Pre-season ranking – Norske seniorlag

Endelig er vi tilbake! Og endelig er vår ranking av norske seniorlag tilbake. Dette er noe vi ikke har gjort siden 2017-sesongen, men fra årets sesong vil vi igjen rangere de beste lagene i Norge. Dette blir årets første ranking, men vi vil publisere ukentlig igjennom hele sesongen i etterkant av hver eneste serierunde helt frem til NM finalen!

En ranking vil alltid være subjektiv, men for å ikke gjøre den personlig vil jeg ikke være alene om dette. Jeg har satt sammen en ranking-komite bestående av flere personer som følger norsk amerikansk fotball tett. Disse vil hver uke sende meg det de mener er riktig ranking, og jeg vil deretter flette dette sammen til en consensus som er den som blir publisert. For å sikre at medlemmene av komiteen ikke skal bli påvirket vil de ulike medlemmene være anonyme, og de kjenner heller ikke identiteten til hverandre. På den måten føler jeg at vi sikrer at rankingen vi publiserer hver uke holder høy kvalitet og speiler det faktiske styrkeforholdet mellom lagene. Det er et par ledige plasser i komiteen og om du føler du er kvalifisert for dette kan jeg kontaktes på harald@amfotball.com.

Denne rankingen vil gå på tvers av divisjoner, og teoretisk sett kan lag rangeres over lag som spiller i en høyere divisjon eller motsatt. De ulike medlemmene i komiteen har bevisst ikke fått noen faste kriterier å forholde seg til slik at de kan lage sine egne. Det eneste som er ekskludert fra rankingen er andrelag. Årsaken til dette er at disse kan variere såpass mye i kvalitet fra uke til uke avhengig av hvilke spillere de har med seg fra førstelaget. Vi velger derfor å rangere kun hovedlagene i de forskjellige klubbene. Det er totalt 12 klubber som er planlagt å delta i årets seniorserie, og av disse vil vi hver uke publisere topp 10!

Noe vi ikke har gjort tidligere, men som er nytt av året er at vi i tillegg til vår ranking har bestemt at vi skal begynne med: Lesernes ranking! I bunnen av alle våre rankinger er det et skjema hvor du som leser kan rangere lagene, slik du mener den burde være. Hver eneste uke vil vi publisere en consensus over lesernes ranking, i tillegg til vår egen.

Med det sagt gjenstår det egentlig bare å presentere årets første ranking av norske seniorlag:

Pre-season ranking 2021

Unranked: Haugesund Hurricanes og Lura Bulls

Med 12 lag og bare 10 plasser på rankingen er det alltid to lag som vil falle utenfor. I vår pre-season ranking var dette de to vestlandslagene Haugesund Hurricanes og Lura Bulls.

#10 – Gjøvik Swans
(Plassering i 2019: #3 i 2. divisjon avd. Nord)

Gjøvik Swans har fått æren av å være det første rangerte laget i 2021 når de tar tiende plassen på vår liste. Sist gang klubben var i aksjon i 2019 endte det med tre seiere og to tap og plasserte seg med det som nr. 3 av 6 lag i 2. divisjon avd Nord. De to tapene var riktignok knepne (48-37 mot Oslo Vikings 2, og 36-34 mot Lillestrøm Starfighters), og de endte med å slå serievinner NTNUI Nidaros Domers på bortebane i sesongens siste kamp så laget var nærmere toppen enn tabellen viste. I år har avd. Nord blitt til avd. Øst og Gjøvik er så «heldige» at de i denne divisjonen er det eneste laget som faktisk er et førstelag. De øvrige lagene i divisjonen er andrelagene til Eliteserieklubbene Eidsvoll 1814s, Oslo Vikings og Kristiansand Gladiators.

Det er forsåvidt ikke noe nytt for Swans å måle krefter mot andrelag, dette gjorde de som nevnt over også i 2019, samt at de i 2018 spilte i 1. divisjon med blant annet Kristiansand Gladiators førstelag. Uansett er nok dette første gang for en norsk klubb at hele sesongen består i å møte Eliteserielagenes andrelag. Det er vanskelig å si så mye om resultatene da det avhenger mye av hva slags tropp disse andrelagene stiller med, men vi tror Swans vil hevde seg og fremstå som et habilt lag. Muligens det beste førstelaget i 2. divisjon i år, men det gjenstår å se.

#10 – Åsane Seahawks
(Plassering i 2019: #5 i 2. divisjon avd. Vest)

Laget var, som alle andre på listen, sist i seriespill i 2019 før coronaåret 2020 gjorde at all senioraktivitet ble avlyst. Den gangen endte de sesongen sist av fem lag i 2. divisjon avdeling Vest, med bare en seier og fire tap. Seieren kom i serieåpningen mot Kolbotn Hunters med sifrene 14-12, men det var ikke mange lyspunkter etter det.

I 2021 skal Åsane konkurrere i 2. divisjon avd. Vest igjen, men denne gangen mot de to urangerte lagene Lura Bulls og Haugesund Hurricanes. I 2019 stilte ikke Bulls lag, men flere av spillerne deres var med på å forsterke Hurricanes det året. Det vil ikke være tilfellet i år og vi tror derfor at Åsane vil ende på topp. Åsane er tross alt en klubb med lang historie og vi trenger ikke dra lenger tilbake enn til 2018 sesongen før klubben plasserte seg som #2 i Eliteserien og spilte NM finale mot Oslo Vikings. Det er mye som taler til deres fordel, og det hadde vært bra for idretten at Åsane begynte ferden mot toppen igjen. Det trengs et topplag i Norges nest største by!

#8 – Tønsberg Raiders
(Plassering i 2019: #2 i 2. divisjon avd. Vest)

Tønsberg Raiders Logo

Tønsberg Raiders har sammen med Lillestrøm Starfighters vært kjernen i Norsk 2. divisjon i mange år, som de eneste to klubbene som har deltatt i divisjonen hvert eneste år siden 2013. I år vil derimot dette komme til en slutt da klubben har bestemt seg for å ta et steg opp og vil (forsåvidt sammen med Lillestrøm ) konkurrere i 1. divisjon i år.

I 2019 endte Tønsberg på 2. plass i 2. divisjon avd. Vest med seier i samtlige kamper med unntak av mot serievinner Sand Falcons. De scorte også over 40 poeng i alle sine seiere (40-34, 44-20 og 42-14) så de er godt kjent med hvordan man kommer seg inn i målsonen. Dette er nyttig kunnskap i årets 1. divisjon som i tillegg til nevnte Lillestrøm Starfighters vil bestå av de to tidligere Eliteserieklubbene NTNUI Nidaros Domers og Olavs Menn. Vi tror denne motstanden vil vise seg for stor for Vestfoldklubben og har derfor rangert de sist av klubbene i D1.

#7 – Lillestrøm Starfighters
(Plassering i 2019: #2 i 2. divisjon avd. Nord)

Som nevnt over tar Lillestrøm Starfighters også steget opp til 1. divisjon i år etter å ha vært et fast innslag i D2 siden 2013. I motsetning til Tønsberg har Lillestrøm derimot et langt mer stabilt juniorprogram som kan fore seniorlaget med erfarne spillere hvert eneste år. I tillegg har de i år inngått et samarbeid med Kolbotn Hunters som vil bidra med noen ekstra spillere, da Kolbotn ikke stiller noe eget lag i år.

Sist gang Lillestrøm var i aksjon endte de som #2 av 6 i 2. divisjon avd. Nord med fire seiere og kun ett tap. Tapet kom mot seriemester NTNUI Nidaros Domers som de også vil møte i 1. divisjon i år, men med sifrene 18-26 var det langt fra en overkjøring. Vi tror Lillestrøm vil være med å kjempe i divisjonen i år, og selv om noen spillere fra Kolbotn trolig vil komme godt med vil det nok bli vanskelig å matche klubbene med erfaring fra Eliteserien.

#6 – NTNUI Nidaros Domers
(Plassering i 2019: #1 i 2. divisjon avd. Nord)

Nidaros Domers logo

NTNUI Nidaros Domers var et fast innslag i Norges øverste divisjon frem til 2016, da de tok steget ned til 1. divisjon. I 2017 var klubben helt fraværende på seniornivå, før de dukket opp igjen i 2. divisjon i 2018 og toppet tabellen som ubeseiret. Toppet tabellen gjorde de også i 2019, den gang tabellen for 2. divisjon avd. Nord, men ikke lenger ubeseiret da de måtte se seg slått på hjemmebane av Gjøvik Swans i sesongens siste kamp. Med slike resultater var det naturlig for Domers å ta steget opp til 1. divisjon igjen og vi tror det er her de hører hjemme for nå.

Ideelt sett skulle vi gjerne sett de returnere til Eliteserien, og om de plasserer seg topp 2 i årets 1. divisjon vil de få mulighet til å måle krefter mot et Eliteserielag i NM-sluttspillet. Jeg tror det blir for mye å håpe på en overraskelse der, men jeg tror uansett Domers vil konkurrere i toppen av årets 1. divisjon.

#5 – Olavs Menn
(Plassering i 2019: #5 i Eliteserien)

Siden Olavs Menn entret seriespill i 2014 har det egentlig bare gått én vei. De begynte i 2. divisjon hvor de var i to sesonger før de i 2016 tok steget opp i den nyopprettede 1. divisjon. Der endte de som #3 i sin første sesong, #2 i sin andre, før de ble #1 og seriemestere i sin tredje i 2018. Det resulterte i en invitasjon til Eliteserien som de aksepterte og spilte sin første sesong der i 2019, hvor de til tross for å gå seiersløse i grunnspillet spilte jevne kamper som 23-28 mot Eidsvoll 1814s og 21-27 mot Kristiansand Gladiators. I NM-sluttspillet kom også klubbens første seier i Norges øverste divisjon når de slo Vålerenga Trolls 63-34 i kvartfinalen, før de ble slått ut i semifinalen av kommende Norgesmester Oslo Vikings.

I år har Olavs Menn for første gang tatt et skritt tilbake og blir å finne i 1. divisjon i 2021. Vi håper dette er et kort og midlertidig skritt tilbake for å samle krefter etter Covid, og at de fremdeles har ambisjoner om Eliteserien. Vi forventer uansett at Olavs Menn med sin erfaring fra Eliteserien friskt i minne vil ende som seriemestere for 1. divisjon i 2021 og hvis et lag fra D1 skal klare å overraske i NM-sluttspillet vil det være Olavs Menn.

#4 – Vålerenga Trolls
(Plassering i 2019: #4 i Eliteserien)

Vålerenga Trolls VIF logo

Da har vi endelig kommet til Eliteserielagene og her starter det med Norges eldste klubb – Vålerenga Trolls. Til tross for lang historie og 10 NM gull i beltet har Trolls siden rebrandingen av Norges øverste divisjon til Eliteserien i 2015 vært å finne mot bunnen av tabellen hvert eneste år. Til tross for et sterkt juniorprogram har Trolls slitt med resultatene på øverste nivå de siste årene og deres siste besøk i NM-finalen var i 2005. De er også eneste klubben i Eliteserien som aktivt har tatt motstand fra å bruke importspillere de siste årene, og heller gått 100% inn for lokalt talent på banen. Le’Von Warr returner som hovedtrener.

Det er vanskelig å skulle rangere klubber etter et år uten aktivitet, men det har ikke vært noen informasjon som tyder på at Trolls kommer til å bryte trendene i år, og da er det vanskelig å plassere de noe annet sted enn her. Den siste kampen Trolls spilte var som tidligere nevnt NM-kvartfinalen de tapte mot Olavs Menn tilbake i 2019 og slik vi ser årets sesong kan det fort bli et returoppgjør mot de i NM-kvartfinalen mot slutten av året.

#3 – Kristiansand Gladiators
(Plassering i 2019: #3 i Eliteserien)

Kristiansand Gladiators har vært litt opp og ned i divisjonssystemet de siste årene. De spilte i tre NM-finaler på rad fra 2012-2014 hvor de vant den siste, men året etter forsvant klubben helt ut av divisjonssystemet. Siden det har de kjempet seg oppover igjennom divisjonssystemet fra 2. divisjon og frem til de returnerte til Eliteserien i 2019. Sistnevnte var med svensken Leo Billgren som hovedtrener og han returnerer også i år.

Gladiators siste kamp var når de ble knust 68-13 av Eidsvoll i semifinalen 2019, og det er nok noe som ikke frister til gjentagelse. Klubben har igjennom forsesongen gjort flere grep for å hindre deette, og grep i form av en haug med spillere som er hentet inn enten fra utlandet, eller rekruttert over fra andre norske klubber. Dette er forøvrig noe vi har sett tidligere fra Gladiators, for også forrige gang klubben konkurrerte om NM titler var det med en større mengde innleid personell. Den gang resulterte det i en Norgesmester-tittel, men med ettersmaken av å måtte trekke seg fra seriespill som regjerende Norgesmestere året etter. Forhåpentligvis har de lært av sine feil slik at vi unngår en slik situasjon igjen, og vi tror at de vil være med å konkurrere i toppen av Eliteserien i år. Om det resulterer i et NM gull gjenstår å se, men vi tror ihvertfall det er muligheter for en finalebillett.

#2 – Eidsvoll 1814’s
(Plassering i 2019: NM Finalist, #2 i Eliteserien)

Eidsvoll 1814s Logo

Siden 2014 har Eidsvoll 1814’s deltatt i 5 av 6 NM-finaler, men gått tapende ut av samtlige. Dette var også tilfellet i 2019 hvor de endte året med et 06-26 tap mot Oslo Vikings i NM-finalen, etter en særdeles overbevisende semifinale hvor de knuste Kristiansand Gladiators 68-13. Sistnevnte er et heller uvanlig resultat for Eliteserien å være, som de siste årene har vært en veldig jevn toppserie i Europeisk sammenheng. Det tror vi den vil være i år også og vi forventer at Eidsvoll vil være med å kjempe om en plass i NM-finalen. Motstanden de møter på veien vil nok være hakket skarpere enn i 2019, og nevnte Gladiators er nok spesielt ivrige på revansj etter siste møte.

Eidsvoll er også vant til å styrke klubben sin både på spiller- og trenersiden i form av importer, men trolig mye grunnet situasjonen med Covid er det så vidt vi vet ingen planer om dette i år. Dette er situasjonen Kristoffer Ceballos, som har lang erfaring i organisasjonen, vil møte når han nå går inn i sin første sesong som hovedtrener for 1814s på Norges øverste nivå. Til tross for at de kommer fra det klart minste stedet av Eliteserieklubbene er Eidsvoll alltid et lag man må ta hensyn til, og kanskje forholdene endelig ligger til rette for en ny Norgesmestertittel?

#1 – Oslo Vikings
(Plassering i 2019: Norgesmester, #1 i Eliteserien)

Oslo Vikings har vært Norges beste lag de siste årene og vant i 2019 sin fjerde strake NM-finale. Laget klør i fingrene etter seriestart og på et møte mellom klubbene rundt hvor lang tid man trengte fra myndighetene åpnet for at man kunne trene ordentlig, til det var mulig å begynne med kamper var flertallet av klubbene enige om at man trengte 8 uker, mens Oslo Vikings mente de skulle klare seg med 2.

Laget hadde en solid sesong i 2019 hvor de gikk ubeseiret igjennom både grunnspillet og sluttspillet og med kun ett tilfelle hvor motstanderlaget var innenfor en scoring ved kampslutt (Forøvrig 28-21 mot Eidsvoll 1814s). Laget tok også 11 av de 25 plassene på vårt All-star lag i 2019 og har i tillegg et solid juniorprogram. Trenerduoen bestående av Hovedtrener Derek Mann og tre ganger All-star trener defensive coordinator Jesse Alderfer returner også, noe som bidrar til stabiliteten som Oslo Vikings har vært gode på. Vi tror Oslo Vikings også i år må regnes som det beste laget i Norge, men vi er ikke like sikre på at det vil bli en ny sesong som ubeseiret. Uansett er våre eksperter enige om at Oslo Vikings er vårt #1 rangerte lag før årets sesong.

Er du uenig med vår rangering? Eller mener du den er helt korrekt? Gi din mening under, og vær med i neste utgave av Lesernes ranking!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x