Nordisk Mesterskap på U19: Uten Norge

u19-nordisk-2016

I dag er det kickoff for Nordisk Mesterskap i amerikansk fotball for U19-landslag! Nok en gang går mesterskapet uten norsk deltakelse, mens Sverige, Finland og Danmark er representert slik de stort sett alltid har vært.

Nordisk Mesterskap har gått annethvert år siden 1995. Norge har deltatt en rekke år, med noen opphold underveis. Av de andre tre landene kjenner vi kun til at Sverige (ufrivillig) gikk glipp av mesterskapet i 1999, hvor Russland gikk inn som erstatter for svenskene og for en stakket stund var del av Norden.

Norge har ikke deltatt med U19-landslag siden vi selv arrangerte Nordisk Mesterskap i Kristiansand i juli 2009. Årene går fort; det er altså hele 7 år siden. Etter det vi erfarer foreligger det planer om oppstart av U17-landslag i 2017 som kan komme til å gli videre over i et U19-landslag i 2018. Det spilles Nordisk Mesterskap annethvert år, med U17 i 2017 og det neste U19-mesterskapet i 2018.

norge-u19-2007-oppvarming
Norge U19 varmer opp under Nordisk 2007

Om Norge satser på en slik bølg-og-dalbane-modell i fortsettelsen vites ikke, men de neste par årene gir ihvertfall håp om at det dukker opp et program hvor rammen (stab, treningsoppsett, terminologi m.v.) i det hele kan ligge fastlagt over tid.

Sverige er regjerende Nordiske mestere, og må på bakgrunn av det og det faktum at de har vunnet Nordisk fire ganger på rad nå, finne seg i et favorittstempel før helgens turnering i Vantaa, Finland. De seneste årene har disse tre landslagene vært ganske jevne, etter at det første årene med Nordisk Mesterskap var store forskjeller mellom Sverige og Finland i toppen og Danmark og Norge i bunnen. Danskene har gjort en solid jobb med landslag i mange år nå, og utviklingen har vært deretter. Dermed er virkeligheten i dag en annen, hvor danskene er i stand til å hamle opp med de aller fleste på en god dag.

Turneringen består av tre kamper, etter følgende oppsett:

  • Torsdag 20.10.16: Finland vs. Danmark
  • Fredag 21.10.16: Danmark vs. Sverige
  • Lørdag 22.10.16: Finland vs. Sverige

Det er selvfølgelig fint for vertslandet å få en hviledag mellom sine kamper, mens Sverige på sin side får en ekstra dag å scoute på før de er i aksjon første gang. Alle kampene er livestreamet, og den første av dem, med kickoff torsdag kl. 17:00 norsk tid, finner du her:

DEN - FIN / U19 Nordic Championships

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x