NM 2017: Finalehelgen i Oslo!

Sluttspillet for U17 er over, semifinalene for senior er over. Nå er det tid for det som for de aller fleste er høydepunktet i det norske amerikansk fotball-året: NM-finalen for senior!

Hvordan dekkes det hele? Hvor går kampen? Hva skjer, og når? Det finner du en kort oversikt på her!

 

Hva

I forfjor var det et stort sluttspill for 2.divisjon samme helg som NM-finalen. I fjor var det kun en NM-finale, og den gikk i Fredrikstad. I år ligner det på fjoråret; helgen er forbeholdt Norgesmesterskapet for senior, og da finalen. Arrangementet er tilbake i hovedstaden etter visitten i Østfold, og da på selveste Bislett stadion!

Eliteserien, hvor lagene som spiller i årets NM-sluttspill holder til, er utvilsomt det høyeste nivået av amerikansk fotball i Norge, og NM-gullet er det gjeveste man kan vinne nasjonalt. NM-finalen er en festdag hvor store deler av amerikansk fotball-miljøet i Norge samles for å se landets beste lag avgjøre hvem som er det aller beste for året.

 

Hvor

Bislett stadion. Foto: Kjetil Ree

Norgesmesterskapet foregår i år i Oslo, hvor de fleste finalene gjennom tidene har gått. Den foregår imidlertid på en arena som aldri har sett et NM for norske lag før; Bislett stadion! Det er en grunn til at vi sier «NM for norske lag», for Bislett har faktisk vært åstedet for et slags Norgesmesterskap i amerikansk fotball tidligere også: I 1945 (ja; 1945!) spilte noen lag fra det amerikanske forsvaret flere kamper på Østlandet, hvorav 3 av disse -inkludert finalen- gikk på Bislet stadion. Kampene i 1945 er også identiske med de første kampene som noensinne ble spilt i Norge, og slik sett markerer årets NM en slags retur til røttene selv om vår tids klubblag og forbund aldri har vært der før! Vi kommer tilbake med en radiodokumentar om kampene i 1945 (inkludert originale opptak fra en av kampene det året!) signert oss hos Amerikansk Fotball i morgen!

I fjor gikk forøvrig finalen i Fredrikstad som vi nevnte innledningsvis i artikkelen. NM-finalen har fra tid til annen vært lagt til forskjellige andre steder i Norge enn hovedstaden. Det vanligste har imidlertid vært at finalen har gått i Oslo, og banen som har sett flest NM-finaler gjennom tidene er Jordal kunstgress. Det er forbundet som er arrangør for finalen.

 

Når

NM-finalen går lørdag 8.juli 2017 med kickoff kl. 18:30. Det er altså en kveldskamp!

Billetter koster 100,- om forhåndsbestilt innen kl. 23:59 dagen før, og 150,- om man betaler på finaledagen. For barn under 15 år er inngang gratis. Mer detaljer om arrangementet finner du via forbundets facebook-event for kampen:

I tillegg er det verdt å merke seg at det i år er tailgating like utenfor stadion i timene før kampstart! Tailgatingen begynner offisielt fra kl. 15:00 og er en ypperlig anledning for amerikansk fotball-miljøet (og alle andre som er interessert i å følge kampen, naturligvis!) til å samles for å spise god mat, dele røverhistorier og ha det hyggelig sammen! Forbundet sendte i forrige uke ut informasjon til klubbene om herligheten, og vi sakser følgende fra deres informasjon:

 

Hvem

Foto: Max Emanuelson

Semifinalene ble spilt i helgen som gikk, og der ble resultatene som følger:

  • Oslo Vikings vs. Vålerenga Trolls: 39-32
  • Åsane Seahawks vs. Eidsvoll 1814s: 27-44

Dermed er det de to mangeårige rivalene Eidsvoll 1814s og Oslo Vikings som møtes i finalen! Du kan lese mer om lagene her:

Vi kommer tilbake med ytterligere artikler om lagene i løpet av de kommende dagene 🙂

 

Dekning

De siste årene har finalen vært livestreamet, i tillegg til at vi her hos Amerikansk Fotball har gjort et livesenter med tekst, bilder, film og livestreaming av intervjuer og analyse som kommer i tillegg til livestreamen av kampen (2015 her og 2016 her).

I år blir det ikke behov for det! Forbundet har jobbet på plass en avtale med TV2 som gjør at finalen går direkte på TV2 Sportskanalen! Dermed er dekningen for de som ikke er på stadion sikret via fjernsynsapparatet. Det er forøvrig en av de to studiovertene fra vår dekning i fjor, Travis Cornwell, som er ekspertkommentator under TV2 Sportskanalen sin sending.

Her hos Amerikansk Fotball ser vi da ikke noe behov for et livesenter slik vi har kjørt det de siste par årene, men vi er tilstede hele dagen og satser på å legge ut bilder på Instagram-kontoen vår underveis, i tillegg til at vi gjør intervjuer og filmer med tanke på oppsummering i kjølvannet av kampen – altså i de påfølgende dagene.

I tillegg til dette legger vi ut en rekke forhåndsartikler i dagene som kommer! Du vil få bli bedre kjent med noen av profilene hos de to finalelagene, i tillegg til at vi som vanlig gir våre tanker om kampen og hvordan den vil kunne utarte seg!

Vi gjør dessuten oppmerksom på at forbundet har satt opp en egen webside for årets NM-finale, og den finner du her.

Husk også at du kan bruke hashtag #amerikanskfotball på Twitter og Instagram hvis du selv er tilstede og vil bidra med dine synspunkter og inntrykk av det du ser! Det er kun i Norge at sporten vår heter amerikansk fotball, så da er #amerikanskfotball en veldig grei generell hashtag å bruke for alt som gjelder sporten her også 😉

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x