SB Nation Longform – mange gullkorn, en kjempemiss

SB Nation - Who is Daniel Holtzclaw.

I de to ukene som er bak oss har det stormet rundt den kjente nettsiden SB Nation og deres seksjon for lange artikler. Såkalt ‘Longform’ er artikler som er svært lange og som går i dybden. Skjønt; ikke alltid viser det seg…

På tirsdag for to uker siden publiserte SB Nation sin siste artikkel innen ‘Longform’, en svært stor artikkel på ca. 12.000 ord med tittelen «Who is Daniel Holtzclaw?». Lite visste SB Nation sin redaktør for Longform-vertikalen, den svært erfarne Glenn Stout, at det både skulle bli den siste artikkelen deres. Han burde visst det.

Hvorfor skaper en artikkel om en fyr ved navn Holtzclaw slike enorme bølger at skribenten, Jeff Arnold, aldri får skrive for SB Nation igjen og Associated Press avslutter sitt samarbeid med ham? At redaktøren Stout blir suspendert? At hele den delen av SB Nation som dette ble publisert hos, suspenderes på ubestemt tid – og kanskje legges ned for alltid?

Det starter med at Daniel Holtzclaw ikke bare er en tidligere linebacker hos Eastern Michigan (som artikkelen i stor grad sentrerer rundt), og ikke bare er en tidligere politimann. Han er politimannen som utnyttet stillingen sin til å foreta seg en serie utpressinger og ble serie-voldtektsmann, og nå dømt til fengsel for resten av livet som en følge av sine handlinger.

Det var denne personen journalisten Jeff Arnold bestemte seg for å skrive en svært omfattende artikkel om for SB Nation, med Glenn Stout som ansvarlig redaktør som selv leste igjennom og sørget for korreksjoner underveis. Det var bare ett stort problem med tilnærmingen: Arnold gjorde et eksepsjonelt ensidig og dårlig forarbeid, som følgelig resulterte i en eksepsjonelt ensidig og dermed dårlig artikkel.

En ensidig og dårlig artikkel kunne nok passert uten særlig mye etterdønninger hvis det ikke var for at artikkelen i stor grad fremstår som en rekke unnskyldninger for Daniel Holtzclaw, intervjuer de som stod ham nær uten å stille dem særlig mange vanskelige spørsmål, og tilnærmet fullstendig ignorerer at Holtzclaw er en dømt gjerningsmann med en haug ofre. Offere som ikke kommer til orde i artikkelen, og som glemmes når Jeff Arnold beskriver smerten til Holtzclaw og hans familie som en følge av saken.

Et problem med den smerten er at den ikke er påført av ofrene – den er påført av Holtzclaw sine egne handlinger. Det tar ikke artikkelen hensyn til, og dermed fremstår det hele som et forsvarsskriv.

Dette er ikke ‘Making of a Murderer‘. Vanskelige spørsmål belyses ikke fra flere sider. Lengden på artikkelen er ikke identisk med dybde. Antall ord er ikke kvalitet. Det er verdt for flere av oss å huske på, både når vi leser og når vi skriver.

SB Nation Longform bommet voldsomt på det denne gangen, og som del av et stort konsern -Vox Media- med mange hensyn å ta, ser det ut til å ha vært fatalt for dem som nettsted (og da snakker vi altså om Longform-vertikalen, ikke hele SB Nation). Man skulle tro at et nettsted som har bidratt med svært mange utrolig gode artikler overlever én skikkelig dårlig, men her er overtrampene både i artikkelen og prosessen frem til publisering såpass voldsomme at det faktisk ikke er sikkert.

«Who is Daniel Holtzclaw?» fikk ligge åpent på nett i 5 timer før den enorme mengden av negative tilbakemeldinger førte til at alarmklokkene ringte hos SB Nation og de fjernet artikkelen. Nå ligger en unnskyldning på URLen istedenfor.

Originalen finnes imidlertid på nett fortsatt, i arkivert form. Det er en av tingene med dette store internettet; om noe er publisert, så er det gjerne tilgjengelig for ettertiden i en eller annen lagret form. Så også her.

Jeff Arnold har publisert en unnskyldning. Andre medier har naturligvis allikevel sett nærmere på det hele, spesielt fordi SB Nation er en stor og betydelig aktør innen sportsjournalistikk på nett, og denne saken sier en del om hvordan publiseringsprosessen hos SB Nation er.

Den går i fremtiden uansett uten Glenn Stout, som etter fire år (2012-2016) som redaktør for SB Nation Longform er ute. Vi skreiv innledningsvis i artikkelen at han er suspendert, og det er den offisielle versjonen foreløpig. Stout har imidlertid oppdatert sin egen webside og sosiale media med at han har forlatt skipet:

Glenn Stout left job at SB Nation Longform

SB Nation selv har også gjort det klart at suspensjonen er en formalitet i veien til avslutning av arbeidsforholdet. Ettersom Stout har vært selve drivkraften bak SB Nation sin satsing på ‘longform’, er det ingen tvil om at den delen av SB Nation henger over stupet selv også.

Deadspin er, ikke overraskende, blant de som griper fatt i det hele. Deres, og enkelte andres, saker om «Who is Daniel Holtzclaw?» finner du nedenfor. For den som har et snev av interesse for sportsjournalistikk er mye av dette interessant lesning (inkludert om man leser Deadspin sin artikkel noe kritisk – den er i stor grad et angrep på SB Nation spesielt og ‘longform’ generelt):

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x