plassen til USA Football i skygge-IFAF:

Det bør i grunnen være en god arena for Wyland og hans USA Eagles, som har lang erfaring med å stille lag til turneringer og privatkamper. Økonomisk virker det imidlertid å være en utfordring, og Wyland kjører f.eks. en pengeinnsamling på nett for å skaffe nok penger til å sende laget til World Games. Det bør vekke en viss bekymring at to dager før første kamp har pengeinnsamlingen skaffet frem $1.819,- US Dollar av et mål på $75.000,- US Dollar. Forhåpentligvis er ikke deltakelsen avhengig av det tiltaket, men snarere en refundering av pengene i etterkant. Wyland skriver at kostnaden pr. spiller for å få deltatt er rett under $3.000,- USD, så om meningen var å dekke alt med pengeinnsamlingen snakker vi om kun 25 spillere. Vi tør tippe at USA Eagles stiller med flere spillere enn det, og at deltakelsen ikke er avhengig av pengeinnsamlingen. Faktisk skriver de selv at de skal ha med 45 spillere og 10 trenere.

 

Favoritter og kjente navn

USA er normalt favoritter til slike turneringer, men da snakker vi om det offisielle laget til USA Football. Dette blir noe annet, og det er vanskelig å si hva som dukker opp av spillere. Det kan være et kanonsterkt lag, men det kan også være et lag som taper mot land som f.eks. Danmark – slik USA Eagles gjorde i en turnering arrangert i Italia for noen år siden, for ikke å glemme tapet mot Eidsvoll 1814s i 2007. I tilfelle vil de fort kunne få en tøff oppgave mot et land som Tyskland.

Det er da nettopp Tyskland som får gleden av å møte USA i semifinalen, mens Polen møter Frankrike i den andre semifinalen. Vi kjenner ikke bakgrunnen for den fordelingen, men fint for Polen ihvertfall. Frankrike er allikevel ikke smågutter, så det blir en voksen oppgave for vertsnasjonen allikevel, selv om de to andre semifinalistene fort hadde blitt hakket tøffere å bryne seg på.

Dustin Hawke Willingham, tilbake i USA Eagles-uniformen! Foto: Manuela Pellegrini.

USA Eagles sin uferdige oversikt over spillerstallen finnes her, og inneholder en rekke kjente navn sett med norske øyne. QB Dustin Hawke Willingham (tidl. NTNUI Nidaros Domers, Oslo Vikings), RB/LB Mike Garza (tidl. Kristiansand Gladiators) og DB/WR/Returmann Cody Smith (tidl. Kristiansand Gladiators) har alle fartstid fra norsk amerikansk fotball å vise til. Det i seg selv gjør det interessant for flere her til lands å følge med på hvordan det går med lagene i World Games.

 

Mediedekning

I følge World Games sin egen hjemmeside viser en rekke TV-kanaler øvelser fra arrangementet, blant annet svenske SVT. Vi har ikke greid å finne sendinger fra World Games i SVT sitt program for de dagene hvor det foregår amerikansk fotball.

Kampene livestreames, blant annet via Facebook med tysk kommentator. Det betyr at vi ikke har noen direktelinker til livestream her og nå, men vi håper å kunne legge dem ut på et senere tidspunkt. Kampene lørdag 22.juli går henholdsvis kl. 13-16 (USA vs. Tyskland) og kl. 19-22 (Polen vs. Frankrike). Kampene mandag 24.juli er lagt til kl. 13-16 (Bronsefinale) og kl. 19-22:30 (Finale). Alle kampene går på Wroclaw sin Olympic Stadium.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x