Norges Topp 10-ranking etter runde 9

Var det tidenes NM-finale vi fikk se? Det kommer nok an på øynene som ser, men det var unektelig en av de aller, aller mest spennende – og ikke overraskende reflekterer årets siste ranking årets siste kamp!

WR/RB/KR/PR/DB Arne August Skovseth Søgaard – Eidsvoll 1814s personifisert. Foto: Max Emanuelson

Først noen ord om det vi har sett i runden som gikk, som altså bestod av NM-finalen 2022:

Eliteserien: Tidenes sannsynligvis mest spennende NM-finale så langt gikk av stabelen på Frogner stadion i Oslo, og innledningsvis tok Eidsvoll 1814s føringen – noe de skulle holde på i en god porsjon av kampen. Det ble allikevel aldri ujevnt, og vi satt hele tiden med følelsen av at det kunne snu i Oslo Vikings sin favør når de bare fikk litt rytme inn i spillet. En tidlig skade på WR Erik Ford, en utvisning og et konstant hardtkjempende Eidsvoll-lag gjorde imidlertid at det ikke var dagen hvor det var enkelt å havne i flytsonen.

Heller ikke 1814s var perfekte i så måte, men de ble aldri stengt ned slik man gjerne så for seg at Vikings ville kunne gjøre via god coaching i kombinasjon med talentfulle spillere og bredde i stallen. Mye var snudd på hodet i denne NM-finalen, og individuelle feil holdt liv i det gamle utsagnet fra trenerguruer som Bob O’Connor og Tom Flores om at det oftest er laget som gjør færrest store feil som vinner kampene i amerikansk fotball.

Eidsvoll 1814s gjorde imidlertid en enorm feil helt på tampen av kampen når de endte opp med det som i realiteten ble en fake punt på fjerde forsøk godt inne i egen bluezone, og Vikings takket, bukket og kvitterte da også med en TD som førte kampen til overtid. Det var en gyllen anledning til å henge med hodene og falle sammen mentalt for et Eidsvoll som fort kunne endt med å snakke om NM-finalen hvor de nesten tok Vikings-skalpen om det ikke hadde vært for en egen gigant-blemme. Istedenfor viste laget en jernvilje og nullstillingsevne som det står respekt av, scorte touchdown i en overtidsperiode hvor de selv valgte å begynne i angrep, for deretter å stenge ned et Oslo Vikings som rett og slett ikke presterte i situasjonen denne gang.

Sånn var det, sånn er det, og sånn blir det når NM-finalen 2022 ses tilbake på. There’s always next year, men i 2022 er det hugget i stein som følger: Eidsvoll 1814s er Norgesmestere!

Episode 65 av Amerikansk Fotball Podkast, med oppsummering av NM-finalen:

1.divisjon: Denne serien er ferdigspilt for året.

2.divisjon: Denne serien er ferdigspilt for året.

Her er rankingen etter niende og siste runde høsten 2022:

#10 – Gjøvik Swans
(Plassering forrige ranking: #10)

Føyk nedover 2.divisjonstabellen etterhvert, bl.a. på grunn av walkover. Tar allikevel denne plassen over walkover-tyngede Åsane Seahawks, ikke minst på grunn av seier i den eneste kampen avgjort på banen mellom lagene i 2022.

#9 – Tønsberg Raiders
(Plassering forrige ranking: #9)

Tønsberg Raiders Logo

Slo Tønsberg Raiders grundig tidlig i høst, før en runde juling servert fra Kolbotn Hunters. Deretter rammet walkover-spøkelset når Åsane ikke kom på besøk, og dett var dett for høsten 2022 i Raiders-verden!

#8 – Kolbotn Hunters
(Plassering forrige ranking: #8)

Kolbotn Hunters logo for bakgrunn

2.divisjon sitt sterkeste lag 2022: Slapp ikke inn poeng, og kun seiere i sekken når alt var sagt og gjort. Sterk sesong!

#7 – Nidaros Domers
(Plassering forrige ranking: #7)

Nidaros Domers logo

Tapte på hjemmebane i siste hinder for året når Starfighters ble for sterke for et Domers-lag som allikevel ender over Lillestrøm på tabellen pga. to seiere tidligere i år. Dette er ikke tabellen; dette er rankingen, og den baserer seg mer på sist observerte form.

#6 – Lillestrøm Starfighters
(Plassering forrige ranking: #6)

Må leve på den sterke borteseieren i Trondheim, for siste hjemmekamp gikk som det måtte gå når Olavs Menn ble langt for sterke. Igjen. Men 2023 da, kanskje?

#5 – Olavs Menn
(Plassering forrige ranking: #5)

Årets vinnere av 1.divisjon, og avsluttet det hele ganske så suverent med 40 mot smultring i siste seriekamp.

#4 – Vålerenga Trolls
(Plassering forrige ranking: #4)

Vålerenga Trolls VIF logo

En virkelig bekymringsfull avslutning på seniornivå i 2022. U17 og det faktum at klubben har lang tradisjon for å kjempe seg gjennom vanskeligheter for å komme ut positivt på andre siden gjør at det er lov å håpe på et 2023 som blir noe annet og bedre. Og Jordal. Ikke glem Jordal.

#3 – Kristiansand Gladiators
(Plassering forrige ranking: #3)

Ga mesterne 2022 tre harde quarters i semifinalen før det var slutt på kreftene, og lever med vissheten om at med en noe bredere stall i 2023 så er det ingen grunn til at laget ikke skal kunne hevde seg i konkurranse med de beste i Eliteserien.

#2 – Oslo Vikings
(Plassering forrige ranking: #1)

Falt i siste hinder, noe som utvilsomt smertet når man endte som noe annet enn Norgesmester for første gang siden 2015. Det blir en lang vinter før sjansen til å justere plasseringen dukker opp igjen, og nå er spørsmålet om man graver frem alt av motivasjon og gjør det til tidenes offseason eller ei. Kjenner vi denne klubben rett så benyttes irritasjonen over tapet konstruktivt.

#1 – Eidsvoll 1814s
(Plassering forrige ranking: #2)

Eidsvoll 1814s Logo

Eufori er vel muligens det korrekte ordet for å beskrive hvordan det så ut med Eidsvollingenes øyne når dommeren signaliserte kampslutt og dermed klubbens første NM-gull på seniornivå siden 2013. Lite er så givende som å slite seg til en seier mot alle odds, og samtidig fortjene sluttresultat og gullmedalje. Det kan 1814s ta med seg inn i 2023, for man avslutter 2022 som mester og Norges #1 rangerte lag!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x