Etter runden: 11.serierunde 2017

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!

11.SERIERUNDE, HELGEN 1.-2. JULI 2017

ELITESERIEN – SEMIFINALER NORGESMESTERSKAPET
v/Sveinung Løfaldli & JM Henriksen

Foto: Henning Ringlund

Hvem: Oslo Vikings vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Søndag 2.juli kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 39 – Trolls 32
Scoren vi tippet i forkant: Vikings 40 – Trolls 17

Om kampen: Ordet som best beskriver første kvarteret i oppgjøret mellom Oslo Vikings og Vålerenga Trolls er nesten. Begge lag var centimetere fra å skaffe seg flere eksplosive spill uten at noen av lagene fikk det helt til. Likevel var det tydelig at Vikings var det førende laget, da Trolls stadig måtte starte dypt inne på egen banehalvdel. Marginene skulle straks endre seg i andre kvarteret. Oslos RB Lorenzo Proctor fikk klar bane opp langs venstresiden. Dette ga Vikings første forsøk med få yards igjen til Vålerengas målsone. Noen få spill senere hadde RB Jesper Jørgensen brøytet inn seks poeng. RB/K Vegard Tysse var sikker på ekstrapoengforsøket.

En slurvete punt ga Vikings et glimrende utgangspunkt for en ny angrepsserie kort tid etterpå. Dette utnyttet rødtrøyene til det fulle, og RB Proctor leste blokkene sine godt og løp inn en touchdown. Igjen scoret RB/K Tysse på ekstrapoengforsøket. Trolls var imidlertid ikke klare for å legge inn årene. Senere i kvarteret kjøpte QB Max Emanuelson seg tid i pocketen og fant en vidåpen WR/K Sigurd Nordby, som enkelt kunne marsjere inn sin første touchdown for dagen. Han noterte seg også sitt syvende poeng på det påfølgende ekstrapoengforsøket.

Vikings så farlige ut, men spilte på små marginer. Laget kriget seg fremover på banen, mens motstanderens forsvar nesten tok imot den ene pasningen etter den andre. Da Vikings så ut som om de skulle score enda en touchdown før pause, hoppet DB/WR Brage Harby foran pasningen og stjal den. Dermed kunne Vålerenga overta ballen – igjen dypt inne på egen banehalvdel. Likevel fikk Vikings tid til å svare, og i sluttsekundene av første halvdel økte RB/K Tysse til 17-7

I tredje kvarteret åpnet Vikings godt. Først noterte DB Eivind Rølles seg en interception. Senere i kvarteret økte laget hans til 24-7 – først traff QB Mehmet Sezer WR Pål Wulff i målsonen. Deretter satte RB/K Tysse inn sitt tredje ekstrapoeng for dagen. Dette var også stort sett det som skjedde i tredje kvarteret. Vålerengas hovedtrener, Scott Boer, syntes tydeligvis at det var behov for en endring i fjerde kvarteret, for inn kom QB Johannes Moe. Med Moe bak spakene, ble det også fart på Trolls-angrepet i fjerde kvarteret. Med sitt andre kast for dagen, traff han presist WR/K Nordby, som løp ifra alle på vei mot sin andre touchdown for dagen. Dessverre for Trolls bommet han på det påfølgende ekstrapoengforsøket. Like fullt, håpet hadde blitt tent for Vålerenga. 24-13.

Med håpet på plass reduserte deretter Vålerenga til 24-19 ved hjelp av QB Moes pasning til WR/DB Harby. Topoengforsøket mislyktes, men Trolls hadde fått blod på tann. DE Atle Haaland framprovoserte en fommel da han sacket quarterbacken. Vålerenga hoppet på ballen, og kunne dermed overta kontroll over ballen i god scoringsposisjon. Deretter løp nevnte Haaland inn en touchdown fra quarterback-posisjonen på et option-spill. Igjen mislyktes topoengforsøket, men på dette tidspunktet hadde Vålerenga snudd kampen, for scoringstavlen viste 24-25.

Da begynte Vikings å få dårlig tid og måtte angripe vertikalt. QB Sezer fant WR Brady Mason nede langs sidelinjen. Dette gjorde stillingen til 30-25. På det påfølgende topoengforsøket fant RB Jørgensen målsonen. Deretter fikk Trolls tilbake ballen med lengsel etter å svare, men slik skulle det ikke bli: Oslos DL Alexander Nilsen taklet quarterbacken med ballen, ballen havnet på bakken og DL Thomas Holt Sundby plukket den opp og dermed hadde plutselig Vikings scoret enda en touchdown. RB/K Vegard Tysse gjorde ingen feil på ekstrapoengforsøket, og dermed sto det 39-25.

Trolls hadde enda ikke gitt opp håpet. De marsjerte rett nedover banen og avsluttet sin angrepsserie med touchdownpasning nummer to fra QB Johannes Moe til DB/WR Brage Harby. Deretter reduserte WR/K Sigurd Nordby til 39-32 på ekstrapoengforsøket. Det ble til syvende og sist ikke noe av det heltemodige comebacket som det en stund så ut til at publikumet skulle få oppleve, for onside sparket ble trygt tatt imot av vikingene. Dermed kunne Vikings la tiden renne ut ved å ta et kne. Game, set, match, som man sier i disse Wimbledon-dager.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #17 QB Johannes Moe, Vålerenga Trolls. Med ungdommelig pågangsmot og imponerende ferdigheter scorer han tre touchdowns i fjerde kvarteret. Gir laget sitt nytt liv og er i stor grad å takke for at denne kampen ble veldig spennende.
  • 2 stjerner: #9 DB/WR Brage Harby, Vålerenga Trolls. Bidrar på begge sider av ballen. Stopper Vikings i å øke ledelsen rett før hvilen med en interception og er på mottakersiden av to av QB Moes touchdowns. Gjør en solid jobb med å holde seg på banen når han mottar den siste touchdownpasningen.
  • 1 stjerne: #22 RB Jesper Jørgensen, Oslo Vikings. Med Jørgensen i bakfeltet klarer Vikings å plukke opp produktive yards så godt som når de vil. Han har en herlig tendens til å falle fremover. Bidrar med åtte poeng og viktige yards.

Hva vi lærte om lagene: 

Vikings har mange strenger å spille på: running backene bytter på å se svært så imponerende ut, noe som naturligvis har en del med den offensive linjen å gjøre. Samtidig er det et samspill som ivaretas – det balanserte angrepet hjelper også den offensive linjen, da motstandernes forsvar aldri helt vet hva de skal forvente. Oslos forsvar takler godt. Dette bidrar til å holde Vålerengas løpespill i sjakk, og på denne måten holdes Vålerenga i sjakk frem til quarterbacken deres plutselig var i fyr og flamme.

For å løst sitere mange før meg: dersom du har flere quarterbacker, har du ingen quarterback. Trolls har flere gode alternativer, men den de aller helst vil ha som QB spiller for øyeblikket DE med en ødelagt skulder. Moe gir dem en større vertikal trussel, mens Emanuelson spiller ikke på fullt så små marginer, og er dermed mindre sårbar for de største feilene. Boksen må gjøre en hakket bedre jobb i møte med motstanderens løpespill. Vikings blir litt for fysiske for Trolls i dette oppgjøret. Dette høres noe dommedagsaktig ut, så det kan være nyttig å minnes at Vålerenga vant fjerde kvarteret 14-25.

 

 

Hvem: Åsane Seahawks vs. Eidsvoll 1814s
Hvor og når: Søndag 2.juli kl. 15:00, Rolland (Bergen)
Score: Seahawks 27 – 1814s 44
Scoren vi tippet i forkant: Seahawks 27 – 1814s 33

Om kampen: Hjemmelaget sparket til 1814s, som ikke kunne gjøre noe på første drive. Det kunne imidlertid ikke Seahawks heller, og samtidig fikk man en indikasjon om intensitets-nivået til Eidsvoll som sacker QB Conor Lynch underveis i prosessen. Det hele førte til begredelig field position for Åsane som ga bort det motsatte til Eidsvoll 1814s. Kort tid etter var RB Michael Hall i endzone, og det skulle bli den første av en rekke visitter denne søndagen. Åsane Seahawks la seg ikke ned for å grine i regnet av den grunn, men responderte med sin egen touchdown, og da via pasning fra nevnte Lynch til en hardtkjempende WR Erik Nødtvedt som forhindret interception og tok touchdown-mottak i en og samme bevegelse. Det var utvilsomt dagens største enkeltprestasjon på mottaker-siden. Nuvel; Eidsvoll lot seg ikke pelle på nesen, men svarte med å pløye nedover banen ved hjelp av et løpespill som rett og slett tok luven av Åsane Seahawks denne dagen. Michael Hall med ny touchdown. Og ny touchdown. Og ny touchdown. Hjemmelaget hadde i denne perioden lite å stille opp med både offensivt og defensivt, men kort tid før pause skulle en ny pasning finne veien gjennom Eidsvoll-forsvaret, og Erik Nødtvedt sørget for 14-28 og dermed en viss kontakt. Åsane prøvde seg på onside kick, men naturligvis ødela et flagg for at det skulle gå bra. Nytt spark, og denne gangen sikret gjestenes Jonas Theodorsen Hauge at det endte opp hos Eidsvoll, som prompte forsøkte å etablere et pasningsspill og få en rask TD før pause. No go; det ble et lass ufullstendige pasninger før Åsane kunne overta ballen og vise at de også kan kaste en del ufullstendige pasninger. Dermed pause, og fortsatt 14-28.

Etter pause så det ut til å ha lysnet litt værmessig, og Åsane begynte med en drive hvor de beveget ballen nedover via pasningsspillet. Men; når det gjaldt som mest ble det ikke levert, og en rekke pasningsforsøk seinere endte det hele med turnover on downs, som det heter på bokmål. Regelbrudd hos hjemmelaget hjalp da til med å holde Eidsvoll sitt angrep på banen, og de takket ved hjelp av enkelte pasninger ispedd en god dose Michael Hall med Arne August Skovseth Søgaard som sidekick. Noen superbe løp av Hall endte til slutt i en ny touchdown for hans del, og 14-35 for Eidsvoll 1814s. Et flott returløp av Carlos Toledo, som tydeligvis hadde lagt merke til hva storebror Alexis Cheuquen hadde gjort på tidligere returer i kampen, ga Åsane glimrende baneposisjon langt inne på Eidsvoll sin halvdel. 1814s la tungt press på QB Lynch, som allikevel lyktes med å finne RB Mauricio Salazar på en screen-pasning som Salazar tok hele veien inn for en touchdown. 21-35, og fortsatt håp i hengende snøre for hjemmelaget!

Vel, det ville jo forutsette at man kunne stoppe 1814s da. Og: Det gjorde man! Eidsvoll kjørte en rekke spill uten Michael Hall på banen, før de ga ham ballen og han fumblet til motstanderen for første og eneste gang i kampen. Åsane ball, og nok en gang i god posisjon! Hva kunne man gjøre med det? Jo; gjengjelde tjenesten. Conor Lynch fumblet etter at DE Joacim Eliassen fikk lagt det nødvendige presset for at det skulle skje. Eidsvoll ball…igjen! Nå var det tid for en dose RB Jonas Theodorsen Hauge, en vellykket pasning til WR Arne August Skovseth Søgaard, og en ny porsjon Michael Hall når 3.periode gikk over i 4.periode. Kort tid etter snek Skovseth Søgaard, nå på RB, seg inn i endzone for TD. 21-41, og nå begynte vi å nærme oss et tidspunkt i kampen hvor mirakler måtte skje hvis Åsane Seahawks skulle vinne dette oppgjøret.

Lagene vekslet nå på et par drives som endte i ingenting, før Åsane Seahawks fikk ballen tilbake og en lang pasning fra Conor Lynch ble tatt i mot og forvaltet nydelig av WR Markus Slotta som viste god bevegelighet når han sikret laget en ny touchdown. 27-41. 2 touchdowns skilte, men tiden var begynt å bli virkelig, virkelig knapp. Det var tid for onside spark igjen, men det var på ingen måte vellykket. Dermed Eidsvoll ball. De dreiv ballen ned i redzone, men på tredje og kort greide DT Tor-Arne Torsvik å få fatt i foten til Arne August Skovseth Søgaard som ble stoppet kort. 1814s sparket derfor field goal, og Tor Erik Borgeteien Stensjøen satte det greit. 27-44, og løpet var nå egentlig kjørt. En siste drive fra Åsane Seahawks beveget ballen, men endte symptomatisk nok i en ufullstendig pasning på fjerde forsøk, og Åsanes eventyr-reise sesongen 2017 var over. For Eidsvoll sin del går reisen videre til Bislett stadion og NM-finale!

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #24 RB/LB Michael Hall, Eidsvoll 1814s. Motoren i et 1814s-lag som er i full fart fremover. 5 TDs i denne kampen, og total dominans på begge sider av ballen for Hall, og dermed Eidsvoll 1814s!
  • 2 stjerner: #77 C Leif Oskar Lindvik, Eidsvoll 1814s. Det skader ikke Hall og resten av Eidsvoll-ballbærerne å ha en OL som tramper over Seahawks sin DL og LBs det meste av dagen. Lindvik står frem med en meget god kamp hvor Åsane sin DL blir rent i senk mange ganger fra 1. til 4.periode.
  • 1 stjerne: #80 WR Erik Nødtvedt, Åsane Seahawks. Det første TD-mottaket er alene verdt en stjerne. Det blir to, og i prosessen viser Nødtvedt hvilke spisskvaliteter han besitter.

Hva vi lærte om lagene: Åsane hadde gått til en femmannsfront i forsvar, og man skulle nesten tro de hadde sett på opptak av NM-finalen 2015 og medisinen for å slå Eidsvoll der. Imidlertid var ikke dette medisinen denne dagen. Spillerne i boksen fikk altfor ofte juling av et fysisk tøffere Eidsvoll-lag, hvor blokkene ofte sitter og det tenkes vinkler og beina pumpes for å bevege motstanderen i motsatt retning av det de vil. Det var resepten mot Åsane. Og en solid dose Michael Hall, da – vi skal ikke glemme at ballbærerne gjør en grundig jobb selv også for Eidsvoll-angrepet. Når det er sagt virker det som om man ikke alltid har oversikten på blocking scheme versus spill – f.eks. rollout hvor Tackle ser ut til å ville lage en pocket istedenfor slide-blokk e.l. Nå sitter ikke vi med playbook, så hva som er mest rett er vanskelig å vite fasiten på, men det er ihvertfall noe å justere for å få enda bedre blokking. Gjør Eidsvoll det, så kan det bli tøft selv for Norges beste forsvar.

Offensivt blir det for mye flagg og for mange mottak som ikke sitter for Åsane denne gang. Laget har slitt hele sesongen, og nå snakker vi ikke bare angrepet, med langt flere regelbrudd enn de andre lagene. De har også slitt med at enkelte pasninger ikke treffer mottaker, og -enda oftere- at mottaker ikke tar i mot en ball man burde tatt. Av og til er det rett og slett såpe på hendene slik det ser ut, og av og til er det receivere som stopper opp på ruter eller lignende hvor man ikke helt har synkronisert seg med QB Lynch. Vi varslet på forhånd at vi trodde regnværet i Bergen ville være mer til fordel for bortelaget enn hjemmelaget, og traff nok tildels på den spådommen.

Eidsvoll 1814s sitt forsvar så greit solid ut. Samtidig slipper de altså inn 27 poeng. Mye av nøkkelen for angrep som spiller mot 1814s er å unngå Michael Hall, og det gjør man regelmessig i pasningsspillet. Når Seahawks allikevel ikke scorer mer enn antatt (vi tippet 27, de scorte 27), så skyldes det ikke bare lagets egne feil, men også at 1814s har sett det samme som oss – nok press på Conor Lynch så minsker det både presisjon og antall spill Åsane lykkes med. Det fine for Eidsvoll er at de kan få lagt press uten å slenge hele forsvaret i fjeset på Lynch; det holder med stunts som Åsane ikke fanger opp, eller godt timede blitzer. At Seahawks mister RB Simon Sommerfeld til skade hjelper dem definitivt ikke, men det skjer på et tidspunkt i kampen hvor det ikke er det som er den avgjørende faktoren. Det er det Michael Hall som er (jada, det er andre som gjør en flott jobb også – det er ikke poenget).

 

Michael Hall

Rundens MVP offense: #24 RB/LB Michael Hall, Eidsvoll 1814s. 5 touchdowns i NM-semifinalen for linebackeren som spiller running back og er lokomotivet for et Eidsvoll 1814s som har våknet til liv akkurat i tide til å utgjøre en seriøs tittelutfordrer i 2017!

Rundens MVP defense: #50 DL Alexander Nilsen, Oslo Vikings. Gjør et av kampens aller viktigste spill på et kritisk tidspunkt (stillingen var 32-25 med noen få minutter igjen av kampen) når han stripper ballen fra Trolls sin QB mens han gjør en sack – og spillet ender med touchdown gjort av Vikings sitt forsvar (Thomas Holt Sundby). Spillet er sentralt for at kampen ender som den gjør, og en MVP-pris verdig.

Rundens «se opp for» spiller: #8 WR Pål Wulff, Oslo Vikings. En rekke mottak, 1 touchdown og bra spill. Lever ofte i skyggen av andre på samme posisjon, men pålitelig våpen som viser gode egenskaper!

 

 

U17: BRONSEFINALE OG NM-FINALE

v/JM Henriksen

Foto: Lise Theodorsen

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når: Lørdag 1.juli kl. 13:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Trolls 46 – Raiders 38

Om kampen: Dette skulle vise seg å bli en scoringsfest av dimensjoner i en kamp hvor lagene fulgte hverandre tett helt til døra og vel så det. Tønsberg Raiders kom inn i kampen med et forholdsvis dårlig resultat mot Trolls i bagasjen fra grunnserien, og tilsvarende juling i semifinalen mot 1814s forrige uke. I denne kampen ble minnene om de to kampene visket ut når laget ga jernet og med det også ga Vålerenga Trolls en seriøs utfordring. Den utfordringen besvarte Vålerenga Trolls klart bedre enn når de tapte semifinalen i forrige uke, og sørget for å la angrepet snakke for seg – og da godt nok til at det ble en touchdown mer enn det Tønsberg Raiders klarte.

Hva vi lærte om lagene: Tønsberg Raiders er et lag. I forrige uke så det ut som om det kunne bli en skikkelig nedtur i sluttspillet, blant annet fordi laget hadde svært få spillere. De var noen flere i bronsefinalen, og viste svært solid innsats – det blir et godt minne å ta med seg frem mot 2018 på tross av tap. Vålerenga Trolls var nok skuffet over å ikke nå finalen, men sørget for å konsentrere seg om oppgaven «at hand», og tok seg av den selv om det ble mye poeng i mot. Det er samtidig en styrke at man ikke mister hodet, men fortsetter å produsere selv, og det gjorde så definitivt Vålerenga Trolls i denne kampen!

 

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Oslo Vikings
Hvor og når: Lørdag 1.juli kl. 16:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: 1814s 41 – Vikings 16

Om kampen: Det begynte forholdsvis jevnt, men tok allikevel ikke så altfor lang tid før Eidsvoll 1814s fikk satt poeng og viste hvorfor de har hatt favoritt-stempelet gjennom hele denne sesongen. Oslo Vikings greide ikke å holde følge når Eidsvollingene både løp, kastet og forsvarte seg til nok en tittel. Samtidig ble det tross alt 16 poeng for Vikings, som var såpass langt unna finalemotstanderen kvalitetsmessig at man ikke kan henge for mye med hodet over å få sølvmedaljene rundt halsen.

Hva vi lærte om lagene: Eidsvoll 1814s har en generasjon spillere på vei opp som gjør at fremtiden ser (fortsatt) lys ut for grunnlovsmennene. De har vist det nivået som mange nok forventet at kom til å være enestående også når man kikket på serien før den startet for året. Det er vanskelig å se for seg at dette ikke dras med videre til et U19-lag som vil stille sterkt, og samtidig har enkelte av spillerne allerede begynt å vise igjen på seniorlaget. Wow. Bare…wow! Oslo Vikings tapte soleklart i finalen, men som vi har påpekt tidligere har laget hatt en tilsynelatende fenomenal utvikling utover sesongen. Kanskje skyldes vårt inntrykk av det først og fremst kampfilmen fra når de spilte borte mot Kongsvinger Fortress for noen måneder siden, men uansett så har det i våre øyne sett stadig bedre ut når vi har kikket innom lagets kamper uke for uke. Det lover godt for fortsettelsen også for deres del!

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x