Etter runden: 9.serierunde 2016

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant. Her finner du våre tanker om kamper fra både Eliteserien, 1.divisjon, 2.divisjon og U17-nivået!

9.SERIERUNDE, HELGEN 11-12.JUNI 2016

 

ELITESERIEN
v/JM Henriksen

Trolls vs Vikings 2016 - foto Nils Collett Vogt
Foto: Nils Collett Vogt

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Oslo Vikings
Hvor og når: Søndag 12.juni kl. 14:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 7 – Vikings 45
Scoren vi tippet i forkant: Trolls 12 – Vikings 30

Om kampen: Vikings åpnet ballet med å sparke til seg selv via onside kickoff, og dermed var tonen for dagen satt: Et nådeløst Oslo Vikings rullet over Vålerenga Trolls med aggressivt spill i alle lagdeler, og fikk balansert det hele som aldri før i sesongen. Det ble touchdown allerede på første ballbesittelse, når RB #7 Vegard Tysse fant målsonen for en sjelden visitt. Vel; sjelden før denne kampen – mer om det etterhvert. Trolls besvarte ved en solid drive som imidlertid imploderte når man nærmet seg å ha marsjert ned hele banen. Slikt blir det ikke scoringer av.

Dermed gikk ballen tilbake til Oslo Vikings, som umiddelbart marsjerte ned banen selv, og sørget for 14-0. Slik fortsatte det; Vikings lyktes med det meste, mens Trolls mislyktes med det meste. Totalt for dagen skulle det bli bare rett over 100 yards offense for hjemmelaget, mens bortelaget Vikings passerte 400 for første gang i år. Måten de gjorde det på er det som fortjener mest oppmerksomhet, for de passerte 200 yards både i kastespillet og på løp. Særlig var det running backen Vegard Tysse som lyktes denne siste seriekampen. Hele 4 touchdowns skulle det bli for hans del, og nesten 100 yards også. Også pasningsspillet var solid for Frogner-laget, hvor spesielt Eric Ford og Bror Jahre var verdsatte mottakere – begge havnet over 80 yards receiving. Vi noterte oss også sistnevntes fine crack-blokk som et av kampens høydepunkt for den nøytrale tilskuer.

Det var 31-0 til pause, og vi var på vei til en gjentakelse av fjorårets overkjøring på Jordal, hvor Vikings vant 52-8. Slik skulle det nesten bli. En sen redusering på en pasning fra Atle Haaland til Petter Thorp var ikke nok; Vikings vant til slutt 45-7 (eller 7-45 om du vil, ettersom hjemmelag nevnes først og bortelag sist når man gir informasjon om resultater). Det var på ingen måte ufortjent, og på tross av kule throwback-drakter var det ikke noen god dag på jobben for Vålerenga Trolls. Mangelen av blant annet Tron Christian Enersen i forsvaret var en markant forskjell fra sist de to lagene møttes, og som vi nevnte i ‘Før runden‘ så har ikke akkurat Oslo Vikings blitt dårligere siden den gang. Dermed ble det som det ble, og Oslo Vikings tok seriemesterskapet 2016. Vi gratulerer! Forhåndstipsene før sesongstart var nok ikke helt på jordet allikevel…

Statistikken fra kampen:

Stats Trolls vs Vikings 20160612

Du finner mer av statistikken fra kampen her på wiki.amfotball.com.

 

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #7 Vegard Tysse, RB/K Oslo Vikings. 4 touchdowns, 92 yards på 11 løp, 31 scorede poeng totalt (PATs og field goal i tillegg til TDs…). Tysse har ikke vært særlig synlig i statistikkene hittil i sesongen; det endret seg drastisk i denne kampen!
    onepixel
  • 2 stjerner: #44 Andreas Lid, LB Oslo Vikings. Flere sacks, taklinger, harde treff. Brøyter seg gjennom blokker og gjør taklingen allikevel. Vet å plassere seg, gjennomføre ansvarsområder på en god måte.
    onepixel
  • 1 stjerne: #56 Thomas Holt Sundby, DE Oslo Vikings. Skaper press, taklinger i bakfelt, sack – stadig uromoment som motstanderen må ta høyde for, og denne runden ikke lykkes så godt med å ta høyde for.

 

Hva vi lærte om lagene: Vålerenga Trolls har en utfordring foran seg når de tar turen til Trondheim for å spille kvartfinale i NM-sluttspillet. Domers er ikke en utfordring å ta lett på for Vålerenga slik laget ser ut nå. Trolls har mye på plass i angrepsspillet, og mot svakere motstand (og det er nok Domers sammenlignet med motstanden i Eliteserien) vil det ha større sjanse for å komme til sin rett. Men skadefravær og kvaliteten på det som leveres i forsvar akkurat nå gjør at risikoen for å tillate mer yards og poeng enn det man skaper, er tilstede.

Trolls er fortsatt et lag som teoretisk sett kan ende opp i en NM-finale, men da må mye skje de nærmeste ukene. Først må en seier sikres i kvartfinalen, og deretter må man faktisk ha troa når turen går til Frogner og et nytt møte med Oslo Vikings i semifinalen. Om ikke Domers er laget som tar den turen, da.

Oslo Vikings fikk ikke den vanskeligste kampen. Men: Mye av utgangspunktet for det skaper de selv gjennom både taktikk og gjennomføring. For et annet lag kunne dette fort blitt en mye jevnere kamp. Det er et par onside kickoffs man lykkes med, et mislykket punt-forsøk (som man framprovoserer) og en del andre situasjoner som gir Vikings gode baneposisjoner og sørger for at de kan sette noen kjappe poeng og skape ujevnhetene i kampen. I tillegg utnytter man ofte motstanderens blundere når det gjelder ansvarsområder – noe Trolls hadde en stor porsjon av på søndag. Dette var i det hele tatt en forestilling som var en seriemester verdig!

Nå venter hvile og hjemmebanefordel i semifinalen. Der møter man enten Vålerenga Trolls igjen, eller NTNUI Nidaros Domers. Vikings gjør lurt i å ta det oppgjøret seriøst, for dette er en gylden mulighet til å gå til NM-finalen for første gang siden 2012.

 

Bulls vs. Vikings 039
Vegard Tysse. Foto: Kristoffer Andreassen

Rundens MVP offense: #7 Vegard Tysse, RB/K Oslo Vikings. 11 for 92, 4 TDs. Om noen var usikre på om Tysse fortsatt er å regne med, så kom responsen på det klart og tydelig frem denne runden.

Rundens MVP defense: #44 Andreas Lid, LB Oslo Vikings. Solid spiller som alltid markerer seg gjennom produksjon, og ofte god posisjonering.

Rundens «se opp for» spiller: #99 Aleksander Andric, DT Oslo Vikings. Tilbake i Vikings-drakta, og det merkes. Bidrar til å gjøre defensiv linje hos Vikings markant sterkere enn i innledningen på sesongen. Virker å være i rotasjon, og DL til Vikings er merkbart bedre når han er på banen.

 

1.DIVISJON / ÅTTENDEDELS-FINALER NM
v/JM Henriksen

Stats Seahawks vs OM 20160611

Hvem: Åsane Seahawks vs. Olavs Menn
Hvor og når: Lørdag 11.juni kl. 14:00, Varden kunstgress (Bergen)
Score: Seahawks 42 – Olavs Menn 0
Score vi tippet i forkant: Seahawks 35 – Olavs Menn 14

Om kampen: Et slitent Olavs Menn med en lang og vanskelig reise i beina ankom Varden kunstgress, ble utspilt, og dro tilbake. Det er ærlig talt kortversjonen, og statistikken understøtter det. Om vi ser litt nærmere på det som foregikk, så var det ihvertfall ingenting i nærheten av oppgjøret mellom de to lagene i Sarpsborg for en del uker siden. Åsane Seahawks benyttet Alexander Brinchmann-Hansen på QB, i kombinasjon med Alexis Cheuquen og Mathias Kleppestø. Brinchmann-Hansen klarte seg meget bra i kastespillet; 2 touchdowns og 61% completions på 23 pasningsforsøk understøtter det. De andre nevnte herrer stod derimot for 0% completions og 1 interception hver, men til gjengjeld fikk de en god del løpeyards – spesielt Cheuquen sine 100 yards og 2 TDs på 9 løp er verdt å notere seg. Han var tilfeldigvis også den som lyktes best på mottakersiden, med 4 for 50 yards og 1 TD der også.

Hva så med Olavs Menn? Sporadisk var det gode spill, særlig defensivt hvor noen av spillerne fikk vist sine evner med både solide taklinger og taklinger i bakfeltet. Det ble bare så altfor lite, og når laget ikke makter å ha mer enn halvparten så mange spill som Åsane Seahawks, så går det som det må gå: Hjemmelaget har kontroll fra start til slutt og putter poeng jevnt og trutt. 42-0, og Åsane videre til kvartfinale på hjemmebane!

Åsane Seahawks vs. Olavs Menn 11.06.16

Hva vi lærte om lagene: Olavs Menn uten en frisk Travis Cornwell er ikke et lag som utfordrer landets bedre lag. Om Åsane Seahawks er det, får vi se til helgen. Da kommer Lura Bulls på besøk, og det store spørsmålet er om Sjøhaukene kan overraske gjennom å ta en sjokkseier på hjemmebane mot et ganske bra norsk lag.

Olavs Menn har totalt sett hatt en bra sesong. Laget har vist seg solid på hjemmebane, men med mye å jobbe med på bortebane; det er virkelig ikke det laget i landet som reiser best. Avhengigheten til QB Travis Cornwell er nevnt, men vi skal ikke overdrive den heller. Han har hatt receivere å kaste til som har gjort flotte mottak, og det finnes flere som kan løpe med ballen. Forsvarsmessig har vi notert oss en liten gruppe spillere som kan takle, men den gruppa kunne med fordel vært større om laget har ambisjoner til å ta et skritt opp etterhvert.

Det er vanskelig å bedømme Åsane Seahawks ut fra denne kampen, da nivåforskjellen var svært tydelig. Som Olavs Menn har heller ikke Seahawks vist seg som kløppere på å reise til bortebane. Det slipper de heldigvis kommende helg, men om de ender i semifinalen så må de belage seg på en lang bortereise igjen. Da kan ikke en tredjedel av troppen sitte hjemme for å følge med på klubbens egen livestream!

At Seahawks holder nullen lover godt, likeså at de greier å holde en grei balanse i angrepet selv med endringer på QB.

 

Stats Domers vs Hurricanes 20160611

Hvem: NTNUI Nidaros Domers vs. Haugesund Hurricanes
Hvor og når: Lørdag 11.juni kl. 20:15, Lade kunstgress (Trondheim)
Score: Domers 42 – Hurricanes 6 
Score vi tippet i forkant: Domers 40 – Hurricanes 20

Om kampen: Overraskende nok var det Haugesund Hurricanes som åpnet scoringsballet i denne kampen, og dermed var det spenning i vente! Ja…det varte ikke lenge. 1.periode med spenning fikk vi, og deretter: Domers, Domers og atter Domers. Som kampstatistikken røper ble det fascinerende ensidig. Nidaros sitt angrep var særdeles balansert, og skapte nok yards til at laget scoret en meget sunn mengde poeng. Når i tillegg forsvaret bidrar med LB Øyvind Rein i spissen, så blir det ikke så mange mulighetene for Kristian Austreim og hans kolleger i Hurricanes til å gjøre noe mer enn å være tilstede og kjempe med ryggen mot veggen – og en vegg foran seg også.

42-6 til hjemmelaget, og ikke uventet er det Domers som får gleden av å ta i mot Trolls til kvartfinale kommende helg.

Hva vi lærte om lagene: Hurricanes hadde hatt en fin progresjon med gode resultater på tampen av sesongen, men her ble motstanden for stor og egen tropp for liten. Det skal bli interessant å følge med på Haugesund i tiden som kommer. Klubben har i stor grad vært en eneste stor opptur fra første trening (om enn med enkelte skuffelser, slik vi alle har – naturligvis), men årets sesong har nok gitt en del motstand å jobbe seg igjennom. Det blir spennende å se hvordan Hurricanes responderer, og om de fortsetter utviklingen i 2017.

For Domers er ikke seniorsesongen helt over. Nå tar de i mot Trolls, og vi forstår det som at troen på en semifinale-plass lever i bartebyen. Om den lever helt til kampslutt i kampen mot Vålerenga skal vi spå om seinere i uka; her nøyer vi oss med å notere at det ikke er helt urealistisk å tro at oppgjøret i Trondheim kan bli spennende. Domers har vist takter i både forsvar og angrep som forsvarer en slik tanke. Nå er det riktignok tøffere motstand enn de har sett hele sesongen, så hvordan de takler det gjenstår å se. Vi skal ikke glemme at det er under ett år siden sist NTNUI Nidaros Domers spilte i Eliteserien selv, så det finnes en kjerne av spillere som det er grunn til å tro at ikke blir skremt av utfordringen som venter.

 

 

2.DIVISJON
v/JM Henriksen

Hunters vs Trolls 2 - 2015 - foto Silje Marie Tyrihjell
Foto: Silje Marie Tyrihjell

Hvem: Vålerenga Trolls 2 vs. Kolbotn Hunters
Hvor og når: Lørdag 4.juni kl. 14:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 2.lag 44 – Hunters 58

Om kampen: Rundens mest poengrike oppgjør fikk man på Jordal, hvor Vålerenga og Kolbotns kombinerte innsats ga hele 102 poeng på scoreboard. For sistnevntes del var det tydeligvis løpespillet som gjorde det største utslaget, og vi forstår det som at lagets RB Pontus Rulander sørget for 8 av 9 touchdowns. Nå kan det forsåvidt ha vært screens og andre spill involvert, men vi noterer oss at Rulanders produksjon faktisk var nødvendig, for Trolls 2 eksploderte for 44 poeng selv. Og selv det var altså ikke nok, når Kolbotn Hunters avsluttet sin sesong med nok en seier.

Hva vi lærte om lagene: Hunters har angrep, men heller skralt med forsvar. Trolls sitt 2.lag? Definitivt det samme om vi baserer oss på måltavla fra denne kampen! Kolbotn ender sesongen med 5 seiere og 1 tap. Vi skreiv i ‘Før runden’ at Hunters ville være tjent med å score en vanvittig mengde touchdowns i denne kampen. Det vi glemte å si, er at de samtidig da selvsagt måtte unngå å slippe inn mange! Poenget er at om Hunters skal ha en teoretisk mulighet til tabelltoppen, så må poengmarginen (poeng scoret vs. poeng sluppet inn) bedres drastisk kontra Tønsberg og -spesielt- Kristiansand. Oh well…

Trolls 2 er også ferdige med sin sesong, og ender med 2 seiere og 4 tap – markant flere av sistnevnte enn vi så for oss før sesongstart.

 

Hvem: Oslo Vikings 2 vs. Kristiansand Gladiators
Hvor og når: Lørdag 11.juni kl. 15:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 2.lag 15 – Gladiators 65

Om kampen: Oppgjøret begynte jevnt, og Vikings 2 viste gode tendenser i angrep tidlig i kampen. Derimot greide de aldri å finne oppskriften på å stoppe Levan Abramishvili og hans venner; Kristiansand sitt angrep ble rett og slett for mye for nok en motstander i 2.divisjon.

Hva vi lærte om lagene: Vi fikk sett rundt en halvtime av livestreamen fra kampen, og noterte oss at Kristiansand Gladiators har sine svakheter defensivt. Det har de forsåvidt i angrepet også, men kommer i liten grad til å bli straffet for det i 2.divisjon. Det positive for Gladiators sin del, er at de kan balansere angrepet med både løp og pasninger som lykkes, og dermed blir det vanskelig for motstanderlaget å stenge dem fullstendig ned. Tønsberg, som er deres neste motstander, kommer til å få sitt å stri med 26.juni.

Vikings 2 er ferdige med sin sesong, og ender 3-3. Det er et par seiere ned fra der vi så for oss. Laget har blitt brukt som et utviklingslag i stor grad, og har nok fungert etter hensikten. Det betyr også at de får noen tap i fleisen, uten at de nødvendigvis bør være veldig bekymret over det. Klart; taper man med 50 poengs margin så vil det nok være noe stolthet som er såret uansett hva fokuset er, så sportslig sett må det kunne kalles en litt kjipere avslutning på sesongen for 2.laget enn ønsket. Da er det fint at førstelaget ser ut til å ha fått en formtopp på et meget godt tidspunkt!

 

 

U17
v/JM Henriksen

Hvem: Oslo Vikings Rød vs. Haugesund Hurricanes
Hvor og når: Lørdag 11.juni kl. 12:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings Rød 30 – Hurricanes 0

Om kampen: Kampen ble avlyst da bortelaget trakk seg fra kampen, og Vikings Rød vant altså 30-0 på den absolutt døveste måten som er mulig: Walk-over.

Hva vi lærte om lagene: Tja…vi lærte at Haugesund Hurricanes sin rookie-sesong på U17-nivå er over, og ikke på en bra måte heller. Laget har riktignok tapt kamper hele sesongen, men å trekke seg og dermed tape på walk-over…det er ikke særlig stas. Skuffende, og forhåpentligvis gjøres det en solid rekrutteringsjobb det kommende halvåret slik at man går inn i 2017-sesongen med en større og mer erfaren tropp!

 

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Åsane Seahawks
Hvor og når: Lørdag 11.juni kl. 14:00, Bøn stadion (Eidsvoll)
Score: 1814s 52 – Seahawks 14

Om kampen: Seahawks kjempet for en semifinale-plass i denne kampen; med seier ville de være på vei til NM-sluttspillet. Dessverre for Åsane var motstanderen denne lørdagen nettopp et av de to lagene som er klare favoritter til å kjempe om NM-gullet: Eidsvoll 1814s. Dermed ble det mye scoringer i mot for gjestene, og Eidsvoll 1814s kunne sikre seg nok en seier i årets U17-serie.

Hva vi lærte om lagene: Åsane Seahawks gjør en hederlig innsats, og scorer 14 poeng mot et svært godt U17-lag. Det er langt fra nok mot et Eidsvoll 1814s som rett og slett spiller på et høyere nivå enn samtlige lag de har møtt hittil i år. Vi ser for oss at det ikke blir spennende i semifinalen heller, men først i finalen.

Ellers noterer vi oss at det ikke ble felles lagbilde i etterkant slik Åsane Seahawks har som tradisjon å gjøre sammen med motstanderne uansett resultat.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x