Norway Summer Games – går uten turnering i amerikansk fotball

Tidligere i år gikk det ut informasjon om at en klubb-turnering i amerikansk fotball skulle være en del av Norway Summer Games. Det blir ikke tilfelle.

Norway Summer Games; en multi-sport festival

Norway Summer Games er et nytt arrangement med ekstremt høye ambisjoner, og som vil være Skandinavias største «multi-sport festival». Årets Norway Summer Games er det første, og har som mål å samle 5.000 deltakere – med 10.000 som mål i kommende år. Årets utgave er lagt til 8-13.august.

Norway Summer Games ble offisielt lansert på en pressekonferanse i begynnelsen av året, hvor prosjektleder Kevin Juhl-Thomsen stod side ved side med Kristiansand sin ordfører og flere sentrale idrettspersoner i byen. Som et initiativ tatt fra Kristiansand Idrettsråd var det kanskje ikke så rart at også byens øverste politiske leder deltok, selv om han var klar på at det foreløpig ikke var gitt noen klare økonomiske løfter fra kommunens side. Ambisjonene for arrangementet ble lagt frem, men på konkrete spørsmål virket det som om svarene var noe mer diffuse. Fædrelandsvennen (se deres artikkel «Norway Summer Games – med potensial til å bli størst i verden» her) fikk f.eks. følgende svar rundt det økonomiske:

– Hvor mye skal dere be kommunen om?

– Vi går ikke ut med tall, før sånne ting er klar, sier Juhl-Thomsen og ler.

– Hva er budsjettet som ligger i bunnen?

– Det er tilsvarende planene, sier Juhl-Thomsen, som ikke vil ut med hvor mye festen vil koste.

– Vi har et budsjett, det er lagt, og vi har sendt det til de instanser som vi har søkt midler hos, sier han.

Arrangementet finner sted i Kristiansand, og er i utgangspunktet et initiativ hvor man har forsøkt å få med seg alle idrettsklubbene i byen på arrangør-siden. Kristiansand Gladiators er en del av dette, og skulle sammen med Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF) være på arrangør-siden for amerikansk fotball. I mars ble det kjent, via det danske forbundet av alle aktører, at dette skulle finne sted, og tidlig i april offentliggjorde både NAIF og Kristiansand Gladiators at man skulle være arrangør av tidenes første klubb-turnering for amerikansk fotball i Norge. Også Norway Summer Games selv gikk ut med informasjon 7.april om at det var åpnet for påmelding.

For amerikansk fotball sin del var ambisjonene altså klare; det var et turneringsformat med mange lag man satset på, og med U13, U15 og U17 som målgruppe:

Fra Norway Summer Games sin hjemmeside.

Vi er litt usikre på hva som menes med tidenes første og klubb-turnering, da det har vært arrangert diverse turnerings-formater i Norge også tidligere (eksempelvis John Bull Bowl, Spring Bowl), men uansett var tanken bak god og målgruppen innen juniorfotballen burde være mulig å nå.

 

Ingen turnering allikevel

Slik har det tydeligvis ikke gått. Påmeldingsfristen gikk ut 15.juni, og når vi undersøkte status 15.juli lå det ikke noe turneringsoppsett på Norway Summer Games sin webside. Ved å klikke seg inn på programmet til Norway Summer Games og filtrere på idretten amerikansk fotball får man pr. dags dato bare opp teksten «Sorry, no matches were found based on your search criterias»:

Nærmere undersøkelser gjør at vi nå erfarer at det ikke blir noen klubbturnering, og årsaken er for få påmeldte lag. Kristiansand Gladiators kommer imidlertid til å være tilstede under Norway Summer Games, om enn i en annen kapasitet enn først tiltenkt.

 

Arrangement i motbør

Også hele arrangementet, altså Norway Summer Games, ser ut til å bli amputert kontra de opprinnelige planene for dette året. For flere måneder siden ble det kjent at et par av de store idrettene, fotball og håndball, trakk seg ut fra arrangementet. Fotballklubber i Kristiansand var skeptiske til de store ambisjonene og måten dette var tenkt gjennomført på. En rekke fotball- og håndballklubber i regionen gikk så langt at de via et brev til Kristiansand idrettsråd ba Norway Summer Games om å droppe deres idretter fra arrangementet.

Det viser seg da også at målet på 5.000 deltakere nok ikke vil bli oppnådd. I midten av juni rapporterte media om at man fortsatt mangler rundt 3.500 deltakere fra å nå det målet, og altså er nærmere 1.500. Det er selvfølgelig fortsatt et anseelig antall, og det skal bli spennende å se om Norway Summer Games er et arrangement som kommer til å vokse i årene som kommer, eller om det blir en døgnflue hvor ambisjonene var umettelig store kontra hva som faktisk lot seg gjøre på kort sikt.

 

Kostnader ved å delta

For amerikansk fotball sin del var det lagt opp til et turneringsoppsett med fokus på påmelding av lag. Kostnadene for det var også satt, og ganske betydelige:

I tillegg måtte man som deltaker også betale en egen sum individuelt:

Vi ser ikke vekk fra at kostnadsnivået, og kostnadsmodellen hvor man har flere summer som skal koordineres for deltagende klubber og deres medlemmer, kan ha bidratt til å minske antallet påmeldinger.

Vi håper at Norway Summer Games kommer sterkere tilbake neste år, og da gjerne med en turnering for amerikansk fotball som del av konseptet! Slik blir det imidlertid ikke i 2017.

 

PS! Vi har tatt kontakt med arrangøren for å få en offisiell tilbakemelding rundt opplysningene om klubbturneringen i amerikansk fotball, foreløpig uten respons. Vi antar manglende respons kan ha sammenheng med ferieavvikling.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x