Washington gir nøklene til Kirk, er slemme med RG3

RG3 down for the count

I USA er det interessante dager i nasjonens hovedstad, Washington. Etter at de draftet Robert Griffin III, sørget for å overforbruke ham helt til han var alvorlig skadet, og deretter ble sure fordi han ikke viste seg å gjenta college-suksessen steg for steg på banen, har såpeoperaen steget til stadig nye høyder.

Når Jay Gruden kom inn som lagets trener før 2014-sesongen arvet han en RGIII, som han gjerne kalles for enkelhets skyld (eller RG3 for de av oss som sliter med hele 5 tegn), som nok både hadde litt i overkant store forventninger på seg til tross for å ikke være omringet av sportslige superstjerner som tilsammen utgjorde et sterkt lag, og som kanskje hadde hørt i overkant mye på agenter, venner og tilbedere som satte ham på en meget høy pidestall.

Samme år som RGIII ble draftet i 1ste runde av Washington, draftet daværende lagledelse også en QB i 4de runde. Kirk Cousins heter han, og når RGIII et godt stykke ut i rookie-sesongen gikk ned for telling bak en sliten offensiv linje, så viste Cousins at også han kunne ha noe i NFL å gjøre. Det ble begrenset sjanse for ham til å vise hva han stod for, men frøet var sådd.

Kirk Cousins
Kirk Cousins – nå gjelder det!

Nå har hovedtrener Jay Gruden, etter å først ha ofret Robert Griffin III bak en horribel offensiv linje i en av forsesongs-kampene, funnet ut at Washington er Kirk Cousins sitt lag. Har Gruden plutselig funnet uventet gull siden han bytter QB? Det gjenstår å se. Lagets tidligere hovedtrener Mike Shanahan gikk umiddelbart ut med støtte til Cousins, som han i samme slengen deklarerte at kan være en topp 10-QB i NFL.

Hvem er det egentlig Kirk Cousins skal erstatte? La oss ta en kikk på hva Robert Griffin III har gjort i NFL:

  • NFL Offensive Rookie of the Year 2012
  • Valgt til Pro Bowl 2013 (altså etter 2012-sesongen)
  • QB-rating på 90.6 så langt i NFL-karrieren
  • 40 TD-pasninger mot 23 interceptions
  • 8.097 passing yards
  • 8 rushing TDs, 1.480 yards på løp

Hvordan ser Kirk Cousins sine prestasjoner i NFL ut så langt? La oss sammenligne:

  • QB-rating på 77.5 så langt i NFL-karrieren
  • 18 TD-pasninger mot 19 interceptions
  • 3.030 passing yards
  • 56 yards på løp

Okej…det er åpenbart ikke disse statistikkene Jay Gruden og hans trenerstab har valgt å skifte startende QB på bakgrunn av. Nå skal vi legge til at svært mye av de gode tallene for Robert Griffin III kom i hans første sesong i 2012, og deretter har det vært en gradvis forverring. For Cousins sin del var det bra tall det lille han fikk muligheten til å vise i 2012, mens det egentlig var først i 2014 at han virkelig fikk prøve seg. Det gikk så som så, men vi tør påstå at det totalt så bedre ut enn det bildet vi malte i kulepunktene ovenfor. Samtidig; vi snakker om denne karen:

Cousins INT 2014-10-1216_44_09

Den store debatten rundt Washington har i forsesongen gått på måten hovedtrener Jay Gruden behandler Robert Griffin III. Det er ingen som tviler på at det er en isfront mellom de to, og at Gruden nok helst skulle sett at RGIII ikke var en del av laget hans. Problemet er at Redskins ofret halve fremtiden sin for å handle seg opp til 2.valget i 1.runde av 2012-draften slik at de kunne få tak i Robert Griffin III. Så selv om han presterte flott i sin første sesong, og har gjort mange gode prestasjoner også etter det, så snakker vi om en fyr som kostet klubben hans 3 førstevalg (#6 i 2012, #22 i 2013, #2 i 2014) og 1 andrevalg (#39 i 2012). Da skrus forventningene i taket, både på og utenfor banen.

Utenfor banen har det vært en del krøll, og RGIII har ikke gjort ting enklere for seg selv med utsagn om at han er den beste QBen i NFL, når han strengt tatt har en del å bevise. Slike utsagn, som nok helst sier noe om fokuset og det å sette press på seg selv, kan mistolkes til å være selvopptatthet og feil fokus. En del situasjoner de senere årene, hvor Griffin III blant annet ikke tok en forventet leder-rolle når det gjaldt ansvar mens det gikk dårlig for laget, lot lagkamerater og trenere i stikken i kommentarer til media, og lignende mangler på takt og tone har bidratt til et bilde som kanskje ikke er helt uriktig i forhold til selvopptatthet. Det kan se ut som om Jay Gruden for lengst har bestemt seg for at det er slik det henger sammen, og det har ikke hjulpet relasjonen hans med en QB som nok samtidig var i overkant eierens gullgutt når Gruden kom inn.

Nå har Gruden i grunn satset alt på ett kort i form av Cousins. Årsaken til QB-byttet er begrunnet med at Kirk Cousins gir Washington størst sjanse til å lykkes her og nå. Skulle Cousins lykkes på banen, så skaffer det Gruden arbeidsro. Om han ikke lykkes, så står Jay Gruden i en svært vanskelig situasjon, med en eier (Daniel Snyder) som helst skulle sett dyrekjøpte Robert Griffin III på banen, og med en tilhengerskare som da trolig vil oppleve at de har sett igjennom Grudens personlige vendetta mot en enkelt spiller.

Dette blir spennende, for alt står og faller på Kirk Cousins.

KirkCousinsHumpingCelebration

Eller egentlig; på hans offensive linje 😉

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x