Seniorligaene i Norge får nye navn fra 2018 av!

Vi gjør oppmerksom på at dette var den ene av de to Aprilspøkene våre i 2017!


Vi kjenner dem som Eliteserien, 1.divisjon og 2.divisjon. Tidligere het det 1.divisjon og 2.divisjon. Nå skal seniorligaene innen amerikansk fotball her i Norge få ny språkdrakt nok en gang!

Mens forrige endring skyldtes et ønske om ytterligere seriøsitet og ansikt utad, kommer endringen nå som en respons til en stadig økende bekymring for lag som trekker seg i hytt og pine. Det har vi sett en rekke eksempler på i flere år, men særlig 2016 og 2017 har sett dette eskalere. Eksempelvis:

I tillegg kom en heftig debatt om flytting av lag opp i Eliteserien i fjor høst; en debatt som utvilsomt fikk nytt vann på mølla når NTNUI Nidaros Domers for en del uker siden trakk seg fra toppnivået:

 

«Ja; vi må se det fra klubbenes perspektiv!»

Tilfeldig bilde av tilfeldig norsk lag. Foto: Øyvind Aasgård

Det har blitt ropt fra barrikadene (eller ihvertfall i kommentarfeltet til noen av våre saker på Facebook. Potato, potatoe.) om at forbundet må komme ned fra sin høye hest og lytte til klubbenes egne ønsker for sine lag, fordi klubbene kjenner lagenes muligheter best. En anonym kilde i forbundet sier følgende til oss om det:

Det ville naturligvis bety like mange divisjoner som det finnes lag, så det er selvsagt uaktuelt som eneste hensyn. Men ja, vi må se det fra klubbenes perspektiv. Det har vi egentlig gjort i alle år; vi er alle selv fra klubbene selv om det kan være lett for andre å glemme. Men når vi nå skifter navn på seriene, er det for å vise radikalt mye mer forståelse for klubbenes mentale verdensbilde.

Det eksisterer altså en bevissthet om klubbenes ønsker om å bli hørt også når de stemmer for andre ting enn det de mener å stemme for, eller på andre vis kan tenkes å ha blitt forledet inn i synden. Forbundet ønsker å vise dette tydelig, og det begynner med et navneskifte på de tre seniordivisjonene.

En komité nedsatt av forbundets øverste de facto politiske leder, altså generalsekretæren, har jobbet frem forslaget etter å ha rådført seg med en annen komité bestående av klubbrepresentanter. Ettersom nær sagt alle i forbundet har bakgrunn i klubbene, har sistnevnte komité bestått av de ansattes fagforeningsrepresentanter. Dette har i følge forbundet en kost-nytte effekt, og man har sluppet reiseutgifter til rådførings-komitéen.

Hvem som har sittet i selve Navneforslags-komitéen vil forbundet først ikke besvare, men våre undersøkelser tyder på at det har vært identisk med Serieutvalgets mest aktive representant, og vært en enmanns-komité.

 

Hva er så navneforslagene?

Får endringen en reaksjon? Foto: Henning Ringlund

Forbundet har hatt et sterkt ønske om å vente med presentasjonen av navneforslagene til høstens Ledersamling. Vi har etter diskusjoner internt i redaksjonen kommet frem til at denne endringen fortjenes å bli diskutert på et grasrotnivå lenge før den tid, nettopp for å unngå at ledere samles og tar avgjørelser for deretter å angre seg når de kommer tassende hjem til klubben sin og skal gjenfortelle hva de har vært med på. Her får alle ledere dermed en ypperlig anledning til å få korrigeringene fra medlemsmassen i forkant snarere enn i etterkant!

Navnene i dag er altså:

  • Eliteserien
  • 1.divisjon
  • 2.divisjon

Navnene vil fra 2018 bli:

  • Middels Alvorlig-ligaen
  • Ikke så seriøst-ligaen
  • Sørpebunnen-divisjonen

I rapporten skrevet av Navneforslags-komitéen foreligger det en grundig begrunnelse for navneforslagene, og det gjengir vi essensen av nedenfor.

 

Hvorfor disse navnene?

Navneforslags-komitéen skriver i sin rapport at det virker å være «en betydelig mental blokkering hos en rekke klubber» når det gjelder Eliteserien og et potensielt opprykk dit. «Det virker ikke som om det er de faktiske kravene i Kampreglementet som utgjør hindringen, men navnet og holdningen til hva Eliteserien faktisk er» som gjør utslaget.

Amerikansk Fotball får også sin del av skylda for det hele, og nevnes som «en kattalysator for opphausing av nivvået i våre medlemmers bevissthet». Rapporten skriver også at det derfor har vært en bevisst strategi fra forbundets side om å «ikke bruke mye energi på å formidle om våre aktiviteter til Amerikansk Fotball eller andre interessenter som kan tenkes å bedrive slik opphausing», men også at «dette er ikke en ønskelig strategi å drive med de neste 5-10 årene i samme grad som før». Det sistnevnte setter vi i Amerikansk Fotball naturligvis pris på.

Illustrasjonsbilde: Et lag fra Sørpebunnen og et fra Ikke så seriøst-ligaen. Foto: Lukasz Kadziolka

For å møte den beskrevne mentale blokkeringen på en måte som gjør at nyopprykkede klubber ikke mister 40-60% av spillerstallen, vil man da få på plass de nye divisjonsnavnene som en ramme som gjør det umulig å overdrive hvor seriøst det hele er. Det er da også bakgrunnen for navnene på de to øverste nivåene: Middels Alvorlig-ligaen (altså Eliteserien) og Ikke så seriøst-ligaen (1.divisjon).

Når det gjelder 2.divisjon, så legger komitéen vekt på at «man i bunnivået trenger en innebygd motivasjon til å ønske opprykk i selve navnet. Det mener vi å ha oppnådd med å kalle den Sørpebunnen». Det kan vi trygt si oss enige i; kun enkelte gjørmebrytingsentusiaster vil insistere på å bli værende i en slik divisjon, tror vi.

Rapporten inneholder ellers ingen endringsforslag på innholdet i seriene, da dette er utenfor Navneforslags-komitéen sitt mandat.

 

Reaksjoner?

Hvordan vil så disse navnene bli mottatt? Ledersamlingen i slutten av november er stedet hvor forbundet håper å få sementert det hele, og stedet hvor sterk motstand må til for at navne-endringene ikke skal skje. Vi ser nok for oss at noe motstand vil eksistere, slik det gjør til enhver endring. Samtidig har navnene unektelig noe for seg om man vil endre holdningene til lavpannede klubbledere og spillere, trenere, vanngutter, hobbyjournalister og andre som kan tenkes å tro at det krever litt for mye å ta steget opp mot toppnivået i norsk amerikansk fotball.

Spørsmålet er naturligvis om det er der kjernen i problemet ligger, men ett sted må man uansett begynne.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x