Divisional Playoffs – Chiefs @ Patriots

Etter en wild card-runde der alle bortelagene vant skal vi denne uken få se topplagene fra hver conference. Disse lagene har hatt fri siden uke 17 og hvilt skadde spillere og forberedt seg på motstanden de skal møte i helgen. Som forrige helg spilles det to kamper lørdag og to kamper søndag, og for første kamp i denne runden har to av våre skribenter, med forskjellige interesser i denne kampen, hatt en liten samtale rundt hva de tror kommer til å skje på lørdag.

Edvin Jenssen:

Som Patriots-fan må jeg si at jeg er veldig glad for at vi spiller denne kampen på hjemmebane. Foxborough er en tøff arena og spille på for bortelag, og de fleste husker vel hvordan det gikk i fjor når New England var på besøk hos Kansas City på Arrowhead. Som forventet er Patriots favoritter, og handikapet var på 5 poeng tidligere i uken – det bevegde seg en stund mot 4 men er nå oppe i 5 hele poeng igjen. Nå er det ikke sånn at Las Vegas alltid har rett, men det gir en viss pekepinn på hva man forventer i denne kampen.

Eyvin, hva er dine tanker om det å spille mot Patriots i New England? Chiefs så jo unektelig gode ut forrige helg borte mot Houston.

Eyvin Sommerseth:

Chiefs har sett veldig gode ut på bortebane gjennom hele denne rekka på 11 seire, faktisk. De har stort sett vært dominerende når de har forlatt Arrowhead (totalt 205-60 eller i snitt 34-10 over seks kamper), mens de har sett utrygge ut der de på panisk vis har snublet seg til seire på hjemmebane. Det er litt rart, egentlig, ettersom Chiefs historisk har vært et veldig bra hjemmelag, men samtidig passer det jo greit å ha sin styrke på bortebane når man er et wild card-lag.

Når det er sagt har jeg ingen illusjoner om at det er noen fordel å skulle reise til Foxborough. Mange lag har reist dit med store forhåpninger, uten at det har endt særlig bra for dem.

Hvem ser du på som nøkkelspillere når Patriots har ballen?

Edvin:

De aller viktigste spillerne for New England i kveld blir unektelig den offensive linjen. Vi har slitt med skader i hele år, og flere rokkeringer på linja enn noe annet lag i NFL, såvidt meg bekjent. Heldigvis er Vollmer tilbake på tackle, og det skal gjøre oss mer motstandsdyktige mot pass rushet til Kansas City. Brady er og blir en pocket-passer og det er ingen tvil om at han trives best uten å bli forstyrret av alskens defensive spillere i beina.

635568233320411725-PATRIOTS

Hvis disse to er i form kan det bli en lag kveld for Kansas City sitt forsvar.

Heldigvis så antar man at både Julian Edelman og Danny Amendola er nær hundre prosent i morgen kveld. Amendola har blitt brukt meget sparsommelig den siste måneden etter en kneskade, og Edelman har ikke spilt siden seieren over Giants i uke 10. Det å få begge disse to tilbake er et stort pluss for angrepsspillet til New England. Rob Gronkowski er på skaderapporten for denne uken, med problemer i både kne og i rygg. Jeg håper dette ikke er alvorlig, da denne mannen er og blir et mareritt for samtlige forsvar i ligaen. Han er rett og slett for stor, for rask, og for god til å ta imot ball til at han kan forsvares på en effektiv måte uten å åpne opp andre deler av banen for andre spillere. Og vi vet begge hvor god Brady er til å utnytte svakheter i forsvaret.

For hele angrepet til Patriots er basert rundt nummer 12. Jada, vi kan løpe for 250 yards og 4 touchdowns, hvis det er det som trengs for å vinne kampen. Men Brady er ekspert på å lese forsvaret og checke til riktig spill. Det kommer til å bli en vanskelig kamp for Brady – Chiefs er nok det beste forsvaret han har møtt i hele år.

B8yujcqCMAAxZkx

Hva med Kansas sin defense? Hvem er de viktigste spillerne på den siden av ballen?

Eyvin:

Defensivt er det en uheldig situasjon med skader på helt sentrale nøkkelspillere for Chiefs. Selv om det er DBene som får mest oppmerksomhet, og da spesielt CPOY/MOY-kandidaten Eric Berry og DROY-kandidaten Marcus Peters, ligger styrken og nøkkelen til dette forsvaret i et meget godt pass rush. Chiefs er bygd opp rundt spillere som kan komme seg til quarterbacken og stresse ham til å gjøre feil, og de to viktigste pass rusherne, Justin Houston og Tamba Hali, er begge to questionable for kampen. Det vil overraske meg veldig om de ikke spiller, men det vil også overraske meg om de spiller alle snapsene og om de er i 100% form.

Heldigvis er ikke Chiefs endimensjonale når det kommer til pass rushet. Selv om Houston selvsagt er på et annet nivå enn nesten samtlige andre spillere i ligaen finnes det også andre spillere som er flinke til å komme seg til QBen på dette forsvaret. Hele 9 spillere samlet opp minst 3 sacks i regular season. Hvis Houston eller Hali må hvile stoler jeg på at noen andre kan klare å holde fortet en stund. Av spillere utenom Houston og Hali må jeg spesielt trekke frem NTen Dontari Poe. Poe klarer stadig å ødelegge pocketen med press opp midten og gjør jobben langt enklere for resten av forsvaret. Han var skadet på vei inn i sesongen og veldig tydelig ikke 100% de første kampene. At Chiefs-forsvaret har blitt bedre og bedre etterhvert som han har blitt friskere er ikke tilfeldig.

Tilstanden til Houston og Hali er et av de store spørsmålene før kampen.
Tilstanden til Houston og Hali er et av de store spørsmålene før kampen.

I det store og hele syns jeg Chiefs-forsvaret matcher bra opp mot Pats-angrepet. Inntrykket mitt etter sesongen (basert på øyemål, så ta det som du vil) er at forsvarets to store problemer har vært mobile quarterbacks og at man har feilet iblant på de dype pasningene. Screens og korte pasninger har man i stor grad stoppet effektivt. Man kan selvsagt si veldig mye pent om Tom Brady, men akkurat føttene hans og de dype pasningene er ikke det jeg frykter mest. Samtidig er jeg ikke dum nok til å ta noe for gitt når man møter den mannen. Løpsspillet bør Chiefs ha muligheter til å stille opp mot. Evigunge Derrick Johnson har vært overraskende god på ILB i år etter at han gikk glipp av hele 2014 med skade.

Edvin:

Hva med Chiefs sitt angrep? Makter de score nok poeng her?

Eyvin: 

Offensivt er det to store spørsmåltegn på vei inn i kampen for Chiefs. Både Jeremy Maclin og Spencer Ware er satt som questionable før kampen. Maclin har vært en fryktelig viktig brikke for Chiefs i år, kanskje den viktigste offensivt, der han har gåt hen og blitt Alex Smiths aller første receiver med mer enn 1000 yards. Etterhvert som sesongen har gått er det blitt mer og mer tydelig at Smith stoler mer på Maclin enn noen annen receiver jeg har sett ham med, noe som har gjort vanligvis så koneservative Smith til en litt mer risikovillig QB. Uten Maclin er jeg redd vi vil se Smith gå tilbake til å være den small ball-QBen han er kjent som, med få eller ingen dype pasninger. Maclin er selvsagt også en mann som åpner mye for andre spillere på laget, da han stort sett krever ekstra oppmerksomhet fra DBene.

Spencer Ware på sin side har vært en åpenbaring etter at han ble hentet opp fra practice squad. Han har god nok vision til å komme seg til det andre nivået av forsvarsspillere, og dersom han ender opp en-mot-en med en DB så vil han løpe ned den DBen. Det føles utrolig rart, men Ware har gjort at man nesten ikke savner Jamaal Charles i backfielden.

Kan Spencer Ware bli den neste i KCs lange rekke med gode running backs?
Kan Spencer Ware bli den neste i KCs lange rekke med gode running backs?

Skulle både Ware og Maclin være ute skal det veldig mye til for at Chiefs vinner dette. Alex Smith har fortsatt muligheten til å flytte ballen langs bakken, men det blir vanskeligere mot et forsvar som da kan sikte seg inn på Smith i stedet for på Maclin. Og så kan man selvsagt håpe på at Travis Kelce har en god dag. Dessverre hender det at Kelce, til tross for alt talentet, iblant reduseres til å være en ikke-faktor. Uten Maclin på banen vil også Pats ha muligheten til å fokusere på Kelce hele dagen. Et annet håp er at rookien Chris Conley, som har noen spesielle fysiske ferdigheter, skal ha utviklet nok forståelse for Andy Reids system til at han kan være en erstatning for Maclin, men jeg føler meg ikke kjempetrygg på akkurat det.

Hvordan er det da med Pats defense? Hvilke spillere skal stoppe Chiefs, og hvordan?

Edvin:

For New England så blir dette en kamp der man tar frem litt av hvert. For et lag som kvittet seg med Darelle Revis og Brandon Browner før sesongen har New England spilt overraskende mye mann-mot-mann i forsvar i år. Dette gjør de bak en sterk defensiv linje og tre solide linebackere – Jamie Collins, Dont’a Hightower og Jerod Mayo. Hightower ble faktisk skadet sent i sesong, men han ventes å være klar til kamp i dag, og forsvaret til Patriots er som natt og dag når han og makker Collins er på banen kontra når de er ute.

En litt uheldig episode inntraff forrige søndag da Chandler Jones ble lagt inn på sykehus i Massachusetts – det viste seg senere at han hadde hatt en allergisk reaksjon på syntetisk marijuana (stoffet er lovlig i Massachusetts). Jones ble utskrevet fra sykehus samme dag og har deltatt på alle møter og treninger denne uken. Han er en viktig brikke i forsvaret til Belichick – ikke like dominant som en J.J. Watt, men absolutt en person som motstanderlaget må forberede seg på, og en viktig bidragsyter sammen med Collins, Hightower og Rob Ninkovich i den front-sjuern til New England.

chandler-jones_jamie-collins

Chandler Jones og Jamie Collins – viktige brikker i Patriots-forsvaret.

Jevnt over så er Patriots sitt forsvar solid – Bill Belichick har alltid foretrukket en bend but don’t break filosofi, og den gjelder fortsatt i New England. Patriots er et av de mest tilpasningsdyktige forsvarene i ligaen, og de prøver som oftest å ta vekk den delen av angrepet de anser som den største trusselen. Med all respekt til Alex Smith, han er nok ikke vurdert som den som skal frata Brady tronen. Mye avhenger av om Maclin er frisk nok til å spille en faktor, men mitt estimat er at Patriots kommer til å enten ta Travis Kelce helt ut av kampen, gjerne med en kombinasjon av Jamie Collins og Patrick Chung eller Devin McCourty, eller de kommer til å sette 8 mann i boksen og la cornerne spille mann-mot-mann på utsiden. Igjen, strategien endres nok litt hvis Maclin faktisk spiller, men jeg tror at Kelce er ansett som en større trussel uansett.

Samtidig kommer man ikke vekk fra at Kansas City kan løpe med ballen, og de kan løpe godt med ballen. Belichick hater at folk definerer forsvaret hans som en 3-4 eller en 4-3, men hvis man skal se på hvordan de stiller opp i kveld tror jeg vi ser mer av 4-3 fronten, for å kunne sette både Alan Branch og Malcom Brown inne i midten samtidig.

malcom-brown-nfl-preseason-new-england-patriots-new-orleans-saints

Malcom Brown, rookie DT for New England.

Det er jo alltids noen spillere som sliter med skader så sent i sesongen. For Chiefs er det vel Jeremy Maclin og Justin Houston som er de to store profilene med spørsmålstegn rundt seg, mens hos Patriots er det Edelman/Gronkowski og ovennevnte Hightower. Uten å ha innblikk i lagenes rutiner eller slikt, tror du noen av de skadde kommer til å bidra mindre enn ønsket, og er det andre på skaderapporten du ser for deg kan ha en mer avgjørende effekt på lagenes vinnersjanser?

Eyvin:

Som nevnt er jeg skeptisk til hvor mye Justin Houston vil være i stand til å bidra med, og hvorvidt Jeremy Maclin kommer til å spille i det store og hele. I tillegg til da også Spencer Ware og Tamba Hali har Chiefs en veldig uheldig situasjon på offensive line. Rookie-centeren Mitch Morse, som har hatt en veldig god sesong, er ute med concussion. Det er også den fransk-kanadiske guarden Laurent Duvernay-Tardif. Det blir en del rokkering på linja, men den har faktisk fungert overraskende OK de siste ukene til tross for en uheldig situasjon. Det er en veldig følelse av at OL akkurat nå holdes sammen av gaffa-tape og lappverk og kommer det en skade til faller alt sammen.

Allen (71) er probable, Morse (61) er out og Grubbs (66) er på IR. Det har vært mye utskiftning på O-line.
Allen (71) er probable, Morse (61) er out og Grubbs (66) er på IR. Det har vært mye utskiftning på O-line.

Det er unødvendig å spørre hvilket av lagene som er best forberedt – dette er sluttspillet og begge lagene har lagt inn så mye tid på forberedelser som mulig. Men har det ene laget en fordel på trenersiden?

Edvin:

Det er vanskelig for meg å være nøytral i dette, da jeg mener Bill Belichick er en av de beste trenerne i NFL noensinne. Folk kan nevne Spygate alt de vil, men faktum er at denne mannen har år etter år klart å holde laget sitt i toppen av ligaen, og han gjør det med en karusell av spillere hvert år. Belichick har og to assistenter på offense og defense som har levd i Patriots-systemet i mange år, og de kjenner både spillere og hverandre så godt som det er mulig i denne ligaen. De har den samme innstillingen når det kommer til situasjoner i kamp og sluttspillet handler ofte som situasjonsfotball.

Jeg vet ikke så mye om trenerstaben til Kansas City utenom hovedtreneren – Andy Reid har fått mye pepper for sitt game management gjennom årene, og noe av det er nok fortjent. Jeg tror likevel at han har roet seg ned og blitt en mer stabil trener etter at han kom til Kansas City, og de assistentene han har med seg gjør jobben mye lettere.

Når man snakker om assistentene til Andy Reid, fikk ikke en av de gutta nettopp ny jobb? Kan det være en distraksjon på kampdag?

Eyvin:

Doug Pederson har vært i Chiefs i tre år nå og sammen med Andy Reid i ganske mange år. Jeg har full tiltro til at han er profesjonell nok til å ha fokuset sitt utelukkende på denne kommende kampen. Jeg er ikke videre fornøyd med det at han forsvinner fra laget mtp ustabiliteten det fører til for neste sesong, samt at det ser ut til at han vil ta med seg en del folk fra apparatet, men jeg har ingen bekymringer for at det skal ha noen negativ effekt på denne kampen.

Når det kommer til hovedtrenere mener jeg at Bill Belichick utvilsomt er den beste treneren i ligaen, og at man må ta på seg rimelig partiske briller for å mene noe annet. Samtidig hører Reid hjemme blant det øvre sjiktet i ligaen, det viser recorden hans. Du nevner Reids game management, og jeg syns han har blitt flinkere både til å kontrollere klokka og å gjøre endringer i løpet av kampen denne sesongen. Det i kombinasjon med at han er veldig flink til å legge opp en god game plan gjør at jeg er veldig fornøyd med Big Red som trener.

Under Andy Reids ledelse har Alex Smith tatt store steg.
Under Andy Reids ledelse har Alex Smith tatt store steg.

Chiefs har også en joker i form av DC Bob Sutton. Sutton trente forsvaret i Jets i ulike roller mellom 2000 og 2012 og kjenner dermed Belichicks Patriots veldig godt. Sutton liker å blande opp ting i løpet av en kamp, samtidig som han varierer veldig hvor mye han rusher QBen. Sutton liker iblant å flytte LBer og DBer opp til line of scrimmage og skjule hvor blitzen kommer fra, noe som kanskje kan forstyrre Bradys muligheter til å lese forsvaret.

Edvin:

Hva skal til for at Chiefs vinner kampen i kveld?

Eyvin:

Forsvaret kommer seg til Brady og presser ham til å gjøre feil, samtidig som man klarer å holde Rob Gronkowskis bidrag i kampen så lavt som mulig. Skal Chiefs vinne er dette nødt til å bli en lavtscorende kamp og Chiefs er nødt til å skape noen turnovers, eventuelt bygge field position via special teams. Offensivt handler det om å spille trygt og å stole på at forsvaret kan ordne opp med noe. Det er veldig viktig at Chiefs ikke faller under tidlig, da jeg ikke stoler på offenses evne til å ta oss tilbake i kampen.

Hva skal til for at Patriots vinner kampen i kveld?

Edvin:

Offensiv linje må klare å holde Brady oppreist lenge nok til å finne Edelman/Gronkowski/Amendola i quick-gamet sitt. Selc om Marcus Peters har vært svært god i år liker Brady å teste rookies tidlig og ofte, og finner han et svakt punkt kommer han til å fortsette å angripe det. Jeg tror ikke at løpespillet til Patriots kommer til å være en stor faktor når man ser hvor god Chiefs er mot den fasen av angrepsspillet, men noe screens og draws for å holde forsvaret ærlig dukker nok opp. Og som nevnt tidligere, front-7 til New England er solid og trenger en solid kamp for at Patriots skal sikre avansement. Hold Alex Smith i lomma og gjerne få han i bakken. En turnover eller to skader heller ikke. Det vi absolutt må unngå er en repetisjon av kampen fra i fjor.

Konklusjon og spådom

Eyvin:

Man må selvsagt gå med hjertet og si at Chiefs vinner 16-14, etter en tidlig touchdown og så tre lange field goals etterhvert utover i kampen.

Edvin:

Jeg kan ikke annet enn å velge med hjertet selv og tror New England tar dette 24-20 på hjemmebane.

 

Oddstipset fra begge oss er dermed Kansas City +5.0.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x