NM-sluttspillet? La oss se på hvordan det ligger an!

I Norge er dette det man spiller for.
I Norge er dette det man spiller for.

Årets Norgesmesterskap for senior er såvidt over en måned unna oss. Kommende helg blir svært sentral for å avgjøre hvem som havner hvor og dermed har hvilken seeding på vei inn i NM-sluttspillet. La oss se nærmere på det!

 

Oppsettet

MaxEmanuelson_J9R9218
Domers og Trolls…møtes de? Foto: Max Emanuelson

Først og fremst: Norgesmesterskapet består i år av lag fra både Eliteserien og 1.divisjon. Totalt 8 lag kommer til å være i sluttspillet, etter følgende oppsett:

  • De fire beste (av fem) i 1.divisjon spiller åttendedels-finaler mot hverandre. #1 i 1.divisjon mot #4 i 1.divisjon, #2 mot #3.
  • De to beste fra åttendedels-finalene går videre mot kvartfinaler mot #3 og #4 fra Eliteserien. De to beste fra åttendedels-finalene har hjemmebane i kvartfinalene.
  • De to beste fra kvartfinalene går videre til semifinaler mot #1 og #2 fra Eliteserien. De to sistnevnte (#1 og #2 fra Eliteserien) har hjemmebane i semifinalene.
  • De to beste fra semifinalene går til Norgesmesterskapet.

Kuriøst nok begynner NM-sluttspillet allerede før Eliteserien er ferdigspilt, med åttendedelsfinalene 11-12.juni.

Deretter følger kvartfinalene 18-19.juni, semifinaler 25-26.juni, og NM-finalen 2.juli.

Rekkefølgen inn i sluttspillet avgjøres i første omgang av seriepoeng (2 for seier, 1 for uavgjort). Om to (eller flere) lag står likt så er det seriepoeng i innbyrdes oppgjør som teller, deretter poengforskjell i innbyrdes kamper. Skulle selv det være likt, så er det total poengforskjell som teller, etterfulgt av antall scoret poeng, og til sist…loddtrekning. Vi er ganske sikre på at det sistnevnte ikke er aktuelt i år!

 

Lagene

Foto: Monica Ericson
Omkamp i sluttspillet? Foto: Monica Ericson

Det er fem lag i 1.divisjon og fire lag i Eliteserien som kan ende opp i sluttspillet, og da i forskjellige posisjoner. Disse er:

  • Eliteserien: Eidsvoll 1814s, Lura Bulls, Oslo Vikings, Vålerenga Trolls
  • 1.divisjon: Drammen Warriors, Haugesund Hurricanes, NTNUI Nidaros Domers, Olavs Menn, Åsane Seahawks

Ett av disse, og da i 1.divisjon, kommer ikke til å greie å kvalifisere seg. Det er allerede klart at det vil være enten Haugesund Hurricanes (1-4) eller Drammen Warriors (0-5). Hvem av dem det blir, avgjøres kommende helg, hvor sistnevnte har hjemmekamp mot førstnevnte. Om Drammen vinner, så er de kvalifisert som #4 i 1.divisjon, om Haugesund vinner, så er de kvalifisert som #4 i 1.divisjon. Hva så med de andre?

 

Situasjonen nå

Jesse Alderfer 02 - foto Henning Ringlund
Vikings – med skjebnen i egne hender. Foto: Henning Ringlund

I 1.divisjon er det altså klart at #4 ender opp med å være enten Drammen Warriors eller Haugesund Hurricanes. #3 kommer til å være Olavs Menn (3-3). #1 og #2 er ikke fullstendig avklart før helgens oppgjør mellom Åsane Seahawks (4-1) og NTNUI Nidaros Domers (5-0) er spilt. Ettersom Domers vant hele 36-0 i Trondheim skal det imidlertid ekstremt mye (36+ poeng..) til før Seahawks kan ende opp som #1. Etter alle solemerker står vi da med følgende for 1.divisjon:

  1. NTNUI Nidaros Domers
  2. Åsane Seahawks
  3. Olavs Menn
  4. Drammen WarriorsHaugesund Hurricanes

I Eliteserien er det langt mer åpent, ihvertfall i noen dager til! Etter at Oslo Vikings slo Lura Bulls i helgen som gikk, åpnet det seg opp en rekke spennende scenarioer.

 

Logo 1814s

Eidsvoll 1814s (4-1) kan ende som #1 eller #2. Hvis de slår Oslo Vikings til helgen, eller taper med færre enn 5 poeng, så vil de ta førsteplassen og være seriemester for ca. 300de året på rad. Om de taper med nøyaktig 5 poeng, så er det den totalte poengforskjellen (hos 1814s og Vikings) gjennom sesongen som avgjør.

Om 1814s taper med mer enn 5 poeng, så ender de som #2 – forutsatt at Oslo Vikings ikke går på et tap i siste seriekamp mot Vålerenga Trolls 12.juni (mer om det seinere).

 

Logo Oslo Vikings

Oslo Vikings (2-2) kan ende som #1, #2, #3 eller faktisk også #4! Om de taper for Eidsvoll 1814s, så vil de ende som #3 basert på dårligere målforskjell i innbyrdes oppgjør med Lura Bulls (-10), vel å merke hvis Lura Bulls slår Vålerenga Trolls. Hvis Vikings taper mot 1814s og Lura Bulls taper mot Trolls til helgen, så ender Oslo Vikings som #2.

Hvis Vikings vinner over Eidsvoll 1814s men ender opp med dårligere målforskjell i innbyrdes oppgjør (Eidsvoll vant forrige oppgjør 12-7), så ender Frogner-laget som #2.

Hvis Vikings vinner over Eidsvoll 1814s med 5+ poeng i målforskjell, så har de også bedre innbyrdes målforskjell, og da ender de opp som seriemestere og #1!

Vi skal ta med at Vikings har et oppgjør mot Vålerenga Trolls 12.juni. Vi har i forklaringen ovenfor gått ut fra at de vinner det oppgjøret. Om de derimot taper den kampen, så endrer scenarioene seg – og er beskrevet under avsnittet om Vålerenga Trolls 🙂

 

Lura Bulls logo

Lura Bulls (2-3) kan ende opp som #2, #3 eller #4. Om de taper helgens oppgjør mot Vålerenga Trolls så ender de opp som #4. Selv om de og Trolls da vil ha like mange seiere, så vil Trolls ha vunnet begge de innbyrdes oppgjørene mellom lagene.

Om Bulls vinner over Trolls, så er de sikret #3, men kan ende opp som #2 hvis Oslo Vikings taper for Eidsvoll 1814s og/eller Vålerenga Trolls.

 

Trolls blinking logo

Vålerenga Trolls (1-3) sine scenarioer er delt i det som er implisitt i det som er nevnt ovenfor, og det som ikke er det. Først det som er implisitt ovenfor: De ender som #3 hvis de vinner helgens oppgjør mot Lura Bulls, og trolig som #4 hvis de taper helgens oppgjør mot Lura Bulls.

Så til det som ikke er implisitt: Trolls har to kamper igjen. De kan tape begge, vinne begge, eller tape den ene og vinne den andre. De kan altså ende 3-3, 2-4 eller 1-5.

Om Trolls ender 2-4 med tap for Lura og seier over Vikings, så har vi kastet vekk en del tid på scenarioene ovenfor. Da står vi nemlig med at 1814s er enten 5-1 eller 4-2, Bulls er 3-3, Vikings 2-4 eller 3-3, og Trolls 2-4. Da vil i tilfelle 1814s være #1, Bulls #2, Vikings sannsynligvis #3 (selv med 2-4 pga. scoreforskjell i innbyrdes oppgjør), og Trolls sannsynligvis #4 med mulighet for #3.

Om Trolls ender 3-3, med seier over både Lura og Vikings nå på tampen, så står vi med at 1814s er enten 5-1 eller 4-2, Vikings enten 3-3 eller 2-4, Trolls altså 3-3 og Bulls 2-4. Da er Eidsvoll #1, mens Vikings sannsynligvis er #2 om de er 3-3 pga. scoreforskjell i innbyrdes oppgjør mot Trolls. Skulle Vikings ende 2-4 (tap i begge de to siste kampene), så vil de faktisk ende opp som #4, da scoreforskjell mot Lura Bulls (som er det andre laget som i et slikt scenario kan være 2-4) er negativ for deres del.

 

Hva vi har å glede oss til…:

 

Åttendedelsfinaler

#1 vs. #4 i 1.divisjon: Domers vs. Warriors/Hurricanes

#2 vs. #3 i 1.divisjon: Seahawks vs. Olavs Menn

 

Kvartfinaler

Vinner av 1/8-delsfinale 1 vs. #4 i Eliteserien: TBD vs. TBD

Vinner av 1/8-delsfinale 2 vs. #3 i Eliteserien: TBD vs. TBD

 

Semifinaler

#1 i Eliteserien vs. Vinner av kvartfinale 1: TBD vs. TBD

#2 i Eliteserien vs. Vinner av kvartfinale 2: TBD vs. TBD

 

Finale

Vinner av semifinale 1 vs. Vinner av semifinale 2: TBD vs. TBD

 

 

Puh! Vi har forsøkt å holde tunga rett i munnen, og skissere de mulige scenarioene. Har vi fått det riktig? Er det noe vi har glemt/ikke tatt hensyn til? Legg igjen en kommentar hvis du har spørsmål eller noe du mener er feil (og dermed kanskje må redigeres…)!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x