Etter runden: 10.serierunde 2017

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!

10.SERIERUNDE, HELGEN 24.-25. JUNI 2017

ELITESERIEN
v/Sveinung Løfaldli

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Oslo Vikings
Hvor og når: Søndag 25.juni kl. 14:00, Bøn (Eidsvoll)
Score: 1814s 20 – Vikings 37
Scoren vi tippet i forkant: 1814s 14 – Vikings 33

Om kampen: Eidsvoll fikk en forrykende start på kampen. WR/RB Arne August Skovseth Søgaard mottok en reverse hand-off på avsparket og brakte ballen nært Oslo-lagets endzone. Kun to spill senere kunne RB Michael Hall løpe inn seks poeng fra kort hold. Ekstrapoenget satt også som det skulle for WR/K Tor Erik Borgeteien Stensjøen. Deretter byttet lagene på å kontrollere ballen før Eidsvolls DB Martin Gusterud noterte seg en interception av en flytende pasning. I samme slengen begikk Vikings et regelbrudd. Dermed kunne 1814s overta ballen langt inne på Vikings sin banehalvdel. Dessverre for Eidsvoll endte dette med et blokkert field goal-forsøk.

Helt på tampen av første kvarteret utlignet Vikings. QB Mehmet Sezer traff WR Erik Ford med en pasning ned langs sidelinjen. Så snart RB/K Vegard Tysse hadde sikret poeng på ekstrapoengforsøket, var 7-7 et faktum. På den påfølgende angrepsserien måtte 1814s punte – punten ble blokkert av DB Nicholas Isaksen og ballen rullet ut av banen på kortsiden for en safety. Dermed sto det 7-9 til gjestene. Dette ga mersmak for Vikings, og kort tid senere fant Sezer WR Ford igjen med en touchdown-pasning fra omtrent midtbanen. Dette var andre gang i kampen at Sezer og Ford hadde funnet ledig rom langs sidelinjen i gapet mellom cornerback og safety i 1814s Cover 2-forsvar. Ekstrapoengforsøket var vellykket. Eidsvoll ville ikke gi seg så enkelt. Anført av Michael Hall marsjerte de nedover banen. Hall løp også inn 1814s andre touchdown. Begge lagene hadde mulighet til å score flere poeng før pause, men begge forsvarene holdt unna for truslene. Som en del av dette sikret Oslos DB Rytis Pocius seg en interception. Dermed sto stillingen 14-16 seg til pause.

Etter hvilen var det Vikings sin tur til å åpne best. RB/K Tysse løp først urørt inn en touchdown. Deretter scoret han på ekstrapoenget. Flere poeng skulle det bli: Sezer scoret sin tredje touchdown-pasning for dagen, da han traff WR Martin Ofoghi i endzone. Senere dundret FB Jesper Haug Jørgensen inn seks poeng langs bakken. Tysse traff på begge ekstrapoengene, og skapte med det 14-37. Dette var ikke uten hjelp fra forsvaret. Blant annet tvang DL Aleksander Andric frem en fommel da han stormet igjennom 1814s offensive linje og taklet fullbacken i det han skulle til å motta ballen fra quarterbacken. Dette var like før Vikings økte ledelsen til 14-29 ved Sezer og Ofoghi.

I fjerde kvarteret var det Eidsvoll som fikk mest til. DB Wilhelm Domaas hoppet foran QB Sezers pasning og gjenerobret ballen for Eidsvoll. Dette la grunnlaget for at WR/RB Skovseth Søgaard kunne redusere langs bakken på den påfølgende angrepsserien. Ekstrapoengforsøket mislyktes, men likevel så det ut som om håpet var tent for Eidsvoll selv om tiden for alvor jobbet mot dem. Etter et par onside kicks (omspark), kunne Vikings ta et kne og avslutte kampen med seier – 20-37 på bortebane.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #5 WR Erik Ford, Oslo Vikings. Han gir Vikings det lille ekstra – først ved å score lagets første touchdown, deretter ved å øke ledelsen i andre kvarteret. Han er en konstant trussel dypt i banen og hindrer med dette Eidsvoll i å putte flere spillere i boksen.
  • 2 stjerner: #7 RB/K Vegard Tysse, Oslo Vikings. Med ni poeng totalt (en touchdown og tre ekstrapoeng) utgjør Tysse en klar og stabil styrke for vikingene. Han har også flere fine løp som bidrar til seieren.
  • 1 stjerne: #24 RB Michael Hall, Eidsvoll 1814s. Gjør det han skal med sine to touchdown-løp, men samtidig ikke så mye mer enn det. Han har noen eksplosive løp og gjør en god jobb med å selge at det er han som skal returnere ballen på Eidsvolls returløp i starten av kampen.

Flere spillere kunne ha blitt nevnt. Eidsvolls Skovseth Søgaard er vanskelig å takle når han får ballen og bidrar med eksplosivitet for laget sitt. Mehmet Sezers tre touchdowns er imponerende, men jeg liker dårlig hvordan ballen flyter i luften på de to kastene som havnet hos motstanderen. Aleksander Andric er også en håndfull å håndtere for Eidsvolls offensive linje, og kan nok ta sin del av æren for at Eidsvolls løpespill aldri kom opp i toppgiret.

Hva vi lærte om lagene: Hjemmelaget, Eidsvoll, kom seg raskt ned på bakken igjen etter brakseieren over Lura Bulls. Laget prøvde seg på en del pasningsspill, men det er ingen hemmelighet at angrepet sliter når løpespillet ikke helt har dagen. I forsvar var Cover 2 en dårlig løsning mot Oslos vertikale pasningsspill, da det var for enkelt for Vikings å finne rommet mellom cornerback og safety. I neste oppgjør er det Åsane Seahawks som står på motsatt banehalvdel. Da er laget avhengig av at løpespillet fungerer bedre.

Eidsvolls QB Eivind Brekke ble skadet i løpet av kampen. Inn kom U17-quarterbacken Raymond Myhrer, som ikke gjorde noen dårlig debut. Det er vanskelig å forutsi om Brekke vil spille i oppgjøret mot Seahawks. Dersom han ikke blir spilleklar, virker det sannsynlig at enten Myhrer eller Wilhelm Domaas, som tidligere har vikariert som quarterback, vil starte som quarterback. Flere av Eidsvolls offensive linjemenn ble også skadet. Dette kan forklare hvorfor løpespillet ikke fikk ut sitt potensial.

Vikings ser veldig sterke ut. De jobbet seg igjennom en dårlig start og fikk betalt for strevet. Angrepet er velbalansert med flere markante bidragsytere både i pasnings- og i løpespillet. Sånt er vanskelig å stanse. Det var tydelig at laget hadde en plan om å finne hull i Eidsvolls sonespill – planen fungerte godt. Forsvarsmessig lar vi oss imponere av boksen. Det kommer ikke av seg selv å stanse Eidsvolls løpespill, men i denne kampen klarte Vikings det uten spesielle taktiske krumspring. Også her er det mange som bidrar sterkt til å tvinge løpsspillene utover, for så å takle ballbærer. Neste gang står Trolls for tur – da gjelder det at Vikings ikke tar seieren på forskudd.

 

Erik Ford. Foto: Henning Ringlund

Rundens MVP offense: #5 WR Erik Ford, Oslo Vikings. Blåser lokket av forsvaret til Eidsvoll. Alltid en trussel. Hindrer motstanderen i å putte flere mann i boksen.

Rundens MVP defense: #75 DL Aleksander Andric. Bryter igjennom Eidsvolls offensive linje med stor kraft. Både skaper og plukker opp en fommel. Påvirker både løpe- og pasningsspillet til motstanderen.

Rundens «se opp for» spiller: #7 RB/K Vegard Tysse, Oslo Vikings. Stjeler en del repetisjoner fra RB Lorenzo Proctor og løser oppgavene sine på en fin måte. Har tradisjon for å gjøre det godt mot Trolls, som er neste motstander…

 

 

1.DIVISJON
v/Sveinung Løfaldli

Foto: Lena Foyn

Hvem: Kolbotn Hunters vs. Kristiansand Gladiators
Hvor og når: Søndag 25.juni kl. 14:00, Sofiemyr (Kolbotn)
Score: Hunters 6 – Gladiators 7
Score vi tippet i forkant: Hunters 6 – Gladiators 42

Om kampen: Oi! Selv om vi på forhånd hadde forutsett riktig vinner, trodde vi på ingen måte at oppgjøret mellom Kolbotn og Kristiansand skulle bli så jevnt. Det hadde langt ifra vært ufortjent dersom Hunters hadde vunnet denne kampen. De to lagene stilte med omtrent like mange spillere – det var med andre ord en del Kristiansand-spillere som ikke tok turen til Østlandet i helgen. Det ble også etter hvert tydelig at det var Hunters som håndterte akkurat dette best.

Kolbotns løpespill fikk en god start på kampen. Både RB Pontus Rulander og RB Jørgen Hylen Aasen hadde flere gode løpsspill, men etter å ha vært i god scoringsposisjon to ganger, sto Kolbotn kun igjen med et mislykket field goal-forsøk. Heller ikke i forsvar var Kolbotn tamme – DB/K Bjørnar Teigen Andersen hadde en interception tidlig i andre kvarteret i duell med tårnhøye WR Troels Kristensen. Dette var Teigen Andersens tredje interception på de to siste kampene, så han har vært i fyr og flamme i den siste tiden.

Kolbotn fremsto som mer balansert enn vanlig i denne kampen, og til dels lyktes de med det. Det gikk derimot ikke alltid like bra, og Kristiansands bereiste DB Bjørnar Bergersen gjorde krav på ballen med en interception i andre kvarteret uten at dette førte til noe spesielt utover at Hunters fikk en litt dårligere utgangsposisjon etter at Gladiators hadde puntet. I angrep fortsatte Kolbotns løpespill å spise opp yards, men Kolbotn fortsatte også å gjøre det vanskelig for seg selv i avgjørende situasjoner. År etter år er laget for udisiplinerte, og mang en tjuvstart har ødelagt for mange scoringsforsøk. Til halvtid var stillingen 0-0.

Også i andre halvdel fortsatte Kolbotns running backer å imponere, og nok en gang ledet de laget frem til god posisjon på banen. Dessverre for Hunters, måtte Teigen Andersen se at Gladiators greide å blokkere field goal-forsøket hans for andre gang. Mens Kolbotns angrep så ut til å ha god glid, sleit Kristiansands angrep med å komme i gang. Kristiansands QB Håkon Lorentsen opererte utelukkende fra under center fordi C/MLB Kay Daniel Stokke Tobiassen hadde vikar for anledningen. Dette så ut til å være ødeleggende for timingen i pasningsspillet, og i fjerde kvarteret kastet Lorentsen sin andre interception – denne gang til DB Frédrik Haave, som med dette fikk sin første interception noensinne. Vi gratulerer spilleren med kallenavnet Almost.

Rett etterpå så det ut som om Kolbotn skulle få lønn for strevet. RB Rulander eksploderte for rundt 50 yards og tilsynelatende seks poeng, men spillet ble annullert på grunn av holding. Dette ble etter hvert skjebnesvangert for Hunters: to spill senere fomlet de ballen, og Kristiansands OLB/K Lennart Rigadis var der for å plukke den opp. Gladiators klarte ikke å plukke opp poeng på den påfølgende angrepsserien, men baneposisjonen ble drastisk endret. Dette la til rette for at DB Vetle Pedersen Fosser kunne skaffe seg en interception som han returnerte for en touchdown. Rigadis var sikkerheten selv på det påfølgende ekstrapoengforsøket. Dermed sto det – om enn noe ufortjent – 0-7.

Det skulle ikke ta lang tid for Kolbotn å svare. Fra egen 34. yardlinje løp Rulander hele veien for en touchdown. Hunters valgte å gå for to poeng for å vinne kampen, men lyktes ikke med dette. Det påfølgende onside kick-forsøket gikk urørt utover sidelinjen. Dette førte til at Gladiators kunne overta ballen, og fem spill senere var kampen over. Dermed var Kristiansands 6-0-sesong et faktum. Vi gratulerer Gladiators med å ha gått ubeseiret gjennom sesongen!

Hva vi lærte om lagene: Kristiansand rammes av uvanlig mange frafall. For et lag som Gladiators, hvor spillerne sjeldent spiller både forsvar og angrep, var det nok krevende for flere av spillerne å skulle spille begge veier. Når man ikke er vant til å spille begge veier, går det raskt på bekostning av eksplosiviteten. Likevel overrasker det meg litt at sørlendingenes løpespill aldri kommer i gang. Det kan se ut som om Gladiators rett og slett var fysisk underlegne i dette oppgjøret.

Kolbotn, vi er imponerte! I angrep har Rulander og Hylen Aasen utviklet seg til litt av et one-two-punch, og den offensive linjen gjorde en god jobb med å skape åpninger for backene i denne kampen. Uheldigvis ødelegger Kolbotn mye for seg selv. Kanskje burde noe gjøres med kondisjonsprogrammet frem mot neste sesong for å redusere antall tjuvstarter, som det oftest blir flest av etter hvert som spillerne blir slitne. Måten forsvaret håndterte RB Levan Abramishvili på var imponerende. Det ble taklet lavt og effektivt og det var ofte mange forsvarsspillere rundt ballen. Hunters la også ned en solid innsats i pasningsforsvaret. Vi noterer oss at DB Lars Øye dekket receiverne tett, og bidro med dette til å hindre at Kristiansands pasningsspill kom i gang.

 

 

2.DIVISJON
v/JM Henriksen

Hvem: Kongsvinger Fortress vs. Fredrikstad Kings
Hvor og når: Søndag 25.juni kl. 14:00, Skansesletta (Kongsvinger)
Score: Fortress 26 – Kings 29

Om kampen: At Kongsvinger Fortress har vokst i løpet av sesongen er ‘understatement of the year’, noe som ble svært tydelig allerede i 1.periode av denne kampen. Hjemmelaget tok en tidlig ledelse, som de siden økte etter at Kings hadde vært en snartur innom ledelsen. 14-7 stod seg en stund, før Fredrikstad Kings sørget for 14-13 før pause og signaliserte at de ønsket å vinne nok en gang i årets sesong. Fortress sitt klassiske I-formation angrep var variert nok med løp av FB, TB, QB, reverse og ikke minst en og annen vellykket pasning, og fortsatte å drive ballen mye av dagen. Etter pause gikk man først opp til 20-13 før det ble 26-13 og dette begynte å lukte hjemmeseier. Det var også stillingen ved inngang til 4.periode. Så kom Fredrikstad Kings tilbake under ledelse av QB Magnus Wold og produserte slik de har gjort en rekke ganger i år. 26-21, og nervøsiteten begynte å bre seg i de dype skoger. Det var det god grunn til, for det skulle bli Kings som scorte neste gang også. 26-27, og deretter topoenger for å sikre at Kongsvinger Fortress minimum måtte ha field goal for å klare uavgjort: 26-29. Bortelaget kom seg i føringen for andre gang i kampen (de ledet også ved stillingen 6-7), og tidspunktet for et comeback kunne knapt vært bedre. Kongsvinger Fortress kunne ikke svare på den korte tiden som var igjen, og dermed nok en Kings-seier i årets sesong!

Hva vi lærte om lagene: Nivået i denne kampen var ikke all verden, men det var LANGT bedre enn hvordan Fortress så ut i begynnelsen av året. Akkurat det er et viktig poeng; det nyeste laget i seriespill har vokst betydelig sportslig i løpet av sin første sesong. Det er fortsatt mye å hente på blokking og samspill, men samtidig er såpass mye på plass at spillene som oftest går fremover nå. Det var nok bittert å ikke få lagets første seier noensinne når man var såpass nær som i denne kampen, men samtidig er resultatet en bekreftelse på at man er på rett nivå, og holder nivået!

Det sistnevnte kan i grunnen sies om Fredrikstad Kings også; de er på rett nivå. Om man så for seg 1.divisjon for dette laget allerede neste år, så var dette resultatet et signal om at det kanskje vil være for tidlig. Årets sesong har vært en stor, viktig og velfortjent opptur for laget fra Plankebyen. Kings har slept seg rundt i bunnen sportslig sett i flere år, men i 2017 kom resultatene som signaliserte at man har potensialet til noe mer.

 

 

U17: SEMIFINALER NORGESMESTERSKAPET

v/JM Henriksen

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når: Lørdag 24.juni kl. 14:00, Bøn (Eidsvoll)
Score: 1814s 56 – Raiders 13

Om kampen: Bortelaget mottok ballen, og innledet med en drive hvor de beveget ballen oppover banen på tross av en rekke dårlige snaps. Det var da også det sistnevnte som stoppet driven på tredje forsøk like utenfor redzone. En skade på Tønsberg sin QB skulle vise seg å bli skjebnesvanger. Skjønt; vi vet ikke om det ble utslagsgivende for kampen -sannsynligvis ikke- men det hemmet ihvertfall Tønsberg Raiders sitt angrep kraftig. Eidsvoll svarte gjennom å marsjere ned banen og score kampens første TD. 7-0, og vi ante konturene av hva som ville komme. Tønsberg, med svært tynn stall i denne kampen i utgangspunktet, var nå uten sin faste QB, og sterkt hemmet av det. De måtte stole på forsvaret som kjempet heroisk, men som strengt tatt ikke hadde nok å stille opp med mot et hjemmelag som gradvis punkterte dem med løp, pasninger og trick-spill. Når 1.periode var over stod det allerede 22-7. Det er verdt å merke seg at det resultatmessig var noenlunde jevnt når Raiders greide å redusere til 22-13 tidlig i 2.periode, men det ble med drømmen for bortelaget: Til pause var stillingen 49-13. Dermed ble 3. og 4.periode et pliktløp med løpende klokke og svært få spill, og 56-13 som sluttresultat.

Hva vi lærte om lagene: Tønsberg gjorde et tappert forsøk, men med en QB som forsvant ut med skade tidlig og et forsvar som har slitt med å stenge ned gode (nok) motstandere i hele år, så ble det ikke nok denne gang. Nå venter bronsefinalen med en utfordring som Raiders allerede har tapt for tidligere i år: Vålerenga Trolls. Det er nærmere å være overkommelig, men det spørs om det er overkommelig nok. Stallen ser i overkant tynn ut nå.

Eidsvoll 1814s har ikke blitt reelt utfordret hittil i år. Nå venter Oslo Vikings i NM-finalen, og med det et lag som har kommet nærmest i å gi 1814s en kamp om seieren. Resultatmessig var de et godt stykke unna når lagene møttes på Bøn tidligere i år. Kan det snu seg når lagene måtes på Frogner til helgen? Eidsvoll gikk inn i sesongen som favoritter, og det gjør de i NM-finalen også. Samtidig har 1814s dilemmaet med en NM-finale for U17 lørdag og en semifinale NM for senior på søndag. Eidsvoll har benyttet flere av U17-spillerne på seniorlaget sitt, og noen har sågar spilt viktige roller. Hva prioriteres nå da, mon tro?

 

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Oslo Vikings
Hvor og når: Lørdag 24.juni kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Trolls 20 – Vikings 22

Om kampen: Dette oppgjøret ble innledet med en god porsjon fumbling og mindre heldige ballberøringer. Heldigst ut av det kom et Oslo Vikings-lag som utnyttet anledningene som bød seg og tok en tidlig ledelse. Den ble et hull som Vålerenga Trolls aldri å grave seg ut av. En interception i 2.periode satte Trolls i god posisjon, og dermed kom Trolls på måltavla via et løp av QBen. Dett var da også dett i første halvdel, og 6-14 til pause.

I andre halvdel av kampen fortsatte dårlige snaps og turnovers å prege kampen, men også flere gode enkeltprestasjoner underveis. Det gjaldt blant annet flere flotte pasninger og mottak som førte Vålerenga nedover banen, og det var da også på en nydelig langpasning at lagets neste touchdown kom. 13-14, og fornyet spenning! Det var også stillingen når man gikk inn i 4.periode. Vikings lyktes ikke med å svare umiddelbart, men en ny turnover satte dem i god posisjon litt over midten, og momentumet svingte i bortelagets favør. Vikings hadde fått løpespillet i gang, og det var da også på et løp at den neste touchdownen kom. 13-22, og nå begynte det å brenne for Trolls om de skulle komme seg til NM-finalen. Oslo Vikings valgte av ukjente årsaker å gå for et onside spark etter TDen, sannsynligvis med håp om å gjøre kort prosess og avslutte hele greia. Det sparket ble imidlertid returnert hele veien (som er ca. halve veien pga. onside..) for en Trolls-touchdown, og istedenfor «kort prosess» hadde nå Vikings sørget for å gi Vålerenga Trolls nok tid til å ha håpet litt lengre. Stillingen var nå 20-22. Vikings fikk ballen igjen, og ga Trolls en gave gjennom å gå 3-og-ut nærmest så kjapt som mulig. Kunne Vålerenga gjøre et comeback i siste minutt? En langpasning etter en rekke mislykkede forsøk fikk Trolls fra dypt inne på egen halvdel til Vikings sin redzone. Det var fortsatt tid, det var fortsatt håp! Men nei: Man brant en rekke forsøk, og til syvende og sist ble man stanset på fjerde og kort. Vikings overtok ballen og kunne løpe tiden ut og gå til NM-finale!

Hva vi lærte om lagene: Bortsett fra Kongsvinger Fortress sitt 2.divisjonslag er det ikke noe lag uansett divisjonsnivå eller alderstrinn som vi har sett utvikle seg så mye fra første kamp som det Oslo Vikings har gjort. Det er fortsatt mye å jobbe med for å bli sylskarpe, men samtidig har laget vist stadig stigende form og evner. Det vil være en stor overraskelse hvis de vinner NM-finalen på U17 mot et svært sterkt Eidsvoll 1814s-lag, men om noe lag har riktig formkurve for å gjøre mirakuløse prestasjoner, så må det være nettopp Oslo Vikings.

Vålerenga Trolls hadde tilsynelatende en stor tropp, men i denne kampen så det ut som om de manglet tenningen og presisjonsnivået som man måtte ha for å nå NM-finalen på U17 i år.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x