Eliteserien All-Stars 2022

Sesongen over, og for åttende gang kårer vi årets lag i vår øverste divisjon i amerikansk fotball her i Norge. Her har du Eliteserien All-Stars 2022! 

Hvordan vi gikk fram:

For å sikre at utvelgelsen ikke ble altfor subjektiv måtte vi forbi våre egne meninger. Derfor spurte vi i år som tidligere år hovedtrenerne på Eliteserie-lagene om hvem de ville nominere. Alle trenerne kunne nominere 25 navn (11 offense, 11 defense, 2 special teams og 1 coach). De kunne ikke nominere navn fra sitt eget lag. Vi fikk inn stemmer fra alle fire lagene (1814s, Gladiators, Trolls og Vikings), og for vår del har vi kun fungert som en stemme inn i dette i ‘tie breaker’-scenarioer som av og til oppstår når en eller flere spillere har like mange stemmer. Mer om det rett nedenfor.

Prosessen har vært noenlunde demokratisk hvor de med flest nominasjoner har fått sin plass. En spiller kunne maksimalt få tre nominasjoner (fra de tre andre klubbene, ettersom det ikke er tillatt å nominere fra sin egen klubb). I år var det elleve spillere som ble nominert av alle de andre klubbene og dermed var garantert en plass på All-Star laget. I brorparten av de andre tilfellene er det to stemmer man har mottatt. Totalt 46 spillere fikk stemmer i år. Det hører med til historien at trenerne kan nominere en og samme spiller både i angrep, forsvar og på special teams, og i enkelte tilfeller skjer det. I andre tilfeller får vi inn stemmesedler med noe mer begrenset antall enn de 25 plassene det er på All-Star laget. Det er imidlertid tydelig at det i 2022 har vært tenkt grundig før stemmesedlene er sendt inn!

Finter seg hele veien inn for første gang: WR/RB/QB/KR/PR Mads Hilton, Vålerenga Trolls. Foto: Henning Ringlund

For å gjenta oss selv; sluttresultatet vi har kommet frem til er summen av hva trenerne for Eliteserie-lagene mener var de beste spillerne i år. De som er plukket ut har derfor god grunn til å føle seg trygge på at de forsvarer plassene på All-Star laget. Det finnes naturlig nok flere spillere som har gjort det bra, men vi har ikke satt opp noen ‘honorable mentions’-liste: Kun de som er stemt frem til All-Star laget er å finne her. Det betyr også at det er noen som mangler og som fint kunne forsvart en plass på laget, men faktum er at de da ikke har fått like mange stemmer som de som har fått en plass.

Noen spillere kan være på litt uvante posisjoner kontra det de spiller på til vanlig. Et typisk eksempel vil kunne være en cornerback som er på safety. Slike justeringer skyldes i tilfelle at det har kommet flere stemmer på spesifikke spillere, og gjerne definert som ‘DB’ fremfor CB eller FS.

I noen tilfeller er spillere flyttet litt rundt til det som for dem er sekundære posisjoner; dette gjelder først og fremst når det er flere som har fått stemmer på samme posisjon hvor den ene spilleren kun er aktuell for én posisjon, mens den andre fint kan passe på begge/flere posisjoner.

Vi har unngått å ha spillere satt opp på begge sider av ballen; en spiller er på All-Star laget enten som offense, defense eller special teams. Dette skyldes at vi vil fremheve så mange spillere som mulig blant de 24 plassene (+1 trener) på laget, og samtidig at vi vil ta hensyn til de stemmene som har kommet inn på en god måte.

Da gjenstår det bare å presentere årets utgave av ELITESERIEN ALL-STARS!

Offense:

Offense sine 11 utkårede er:

 • WR: Marlon W. Hylton, Kristiansand Gladiators
 • WR: Erlend Lien, Kristiansand Gladiators
 • WR: Mads Hilton, Vålerenga Trolls
 • WB: Tor Erik B. Stensjøen, Eidsvoll 1814s
 • RB: Jesper Haug Jørgensen, Oslo Vikings
 • QB: Michael Hall, Eidsvoll 1814s
 • LT: Jonas B. Hagerup, Oslo Vikings
 • LG: Jan Henrik Bogen, Kristiansand Gladiators
 • C: Richard Queen, Eidsvoll 1814s
 • RG: Magnus Moe, Eidsvoll 1814s
 • RT: Christian Sæterhagen, Vålerenga Trolls

Spillere merket med fet skrift mottok samtlige tre nominasjoner som var mulig å få.

Formasjonsmessig valgte vi basert på spillermateriellet å holde oss til samme oppstilling som fjorårets All-Star lag. Det er en rekke spillere her som kan spille på flere forskjellige posisjoner, og ikke minst er det spillere som egentlig fikk stemmer på flere posisjoner og som av den grunn ble rokert til det passet til en helhet vi mener er kurant og samtidig samsvarer med antall stemmer den enkelte har fått.

Det oppleves unektelig litt rart å plassere All-Star veteranen Michael Hall på QB etter årevis som dominant linebacker, men det er altså den posisjonen han ledet et lag til NM-gull på, og han var da også den som fikk flest stemmer som QB. Hall har 4 tidligere år (2017, 2018, 2019, 2021) bak seg som All-Star; alle på LB.

Seks spillere fikk samtlige nominasjoner de kunne få; begge de to Kristiansand-receiverne Hylton og Lien, samt hele fire av de fem på offensiv linje. Av de 6 var det flere som fikk nominasjon på andre posisjoner enn der de ender opp i det endelige All-Star laget, så vi snakker i mange tilfeller om spillere med evner utover å bare spille én posisjon!

En rekke av spillerne i den offensive lagdelen av årets All-Star lag har altså vært med også tidligere år, men både Hilton og Queen er ferske i All-Star sammenheng. Det samme kan på ingen måte sies om Jan Henrik Bogen, som var på All-Star laget allerede i 2014 og 2015. En spiller som Jonas B. Hagerup kan også skilte med veteran-status etter å ha vært på tilsvarende lag både i 2016, 2018 og 2021. I det hele tatt merkes det at ‘Eliteserien All-Star’ begynner å få noen år på baken som kåring; det tar rett og slett tid å lete igjennom alle tidligere kåringer for å få slike tall og statistikker korrekte!

Defense:

Defense sine 11 utkårede er:

 • DL: William Sewell, Oslo Vikings
 • DL: Petter Langdalen, Kristiansand Gladiators
 • DL: Jørgen Alnæs, Eidsvoll 1814s
 • DL: Thomas Holt Sundby, Oslo Vikings
 • LB: Raymond Myhrer, Kristiansand Gladiators
 • LB: Karl Berg, Eidsvoll 1814s
 • LB: Trent Cortazzo, Oslo Vikings
 • DB: Jacob Holten Ribert, Oslo Vikings
 • DB: Jonathan Olsen, Eidsvoll 1814s
 • DB: Christoffer B. Delgado, Vålerenga Trolls
 • DB: Lars Erik Thorsen, Kristiansand Gladiators

Spillere merket med fet skrift mottok samtlige tre nominasjoner som var mulig å få.

At defensiv linje har hatt betydning i årets sesong var soleklart på nominasjonene, og vi har endret fra fjorårets 3-4 til en 4-3 formasjon; også andre formasjoner var aktuelle selv om det var klokkeklart at 4 defensive linjemenn måtte med. Det hører med til historien at både enkelte offensive og defensive posisjoner -som RB, LB og DB- inneholdt en god bredde i antall nominerte.

Fire av spillerne i forsvaret fikk alle stemmene de potensielt kunne fått. 2 på defensiv linje, 1 på linebacker og 1 på defensiv back. Dette gjelder Vikings importspiller William Sewell og DL-veteran Thomas Holt Sundby, Eidsvolls svenske linebacker Karl Berg, samt Oslo Vikings sin solide cornerback Jacob Holten Ribert.

Enkelte gamle travere dukker opp på All-Star laget for første gang. Vi trodde det egentlig ikke fordi han har vært så solid i mange år, men etter å ha sett grundig igjennom gamle utgaver noterer vi oss at dette faktisk er første gang vi ser Thomas Holt Sundby på All-Star laget!

En del av spillerne i denne lagdelen har vært på All-Star laget før, men de utgjør et klart mindretall i år. Både Christoffer B. Delgado og Jonathan Olsen returnerer fra fjorårets utgave, mens Petter Langdalen var All-Star i 2019. Delgado er et eksempel på en spiller som utfordret formasjonsvalget; han har defensivt primært spilt OLB i år, men vi valgte til slutt 4 DBs og Delgado tar den ene av de plassene. Jørgen Alnæs returnerer til All-Star laget for første gang siden 2016, og er med det den definitive All-Star veteranen i denne lagdelen!

Special Teams:

Her er de to utvalgte Special Teams spillerne:

 • Kicker/Punter: Vegard Tysse, Oslo Vikings
 • Returner: Arne August Skovseth Søgaard, Eidsvoll 1814s

Oslo Vikings sin RB/K Vegard Tysse forsyner seg med kicker/punter-posisjonen på All-Star laget for tredje gang i karrieren; han hadde den også i 2021 og 2017. Har vi forøvrig spart den beste til sist? Arne August Skovseth Søgaard forsvarer en plass på dette All-Star laget som enten RB, WR, returmann eller DB for den saks skyld. For å justere og rokere laget til sin endelige miks er det på returmann han tar plassen, men det er vel bare å innrømme at hvis dette var et reelt lag ville Skovseth Søgaard sett godt med spilletid også i angrepsdelen av laget. Arne August er som Vegard Tysse ikke akkurat en rookie i All-Star sammenheng. Dette er sjette -6- gang Arne August er å finne som All-Star siden første gang i 2014!

Nicolay Falch Knutsen; trener med flere stoppesteder bak seg. Foto: JM Henriksen

Trener:

 • Nicolay Falch Knutsen, Hovedtrener, Kristiansand Gladiators

I vår oppfordring til lagenes hovedtrenere om å sende inn nominasjoner presiserer vi at man for trenernominasjonen kan velge en hovedtrener, koordinator eller annen assistenttrener. Som i fjor var det også i 2022 en hovedtrener som kapret plassen, og for aller første gang var det en trener fra Kristiansand Gladiators som stakk av med denne plassen!

Gladiators sin hovedtrener Nicolay Falch Knutsen er på ingen måte noe nytt navn i sporten, og har faktisk vært på All-Star laget før – da som LB for Oslo Vikings tilbake i 2014! Falch Knutsen er inne i sitt andre år som del av trenerkabalen på Sørlandet, og tok hovedtrener-rollen for Gladiators i en sesong med både oppturer og nedturer for et Kristiansand-lag i transisjon. Hans medtrenere har allikevel klart å se arbeidet Nicolay har lagt ned, og det ender altså med en All-Star plass. Det skal bli spennende å se utviklingen i så måte fremover også i 2023!

Vi gratulerer de 25 utnevnte med en plass på Eliteseriens All-Star lag 2022. Vi ønsker samtidig å si tusen takk for all vilje og hjelp fra hovedtrenerne Derek Mann, Nicolay Falch Knutsen, Le’Von Warr og Jenny Widding. De har brukt tiden sin på å gjøre seriøse vurderinger av andre lags spillere og All-Star laget ville ikke vært mulig uten deres innsats. Tusen takk!

Tidligere årganger av Eliteserien All-Stars:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x