Utskiftning av mesterskapspokal skaper støy i Sverige!

Svenskene skifter pokal av høyst besynderlige årsaker som vekker en interessant debatt om politisk korrekthet og forskjeller mellom kjønnene. Eller..?

Pokalen som skiftes ut. Utsnitt bilde i Värmlands Folkblad.

Å vinne sitt lands nasjonale mesterskap betyr mye for mange. Så også i Sverige. Der har de i tillegg hatt en flott pokal i mange år, men nylig kom nyheten om at den skiftes ut. Ikke fordi den er utgått på dato, men av andre årsaker. Den årsaken som er oppgitt virker mildest talt oppsiktsvekkende. Vi sakser fra Twitter:

For ordens skyld: Kristian Elisson er leder for det svenske amerikansk fotball-forbundet, SAFF. Man må kunne gå ut fra at han har oversikten rundt årsakene bak beslutningen som nå skaper støy. Som man kan se av passiaren ovenfor har vi ikke oversatt teksten fra svensk til et mer forståelig språk, så om du er usikker på essensen så er den denne: SAFF bytter ut mesterskapspokalen for herrene.

Nåværende damepokal i Sverige

En viktig del av årsaken er at damespillere er snurt over at deres pokal ikke er identisk med herrenes. Det skal legges til at Elisson et annet sted i diskusjonen også nevner reparasjonsbehov og en feilstavet inskripsjon som andre delårsaker til at man skal ha ny pokal, men det skinner igjennom at ønsket om en damepokal som er like stor som herrepokalen er den drivende faktoren.

Om dette låter for rart til å være sant: Det er det altså ikke. Svenskene har ikke en egen dato for 1.april.

Derimot har de mange som har meninger om mye, og synspunktene lot ikke vente på seg når dette kom frem heller. Det viser seg at en facebook-diskusjon hvor enkelte damespillere ytrer misnøye med at deres SM-pokal er mindre enn herrenes SM-pokal, var en viktig del av utgangpunktet for det hele. Man velger altså å skille seg med 30 års historikk på herresidens pokal fordi noen greier å lage politikk på Facebook av størrelsen på en annen pokal versus den mest meritterte pokalen svensk amerikansk fotball har.

Å kalle reaksjonen en Twitter-storm er nok noe overdrevet med tanke på hva volumet har vært, men det er ingen tvil om at det representerer en del synspunkter og tanker som man med fordel kunne hatt i det svenske forbundet før man gikk til innkjøp av nye pokaler med den bakgrunnen som oppgis. Her er noen av synspunktene som dukket opp:

1st world problems vil noen si (og det ble selvsagt også sagt), uten å reflektere over at man selv har tid til å kommentere dét istedenfor å egenhendig redde verden. Faktum er at i andedammen som idretten amerikansk fotball representerer i Skandinavia, så er pokalen for det nasjonale mesterskapet i hver nasjon et bindeledd mellom dagens lag og historien – både tilbake i tid og fremover i tid. Man skriver seg inn i historien når man vinner, og laget er del av en historie vi alle håper skal kunne sees tilbake på i de kommende hundre år++ også. Da blir et slikt klenodium som en pokal plutselig symbol for noe langt mer.

Et annet moment som nevnes i diskusjonen, er det faktum at endringen kommer et par uker før pokalen skal deles ut for året. Å få på plass nye pokaler er normalt noe som faktisk tar tid, og man kan se for seg at dette egentlig må ha vært under bearbeidelse en god stund – og dermed kunne varsles langt tidligere.

Vi noterer oss at svenskene får seg en ny pokal eller to. Spørsmålet er: Hva skjer med den gamle herre-pokalen og dens 30ish-årige historie?

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x